Povežimo se

Gastro

Ruzmarin – Rosmarinus officinalis

Ime mu dolazi od latinskoga što bi značilo – morska rosa, a to je najbliže istini kada ruzmarin procvjeta.

 

Međutim može se prevesti također iz latinskoga ili talijanskoga kao morska ruža, što opet lijepo zvuči i pridaje mu se uistinu velika pozornost, ali je i zaslužuje.

Stanovnik je divljih i suhih mjesta Mediterana. Ne podnosi oštru zimsku klimu. Poznat je i prepoznatljiv po svojoj oštroj aromi i ukusu. Mediteranska ga kuhinja koristi od pamtivijeka, a zadnjih desetljeća se udomaćuje gotovo svugdje posebno kod roštilja, pa bilo da se radi o roštilju od mesa ili riba. Tamo gdje god stavljate češnjak stavite slobodno i ruzmarin nećete se pokajati jer ova dvojica su stari poznanici i prijatelji i nikada se ne svađaju.

Obično se koristi u grančicama, ali ako vam ne treba mnogo, onda se uzimaju samo listovi. Dobro ga je i osušiti u hladu i pospremiti u staklenke tamo gdje ga ne možemo naći svježega u zimi. Takav suh se može i zdrobiti ili samljeti i pomiješati s drugim aromatičnim i začinskim biljem.Egipćani i Grci su ruzmarin smatrali svetom biljkom i povezivali sa ljubavlju, smrću i sjecanjem. Egipćani su ga koristili i pri mumificiranju mrtvih velikodostojnika a njegove mladice su pohranjivali u grobove kao simbol sjecanja na umrle.

Kroz ljudsku povijest o ruzmarinu su se ispredale mnoge priče i legende. Neke legende kažu da je Blažena Djevica Marija svoj ogrtač u koji je bio umotan mali Isus, položila na rascvjetali grm ruzmarina da bi njezino dijete bilo okruženo njegovim miomirisom”…

U antičkoj Grčkoj, a kasnije i u Rimu, ruzmarin je korišten za poboljšanje i osvježavanje pamćenja, pa su pred ispite njegovim uljem studenti masirali čelo i sljepočnice. Grčki su ga đaci i studenti nosili u kosi za vrijeme učenja, uvjereni da ce time izoštriti svoju koncentraciju.

 

ruzmarin 2

Najnovija znanstvena istraživanja opravdavaju mnoga drevna vjerovanja. Pored esencijalnog ulja (eucalyptol), znanstvenici su izolirali mnoge potencijalno ljekovite elemente. Posljednjih godina, ruzmarin je stekao reputaciju antibaktericida i antifungicida, pa se njegovo lišće preporučuje za liječenje kožnih infekcija.

Među mnogim terapeutskim osobinama ruzmarina, možda najzanimljivija je njegova uloga u sprečavanju raka. Medicinska istraživanja pokazuju da prirodni polifenoli otkriveni u njemu nose antikarcinogena svojstva. Ekstrakt ove ljekovite biljke, ili njegove aktivne komponente – kornosol, kornosolska i ruzmarinova kiselina – igraju važnu ulogu u sprječavanju nastanka raka. On može spriječiti karcinogene da se vežu za ćelijsku DNK i dovedu do mutacije ćelija – što su dva rana stepena u nastajanju raka.

Ružmarinovo eterično ulje u malim količinama oživljava krvotok, pomaže pri niskom krvnom tlaku i ograničava razmnožavanje nekih vrsta bakterija. Ružmarin kao sastojak mješavine za čaj pospješuje izlučivanje probavnih sokova, vjetrova, žuči, a pomaže i pri iskašljavanju. razrijeđeno ružmarinovo eterično ulje upotrebljavamo za masažu protiv reumatičnih bolova.

Ružmarinovo vino se pravi tako da se 70 g lista ružmarina stavi u litru bijeloga vina i tako ostane četiri dana. Potom se vino procijedi i pije tri puta na dan po 0,3 dl.

Može se također i na druge načine i omjere praviti ružmarinovo vino, ali uglavnom ovim se putem ide da se količina lista ružmarina moči nekoliko dana, a potom procijedi i pije. Jedni to rade i preporučuju sa više ružmarina, a manje vina, a drugi više vina, a manje ružmarina, a svi se slažu da ne trebaju ostati zajedno više od tjedan dana. Potom se procijede i lagano pijuckaju.

Naši dalmatinski fratri ga zovu zoromod – otočki naziv.

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Gastro

Kako napraviti domaći ajvar koji je preukusan

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama.

Ajvar je autohtono jelo nadaleko poznate balkanske kuhinje gdje se već stoljećima tradicionalno priprema. Izvrsno odgovara uz roštilj, a posebno uz čevapčiće ili neka fina mesna jela. Ajvar je zapravo domaći umak za kojeg su vam potrebni patlidžan, paprike, rajčica, sol i malo ulja. Ako ste ljubitelji ajvara pravo je vrijeme da pripremite vlastitu zimnicu.

Sastojci:

  • 5 kg očišćene paprike (crvena roga)
  • 2.5 kg oguljenih patlidžana
  • 3 l vode
  • 1 l alkoholnog octa
  • šaka soli
  • 10-15 zrna papra
  • glavica češnjaka
  • 7,5 dl suncokretovog ulja
  • ljute papričice (po želji)

Priprema

  1. Prokuhati 1 minutu očišćene paprike, presječene na pola i oguljene patlidžane (isječene uzdužno na 4-6 traka) u otopini koja se sastoji od 3 l vode, 1 l alkoholnog octa, šake soli i 10-15 zrna crnog papra.
  2. Zajedno s jednom očišćenom glavicom česnjaka papriku i patlidžane izvaditi, ostaviti da se ocijede i ohlade i samljeti kroz mlin za meso.
  3. U velikom loncu zagrijte 5 litara vode s octom i velikom žlicom soli. Kad voda uzavre stavite kuhati paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.
  4. Pustiti da se ajvar krčka na laganoj vatri dok voda ne ishlapi uz konstantno miješanje (3-4 h).
  5. Pred kraj dodajte sol ovisno o slanoći koju preferirate i ljute sjeckane papričice po želji.
  6. Vrući ajvar sipajte u prethodno zagrijane (na 100 stupnjeva) teglice i ostavite ih u pećnici da se potpuno ohlade, barem 6-7 sati.
  7. U svaku teglicu naspite malo ulja i dobro je zatvorite poklopcem. Ajvare spremite na hladno i tamno mjesto, a otvorene teglice obavezno držite u hladnjaku.

Nastavite čitati

Gastro

Džem, pekmez ili marmelada? Tri odlična recepta za vašu zimnicu

Mnogi svrstavaju džem, pekmez i marmeladu pod isti proizvod jer su okusom, a i izgledom, poprilično slični. Razlikuju se u udjelu voća, načinu pripreme te postotku šećera.

pekmez

Tijekom sezone uživamo u raznim okusima svježeg voća, no postoji li nešto bolje nego pretvoriti ih u ukusan džem, pekmez ili marmeladu.

Džemovi, marmelade i pekmezi najčešće se konzumiraju tijekom kišnih jesenskih i hladnih zimskih dana, a doručak bez marmelade na kruhu se čini kao nezamisliv. Sve to možete kupiti u bilo kojem supermarketu, često i prilično jeftino ako naletite na povoljne akcije. Međutim, izrada vlastitih namaza je takav užitak da ih oni koji ih pripremaju svake godine nikad neće zamijeniti kupovnim.

Sigurno ste se uvijek pitali koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema. Saznajte koja je razlika između ovih ukusnih, premda različitih zimnica!

Recept za džem

Sastojci za džem:

  • 2 kg šljiva
  • 400 do 500 g šećera

Priprema džema:

  1. Šljive najprije operite. Pomoću noža svaku prepoloviti i izvadi košticu te ju narezati na što manje komadiće.
  2. Šljive pomiješajte sa šećerom i prebacite ih u duboku posudu za pečenje u pećnici. 
  3. Posudu sa šljivama staviti na najnižu razinu pećnice te ju poklopiti poklopcem ili aluminijskom folijom. Peći 30 minuta na 170 stupnjeva Celzijevih. 
  4. Nakon pola sata potrebno je ukloni poklopac i šljive promiješati kuhačom i vratiti u pećnicu. Šljive u loncu bez poklopca peći još tri i pol sata na 150 stupnjeva Celzijevih, a vrata pećnice ostaviti malo otvorena kako bi višak vlage mogao ispariti.
  5. Kada su se šljive potpuno raspale, džem je gotov. Potrebno je prebaciti ga u vruće staklenke te ih odmah zatvori poklopcem. Džem treba skladišti na tamnom i hladnom mjestu, a jednom kada ga otvorite držite ga u hladnjaku i potrošiti kroz nekoliko tjedana.

Recept za marmeladu

Sastojci za marmeladu:

  • Dolcela želin
  • Jagode ili voće po izboru
  • Šećer- količina piše na želinu

Priprema:

  1. Potrebno je sterilizirati staklenke.
  2. Zatim oprati voće i po želji ga usitniti u blenderu.
  3. Voće je potrebno stavititi u lonac.
  4. U manjoj posudici pomiješajte želin i 2 žlice šećera, zatim to odmah dodajte u voće, promiješajte i stavite na vatru da kuha.
  5. Sada kada je lonac na vatri dodajte i šećer te stalno miješajte.
  6. Ukoliko želite možete uklanjati pjenu koja će se pojavljivati na vrhu, ali i ne morate.
  7. Nakon što voće zakuha, kuhajte još dodatne 3 minute.
  8. Vruću marmeladu lijevajte u vruće, sterilizirane staklenke.

Recept za pekmez

Sastojci za pekzmez:

  • 5 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 komada limuna
  • 2 dcl ruma
  • 3 vanilin šećera

Priprema:

  1. Šljive prvo operite pod mlazom tekuće vode zatim ocijedite, raspolovite i izvadite koštice.
  2. U posudu u kojoj ćete kuhati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite.
  3. Ostavite preko noći na hladnom.
  4. Kuhajte na srednje jakoj vatri.
  5. Kada je smjesa već dosta gusta, dodajte oguljen limun i nasjeckan na tanke ploške.
  6. Pred sam kraj kuhanja dodajte rum. Kuhano je kada sa kuhače pekmez pada u komadima.
  7. Sipajte u sterilizirane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj pećnici sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica.
  8. Ohlađeni pekmez pospite sa žlicom šećera, zatvorite celofanom namočenim u rum i stavite poklopac.
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 9 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...