Povežimo se

Gastro

Veprovina na vinu

Lovina traži uvijek malo više vremena, ali to nije tako ni teško jer je urijetko i pripremamo pa se može svako toliko odvojiti malo vremena i za svoj ukus.

Za ovo jelo pripremimo najprije meso od vepra koje imamo. Operemo ga i izrežemo na željene komade.

Zgnječimo češnjak i stavimo ga na vrelo ulje pa potom dodajemo i ruzmarin, a nije loše imati koju suhu bobicu smreke. Kada je ovo sve dobilo svoj miris i boju stavljamo veprovinu i još dodamo jednu kocku juhe. To sve miješamo dok ne bude dovoljno popirjano – otprilike desetak minuta. Sada dodajemo pola litra crnoga jakoga vina, provjerimo koliko treba soli i papra, odnosno, feferona i ostavimo na srednjoj vatri za cijela dva sata da se kuha.

Kako vino isparava tako uvijek treba dodavati novo vino da ne bi slučajno zagorjelo i tako pokvarili sav trud i tako rijetki materijal.

Uvijek uz kuhalo treba biti dežurni ako hoćeš da jelo bude uistinu tvoje i uistinu uspjelo. Još nema kuhala kojemu se može zapovjediti i otići od njega do zakazanoga sata. Kuhalo je samo jedan dobri i poslušni sluga kuharu.

Veprovina kao i sve što se priprema na lovački način se služi veoma vruće. Kao prilog još je najbolja žuta pura, pa makar ona i bila moderni dvominutni instant, ona mora biti nazočna.
Neizbježno je dobro crno vino, bolje od onoga što smo ga stavljali u lonac dok se kuhalo.

Pročitaj i ovo!

Veprovinu na samom početku očišćenu i opranu možete izravno staviti u suhu posudu i tako na vatru da izađe ona bespotrebna voda iz mesa.

Po ovom se može iza toga nadodati vino i opet sačekati da ispari i onda pristupiti klasičnoj pripremi veprovine na koji god način hoćete. Ovo se radi umjesto onoga glasovitoga «pajca» i puno je jednostavnije.

Lovci, probajte!

Imajte na umu da mnogi se tuže kako se ne može skuhati neki gulaš domaći ili lovački na vinu. Može i kuha se! No, kemija i fizika imaju zakone. Alkohol-vino vrije puno prije vode i tako nam se čini da se krumpiri ne kuhaju. Malo strpljenja dok temperatura dođe i do ključanja vode i krumpira sve će biti na svom mjestu. No, tu ima i drugi lijek, ostavite vino ili vinske francuske ili portušpanjolske konjake za sami kraj i tada ih stavite. Tada će te se uvjeriti da treba i kemiju i fiziku i onoga koji je dao i stvorio zakone, ne samo u kuhinji i oko nje, dobro cijeniti i poštivati ako želite bilo koji i bilo kakav uspjeh.

«Više ih pobije grlo nego mač».
Đavao nema ovaca ali proda puno vune. Zato lovci i časte grlo još jednom.

Vepar na lovački način

Veprovina se priprema na jednak način kao i srnetina s tim da se stavljaju bobice borovice i nešto kosane narandže ako se želi pripraviti ranije pajc…

Sve ostalo jednako važi kao i za veprovinu na vinu i ostalim drugim receptima za visoku divljač na lovački način.

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.

Sastojci:

Za pašticadu:

  • 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
  • 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, sitno narezane
  • 2 crvena luka, sitno narezana
  • 2 dl crnog vina
  • 2 dl crvenog vina
  • 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
  • 2 žlice osmice
  • 2 žlice šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papir po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za njoke:

  • 500 g krumpira
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Upute:

  1. Prvo pripremite pašticadu:
    • Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
    • Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
    • U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
    • Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
    • Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
    • Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
  2. Priprema njoka:
    • Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
    • Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
    • Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
    • Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
    • Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
  3. Kuhajte njoke:
    • U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
    • Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
    • Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
  4. Posluživanje:
    • Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.

Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude

U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.

U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.

Planiranje je ključ

Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.

Doručak – energija za početak dana

Jednostavne i brze opcije poput:

  • Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
  • Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
  • Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.

Pripremite unaprijed

Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.

Ukusni ručkovi

Za ručak, fokusirajte se na:

  • Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
  • Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
  • Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.

Užine za održavanje energije

Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:

  • Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
  • Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
  • Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.

Večera – lagana i hranljiva

Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:

  • Piletina sa pečenim povrćem.
  • Riba sa blitvom i integralnom rižom.
  • Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.

Hidratacija je važna

Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.

Zdrave grickalice

Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:

  • Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
  • Orašastih plodova.
  • Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.

Planirajte cheat day

Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.

Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice