Povežimo se

Gastro

Koji je roštilj po vašoj mjeri?

Svaka hrana ima bolji okus ako je pripremljena na roštilju. Dolaskom ljepšeg vremena, sezona druženja uz roštilj je otvorena. Ako ste odlučili da je vrijeme za novi roštilj, donosimo savjete stručnjaka kako izabrati idealan roštilj za sebe.

Pevex nudi bogatu ponudu svih vrsta roštilja

Roštilj je središnji dio dvorišta, baš kao što je to štednjak u kuhinji. On je sinonim za ljeto i druženje na otvorenom. Rasprava o tome koji oblik goriva je najbolji za roštiljanje, potpuno je nepotrebna, jer odabir treba odgovarati vašim potrebama i navikama.

Kupujete li novi roštilj, Pevex nudi veliki izbor različitih vrsta, a prije kupnje razmislite koje osobine bi vaš roštilj trebao imati.

Pitanja koja si trebate postaviti kod odabira

“Prvo pitanje koje si moramo postaviti kod biranja roštilja je koju vrstu želimo, električni, plinski ili na ugljen, za koliko ljudi ćemo peći, gdje ćemo peći, na otvorenom ili zatvorenom, koje su naše financijske mogućnosti, imamo li prostor za skladištenje roštilja i koliko nam vremena treba za čišćenje roštilja”, objašnjava Ivan Rak iz Pevexa.

Živite li u zgradi, za vas je možda najbolji odabir električni roštilj. On je savršenih dimenzija za balkon ili terasu, temperatura se jednostavno podešava, rešetka je periva u perilici, a dolaze s posudom za skupljanje masnoće.

“Kod električnog roštilja imamo preklopni i otvoreni. Preklopni je za manje hrane, a otvoreni je za klasični roštilj. Tako da se može i na električnom roštilju isto pripremiti hrana kao i na ugljen”, objašnjava Ivan.

Roštilj prikladan za one koji ne žele otvorenu vatru je plinski roštilj

Ako nema mogućnosti za postavljanje kamenog roštilja, druga opcija je plinski roštilj. Plinski roštilj je jednostavan za upotrebu, s pritiskom jednog gumba se upali, može se održati temperatura ili ako treba promijeniti temperaturu, samo se regulira.

Osnovni plinski roštilj je dobar odabir za pečenje burgera, no želite li peći steak ili ribu, obratite pozornost na raspon temperature koju postiže odabrani model. Što je veći raspon to će roštilj biti bolji za pripremu raznovrsne hrane.

Prednost plinskog roštilja je jednostavna regulacija temperature, što je osobito važno za one koji vole takozvani slow food, odnosno sporu pripremu hrane. Zbog brzog dostizanja željene temperature, idealni su za pripremu brzog ručka. Ako ga namjeravate često koristiti za pripremu ručka, onda je plinski najbolji izbor.

Koju veličinu roštilja odabrati?

Dostupne su tri veličine roštilja, to su mali, srednji i veliki. Mali roštilji su većinom električni roštilji, oni su stolni, dok su srednji roštilji idealni za obiteljske roštilje, a kod velikih roštilja imamo veliku ploču za pečenje što omogućuje pripremanje hrane za više ljudi.

Nepisano je pravilo da je za pripremu objeda za šest osoba dovoljan plinski roštilj s dva plamenika. Veličinu roštilja izabirite ovisno o broju osoba za koju ćete peći.

U Pevexovoj ponudi roštilja naći ćete osnovne električne i plinske roštilje, kao i one naprednije s mogućnošću dimljenja na niskim temperaturama, pečenja na vrlo visokim temperaturama te indirektnog pečenja.

Gurmani obožavaju roštilj na ugljen

Za prave gurmane, jedini pravi roštilj je onaj na ugljen, jer će dim hrani dati poseban okus. Iskusni majstori roštilja slažu se da je na takvom roštilju najteže kontrolirati temperaturu i zahtjeva puno pažnje i koncentracije. 

Za razliku od ostale dvije vrste, koje su gotovo odmah spremne za korištenje, roštilj na ugljen treba početi pripremati najmanje trideset minuta prije pečenja, a i čišćenje je puno zahtjevnije.

Roštilji na ugljen oslanjaju se na protok zraka za regulaciju topline. Više zraka koji struji preko ugljena omogućava vatri da gori, a ograničavanje protoka održava ugljen upaljenim za sporo pečenje. Što je hrana bliže ugljenu, brže će se peći, ali je sklona zagorijevanju. Zato potražite roštilj čija se rešetka može podići.

Kod roštilja na ugljen ima više raznolikosti u obliku i materijalu izrade od plinskih ili električnih roštilja. Vrlo cijenjeni su oni od keramike. Ako za to imate mjesta, poseban užitak su pak vrtni roštilji, čije je ložište napravljeno od kvalitetnog šamota, čime je osigurano duže trajanje žara.

Oglas

Gastro

Davor nas uči kako majstorski ispeći roštilj

Davor Šušković doktor je znanost koji je odlučio ispuniti svoj san. Ostavio je siguran posao i posvetio se svom hobiju – pečenju roštilja. Davor je danas doktor za roštilj i naučiti će nas kako dostići izreku – gdje ima dima, ima i okusa.

Roštilj s poklopcem je najbolja opcija

Pečenje na roštilju zahtjeva neke određene vještine, a svladavanjem pravih tehnika, hrana će biti posebno ukusna. Kod nas se još uvijek najčešće koristi rešetka iznad otvorene vatre u zidanom roštilju.

“Zapravo su oni jako ograničeni jer je velika razlika između temperature na samoj rešetki i temperaturi deset centimetara iznad. I onda kada se meso priprema, mora biti ili tanje narezano ili ako je deblje mora se puno puta okretat i tako se gubi sočnost. Roštilji koji imaju veliku prednost da se to izbjegne su roštilji s poklopcem”, objašnjava Davor.

Poklopac zadržava okus i održava konstantnu temperaturu, a takvi roštilji također mogu biti na plin ili ugljen. Iako će mnogi vatru upaliti korištenjem papira i drveta, a zatim dodavanjem ugljena, postoji jednostavniji način koji će roštilj pripremiti za pečenje za samo nekoliko minuta.

Kako se pali roštilj na ugljen?

Postoje dva načina paljenja roštilja na ugljen. Jedan je korištenjem takozvanog chimneya. To je jedna tuba na čije se dno stavi kocka za potpalu, a u nju se stave ugljen ili briketi ovisno što koristimo u tom trenutku.

Nakon što se oni zapale kroz jedno 15 do 20 minuta, briketima treba malo duže, samo se istresu u roštilj i kroz tri do pet minuta kad se roštilj zagrije može se početi peći.

Još brži način je korištenje električnog upaljača koji na svom vrhu daje 600, 700 stupnjeva te se s njim direktno zapali ugljen. Nakon što se pojavi iskra, kroz jedno desetak sekundi on istovremeno ispuhuje vrući zrak, te je ugljen zapaljen za jednu minutu, dok je rešetka zagrijana za pet do deset minuta.

Potrebno je imati strpljenja

Za roštilj je vrlo važno strpljenje. Pričekajte da ugljen postane siv i užaren, to je znak da je spreman za pečenje, a namirnice treba staviti peći baš u pravom trenutku i na pravo mjesto.

“Na rešetki naravno imamo direktno pečenje, indirektno pečenje, jer ne želimo postaviti ugljen na cijelu površinu. Onda imamo jako malo kontrole zapravo, ali ako koristimo ugljen na samo jednom dijelu, na recimo trideset posto roštilja, tu koristimo direktnu zonu, a ostalo imamo indirektnu zato što želimo drugačiju temperaturu na tom dijelu.”

Na primjer, kod pečenja steakea, oko minutu do dvije minute svaku stranu pustimo na direktnom dijelu, a onda prebacimo na takozvani hladni dio roštilja gdje ćemo dovršiti do željene interne temperature, ovisno želimo li medium rear, 56 stupnjeva ili well done 70 stupnjeva.

Koristite termometar

Ne trebate se oslanjati na odokativnu procjenu je li meso pečeno. Koristite termometar i svakako obratite pažnju na sigurnu termičku obradu mesa. Primjerice, to znači da se meso peradi mora peći do unutarnje temperature od 75 stupnjeva.

“Kod burgera je stvar što meso kad je mljeveno, ono što je bilo s vanjske strane ulazi u sredinu burgera, niti te mašine za mljevenje nisu uvijek najbolje. Puno je sigurnije da i burger radimo well done, ali u tom slučaju burgeru treba osigurati veliku količinu masnoće, a mi ga uvijek radimo od juneće potrbušine kako bismo zadržali tu sočnost”, objašnjava Davor.

Povrće sa žara

Vatra čini čudesne stvari i s povrćem. Narezano na kockice, ubačeno ispod poklopca taman na vrijeme da bude gotovo zajedno s mesom ili kao predjelo, savršen je prilog uz meso s okusom dima. A uz Davorove okvirne upute o dužini pečenja, glavno jelo će ispasti savršeno!

“Manji komadi mesa kraće, veći komadi mesa, bolje indirektno, odnosno na manjoj temperaturi duže vremena.”

Marinada daje poseban okus mesu

Za još bolji okus, ne treba zaboraviti marinade koje ćete napraviti prema vlastitom ukusu.

“Postoji beskonačno opcija, ali ono što je bitno da osim one klasične mokre marinade koju mi često koristimo, ulje pa različite varijante unutra, jako su zapostavljene suhe marinade, znači suhe mješavine začina koje svatko može napraviti. SPG je kao neka baza, sol, pepper, garlic, odnosno sol, papar, češnjak kao neka baza i onda se tu mogu dodati različite komponente, različite kombinacije okusa kao npr. kumin, kajenska paprika, sve su to stvari koje jako dobro idu unutra.”

Davorov najvažniji savjet za dobar roštilj je – peći što češće i raznovrsno. Ne kaže se uzalud praksom do savršenstva.

Nastavite čitati

Gastro

Neobičan nedjeljni ručak: Iznenadite svoju obitelj s kreativnim jelima

Nedjeljni ručak je savršena prilika da se okupite s obitelji i uživate u ukusnom obroku. Zašto ne biste ovaj put učinili nešto drugačije i iznenadili svoje najmilije s neobičnim jelima? U ovom članku donosimo nekoliko kreativnih ideja za neobičan nedjeljni ručak koji će oduševiti vašu obitelj i stvoriti posebne uspomene.

Sushi od povrća

Umjesto tradicionalnog nedjeljnog ručka, iznenadite svoju obitelj ukusnim i osvježavajućim sušijem od povrća. Možete eksperimentirati s različitim vrstama povrća poput krastavca, mrkve, avokada i paprike kako biste stvorili raznolike i ukusne rolice.

Poslužite ih s umakom od soje i wasabijem za pravi sushi doživljaj. Vaša će obitelj biti oduševljena novim i neobičnim jelom na stolu.

Mexi-lunch taco salata

Za neobičan i zabavan nedjeljni ručak, pripremite Mexi-lunch taco salatu koja kombinira okuse meksičke kuhinje s elementima salate. Umjesto tradicionalnih taco ljuski, koristite hrskave tortilje ili nacho čips kao bazu salate.

Dodajte slojeve svježeg povrća poput narezane salate, rajčice, paprike, kukuruza i crnog graha. Također možete dodati nasjeckani avokado, sjeckanu crvenu ili ljutu papriku te komadiće marinirane piletine ili govedine.

Začinite salatu limetinim sokom, maslinovim uljem, cilantrom i miješavinom začina poput papre, čilija i kumina. Vaša će obitelj uživati ​​u ovoj šarenolikoj i ukusnoj kombinaciji meksičkih okusa.

Azijski wok s tjesteninom

Iznenadite svoju obitelj s egzotičnim okusima Azije pripremajući ukusan wok s tjesteninom. Odaberite raznobojno povrće poput mrkve, brokule, paprike, šampinjona i mladog luka te ih kratko popržite na visokoj temperaturi u wok tavi s malo ulja.

Dodajte kuhane rezance, soju sos, đumbir, češnjak i malo ljute paprike ako volite pikantnu hranu. Sve dobro promiješajte dok se sastojci ne sjedine i poslužite vruće. Ovo jelo će donijeti osvježavajuće i egzotične okuse na vaš nedjeljni ručak.

Bilo da se odlučite za sushi od povrća, mexi-lunch taco salatu ili azijski wok s tjesteninom, sigurno ćete stvoriti posebne trenutke za cijelu obitelj. Uživajte u kreativnom kuhanju i istraživanju različitih kuhinja!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice