Povežimo se

Gastro

Sabljarka (Pelecus cultratus)

Sabljarka je velika riba. Mogu se naći primjerci od 15 kilograma pa do 50 kilograma. To znači da je nećete spremati nikada u jednom komadu ucijelo, već u komadima.

Tada će biti najjednostavnije uzeti filete kao i najobičniji mesni odreci. Lijepo ćete ih posušiti i odložiti dok pripremite ostalo.

Na vrelo ulje ćete staviti kapulu sjeckanu na kockice, mrkvu i rajčicu. Kada se to propirja nadodajte limunova i narančinoga soka, neka se ujedini sa postojećom masom, pa potom izmiješajte u jednoj posudi sa kukuruznim brašnom u koje ste dodali soli, papra i ulja. Taj sastav izmiješajte i stavite po filetima sabljarke. To lijepo uvijte i jednom čačkalicom pribodite da ostane uvijeno. Tako ćete napraviti nekoliko komada po želji, te ih ponovno uvaljati u onoj pripremljenoj smjesi, malo otresti i staviti u pećnicu da se peče.

Pečenje traje dvadesetak minuta na običnoj temperaturi pečenja kruha. Prilog ide po običaju, osim ako ste ljubitelj nečega posebnoga kao artičoke, jer i sabljarka je rijetkost na našim stolovima.

Ovako se mogu pripremati i druge vrste riba koje se mogu rezati na veće odreske, pa čak i veće pastrve kada im se odstrane koščice. Sabljarka je bogata kalcijem, jodom i mineralima.

Sabljarka je i skakač i plivač, konkurencija joj može biti i naša jadranska tuna, ili ona mala zvana palamida. Dajte joj mogućnost da pliva u dobroj kapljici domaćega vina.

Možete veoma lako napraviti i drugačije recepte sa ovom lijepom i kvalitetnom ribom. Primjerice može se spremati i ovako! Popirjamo češnjak dok zažuti na par žlica vreloga ulja. Ovdje ćemo sada staviti odreske sabljarke i zažutiti ih sa obje strane i odstraniti. Dodajemo sitno rezanu kapulu i pirjamo dok ne postane žućkasta također. Malo celera i peršina je neizostavno sa kaparima, kao i sos rajčice. Kada je ovo prilično ujedinjeno dodajemo jednu čašu juhe ili vode i ostavimo pirjati nekoliko minuta. Nakon toga ponovno vraćamo riblje odreske u ovaj umak i prelijemo ih sa dvije žlice octa. Ostaviti ćemo ovo na jakoj vatri nekoliko minuta da se samo umak poveže. Tako vruće se i poslužuje.

Ili!

Komade sabljarke ispržimo na tavi kao i svaku drugu ribu, odnostno filete ribe. U drugoj posudi pripremimo uobičajeni umak, kao i maločaš gore, ali bez octa. Kada je umak gotov stavimo sabljarku u umak još pet-šest minuta i kuhamo na laganoj vatri da sabljarka upije što više onoga pripremljenoga umaka. Na samom kraju dodajemo malo sitno sjeckanoga peršina i poslužujemo se ili poslužujemo goste.

Rijetko nam dolazi u goste zato joj dajmo dobru dobrodošlicu i zdravicu. Ako vi zaboravite, neće zaboraviti riba pitati svoje piće. Živjeli!

Inače sabljarka ima oko 300 ccl na jednu porciju. Bogata je fosforom i vitaminima B1 i B2. Kada je već riječ o ovoj ribi onda treba imati na umu da je veoma ukusna i dimljena sabljarka. Nije rijetkost zimi naći ovaj recept u kuhinjama otočkih samostana.

«Kuhinja jednoga naroda je jedino i točno svjedočanstvo njegove civilizacije». Mi se ne trebamo stidjeti. Imamo svoju ponosnu kuhinju i svoje nadaleko poznate specijalitet. Čuvajmo ih, koristimo ih i usavršavajmo ih.

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

3 ideje kako od ostataka hrane napraviti ukusna jela

Brzo, fino i ekonomično!

Korištenje ostataka potiče kreativnost u kuhinji i često rezultira raznovrsnijim jelima. Također, umjesto brzih i nezdravih opcija, blagdanski ostatci hrane brzo mogu postati uravnoteženi obroci s više svježih sastojaka.

Blagdanska sezona često ostavlja za sobom ostatke hrane – od piletine i puretine do raznih sireva s bogatih pladnjeva. Umjesto da ti ukusni sastojci završe u smeću, iskoristite ih za pripremu novih, kreativnih jela koja će vas oduševiti svojim okusima i jednostavnošću pripreme. Evo tri ideje kako transformirati ostatke u ukusne obroke koje će vaša obitelj i prijatelji obožavati:

1. Salata od rezanaca s ostatcima piletine

Ako vam je ostalo piletine, pretvorite je u laganu, ali hranjivu salatu koja će osvježiti vaš stol. Kombinirajte usitnjene ostatke piletine s kuhanim rezancima, dodajte hrskavo povrće poput mrkve, paprike i krastavaca te malo svježeg začinskog bilja, poput korijandera ili metvice. Pospite kikirikijem za dodatnu teksturu i bogatstvo okusa.

Sve to prelijte začinjenim azijskim preljevom, napravljenim od sojinog umaka, sezamovog ulja, soka limete i malo meda. Ova salata ne samo da će iskoristiti ostatke već će vam pružiti pravi gurmanski užitak.
Izvor: ALLRECIPES

2. Mac and cheese s ostacima sireva s pladnja

Ostaci sireva s blagdanskog pladnja mogu se pretvoriti u savršeno kremasti mac and cheese. Pomiješajte sireve koje imate, poput cheddara, camemberta, gorgonzole ili bilo kojeg tvrdog sira, kako biste dobili bogatu mješavinu okusa.

Pripremite tjesteninu po izboru, napravite bešamel umak, i u njega postupno umiješajte sireve dok se ne otope. Zatim sve pomiješajte s tjesteninom, stavite u posudu za pečenje, pospite još malo naribanog sira i pecite dok ne dobije zlatnu, mjehuričavu koricu. Ovo je idealno jelo za hladne dane koje donosi utjehu i toplinu.
Izvor: BBC GOOD FOOD

3. Bruschetta s puretinom, mozzarellom, sušenim rajčicama i bosiljkom

Preostala puretina može postati zvijezda mediteranskog predjela. Tanko narežite komadiće puretine i posložite ih na kriške tostiranog kruha. Dodajte kriške mozzarelle, nekoliko sušenih cherry rajčica te svježe listove bosiljka.

Po želji, sve nakapajte s malo maslinovog ulja i balzamičnog octa. Zapečeni kruh s topljenom mozzarellom i aromatičnim sastojcima čini ovu bruschettu izvrsnim izborom za brz i ukusan obrok ili predjelo koje će oduševiti vaše goste.
Izvor: DELICIOUS MAGAZINE

Zašto je važno koristiti ostatke?

Korištenjem ostataka hrane ne samo da doprinosimo smanjenju bacanja hrane i očuvanju okoliša, već i štedimo vrijeme i novac. Uz ove kreativne recepte, jednostavno je pretvoriti ono što već imate u ukusne obroke. Osim što smanjujete otpad, uživate u raznovrsnim jelima koja donose nove okuse i inspiraciju u vašu kuhinju.

Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne

Dajte mašti na volju i iskoristite blagdanske ostatke na najbolji mogući način – stvarajući ukusne trenutke s obitelji i prijateljima!

Nastavite čitati

Gastro

Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne

Ovaj recept za vanilin kiflice postat će vaš omiljeni

Vanilin kiflice su neizostavni dio božićnih blagdana u Hrvatskoj. Njihova nježna aroma vanilije i maslačna tekstura simboliziraju toplinu doma i zajedništvo.

Iako postoji bezbroj recepata na internetu, mnogi od nas dobili su savršen recept koji se prenosi s generacije na generaciju. Ovo su najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne.

Mala povijest vanilin kiflica

Hrvatska je dugo bila dio Austro-Ugarske Monarhije, a vanilin kiflice (njem. Vanillekipferl) su klasičan primjer kolača iz tog doba. Ovaj recept potječe iz austrijske kuhinje, ali je brzo postao popularan diljem monarhije, uključujući Hrvatsku. Blizina i kulturna razmjena među zemljama srednje Europe omogućila je širenje ovog recepta.

Okus vanilin kiflica privlači sve generacije – nježno su slatke, orašaste i aromatične zahvaljujući vanilin šećeru, što ih čini savršenim desertom uz kavu, čaj ili kao dio božićnog stola.

Osim što su jednostavne za pripremu, ove kiflice mogu dugo trajati ako se pravilno skladište. To ih čini praktičnima za blagdane, kada se unaprijed pripremaju veće količine kolača.

Ovog Božića nezaobilazni su medenjaci

Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne

sastojci:

  • 35 dkg glatkog brašna
  • 12 dkg mljevenih oraha
  • 10 dkg šećera u prahu
  • 2 paketića vanil šećera
  • 1 cijeli maslac
  • 1 bjelanjak

priprema:

Od bijelanjka i pola mjere šećera u prahu umutite snijeg, druga će vam polovica trebati za posipanje pećenih vanilin kiflica. U snijeg postepeno dodajte maslac, vanil šećer, brašno i mljevene orahe.

Smjesu zamjesite rukom i ostavite u frižideru pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Od smjese napravite kuglice, koje ćete razvaljati u vanilin kiflice. Pripazite da su sve približno iste veličine. Pecite otprilike 10 minuta, a kada su gotove pospite šećerom u prahu i ostavite ih na papiru za pečenje kako bi se stvrdnule.

vanilin kiflice

Poslužite ih s toplim ili hladnim mlijekom, što je jednostavan i ukusan način da ih djeca uživaju.

Vanilin kiflice često bude nostalgiju jer su povezane s djetinjstvom, obiteljskim okupljanjima i blagdanima. Mnogi ljudi ih povezuju s uspomenama na bake koje su ih s ljubavlju pripremale.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice