Povežimo se

Gradnja

Kako bazen utječe na stolariju?

Gubitak topline kroz stolariju može iznositi čak do 50 posto, a odabirom kvalitetne stolarije postižu se velike energetske uštede. 

Kad zamijenite stare prozore pogotovo, to se najviše vidi kod adaptacija starih kuća i zgrada. Fasade su stare i neizolirani stari prozori sa lošim staklom. Tu kad se zamijeni ta stara stolarija sa novom, tu se vidi najveći efekt. Višestruko se smanjuju računi za grijanje, odnosno hlađenje. Odmah se vidi kod prve zamjene stolarije, prva zima, prvo ljeto i rezultati su vidljivi, rekao je Alen Stanišić iz A. B. S. Stolarije. 

Pripazite na odabir stakla

Kod odabira prozora, osim kvalitetnih profila renomiranih proizvođača, vrlo je važno pripaziti na odabir stakla. 

Staklo zauzima 80 posto površine prozora. Zato nisu bitni samo profili, komore i toplinska izolacija i provodljivost profila. Možda je i značajnije koje je staklo korišteno, odnosno koja su njegova toplinska svojstva. 

Odabir stakla ovisi o mikrolokaciji na kojoj se nalazi građevina. Ako je to kontinent, onda je bitno da staklo ima takva svojstva da zadrži toplinu u prostoru. Da po zimi toplina ne izlazi van. Kod nas na moru, u Primorju, staklo mora biti jako dobro toplinski izolirano da ne pušta energiju prema van, ali isto tako je jako bitno da ne propušta toplinsku energiju prema unutra. Zato jer mi tu više trošimo energije za ohladit prostor nego za u zimskim mjesecima za grijat. U Primorju se više, tri puta više energije troši na rashlađivanje prostora nego na zagrijavanje, dodao je Stanišić. 

Elegantna ljepotica usred Istre – kuća zanimljivog geometrijskog oblika i unutarnjeg dizajna

Toplinska vrijednost prozora prikazuje se UW vrijednošću. Što je UW vrijednost manja, gubitci toplinske energije su niži.

Postoje stakla koja odbijaju solarnu energiju pogotovo u ljetnim mjesecima i toplina ostaje vani, ne ulazi unutra,  što znači da ne treba trošit toliko energije na hlađenje. 

Često je neko uvrijeđeno mišljenje da moraju uvijek biti troslojna stakla i da je to najbolje. Slažem se da je to tako ali za kontinent, za sjever Europe, definitivno troslojna stakla, baš radi tog ne propuštanja toplinske energije iznutra prema van. Međutim, na Mediteranu, dovoljna su i dvoslojna stakla. Ona imaju već jako dobra toplinska svojstva da ne propuštaju toplinsku energiju u zimskim mjesecima prema van, ali je bitno da imaju takva svojstva da ne propuštaju toplinsku energiju u ljetnim mjesecima unutra. Da se ne mora toliko energije trošit na hlađenje, pojasnio je Stanišić.

PVC ili aluminijska stolarija?

Pri odabiru stolarije, važno je znati i njene vrijednosti zvučne izolacije koja se mjeri u decibelima, a nije zanemariva niti razina sigurnosti..  

Ako želite protuprovalnost i stakla isto tako moraju biti protuprovalna. Također i okov mora to pratit. Ako želite zaštitu ne samo toplinsku, nego zaštitu od buke, tu opet idu odgovarajuća stakla, deblja sa zvučnim folijama i tako dalje, rekao je Stanišić. 

ABS Stolarija nudi aluminijske i PVC prozore, a birate li između te dvije vrste stolarija, nekoliko je važnih čimbenika koji će pomoći u rješavanju dileme. 

PVC stolarija ima nešto bolja toplinska svojstva od aluminijske, iako tu ne smijemo zaboravit na staklo jer ono zauzima najveći dio površine prozora pa uvijek je bitan odabir stakala. PVC stolarija ajmo reći da je nešto ekonomičnija što se cijene tiče često prevagne u odluci ali glavna nedostatak odnosno prednost aluminija je kad se traže velike otvori. To arhitekti danas traže poprilično jer se rade moderni objekti sa velikom staklenim stijenama, ispričao je Stanišić za Dom na kvadrat. 

Objekt blizu mora

Ako je objekt smješten blizu mora, jako je važno pravilno održavanje stolarije i ispiranje posolice čistom vodom da okovi ne bi zahrđali. 

Od mora, moram naglasit da je najgore za stolariju i za općenito okove za stolariju i prozore i profile, bazeni. Isparavanje klora uništi okove u roku dvije godine treba se zamijenit, rekao je Stanišić. 

Suvremeni prozori moraju zadovoljavati visokim estetskim zahtjevima jer izravno utječu na arhitektonsko oblikovanje objekta. Visoki energetski standardi danas nisu luksuz već potreba koja pridonosi smanjenju potrošnje energenata i ugodnijoj svakodnevnici u vašem domu. 

Oglas

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Gradnja

Pet načina za veliku uštedu vode u kućanstvu – iznenađujuće jednostavno

Pametna potrošnja vode važna je stavka za uštedu, ali i očuvanje okoliša

Voda je jedan od najvažnijih prirodnih resursa na planeti i svi dobro znamo da bez nje nema života za ljude, životinje i biljke. Kako je u pitanju limitirani resurs, važno je i da ga koristimo pametno i uštedimo kad god i koliko god možemo.

Na sreću, ušteda vode u kućanstvu je jednostavan zadatak, potrebno je samo uključiti u svakodnevicu jednostavne mjere uštede koje će kroz vrijeme učiniti veliku razliku. Evo kako to jednostavno učiniti.

1. Popravite pipu iz koje kapa voda

Ne samo da kapanje vode iz pipe ili cijevi može učiniti veliku štetu u vašem kućanstvu, u pitanju je i bespotrebno trošenje resursa. Važno je pronaći mjesto gdje voda kapa i popraviti ga. Ako je u pitanju slavina, to vjerojatno možete i sami te imate sav potreban alat, ali ako su u pitanju cijevi, pozovite majstora koji će kvar sigurno popraviti i vi ćete biti mirni još dugo vremena.

Zašto iz klima uređaja curi voda? Ovo su najčešći razlozi

2. Uključite perilicu rublja i posuđa samo kad su pune

Kada je vrijeme za pranje posuđa i rublja, nikada perilice nemojte paliti ako nisu potpuno pune jer ćete tako samo bespotrebno trošiti vodu i električnu energiju. Prema nekim podacima prosječna obitelj u Americi u godini dana perilice upali oko 300 puta, što znači veliku potrošnju vode.

Iako danas skoro svako kućanstvo ima perilicu za posuđe, neki i dalje vole posuđe prati ručno pa je savjet stručnjaka da u tom slučaju zatvorite odvod i napunite sudoper vodom ako želite biti štedljivi.

3. Pametno zalijevanje vrta

Održavanje vrta i travnjaka često zahtijeva puno vode, ali ako odaberete biljke koje se odlićno snalaze u podneblju u kojem živite i kojima nije potrebno toliko vode i koje koriste nutrijente iz zemlje, možete puno uštedjeti. Na vama je samo da se informirate koje su to biljke najbolje za vaš vrt i koje će trebati najmanje dodatne vode za rast.

Vrhunske niskoenergetske montažne kuće tvrtke Domprojekt

4. Kratko ispod tuša

Možda vam je ujutro omiljena stvar stati ispod toplog mlaza vode i tamo provesti 15 minuta, ali niste niti svjesni koliko ste vode potrošili – uzalud. Uz to, svaki put kada se tuširate, trošite i puno energije za zagrijavanje vode.

Ako skratite vrijeme tuširanja možete učiniti puno za vaš kućni budžet, ali valja napomenuti da postoje i “pametne” glave za tuš koje će pomoći pri uštedi vode i energije.

5. Gasite vodu kada perete zube

Ako ostavljate vodu da curi iz pipe kada perete zube, niste sami, to je često navika ljudi koji pritom uopće ne razmišljaju o tome koliko vode troše uzalud.

Zanimljiv podatak; ako svi članovi vaše obitelji nauče zatvarati pipu dok se peru zubi, to donosi uštedu od 30 litara vode u godini dana. Dakle jednostavno je, kada perete zube nemojte pustiti vodu da teće ako želite manje račune za potrošnju vode i energije.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice