Povežimo se

Gastro

Vrisak – vrijesak – čubar – divlji ružmarin – Calluna vulgaris

Vrisak je polu-grm koji raste svojih trideset do četrdeset cm godišnje. Svake godine dio iznad zemlje se osuši, a u proljeće se bogato obnavlja jednako i bijeli i plavi, odnosno crveni vrisak.

 

Gotovo kao da raste u drvenim grozdovima i tako stvara jedan lijepi zeleni sag u proljeće, a u prvim kasno-ljetnim ili rano-jesenskim kišama počinje cvjetati i tako traje skoro dva mjeseca. Zato ga veoma vole i cijene pčelari jer je veoma medonosan. Međutim znade i iznevjeriti kao što je to ova 2006. godina kada je njegov med izostao i sva radost je za ovu godinu i sezonu otišla u nepovrat. Međutim pčelari su zahvalna čeljad i ne zaboravljaju koliko je puta ovaj Božji dar spasio njihovu mednu sezonu.

Koristi se kao čaj, lijek i začin. Kao začin je veoma koristan i prijazan jer povezuje nekoliko biljaka koje imaju sličan miris, od ruzmarina do grčkoga bosiljka ili mesliđena. Blaži je od ruzmarina, a oporiji od majčine dušice i timijana.

 

Vrijesak Dom2

 

Pripisuju mu u čaju slijedeće: sadrži arbutin, da kada je u cvatu onda sadrži glikozide i tanine, saponine i minerale; a liječi infekcije mokraćnih putova, upalu mjehura, pospješuje mokrenje, smanjuje i liječi reume, a veoma je prikladan pri izbacivanju bubrežnoga kamenca, te još čisti krv i pospješuje znojenje.

Zar to nije pravi čovjekov prijatelj kojega mu Gospod daje na dohvat ruke?! Zacijelo spada u grupu najkorisnijih začina, čajeva i lijekova koje nalazimo oko nas.

Jedna ga je činjenica udaljila od nas, a to je da je nazvan čubrom ili još kojim drugim dalekim imenom koje ništa među nama ne znači.

Tako običan čovjek zna se pitati kako to da narod puno spominje vrisak, a nigdje ga nema u knjigama. U Hercegovini nije čudo što ga nema u ono malo knjižnih izdanja jer su se oslanjali autori na njemačke izdavače, a tamo ga zacijelo nema, a to nije značilo da ga nema i ovdje na našem tlu dokle god dopire miris Jadrana i Mediterana.

Zapamtimo da se ova biljka zove najljepšim imenom, a to je divlji ruzmarin, a što je i tko je ruzmarin, to svi znamo, a ako je tako dobar stariji brat, zašto nam onda ne bi bio dobar i mlađi polubrat, zvani divlji ruzmarin.

Čaja od svih vrisaka što više pri ruci, to je bolje i kao lijek i napitak, a osušeni vrisak lijepo se odnosi s metvicom, kaduljom (u manjoj mjeri), ruzmarinom i bosiljkom. Cijela kuća miriše u svakom jelu, osim juhe jer ni ruzmarin nije baš pogodan za bilo kakve juhe osim od svježe morske ribe.

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Kako pravilno skladištiti vino kod kuće

Svi imamo onu jednu butelju vina koju čuvamo za posebne prilike. Da tu priliku ne bismo upropastili, jer smo vino pogrešno skladištili, poznata zagrebačka sommelierka Jelena Šimić Valentić, otkrila nam je kako pravilno čuvati vina prije i poslije otvaranja.

Najbitnija je temperatura

Vino je, kažu, poezija u boci, a kako bismo doživjeli punu čaroliju koju nudi, potrebno je znati kako ga pravilno skladištiti kod kuće.

Za početak treba pronaći pravo mjesto s prihvatljivom temperaturom koju je potrebno održavati. Sve eventualne promjene u temperaturi trebaju se odvijati polako. Naime, što su promjene veće, vino će prije izgubiti na kvaliteti.

“Najidealnije bi bilo deset do petnaest stupnjeva, dakle malo niža temperatura gdje je vlaga 60 do 70 posto. Međutim, nemamo svi takve uvjete stoga treba obratiti pozornost na to da previše ne premještamo vina s jedne police na drugu ili iz jedne sobe u drugu sobu”, objašnjava Jelena.

Trebamo pripaziti da nam vina nisu na direktnom izvoru sunčeve svjetlosti, a isto tako treba obratiti pozornost i na to da vina ne budu u blizini nekakvih vibracija, poput frižidera ili nekog drugog izvora buke jer sve to šteti vinu.

Svako vino ima svoja pravila

Važno je znati da svako vino ima svoju idealnu temperaturu na kojoj doživljava svoj puni izričaj. U tom bismo pogledu trebali zaboraviti na priče o čuvanju na sobnoj temperaturi.

Bijela, mlada vina koja su svježa i lagana, treba poslužiti na temperaturi do deset stupnjeva. Mlada, crna vina, poput sorte pinot noir, traže malo hladniju temperaturu, između 14 do 16 stupnjeva, dok ona snažna, moćna, jaka i robusna vina, možemo poslužiti na temperaturi do 18 stupnjeva.

Položaj vina od velike je važnosti

Treba imati na umu i položaj u kojem se vino čuva. Crna vina, koja su namijenjena za odležavanje moramo položiti kako bi vino uvijek bilo u kontaktu s plutenim čepom. To činimo da se on ne bi sušio i kako bi vino bolje sazrijevalo.

Boce koje imaju scool cap ili čep na navoj ne moraju biti položene. Razlog je taj što su to vina koja su hermetički zatvorena. To su vina koja ćemo trošiti u roku od tri, četiri godine, i najčešće su to vina novog svijeta – Novi Zeland, Australija, Južna Amerika. Cijeli je svijet pun tih čepova, i ne treba ih se bojati.

Ne treba se bojati ni dekantiranja. No, ono je namijenjeno isključivo starijim, arhivskim, taničnim vinima jakog, robusnog tijela.

Pretakanjem vina u staklenu posudu, odnosno dekanter, zapravo odvajamo vino od taloga koji se godinama stvara na dnu boce jer ne želimo taj talog u našoj čaši. Tu dolazi do laganog prozračivanja vina, gdje se zapravo sve te tercijarne arome koje su godinama bile zarobljene u čaši sada napokon oslobađaju i vino prodiše.

Koliko dugo vino smije biti otvoreno?

Jednom kad otvorite bocu, možda je nećete uspjeti popiti čitavu. Bilo da je riječ o bijelom, crvenom ili pjenušavom vinu, dobro je znati koliko dugo  otvoreno vino smijemo držati u hladnjaku.

Ako otvorimo jednu butelju vina, a recimo živimo sami, kroz tri- četiri dana ta boca vina može se popiti, neće doći do oksidacije. 

Vino može trajati i duže odlučite li se nabaviti poseban otvarač koji vam omogućuje da točite vino iz boce pomoću kombinacije šuplje igle i inertnog plina, bez uklanjanja pluta. Takvo vino možete čuvati i nekoliko mjeseci gdje neće doći do oksidacije.

Na kraju trebate znati da rok trajanja otvorene boce vina varira ovisno o vrsti te da se svjetlija vina kvare puno brže od tamnijih sorti.

Nastavite čitati

Gastro

Kuhajte s nama – prijedlog za večeru za Valentinovo

Darko Debić profesionalni je kuhar, koji je kuhinju jednog poznatog zagrebačkog hotela zamijenio internetskim blogom. Pripremit će jednostavno jelo, a vjerujte na riječ, nećete pogriješiti spremite li ga za Valentinovo.

Riblja večera

Romantičnu večeru vjerojatno ćete kuhati osobi koju dobro poznajete i sigurno znate što voli jesti. Darko bi za Valentinovo predložio riblju večeru i laganija jela.

Danas će pripremati rižoto s ciklom, a od ribe je odabrao dimljenu oradu u kombinaciji s hrenom, odnosno kremom od hrena.

Potrebne namirnice:

 • caneroli riža
 • cikla
 • luk
 • češnjak
 • parmezan
 • maslac
 • bijelo vino
 • dimljena orada
 • hren
 • kiselo vrhnje
 • majčina dušica
 • sol
 • rikola (po želji)

Priprema:

Prvo nasjeckamo luk i češnjak. Potom ćemo luk propirjati na malo maslinovog ulja.

Nakon toga dodajemo rižu koju pirjamo dok ne ostakli.

Potom dodajemo češnjak i majčinu dušicu.

Nakon toga dodajemo bijelo vino i sol.

Kada vino iskuha, dodajemo povrtni temeljac.

Sada ćemo lagano povremeno miješati rižu i dolijevati po potrebi temeljac.

Kuhanu ciklu narežemo na manje komade i usitnimo sa štapnim mikserom.

Rižoto ćemo završiti sa dimljenom oradom i kremom od hrena.

Za kremu od hrena pomiješat ćemo hren i kiselo vrhnje i dodat ćemo još malo temeljca.

Nakon toga dodajemo pire od cikle. Možete koristiti pečenu ciklu ili kuhanu za pire.

Potom slijedi maslac i parmezan.

Nakon toga stavljamo rižoto na tanjur, a na vrh dimljeni file orade. Dodajemo malo kreme od hrena i rukole, a po želji možemo rižoto pokapati s malo maslinovog ulja.

Uživajte u finom rižotu!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice