Povežimo se

Gastro

Kako pripremiti ukusnu zimnicu od tri vrste povrća

Bitno je nastojati očuvati svaki plod prirode i preraditi ga na jednostavan način da bi mu održali uporabljivost te ga tako možemo koristiti i zimi.

kiseljenje povrća

Povijest nas uči da su naši stari racionalno postupali s hranom. Dakle uči nas tomu da su nastojali očuvati svaki plod prirode i preraditi ga na jednostavan način da bi mu održali uporabljivost te ga tako mogli koristiti i zimi. Otud potječe termin zimnica.

Kiseljenje cikle

U trgovinama i na tržnici možete pronaći ciklu i krastavce kao prvo povrće koje dozrije za spremanje zimnice. Generacijama se koristi metoda kiseljenja povrća kako bi se spremilo za zimu. Tako spremana hrana je izuzetno bogata elektrolitima zbog unosa kiseline, soli i šećera dok je samo povrće bogato raznim vitaminima i mineralima.

Sastojci za pripremu ukiseljene cikle:

  • 1/2 cikle
  • 1 dl jabučnog octa
  • 2 dl vode
  • 1,5 žlicica soli

Priprema:

  1. Kuhanu ciklu očistite od kore te je narežite na ploškice.
  2. Prokuhajte ocat, sol i vodu te vrelom tekućinom prelijte ciklu posloženu u staklenku.
  3. Staklenku zatvorite i ostavite je hladiti.
  4. Drugi dan staklenku sa zimnicom pasterizirajte – kuhajte u vodi dok se ne pojave mjehurići.

Kiseljenje paprike

Namjena paprika u kuhinji je široka i odlično se slažu s drugim povrćem i različitim namirnicama. Mogu se pronaći u gotovo svim vrstama jela: kao prilog, zasebno jelo, zimnica ili salata.

Bilo bi dobro, nakon što su paprike složene u tegle, pritisnuti ih pritiskivačem za zimnicu. Time će se spriječiti da one gornje paprike isplivaju, dođu u dodir sa zrakom, omekane i promijene boju.

Sastojci za pripremu ukiseljene paprike:

  • 3 kg paprika
  • 1 l alkoholnog sirćeta 9 posto
  • 3 l vode
  • 2 dl ulja
  • 1 velika žlica soli
  • 1 velika žlica šećera
  • biber u zrnu
  • bijeli luk

Priprema:

  1. Pomiješati sve sastojke osim bijelog luka i bibera u velikom loncu.
  2. Kada tečnost provrije potrebno je ubaciti 8-10 paprika koje su očišćene od sjemenki (ukupno 3 kg paprika) te kuhati 2-3 min, što zavisi od debljine paprika.
  3. Na dno teglice treba isjeckati 2 česne bijelog luka i par zrna bibera pa na to staviti paprike i pozbiti žlicom.
  4. Ubaciti nove paprike da se kuhaju i ponavljati dok se ne napune tegle. Bijelog luka i bibera treba biti na dnu tegle, u sredini i na vrhu.
  5. Potrebno je ubaciti dva drvceta na vrh tegle da paprike ne bi isplivale iz vode pa napuniti tegle vrućom vodom u kojoj su se kuhale i odmah zatvoriti. Same će se hermetički zatvoriti.
  6. Spremno za jelo nakon 7-10 dana.

Kiseljenje krastavaca

Kiseli krastavci su jedinstven sezonski proizvod koji osim što će nam dati fantastičnu salatu za zimu ima i niz zdravstvenih pogodnosti. Oni sprječavaju bolesti gastrointestinalnog trakta, poboljšavaju probavu, djeluju okrepljujuće i pospješuju mršavljenje.

Sastojci za pripremu ukiseljenih krastavaca:

  • 20 kg krastavaca
  • 6 litara vode
  • 2 litre alkoholnog octa
  • 20 dkg soli
  • 30 dkg šećera
  • 30 g papra u zrnu
  • 50 g goruščice
  • grančice kopra

Priprema:

  1. Operite krastavce i napunite staklenke.
  2. Pomiješajte vodu i ocat i u tome otopite šećer i sol.
  3. U staklenke sa krastavcima stavite papra 10 zrnci, par grančica kopra i goruščicu.
  4. Zalijte pripremljenom otopinom.
  5. Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu i preko tog staklenke krastavaca. Pazite da se međusobno ne dodiruju kao ni sa stjenkama lonca.
  6. Stavite na peć i zagrijavajte vodu do vrenja.
  7. Isključite kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuhane vode.
  8. Ako imate više krastavaca ostavite u loncu da se ohlade.
  9. Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod pipu i tankim mlazom hladne vode izmijenite vruću za hladnu.

Gastro

Kako napraviti domaći ajvar koji je preukusan

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama.

Ajvar je autohtono jelo nadaleko poznate balkanske kuhinje gdje se već stoljećima tradicionalno priprema. Izvrsno odgovara uz roštilj, a posebno uz čevapčiće ili neka fina mesna jela. Ajvar je zapravo domaći umak za kojeg su vam potrebni patlidžan, paprike, rajčica, sol i malo ulja. Ako ste ljubitelji ajvara pravo je vrijeme da pripremite vlastitu zimnicu.

Sastojci:

  • 5 kg očišćene paprike (crvena roga)
  • 2.5 kg oguljenih patlidžana
  • 3 l vode
  • 1 l alkoholnog octa
  • šaka soli
  • 10-15 zrna papra
  • glavica češnjaka
  • 7,5 dl suncokretovog ulja
  • ljute papričice (po želji)

Priprema

  1. Prokuhati 1 minutu očišćene paprike, presječene na pola i oguljene patlidžane (isječene uzdužno na 4-6 traka) u otopini koja se sastoji od 3 l vode, 1 l alkoholnog octa, šake soli i 10-15 zrna crnog papra.
  2. Zajedno s jednom očišćenom glavicom česnjaka papriku i patlidžane izvaditi, ostaviti da se ocijede i ohlade i samljeti kroz mlin za meso.
  3. U velikom loncu zagrijte 5 litara vode s octom i velikom žlicom soli. Kad voda uzavre stavite kuhati paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.
  4. Pustiti da se ajvar krčka na laganoj vatri dok voda ne ishlapi uz konstantno miješanje (3-4 h).
  5. Pred kraj dodajte sol ovisno o slanoći koju preferirate i ljute sjeckane papričice po želji.
  6. Vrući ajvar sipajte u prethodno zagrijane (na 100 stupnjeva) teglice i ostavite ih u pećnici da se potpuno ohlade, barem 6-7 sati.
  7. U svaku teglicu naspite malo ulja i dobro je zatvorite poklopcem. Ajvare spremite na hladno i tamno mjesto, a otvorene teglice obavezno držite u hladnjaku.

Nastavite čitati

Gastro

Džem, pekmez ili marmelada? Tri odlična recepta za vašu zimnicu

Mnogi svrstavaju džem, pekmez i marmeladu pod isti proizvod jer su okusom, a i izgledom, poprilično slični. Razlikuju se u udjelu voća, načinu pripreme te postotku šećera.

pekmez

Tijekom sezone uživamo u raznim okusima svježeg voća, no postoji li nešto bolje nego pretvoriti ih u ukusan džem, pekmez ili marmeladu.

Džemovi, marmelade i pekmezi najčešće se konzumiraju tijekom kišnih jesenskih i hladnih zimskih dana, a doručak bez marmelade na kruhu se čini kao nezamisliv. Sve to možete kupiti u bilo kojem supermarketu, često i prilično jeftino ako naletite na povoljne akcije. Međutim, izrada vlastitih namaza je takav užitak da ih oni koji ih pripremaju svake godine nikad neće zamijeniti kupovnim.

Sigurno ste se uvijek pitali koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema. Saznajte koja je razlika između ovih ukusnih, premda različitih zimnica!

Recept za džem

Sastojci za džem:

  • 2 kg šljiva
  • 400 do 500 g šećera

Priprema džema:

  1. Šljive najprije operite. Pomoću noža svaku prepoloviti i izvadi košticu te ju narezati na što manje komadiće.
  2. Šljive pomiješajte sa šećerom i prebacite ih u duboku posudu za pečenje u pećnici. 
  3. Posudu sa šljivama staviti na najnižu razinu pećnice te ju poklopiti poklopcem ili aluminijskom folijom. Peći 30 minuta na 170 stupnjeva Celzijevih. 
  4. Nakon pola sata potrebno je ukloni poklopac i šljive promiješati kuhačom i vratiti u pećnicu. Šljive u loncu bez poklopca peći još tri i pol sata na 150 stupnjeva Celzijevih, a vrata pećnice ostaviti malo otvorena kako bi višak vlage mogao ispariti.
  5. Kada su se šljive potpuno raspale, džem je gotov. Potrebno je prebaciti ga u vruće staklenke te ih odmah zatvori poklopcem. Džem treba skladišti na tamnom i hladnom mjestu, a jednom kada ga otvorite držite ga u hladnjaku i potrošiti kroz nekoliko tjedana.

Recept za marmeladu

Sastojci za marmeladu:

  • Dolcela želin
  • Jagode ili voće po izboru
  • Šećer- količina piše na želinu

Priprema:

  1. Potrebno je sterilizirati staklenke.
  2. Zatim oprati voće i po želji ga usitniti u blenderu.
  3. Voće je potrebno stavititi u lonac.
  4. U manjoj posudici pomiješajte želin i 2 žlice šećera, zatim to odmah dodajte u voće, promiješajte i stavite na vatru da kuha.
  5. Sada kada je lonac na vatri dodajte i šećer te stalno miješajte.
  6. Ukoliko želite možete uklanjati pjenu koja će se pojavljivati na vrhu, ali i ne morate.
  7. Nakon što voće zakuha, kuhajte još dodatne 3 minute.
  8. Vruću marmeladu lijevajte u vruće, sterilizirane staklenke.

Recept za pekmez

Sastojci za pekzmez:

  • 5 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 komada limuna
  • 2 dcl ruma
  • 3 vanilin šećera

Priprema:

  1. Šljive prvo operite pod mlazom tekuće vode zatim ocijedite, raspolovite i izvadite koštice.
  2. U posudu u kojoj ćete kuhati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite.
  3. Ostavite preko noći na hladnom.
  4. Kuhajte na srednje jakoj vatri.
  5. Kada je smjesa već dosta gusta, dodajte oguljen limun i nasjeckan na tanke ploške.
  6. Pred sam kraj kuhanja dodajte rum. Kuhano je kada sa kuhače pekmez pada u komadima.
  7. Sipajte u sterilizirane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj pećnici sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica.
  8. Ohlađeni pekmez pospite sa žlicom šećera, zatvorite celofanom namočenim u rum i stavite poklopac.
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 9 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...