Povežimo se

Gastro

Janjetina (kuhana – lesana)

Možda je nekome ludo stavljati ovaj recept na uvid kada to svatko znade.

Znade jednostavno staviti meso u vodu i sve je gotovo. Možda i nije, pa zato i stavljam pred oči i ovaj recept. Kada imate janjetinu pred sobom (naravno mladu i svježu) onda se najprije odlučite što želite, imati lijepo kuhano meso ili dobru juhu, odnosno obadvoje.

Ako želite imati lijepo kuhano meso, onda u hladnu vodu stavite očišćenu i na ploške izrezanu mrkvu i meso, pa onda stavite na vatru da se kuha i pazite da se ne prekuha. Kada se meso zavratilo i vide se dobrano kosti, meso je gotovo. Izvadite ga iz vode i krupnom morskom soli ga osolite i za koju sekundu servirajte. Iz prave kuhane janjetine se mora vidjeti isparavanje i širiti lijepi miris.

Naravno da juhu nećete baciti. Imajte na umu da se po našim gradovima juha kuha jednom tjedno i stavlja se u hladnjak i tijekom tjedna uzima pomalo i pravi se juha za svaki dan. Tako se ušteđuje vrijeme, ali i novac i uči se ne razbacivati Božju dobrotu. Ako meso nije bilo zamrzavano, onda možete ohlađenu juhu razliti u plastične boce i staviti je čak i u duboko, za dane kada ne budete imali ili za prigode kada budete žurili, a hoćete nešto lijepo. Zamrzivači u kući služe i za uštede.

Onu mrkvu stavite između pojedinih komada mesa. Bilo koja salata dobro dođe. Svako piće je dobro iza takve janjetine. Celer i peršin stavljate na samom kraju kuhanja.

Međutim, ako želite dobru juhu, onda u vodu stavite ucijelo mrkvu, oguljenu kapulu, papriku, rajčicu, samo dobro oprano, peršin i celer, te malo soli ili samo malo vegete.

Kada se meso bude gotovo, vadite ga i stavljajte tjesteninu ili povrće za juhu, kao što je sitno rezana blitva, kelj ili miješano, ali ne mnogo. Što se takvo meso dulje kuha, imat ćete bolju juhu, ali zato ne stavljajte puno mesa, jer sva slast ostaje u juhi, pa je meso izgubilo na kakvoći.

Možete povaditi sve ono povrće što je stavljeno ucijelo, ako smeta vašoj klijenteli, ali obično se to ne radi. Celer i peršin se stavljaju na samom kraju kuhanja.

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Pripremite hladnu pitu od svježih jagoda – jednostavna priprema savršene poslastice

Jagode će zadržati svoj predivan okus, a u desertu ćete uživati!

Potrebno samo 30 minuta za pripremu ove pite od jagoda, pa ako ih imate viška ili ste shvatili da neće još dugo trajati one koje imate u frižideru, iskoristite ih za pripremu ovog savršenog deserta.

Kako se samo dio jagoda peče i koristi se samo malo gustina, ova pita će imati savršen okus po svježim jagodama. Ako ste spremni, evo što je sve potrebno za pripremu.

Limončelo – liker od limuna

Potrebni sastojci:

10 graham krekera
150-200 g šećera (odvojite 4 žlice šećera)
2-3 žlica neslanog maslaca
125 ml soka od brusnice
10-ak velikih jagoda (po želji više), koje je potrebno narezati na tanje kriške, ali ostavite nekoliko cijelih za ukras
1/2 žličice soli
1/2 žličice škroba
115 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

Pećnicu je potrebno zagrijati na 170-180 stupnjeva.
U blender stavite graham kekse, 2 žlice šećera dok se sve dobro ne poveže. Sad dodajte maslac i kratko pomiješajte.Smjesu iz blendera stavite u posudu za pečenje i dobro pritisnite i poravnajte. Pecite oko 14 minuta te izvadite van i pustite da se dobro ohladi.

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

U manjoj posudi pomiješajte ostatak šećera (dvije žlice koje ste odvojili ostavite za šlag), sok, narezane jagode, gustin i sol. Nježno vilicom usitnite jagode te pustite neka zakuha i tad smanjite vatru. Potrebno je stalno miješati dok sve ne postane jako gusto. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade i tada dodajte svježe jagode.

Sve prebacite na ohlađenu koru od graham keksa te stavite u hladnjak na minimalno 4 sata
U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte 2 žlice šećera te ukrasite svoju hladnu pitu.

Ako želite, ukrasite jagodama.

Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice