Povežimo se

Gastro

Sabljarka (Pelecus cultratus)

Sabljarka je velika riba. Mogu se naći primjerci od 15 kilograma pa do 50 kilograma. To znači da je nećete spremati nikada u jednom komadu ucijelo, već u komadima.

Tada će biti najjednostavnije uzeti filete kao i najobičniji mesni odreci. Lijepo ćete ih posušiti i odložiti dok pripremite ostalo.

Na vrelo ulje ćete staviti kapulu sjeckanu na kockice, mrkvu i rajčicu. Kada se to propirja nadodajte limunova i narančinoga soka, neka se ujedini sa postojećom masom, pa potom izmiješajte u jednoj posudi sa kukuruznim brašnom u koje ste dodali soli, papra i ulja. Taj sastav izmiješajte i stavite po filetima sabljarke. To lijepo uvijte i jednom čačkalicom pribodite da ostane uvijeno. Tako ćete napraviti nekoliko komada po želji, te ih ponovno uvaljati u onoj pripremljenoj smjesi, malo otresti i staviti u pećnicu da se peče.

Pečenje traje dvadesetak minuta na običnoj temperaturi pečenja kruha. Prilog ide po običaju, osim ako ste ljubitelj nečega posebnoga kao artičoke, jer i sabljarka je rijetkost na našim stolovima.

Ovako se mogu pripremati i druge vrste riba koje se mogu rezati na veće odreske, pa čak i veće pastrve kada im se odstrane koščice. Sabljarka je bogata kalcijem, jodom i mineralima.

Sabljarka je i skakač i plivač, konkurencija joj može biti i naša jadranska tuna, ili ona mala zvana palamida. Dajte joj mogućnost da pliva u dobroj kapljici domaćega vina.

Možete veoma lako napraviti i drugačije recepte sa ovom lijepom i kvalitetnom ribom. Primjerice može se spremati i ovako! Popirjamo češnjak dok zažuti na par žlica vreloga ulja. Ovdje ćemo sada staviti odreske sabljarke i zažutiti ih sa obje strane i odstraniti. Dodajemo sitno rezanu kapulu i pirjamo dok ne postane žućkasta također. Malo celera i peršina je neizostavno sa kaparima, kao i sos rajčice. Kada je ovo prilično ujedinjeno dodajemo jednu čašu juhe ili vode i ostavimo pirjati nekoliko minuta. Nakon toga ponovno vraćamo riblje odreske u ovaj umak i prelijemo ih sa dvije žlice octa. Ostaviti ćemo ovo na jakoj vatri nekoliko minuta da se samo umak poveže. Tako vruće se i poslužuje.

Ili!

Komade sabljarke ispržimo na tavi kao i svaku drugu ribu, odnostno filete ribe. U drugoj posudi pripremimo uobičajeni umak, kao i maločaš gore, ali bez octa. Kada je umak gotov stavimo sabljarku u umak još pet-šest minuta i kuhamo na laganoj vatri da sabljarka upije što više onoga pripremljenoga umaka. Na samom kraju dodajemo malo sitno sjeckanoga peršina i poslužujemo se ili poslužujemo goste.

Rijetko nam dolazi u goste zato joj dajmo dobru dobrodošlicu i zdravicu. Ako vi zaboravite, neće zaboraviti riba pitati svoje piće. Živjeli!

Inače sabljarka ima oko 300 ccl na jednu porciju. Bogata je fosforom i vitaminima B1 i B2. Kada je već riječ o ovoj ribi onda treba imati na umu da je veoma ukusna i dimljena sabljarka. Nije rijetkost zimi naći ovaj recept u kuhinjama otočkih samostana.

«Kuhinja jednoga naroda je jedino i točno svjedočanstvo njegove civilizacije». Mi se ne trebamo stidjeti. Imamo svoju ponosnu kuhinju i svoje nadaleko poznate specijalitet. Čuvajmo ih, koristimo ih i usavršavajmo ih.

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Pripremite hladnu pitu od svježih jagoda – jednostavna priprema savršene poslastice

Jagode će zadržati svoj predivan okus, a u desertu ćete uživati!

Potrebno samo 30 minuta za pripremu ove pite od jagoda, pa ako ih imate viška ili ste shvatili da neće još dugo trajati one koje imate u frižideru, iskoristite ih za pripremu ovog savršenog deserta.

Kako se samo dio jagoda peče i koristi se samo malo gustina, ova pita će imati savršen okus po svježim jagodama. Ako ste spremni, evo što je sve potrebno za pripremu.

Limončelo – liker od limuna

Potrebni sastojci:

10 graham krekera
150-200 g šećera (odvojite 4 žlice šećera)
2-3 žlica neslanog maslaca
125 ml soka od brusnice
10-ak velikih jagoda (po želji više), koje je potrebno narezati na tanje kriške, ali ostavite nekoliko cijelih za ukras
1/2 žličice soli
1/2 žličice škroba
115 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

Pećnicu je potrebno zagrijati na 170-180 stupnjeva.
U blender stavite graham kekse, 2 žlice šećera dok se sve dobro ne poveže. Sad dodajte maslac i kratko pomiješajte.Smjesu iz blendera stavite u posudu za pečenje i dobro pritisnite i poravnajte. Pecite oko 14 minuta te izvadite van i pustite da se dobro ohladi.

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

U manjoj posudi pomiješajte ostatak šećera (dvije žlice koje ste odvojili ostavite za šlag), sok, narezane jagode, gustin i sol. Nježno vilicom usitnite jagode te pustite neka zakuha i tad smanjite vatru. Potrebno je stalno miješati dok sve ne postane jako gusto. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade i tada dodajte svježe jagode.

Sve prebacite na ohlađenu koru od graham keksa te stavite u hladnjak na minimalno 4 sata
U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte 2 žlice šećera te ukrasite svoju hladnu pitu.

Ako želite, ukrasite jagodama.

Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice