Povežimo se

Gastro

Kako pripremiti ukusnu zimnicu od tri vrste povrća

Bitno je nastojati očuvati svaki plod prirode i preraditi ga na jednostavan način da bi mu održali uporabljivost te ga tako možemo koristiti i zimi.

kiseljenje povrća

Povijest nas uči da su naši stari racionalno postupali s hranom. Dakle uči nas tomu da su nastojali očuvati svaki plod prirode i preraditi ga na jednostavan način da bi mu održali uporabljivost te ga tako mogli koristiti i zimi. Otud potječe termin zimnica.

Kiseljenje cikle

U trgovinama i na tržnici možete pronaći ciklu i krastavce kao prvo povrće koje dozrije za spremanje zimnice. Generacijama se koristi metoda kiseljenja povrća kako bi se spremilo za zimu. Tako spremana hrana je izuzetno bogata elektrolitima zbog unosa kiseline, soli i šećera dok je samo povrće bogato raznim vitaminima i mineralima.

Sastojci za pripremu ukiseljene cikle:

  • 1/2 cikle
  • 1 dl jabučnog octa
  • 2 dl vode
  • 1,5 žlicica soli

Priprema:

  1. Kuhanu ciklu očistite od kore te je narežite na ploškice.
  2. Prokuhajte ocat, sol i vodu te vrelom tekućinom prelijte ciklu posloženu u staklenku.
  3. Staklenku zatvorite i ostavite je hladiti.
  4. Drugi dan staklenku sa zimnicom pasterizirajte – kuhajte u vodi dok se ne pojave mjehurići.

Kiseljenje paprike

Namjena paprika u kuhinji je široka i odlično se slažu s drugim povrćem i različitim namirnicama. Mogu se pronaći u gotovo svim vrstama jela: kao prilog, zasebno jelo, zimnica ili salata.

Bilo bi dobro, nakon što su paprike složene u tegle, pritisnuti ih pritiskivačem za zimnicu. Time će se spriječiti da one gornje paprike isplivaju, dođu u dodir sa zrakom, omekane i promijene boju.

Sastojci za pripremu ukiseljene paprike:

  • 3 kg paprika
  • 1 l alkoholnog sirćeta 9 posto
  • 3 l vode
  • 2 dl ulja
  • 1 velika žlica soli
  • 1 velika žlica šećera
  • biber u zrnu
  • bijeli luk

Priprema:

  1. Pomiješati sve sastojke osim bijelog luka i bibera u velikom loncu.
  2. Kada tečnost provrije potrebno je ubaciti 8-10 paprika koje su očišćene od sjemenki (ukupno 3 kg paprika) te kuhati 2-3 min, što zavisi od debljine paprika.
  3. Na dno teglice treba isjeckati 2 česne bijelog luka i par zrna bibera pa na to staviti paprike i pozbiti žlicom.
  4. Ubaciti nove paprike da se kuhaju i ponavljati dok se ne napune tegle. Bijelog luka i bibera treba biti na dnu tegle, u sredini i na vrhu.
  5. Potrebno je ubaciti dva drvceta na vrh tegle da paprike ne bi isplivale iz vode pa napuniti tegle vrućom vodom u kojoj su se kuhale i odmah zatvoriti. Same će se hermetički zatvoriti.
  6. Spremno za jelo nakon 7-10 dana.

Kiseljenje krastavaca

Kiseli krastavci su jedinstven sezonski proizvod koji osim što će nam dati fantastičnu salatu za zimu ima i niz zdravstvenih pogodnosti. Oni sprječavaju bolesti gastrointestinalnog trakta, poboljšavaju probavu, djeluju okrepljujuće i pospješuju mršavljenje.

Sastojci za pripremu ukiseljenih krastavaca:

  • 20 kg krastavaca
  • 6 litara vode
  • 2 litre alkoholnog octa
  • 20 dkg soli
  • 30 dkg šećera
  • 30 g papra u zrnu
  • 50 g goruščice
  • grančice kopra

Priprema:

  1. Operite krastavce i napunite staklenke.
  2. Pomiješajte vodu i ocat i u tome otopite šećer i sol.
  3. U staklenke sa krastavcima stavite papra 10 zrnci, par grančica kopra i goruščicu.
  4. Zalijte pripremljenom otopinom.
  5. Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu i preko tog staklenke krastavaca. Pazite da se međusobno ne dodiruju kao ni sa stjenkama lonca.
  6. Stavite na peć i zagrijavajte vodu do vrenja.
  7. Isključite kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuhane vode.
  8. Ako imate više krastavaca ostavite u loncu da se ohlade.
  9. Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod pipu i tankim mlazom hladne vode izmijenite vruću za hladnu.

Oglas

Gastro

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.

Sastojci:

Za pašticadu:

  • 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
  • 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, sitno narezane
  • 2 crvena luka, sitno narezana
  • 2 dl crnog vina
  • 2 dl crvenog vina
  • 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
  • 2 žlice osmice
  • 2 žlice šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papir po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za njoke:

  • 500 g krumpira
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Upute:

  1. Prvo pripremite pašticadu:
    • Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
    • Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
    • U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
    • Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
    • Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
    • Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
  2. Priprema njoka:
    • Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
    • Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
    • Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
    • Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
    • Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
  3. Kuhajte njoke:
    • U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
    • Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
    • Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
  4. Posluživanje:
    • Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.

Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude

U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.

U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.

Planiranje je ključ

Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.

Doručak – energija za početak dana

Jednostavne i brze opcije poput:

  • Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
  • Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
  • Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.

Pripremite unaprijed

Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.

Ukusni ručkovi

Za ručak, fokusirajte se na:

  • Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
  • Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
  • Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.

Užine za održavanje energije

Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:

  • Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
  • Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
  • Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.

Večera – lagana i hranljiva

Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:

  • Piletina sa pečenim povrćem.
  • Riba sa blitvom i integralnom rižom.
  • Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.

Hidratacija je važna

Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.

Zdrave grickalice

Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:

  • Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
  • Orašastih plodova.
  • Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.

Planirajte cheat day

Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.

Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice