Povežimo se

Gradnja

Kako odabrati stolariju za kuću

Odabir stolarije za kuću zahtjevan je proces, a očekivanja velika. Tražimo funkcionalnost i pouzdanost, a naravno, ne želimo se odreći niti dizajna. Tu je slatku muku nedavno prošla Ivana Husar Mlinac i rado će s nama podijeliti svoja rješenja.

Aluminijska stolarija s karakteristikama PVC-a

Kad kuća ima savršen pogled na grad, onda mora imati i najbolje staklene stijene. Tako je Ivana Husar Mlinac arhitekturu svoje kuća radila oko staklenih stijena koje su se nametnule kao srce kuće i ocrtavaju njenu obitelj. Zato su staklene stijene postale prioritet i postavljeni su visoki zahtjevi.

“Istraživali smo i tražili stolariju koja će estetski izgledati kao aluminijska stolarija, ali sa karakteristikama PVC-a i nije bilo lako. Stvarno smo si dali truda u tom našem istraživanju i gledali smo jako puno opcija i na svu sreću naletjeli smo na opciju koja nam je zapravo po svim performansama odgovarala”, prisjeća se Ivana.

“Ono što nam je bilo jako bitno jest da nam estetski odgovara, da u ponudi budu boje koje smo željeli s obzirom da smo se odlučili za crnu stolariju u trenutku kad smo tražili svoju stolariju, a to baš nije bilo u uobičajenoj ponudi. Našli smo rješenje kod Deceunincka. Oni su zaista imali odgovor na sve naše zahtjeve, izuzetno smo zadovoljni.”

Kvalitetan materijal je prioritet

Stolarija pridonosi energetskoj učinkovitosti te je važno odabrati onu izrađenu od kvalitetnog materijala.

“Materijali koji koristimo zapravo su naši PVC prozori, a unutar tih PVC profila se nalaze u pravilu čelična ojačanja i još imamo staklo plus brtve. To su sastavnice prozora. Međutim, naši PVC prozori su ujedno održivi jer se koriste ekološki materijali, reciklirana plastika, i u našem pogonu spasimo između dva i dva i pol milijuna starih prozora, gdje radimo sastavnice PVC-a koje se koriste u našim prozorima”, objašnjava Josip Šimunec.

“Smatram da je Deceuninck jako dobar izbor zato što može zadovoljiti najzahtjevnijeg kupca. Mislim da smo mi lagano bili u toj kategoriji, imali smo jako puno pitanja i na gotovo sva naša pitanja dali su pozitivan odgovor”, ističe Ivana.

Vrlo je elegantna, estetski podsjeća na aluminij, nema zaobljenih kutova nego su ravni, a to je Ivani osobno bilo jako bitno, a istovremeno s praktične strane nudi jako dobru zvučnu izolaciju i toplinsku izolaciju.

Ne odlučujte se odmah na najskuplje rješenje

“Zapravo se radi o kombinaciji i profila i stakla. Možemo reći da je dobra izolacija postignuta rasporedom komora unutar samih profila. Nije bitno je li pet ili šest komora, mi sa svojim rasporedom komora postižemo visoku učinkovitost u profilima i htio bih reći da zapravo uz profil je bitno i staklo, ali ono što je bitno poručiti ljudima je da ne odabiru odmah najskuplje rješenje nego neko optimalno rješenje. Možda je nekome dovoljno i dvoslojno staklo, nekome je dovoljno i troslojno, to se vrlo lako izračuna danas”, ističe Josip.

Deceuninck koristi moderne materijale i visoko kvalitetnu tehnologiju za proizvodnju PVC prozora i vrata. Osim klasičnih čeličnih ojačanja, koriste i ThermoFibra tehnologiju neprekinutih nizova staklenih vlakana za maksimalnu toplinsku izolaciju te odličnu stabilizaciju prozora.

Hrvatski proizvod na koji možemo biti ponosni

“Mi kao tvrtka Deceuninck ulažemo u razvoj i inovaciju i u lokalnim krajevima, možemo reći da naši prozori imaju tehnologiju sa staklenim vlaknima unutar profila i da to više nisu samo PVC prozori već je spoj materijala možda nova generacija ili vrsta prozora. Takve profile odnosno prozore laminiramo i izrađujemo u našoj novoj tvornici u Bistri gdje radi preko 200 zaposlenih i isporučujemo ih u preko 500 partnera diljem Europe tako da možemo reći da je ovaj proizvod koji je danas ovdje uvelike hrvatski proizvod.”

Ivana je svoju stolariju izabrala u crnoj boji, koja zbog svoje specifične folije manje privlači toplinu, a zvučna i toplinska izolacija postignuta je i troslojnim staklom. Elegantan, francuski izgled stolarije dodatno ističe predivan pogled.

Oglas

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Gradnja

Pet načina za veliku uštedu vode u kućanstvu – iznenađujuće jednostavno

Pametna potrošnja vode važna je stavka za uštedu, ali i očuvanje okoliša

Voda je jedan od najvažnijih prirodnih resursa na planeti i svi dobro znamo da bez nje nema života za ljude, životinje i biljke. Kako je u pitanju limitirani resurs, važno je i da ga koristimo pametno i uštedimo kad god i koliko god možemo.

Na sreću, ušteda vode u kućanstvu je jednostavan zadatak, potrebno je samo uključiti u svakodnevicu jednostavne mjere uštede koje će kroz vrijeme učiniti veliku razliku. Evo kako to jednostavno učiniti.

1. Popravite pipu iz koje kapa voda

Ne samo da kapanje vode iz pipe ili cijevi može učiniti veliku štetu u vašem kućanstvu, u pitanju je i bespotrebno trošenje resursa. Važno je pronaći mjesto gdje voda kapa i popraviti ga. Ako je u pitanju slavina, to vjerojatno možete i sami te imate sav potreban alat, ali ako su u pitanju cijevi, pozovite majstora koji će kvar sigurno popraviti i vi ćete biti mirni još dugo vremena.

Zašto iz klima uređaja curi voda? Ovo su najčešći razlozi

2. Uključite perilicu rublja i posuđa samo kad su pune

Kada je vrijeme za pranje posuđa i rublja, nikada perilice nemojte paliti ako nisu potpuno pune jer ćete tako samo bespotrebno trošiti vodu i električnu energiju. Prema nekim podacima prosječna obitelj u Americi u godini dana perilice upali oko 300 puta, što znači veliku potrošnju vode.

Iako danas skoro svako kućanstvo ima perilicu za posuđe, neki i dalje vole posuđe prati ručno pa je savjet stručnjaka da u tom slučaju zatvorite odvod i napunite sudoper vodom ako želite biti štedljivi.

3. Pametno zalijevanje vrta

Održavanje vrta i travnjaka često zahtijeva puno vode, ali ako odaberete biljke koje se odlićno snalaze u podneblju u kojem živite i kojima nije potrebno toliko vode i koje koriste nutrijente iz zemlje, možete puno uštedjeti. Na vama je samo da se informirate koje su to biljke najbolje za vaš vrt i koje će trebati najmanje dodatne vode za rast.

Vrhunske niskoenergetske montažne kuće tvrtke Domprojekt

4. Kratko ispod tuša

Možda vam je ujutro omiljena stvar stati ispod toplog mlaza vode i tamo provesti 15 minuta, ali niste niti svjesni koliko ste vode potrošili – uzalud. Uz to, svaki put kada se tuširate, trošite i puno energije za zagrijavanje vode.

Ako skratite vrijeme tuširanja možete učiniti puno za vaš kućni budžet, ali valja napomenuti da postoje i “pametne” glave za tuš koje će pomoći pri uštedi vode i energije.

5. Gasite vodu kada perete zube

Ako ostavljate vodu da curi iz pipe kada perete zube, niste sami, to je često navika ljudi koji pritom uopće ne razmišljaju o tome koliko vode troše uzalud.

Zanimljiv podatak; ako svi članovi vaše obitelji nauče zatvarati pipu dok se peru zubi, to donosi uštedu od 30 litara vode u godini dana. Dakle jednostavno je, kada perete zube nemojte pustiti vodu da teće ako želite manje račune za potrošnju vode i energije.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice