Gastro
Bešamel umak
Iako sam redovni član Društva hrvatskih književnih prevoditelja dugi niz godina, moram priznati da unatoč mojim brojnim nastojanjima, ne znam kako ovaj naslov prevesti i vama približiti, ali su me uvjerile moje mlade kume i prijateljice, da i ovaj naslov može ostati.
Međutim, ja ovaj naslov želim, i odgovorno tvrdim, da mogu prevesti riječju zaprška.
Međutim, zaprška u klasičnom smislu ne smije opstati u našoj hrvatskoj kuhinji, jer je brašno (pre)prženo na masti ili na ulju dokazano kancerogeno. Zato ovaj naslov može opstati po sebi, ali ne i po sastavu. Bešamel je neka vrsta zaprške, ali ne prženoga brašna i ostalih štetnih sastojaka.
Za normalan bešamel nam treba litra mlijeka, 100 g bijeloga brašna, 100 g margarina, muskatni orah ili slično, te malo soli i papra.
Ovaj sastav se radi tako da se maslac ili margarin otapaju na blagoj vatri uz potpuno dodavanje brašna. Ugrijano ali ne pregrijano mlijeko se dodaje polako, malo pomalo, da se izbjegnu ugrušci, pa se nastavi miješati dok se ne osjeti da sve postaje jedna lijepa gusta masa; tako treba nastaviti sljedećih desetak minuta neprestano miješati. Pred sam kraj dodajte papar, sol i muskatni orah.
Ovaj sastav vam je koristan za mnoga jela. Može ostati zamrznut u zamrzivačima za sljedećih dva mjeseca, ali kad vidite koliko je lijep, ne može vam ostati ni desetak dana u vašem zamrzivaču.
Bešamel – zaprška je zato dobio toliko priznanja u svijetu kuhinje današnjega europskoga doba, iako do jučer nije imao svoje ime. Svojom ljepotom i trajnošću je zadobio svoje ime i svoje priznanje u svijetu europske kuhinje, koju mi svi prihvaćamo bez posebnih pitanja, samo zato jer je kvalitetom ušla u našu kuhinju.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Tko još može zamisliti fašnik bez krafne?
U fašničko vrijeme jedna slastica posebno mami i svi imalo vješti u kuhinji su se okušali u njezinoj pripremi.
Veliki i maleni – ljudi diljem svijeta jednostavno obožavaju krafne. Sada su slatke, a u 18. stoljeću otkada datira prvi spomen na njih bile su slane. Jedna legenda kaže da je prva krafna nastala slučajno kao rezultat ljubavnog zanosa mlade kuharice pri pogledu na stasitog konjušara. Pogačica se našla u loncu vrućeg ulja umjesto mesa, a do tada nepoznat okus prženog tijesta bio je božanstven. Danas se tajna dobrih krafni krije u dodacima.
Izrada i pečenje krafni
Pastry chef Miam Salman kaže da u tijesto kada ga zamijesimo treeba staviti malo ruma, limunove, može i narančine korice. Odnosno, bilo kakve arome koje će poboljšati okus tijesta.
Za savršen oblik, teksturu i mekoću krafni chefica Mia preporučuje da zaboravimo na valjak i kalupe za izrezivanje. Tijesto treba izrezati na otprilike jednake dijelove i oblikovati kuglice. Te kuglice se moraju dići, te se potom peku na vrućem ulju zagriujanom na 135 stupnjeva Celzijusa.
Upravo je temperatura ulja vrlo bitna za ravnomjerno prženje. Trebat će im 8 do 10 minuta, a neće zagorjeti i dobit će prekrasan prsten. I onda su spremne za punjenje.
Punjenje krafni
“Možemo uvijek raditi s onim klasičnim punjenjem, marmelade. A možemo raditi i svoje kreme. Najbolje je napraviti baznu slastičarsku kremu, jaja, mlijeko, brašno i šećer i u tu kremu onda dodajemo dodatke”, rekla je Salman.
Kada je o dodacima riječ, dobrodošli su u punjenju, jer će izazvati pravu rapsodiju okusa.
Kada pastu spojite sa slastičarskom kremom, nožem ubodite krafnu na vrhu da se punjenje ravnomjerno rasporedi.
Ljubitelji klasike krafne će puniti s marmeladom, a za poseban doživljaj, stavite okuse koje volite ili se njima poigrajte. Kad odaberete recept za izradu tijesta, striktno ga se držite, jer u slastičarstvu nema mjesta improvizaciji.
Bilo da ih radite u američkom stilu s rupom u sredini ili u obliku nama dobro poznate pogačice, jedno je sigurno. Uz dobre savjete, malo truda i preciznosti i vi u vrijeme poklada možete uživati u ovom slasnom zalogaju!
Gastro
Keksići za sve prigode slastičarke Ivane Čuljak
Svi se mi volimo povremeno počastiti. Zato oni, koji ne vole iznenađenja, uvijek imaju neku slasticu pri ruci. Kako biste i vi bili spremni za sve prigode imamo ideju. Svoj recept za omiljene keksiće s nama je podijelila slastičarka
Ivana Čuljak.
Chocolate chip cookies
Jednostavan, bez puno sastojaka i brzo gotov. Tako slastičarka Ivana Čuljak opisuje svoje omiljene kolačiće naziva chocolade chip. Za njihovu izradu treba vam maslac, šećer, jaja, brašno s praškom za pecivo i soli, čokolada i naribana korica nešpricane naranče.
Koraci izrade keksića
Prvo izmiksajte masalac sa šećerom te dodajte dva jaja i jedan žumanjak i izmiksajte. Dodajte zatim koricu naranče i brašno kako biste dobili kompaktnu smjesu.
Gotovu smjesu postavite uzduž PVC folije i zamotajte u valjak te stavite u zamrzivač.
Nakon nekoliko sati, izvadite ih van i narežite na kolutiće debljine 1 centimetar. Kolutiće položite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
Ivana savjetuje da keksiće ne prepečete. Najbolji su kaže kada su iznutra sočni.
Keskiće ‘chocolate chip’ ona zove i malom crnom haljinom jer prolaze za sve prigode.
You must be logged in to post a comment Login