Povežimo se

Gastro

Roštilj – Panceta

Panceta je šarena slanina. U talijanskoj pokrajini Toskani sa glavnim gradom Firencom svježa panceta se puno koristi na roštilju. Oni imaju jedan svoj posebni recept koji ne bi smio biti daleko od nas, niti nam biti stran. Veoma je jednostavan i zato ga predlažem, a sam sam ga i isprobao.

Naime, uzme se oveći komad pancete svojih dvadeset do dvadeset i pet centimetara. Odstrani se koža i donji masni dio uz nju tako da ostane samo onaj posniji-crveniji dio. Ne odstranjujemo rebra.

Lijepo se rastegne na kuhinjski stol ili dasku pa se polako utrljava crni vinski ocat ili ako vam je pri ruci mirisni balzamski bosiljkov ocat. Kada smo utrljali, odnosno, dobro namazali octom stavljamo na užareni roštilj sve u jednom komadu.

Poslije kojih pet minuta okrenemo pancetu i posolimo je po volji jer je sada ste strane otekla ona beskorisna voda. To ćemo jednako uraditi i sa drugom stranom poslije drugih pet minuta.

Poslije ostavimo još desetak minuta ili manje, ako panceta nije suviše debela i nosimo stolu. Preko dvadeset minuta ne bi se trebalo držati na roštilju.

Sada ovako lijepo pečeno i mirisno meso režemo uzduž rebara i serviramo na zajednički pladanj uz mladi luk, kapulu ili različite kisele salate koje se uzimaju rukom. Kažem «koje se uzimaju rukom» jer se ovako i ovo pripremljeno svinjsko meso redovito jede rukama, zato se traži i prikladna salata. Jednako je i s pićem! Bukara ili boca, svejedno!

Ovo je sve vikend hrana koja dobro s dobrom kapljicom ide i u obiteljskom domu i prostoru.

rostilj panceta Dom2

«Otkriće jednoga novoga jela po ukusu okupljenih je važnije nego otkriće jedne nove zvijezde».(Brillat – Savarin)

«Kada se oženiš sretan si jedan dan, a kada zakolješ u jesen svinju sretan si cijelu zimu» (firentinska). Nije baš tako, ali se hoće naglasiti važnost svinjskoga mesa u obiteljskoj prehrani.

Masnoća svinjskoga mesa

Svako svinjsko meso, osim onoga za roštilj, radi njegove prevelike masnoće i samim tim štetnosti za naš organizam, bi trebalo prije konačne pripreme malo popirjati na tavi, da iz njega izađe prekomjerna masnoća. Primjerice ako ćemo pripremati umak za tjesteninu onda izrežemo meso na onolike komade ili komadiće kolike ćemo stavljati u umak. Te komade stavimo na vruću tavu i pirjamo samo nekoliko minuta i odmah se uvjerimo koliku bismo mi masnoću, i to nevidljivu, poslužili i blagovali.

Ovako jednako možemo raditi i sa mesom koje pripremamo za gulaš. Ovdje onda ima jedna druga prednost, a to je: kada se ovako uradi s mesom i kada se oslobodimo suvišne masnoće, onda u naš jelovnik može ići i bilo koji dio mesa, a ne samo vrat, plećka ili but. Uz ovakav postupak dobro dođu i svi drugi dijelovi mesa kao rebra, okrajci karea i sl. Paziti da se meso previše ne prepeče pa onda ne bude dobro za drugo jelo.

Imajte na umu da jedan kokošji batak pod kožom ima mnogo više masnoće nego svinjska kremenadla ili kare. Stoga nikada ne omalovažavati meso, već znati sa svakim mesom postupati onako kako odgovara da se ne ostvari ona narodna da nije Neretvanska voda kriva što još ima toliko nečistoće, prljavštine kod čovjeka. Uzmi, dakle, vodu, a to znači pogledaj propis i to ne samo ovdje…

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Pripremite hladnu pitu od svježih jagoda – jednostavna priprema savršene poslastice

Jagode će zadržati svoj predivan okus, a u desertu ćete uživati!

Potrebno samo 30 minuta za pripremu ove pite od jagoda, pa ako ih imate viška ili ste shvatili da neće još dugo trajati one koje imate u frižideru, iskoristite ih za pripremu ovog savršenog deserta.

Kako se samo dio jagoda peče i koristi se samo malo gustina, ova pita će imati savršen okus po svježim jagodama. Ako ste spremni, evo što je sve potrebno za pripremu.

Limončelo – liker od limuna

Potrebni sastojci:

10 graham krekera
150-200 g šećera (odvojite 4 žlice šećera)
2-3 žlica neslanog maslaca
125 ml soka od brusnice
10-ak velikih jagoda (po želji više), koje je potrebno narezati na tanje kriške, ali ostavite nekoliko cijelih za ukras
1/2 žličice soli
1/2 žličice škroba
115 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

Pećnicu je potrebno zagrijati na 170-180 stupnjeva.
U blender stavite graham kekse, 2 žlice šećera dok se sve dobro ne poveže. Sad dodajte maslac i kratko pomiješajte.Smjesu iz blendera stavite u posudu za pečenje i dobro pritisnite i poravnajte. Pecite oko 14 minuta te izvadite van i pustite da se dobro ohladi.

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

U manjoj posudi pomiješajte ostatak šećera (dvije žlice koje ste odvojili ostavite za šlag), sok, narezane jagode, gustin i sol. Nježno vilicom usitnite jagode te pustite neka zakuha i tad smanjite vatru. Potrebno je stalno miješati dok sve ne postane jako gusto. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade i tada dodajte svježe jagode.

Sve prebacite na ohlađenu koru od graham keksa te stavite u hladnjak na minimalno 4 sata
U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte 2 žlice šećera te ukrasite svoju hladnu pitu.

Ako želite, ukrasite jagodama.

Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice