Povežimo se

Gradnja

Čuda svjetske arhitekture

Arhitekti uz samo malo inspiracije mogu stvoriti čudesne građevine. To pokazuju ove zgrade inspirirane prirodom, filmovima i video igricama.

1. Expo 67 – Montreal Quebec, Canada
Expo 67 projekt je arhitekta koji je očigledno kao mali volio lego- kockice. Ovaj jedinstveni dizajn sastoji se od 354 kocke koje su izgrađene jedna na drugoj i pretvorene u stanove.

 

Expo 67 Dom2

2. Nakagin Capsule Tower – Tokyo, Japan
Capsule Tower u Tokiu izgleda poput arhitektskog koncepta iz filma ”Peti element”. Previše je moderan za svoje okruženje, a unatoč činjenici da izgleda poput prebivališta vanzemaljaca zapravo je izgrađen 1972. Danas se u njemu nalaze uredi i stanovi.

Nakagin Capsule Tower Dom2

3. Container City 1 – London, UK
Container City nije ništa drugo nego zbirka brodskih kontejnera koji su pretvoreni u želje svojih kupaca. U ovom slučaju, pretvoreni su u skup stanova i ureda. Container City izgrađen je za 5 mj i napravljen od 80 % recikliranog materijala.

Container City 1 Dom2

4. Turning Torso Building – Malmö, Sweden
Ime ove zgrade već nam od početka sve govori. Ova je građevina u vrijeme kada je bila izgrađena srušila neke rekorde. Bila je najvše zgrada u Skandinaviji te druga najviša stambena zgrada u Europi.

Turning Torso Building Dom2

5. Wozoco’s Apartment – Amsterdam, Netherlands
Na prvi pogled, ova se zgrada ni po čemu ne razlikuje od ostalih. No, kada malo bolje pogledate, ona zaobilazi lokalne zakone tako što su svi stanovi dostupni sa sjevernog i južnog ulaza, a ipak gledaju prema istoku i zapadu. Svatko se dakle može osunčati, a nikakvi zakoni nisu prekršeni.

Wozoco's Apartment Dom2

6. Elephant Building – Bangkok, Thailand
Slon je vrlo važna životinja za Tajland i predstavlja kraljevsku moć. Upotrebljava se u tajlandskoj umjetnosti, pa tako i ne čudi što je i zgrada izgrađena u obliku slona.

 

Elephant Building Dom2

7. Reversible Destiny Lofts – Mitaka, Japan
Ideja ovog arhitekta bila je da se ljudi ne bi smjeli opuštati kod kuće, već bi snagu trebali crpiti iz svog okoliša.

Reversible Destiny Lofts Dom2

8. Urban Cactus High Rise – Amsterdam, Netherland
Fascinantno je kako arhitekti mogu izraziti svoju kreativnost kod dizajniranja neobičnih zgrada, ali kada dođe do smišljanja imena , onda i nisu tako kreativni. Iako ova zgrada jako nalikuje kaktusu i nosi njegovo ime,a  zapravo je smještena u Amsterdamu.

 

Urban Cactus High Rise Dom2

9. MVRDV Stackable High Rise – Rødovre, Copenhagen
Ova zgrada izgleda poput dvorca izgrađenog od digitalnih cigli kao u nekoj video igrici.

MVRDV Stackable High Rise Dom2

10. Suite Vollard – Curitiba, Paraná, Brazil
Ako volite panoramski pogled dopustite nam da vam predstavimo zgradu koja je postala simbol ne samo za grad u kojem je izgrađena, već i za arhitekte diljem svijeta.

Suite Vollard Dom2

Izvor : blog.koldcast.tv

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Moderne montažne kuće su hit

Dok klasični energenti sve više poskupljuju, a tržište građevinarstva se suočava s manjkom radne snage, montažne niskoenergetske kuće sve su traženije i rješavaju oba problema. Kraća gradnja, moderna arhitektura i certificirani materijali samo su neki od razloga zašto odabrati Domus plus.

Brojni benefiti

Montažna niskoenergetska gradnja u Hrvatskoj je etablirana kao kvalitetna i dugoročna gradnja koja donosi uštede u svim segmentima.

“Uz sve ove probleme sa radnicima, cijenom materijala i sa ostalim problemima koje tržište trenutno ima, modularna, montažna niskoenergetska gradnja daje rješenje kako se može održivo graditi, kako se može energetski graditi, kako se može efikasno graditi i riješiti gorući problem nedostatka kvalitetnog stambenog prostora u Hrvatskoj i u Europi”, kazuje Grga Mrkonjić iz Domus plusa.

Želje investitora su dobrodošle

Osim tipskih i standardiziranih montažnih kuća, na tržištu su ponuđeni i potpuno individualizirani projekti prema željama investitora.

“Domus plus kao vodeća firma u Hrvatskoj, te kao jedan značajan izvoznik ovih proizvoda na području Europe, nudi kvalitetan proizvod koji nadopunjuje nišu srednjeg i više srednjeg kvalitativnog ranga obiteljskih kuća, vila, kuća za odmor koje su jako interesantne za naše područje.”

Otpornije na potres od klasičnih kuća

Montažne kuće imaju površinsku masu manju od zidanih kuća što ih čini otpornijima na potres, a za gradnju se koriste isključivo takozvani suhi, zdravi materijali čime se u potpunosti eliminira mogućnost pojave vlage i plijesni.

Domus plus koristi najnoviju tehnologiju u projektiranju, razradi, proizvodnji i montaži svojih objekata, a rok izrade samo je jedna od prednosti. 

“Sve ono što su inženjeri i arhitekti zaista i nacrtali, isprojektirali zajedno sa vama kao investitorom, mi u roku od dva tri dana na poluautomatskim ili automatskim stanicama izrađujemo precizno i točno onako kako je zaista i zamišljeno samim projektom”, govori Grga Mrkonjić.

Brzo su gotove

“Kad dođemo na teren, pod uvjetom da je betonska ploča gotova ili podrumski dio, ovisno o samome projektu, mi u roku od deset dana kompletno kuću izvana završavamo, i to je ono što mi zovemo naš visoki roh bau. Domus plus visoki roh bau sadrži kompletno gotovu kuću izvana, ovojnica je završena sa finalnim slojem boje, završna je stolarija, crijep, limarija i sve ono što je potrebno da je kuća izvana gotova.”

Stigma oko montažnih kuća kao privremenog rješenja odavno je razriješena. Montažna gradnja je moderna arhitektura s ekološki prihvatljivijim rješenjima i velikim energetskim uštedama.

Dugoročno rješenje

“Iz godine u godinu tržište raste kao i naš projekt, a to vidimo po broju izlagača da postoji sve više i više zainteresiranih firmi koje se žele baviti tim poslom. Tržište jako dobro prihvaća ovakve proizvode i oni kroz svoju dugoročnost dokazuju da zaista jesu prvo rješenje za rješavanje stambeno obiteljskog pitanja, ali definitivno i za rješavanje drugih pitanja kao što su višestambeni objekti, vrtići…”

Montažne kuće Domus plus mogu biti prizemnice ili višekatnice različitih kvadratura, a svaka je u tlocrtu maksimalno iskorištena.

Nastavite čitati

Gradnja

Izolacijom potkrovlja do 20 posto uštede

Lana Klingor Mihić prije nekoliko je godina uređivala potkrovlje obiteljske kuće te ga pretvorila u predivan prostor za druženje i kuhanje. Jedna od najvažnijih stavki bila joj je dobra izolacija. Evo kako je to postigla.

Tavan kao mjesto za život

Mogu li tavanski prostori, koji često završe kao pretrpana spremišta za stvari kojih se ne želimo riješiti, a koje vjerojatno više nikada nećemo koristiti, postati vaš omiljen kutak?

Za ugodan i siguran boravak u potkrovlju, toplinska, zvučna i protupožarna izolacija je ključna, a toga je itekako bila svjesna i Lana Klingor Mihić kada je uređivala svoje potkrovlje.

Kako izbjeći vrućinu u potkrovlju?

Lana je htjela svjetlost, odnosno puno krovnih prozora. Osim toga, bila je svjesna činjenice da su potkrovlja jako vruća pa je često jedino rješenje klima uređaj, više njih.

Istražujući što im sve treba od materijala, Lana je došla do Knauf Insulationa koji se pokazao kao idealno rješenje jer pruža toplinsku i protupožarnu izolaciju.

Prilikom planiranja debljine izolacije, građevinska razvedenost prostora predstavljala je veliki izazov. Na kraju, svaki se trud višestruko isplatio.

“Tu smo kombinirali zaista različite debljine izolacije, trudili smo se da ukupna izolacija bude što veća zato što je to preduvjet za uštedu energije i za zaštitu od velikih vrućina. Bilo je jako izazovno, ali i super zabavno i na kraju krajeva mislim da je postignut super rezultat”, prisjeća se Lana.

Klima im nije trebala

U nekoliko godina klimu su palili svega tri puta jer je izolacija savršeno funkcionirala.

Nije svaka izolacija ista i ulaganje u kvalitetnu izolaciju znači dugotrajno rješenje uz brojne benefite, od kojih je ušteda energije za grijanje i hlađenje samo jedan od njih.

“Dobrom izolacijom potkrovlja uštedjet ćete na energiji, kako na energiji grijanja, tako i na energiji hlađenja. Naravno, sve ovisi o konstrukciji samog potkrovlja, ovisi kako vam je izoliran i drugi dio kuće, kakva vam je stolarija. Međutim, egzaktni izračuni su da sigurno možete uštedjeti 20 % ovakvom izolacijom.”

Što je mineralna vuna?

Knauf Insulation mineralna vuna napravljena je po takozvanoj ECOSE® tehnologiji veziva gdje se umjesto formaldehida koriste materijali iz prirode koji se kombiniraju s visokim postotkom recikliranog materijala, a kako bi se dobili potpuno održivi proizvodi.

Brojni certifikati potvrđuju njenu izvrsnost, među kojima se ističe zlatni certifikat ‘Indoor Air Comfort Gold’ koji jamči visoku kvalitetu zraka u prostoru gdje je ova izolacija ugrađena.

Višestruki benefiti

Knauf Insulation folije vrlo su važan dio sustava izolacije potkrovlja zato što štite prostor od kondenzacije, reguliraju mikroklimu i vlažnost zraka. Ono što je bitno jest da materijal bude prirodan, a Knauf Insulation ECOSE proizvodi vrlo su specifični i unikatni po tom pitanju.

Knauf Insulation izolacija od mineralne vune zbog svoje vlaknaste strukture je i izvrsna zvučna izolacija, negoriva je pa sprječava širenje požara. Proizvodi od kamene i staklene mineralne vune nemaju rok trajanja i kroz vrijeme ne gube svoja svojstva, što znači da će Lanino potkrovlje biti savršeno izolirano sve dok građevina postoji.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice