Gastro
Veprovina na vinu
Lovina traži uvijek malo više vremena, ali to nije tako ni teško jer je urijetko i pripremamo pa se može svako toliko odvojiti malo vremena i za svoj ukus.
Za ovo jelo pripremimo najprije meso od vepra koje imamo. Operemo ga i izrežemo na željene komade.
Zgnječimo češnjak i stavimo ga na vrelo ulje pa potom dodajemo i ruzmarin, a nije loše imati koju suhu bobicu smreke. Kada je ovo sve dobilo svoj miris i boju stavljamo veprovinu i još dodamo jednu kocku juhe. To sve miješamo dok ne bude dovoljno popirjano – otprilike desetak minuta. Sada dodajemo pola litra crnoga jakoga vina, provjerimo koliko treba soli i papra, odnosno, feferona i ostavimo na srednjoj vatri za cijela dva sata da se kuha.
Kako vino isparava tako uvijek treba dodavati novo vino da ne bi slučajno zagorjelo i tako pokvarili sav trud i tako rijetki materijal.
Uvijek uz kuhalo treba biti dežurni ako hoćeš da jelo bude uistinu tvoje i uistinu uspjelo. Još nema kuhala kojemu se može zapovjediti i otići od njega do zakazanoga sata. Kuhalo je samo jedan dobri i poslušni sluga kuharu.
Veprovina kao i sve što se priprema na lovački način se služi veoma vruće. Kao prilog još je najbolja žuta pura, pa makar ona i bila moderni dvominutni instant, ona mora biti nazočna.
Neizbježno je dobro crno vino, bolje od onoga što smo ga stavljali u lonac dok se kuhalo.
Pročitaj i ovo!
Veprovinu na samom početku očišćenu i opranu možete izravno staviti u suhu posudu i tako na vatru da izađe ona bespotrebna voda iz mesa.
Po ovom se može iza toga nadodati vino i opet sačekati da ispari i onda pristupiti klasičnoj pripremi veprovine na koji god način hoćete. Ovo se radi umjesto onoga glasovitoga «pajca» i puno je jednostavnije.
Lovci, probajte!
Imajte na umu da mnogi se tuže kako se ne može skuhati neki gulaš domaći ili lovački na vinu. Može i kuha se! No, kemija i fizika imaju zakone. Alkohol-vino vrije puno prije vode i tako nam se čini da se krumpiri ne kuhaju. Malo strpljenja dok temperatura dođe i do ključanja vode i krumpira sve će biti na svom mjestu. No, tu ima i drugi lijek, ostavite vino ili vinske francuske ili portušpanjolske konjake za sami kraj i tada ih stavite. Tada će te se uvjeriti da treba i kemiju i fiziku i onoga koji je dao i stvorio zakone, ne samo u kuhinji i oko nje, dobro cijeniti i poštivati ako želite bilo koji i bilo kakav uspjeh.
«Više ih pobije grlo nego mač».
Đavao nema ovaca ali proda puno vune. Zato lovci i časte grlo još jednom.
Vepar na lovački način
Veprovina se priprema na jednak način kao i srnetina s tim da se stavljaju bobice borovice i nešto kosane narandže ako se želi pripraviti ranije pajc…
Sve ostalo jednako važi kao i za veprovinu na vinu i ostalim drugim receptima za visoku divljač na lovački način.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login