Gastro
Tikve, tikvice, bundeve, buće (cucurbita maxima)
Ovo je jedan prelijepi Božji blagoslov koji u našu kuhinju ulazi veoma sporo, a k tome smo mu dali pridjev da je samo gospodski, pa ga to još više udaljuje da brže i češće ulazi u naše kuhinje i u naše jelovnike.
Tikve i tikvice su prepune vode i bogate su celulozom, solima i vitaminima. Imaju veoma malo kalorija, samo 14 u jednoj mjernoj jedinici. Idealne su za slabu probavu. Također imajmo na umu da su bogate karotenom posebice one velike žute koje mi zovemo krmetnjačama (damo neprikladna imena i onda ih odbacimo).
Talijani koriste tikve za jelo na mali milijun načina i čak ih izvoze, zatim od njih prave tolike vrste slatkoga i na koncu veoma je poznat i popularan sladoled od tikava i tikvica, kao i njihovi kolači i marmelada od tikava i tikvica.
Pokušajte ovo: po malo tikvice stavite u bilo koju zelenu salatu da se uvjerite kako su lijepe i ukusne i čak ukusnije od krastavaca. Ako ne volite takve,onda ih malo skuhajte u vreloj vodi i navikavajte se na njih.
Neće vam trebati mnogo vremena da se uvjerite i naviknete. No, ne zaboravite da su tikvice odlične pohane, kuhane ili još više na roštilju. Slatka i slana pita bi bila mnogo siromašnija da nije tikava i tikvica.
Buča, tikva ili tikvica je jednako svježa, pečena, kuhana, ukiseljena ili ušećerena ukusna i korisna čovjekova hrana i to uvijek ljekovita hrana.
Naime, tikvice ne smiju biti velike, redovito se beru dok je još svjež cvat na njima; znači, dužina im je dvanaest do petnaest cm, a širina dva i pol do tri cm. Te mlade tikvice su za kuhanje kao i svako povrće i miješaju se s povrćem i satarašem.
Malo veće tikvice se koriste još više u kuhinji i na više načina. Veoma su zgodne za pohanje. Izrežu se na komade, a ne guli se koža, pa se uvaljaju u smjesu za pohanje, kao i patlidžan, i tako serviraju. Mogu se rezati također na veoma tanke plohe i tako baciti na vrelo ulje pa postaju kao meza ili čips za zabavu.
No, tikvica je idealna po veličini i zrelosti onda kada ju možemo lijepo izdubiti, izbaciti sjeme i pripremiti nadjev kao kad pravimo punjene paprike, japrak ili sarmu. Lijepo se napune, polože u lonac u koji se na dno stavi malo pancete ili suhih rebara, samo radi mirisa. Mogu se jednako i peći i kuhati na ovakav način.
Uzgajivači tikvica ili mi koji imamo i mali vrt, moramo znati da ne treba imati previše vriježa (stabala) tikvica, ali zato treba obvezatno svaki put kada uberete tikvicu otkinuti list kod kojega je bila tikvica. Tako stablo napreduje, a ovi veliki i beskorisni listovi daju novima mogućnost da uzimaju onu hranu koju bi oni beskorisno trošili. Zato ovakva stabla znaju biti duga i desetak metara. Kod Talijana u vrtu tamo gdje je i veća potrošnja tikvica, naći ćete samo par stabala a veoma često ih koriste. Eto zato ili evo zašto!
Sve što se kaže za tikvice jednako vrijedi i za velike tikve bilo koje vrste, čak i za one koje mi zovemo ukrasnim tikvama. To su jednako tikve samo križanjem se došlo do raznolikih lijepih i zanimljivih veličina i oblika.
Buča razgrađuje masnoće i kolesterol u krvi, pospješuje izlučivanje urina i žuči, pospješuje rad jetre, smiruje upalu sluznice crijeva…
Imajmo na umu da se od tikve pravi veoma lijepo, skupo i korisno ulje, poznato pod nazivom bućino ulje. Osim ulja od tikava i tikvica se pravi vino zvano „bučino vino”. Ono je dobro kao lijek protiv umora, iscrpljenosti i jačanja imuniteta.
Tikvice su prepune vode i bogate su celulozom, solima i vitaminima. Imaju veoma malo kalorija, samo 14 u jednoj mjernoj jedinici. Idealne su za slabu probavu.
Pokušajte ovo: po malo tikvice stavite u bilo koju zelenu salatu da se uvjerite kako su lijepe i ukusne i čak ukusnije od krastavaca. Ako ne volite takve onda ih malo skuhajte u vreloj vodi i navikavajte se na njih.
Neće vam trebati mnogo vremena da se uvjerite i naviknete. No, ne zaboravite da su tikvice odlične pohane, kuhane ili još više na roštilju. Slatka i slana pita bi bila mnogo siromašnija da nije tikava i tikvica.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login