Povežimo se

Gastro

Janjetina u umaku (tepsija) ispod sača

Ja sam mislio da je to samo jelo za radnike koji troše puno snage i kalorija, no kada sam sam počeo praviti ovo jelo, onda sam počeo misliti sasvim drukčije.

To je jelo i za radnika, ali i za visoke goste.

Meso se rasiječe i isiječe na manje komade. Osoli se i ostavi da čeka. Ogulite krumpir po potrebi, operite ga i stavite u jednu oveću posudu. Dodajte meso, još malo soli za krumpir, zauljite po potrebi ili možete staviti malo masti, zatim dodajte prilično rajčice ili so(k)sa od rajčice, celera, peršina, ruzmarina, lovora, bosiljka i vriska. Moj dragi prijatelj «Čepo» stavlja u najbolju tepsiju koju sam probao ispod peke i sok iz kostiju koje kada pokolje telad i junad pripremi i stavi u hladnjak sa mirodijama. Kaže da mu na svaku tepsiju ispod peke treba oko jedan kilogram ove mase da to bude ukusno.

Nemojte se obeshrabriti ako nemate ovoga. On kaže, a ja sam isprobao i ranije, a sada sam samo potvrdio ovo; nema uspjeha tepsije ispod peke (ispod sača) ako nema dovoljno kostiju. Zato tu idu rebra juneća, teleća i janjeća ili pak po želji svinjska, odnosno praseća – mlada. Bez kalcija nema dobre tepsije ispod peke, a to je u kostima.

Sve dobro izmiješajte, ujednačite sve i položite u tepsiju. Poravnajte i pokrijte folijom do jedno pola sata prije kraja kuhanja. Ovom jelu treba više od dva sata pečenja. Onih zadnjih pola sata skinite foliju, dodajte, ali da ne rashlađujete, malo bijeloga vina, a ako vam se čini da je jelo suho, onda možete i više vina, jer će ionako ispariti. Sačekajte da sve dobije jednu lijepu boju pečenja, i krumpir i meso.

To se može jednako raditi i s janjetinom i s mladom svinjetinom, a budući da je sve utopljeno u umak, može se pomiješati, ako sve imate pri ruci.

Janjetina peka Dom2

Tepsija ispod peke sa mladom janjetinom je uvijek lijepo jelo za okupljanje ljudi jer jedan samac tepsiji ne može ništa…

Ako vam objed mora biti spreman u određeno vrijeme, računajte da vam u zagrijanoj pećnici, tako s folijom, treba najmanje dva sata i petnaest minuta.

Jednak postupak ćete imati ako to radite pod sačom – pod pekom. Jednom ćete nakon sat i pol ili dva otkriti i vidjeti gdje ste stigli i procijeniti kako dalje. Ako ste sve stavili i pripremili nemate razloga u sumnju. Osmijeh gostiju i ukućana će biti na vrijeme vidljiv, a vi ga dobrim vinom pojačajte da se i zarumene.

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.

Sastojci:

Za pašticadu:

  • 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
  • 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, sitno narezane
  • 2 crvena luka, sitno narezana
  • 2 dl crnog vina
  • 2 dl crvenog vina
  • 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
  • 2 žlice osmice
  • 2 žlice šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papir po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za njoke:

  • 500 g krumpira
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Upute:

  1. Prvo pripremite pašticadu:
    • Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
    • Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
    • U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
    • Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
    • Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
    • Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
  2. Priprema njoka:
    • Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
    • Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
    • Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
    • Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
    • Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
  3. Kuhajte njoke:
    • U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
    • Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
    • Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
  4. Posluživanje:
    • Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.

Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude

U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.

U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.

Planiranje je ključ

Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.

Doručak – energija za početak dana

Jednostavne i brze opcije poput:

  • Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
  • Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
  • Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.

Pripremite unaprijed

Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.

Ukusni ručkovi

Za ručak, fokusirajte se na:

  • Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
  • Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
  • Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.

Užine za održavanje energije

Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:

  • Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
  • Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
  • Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.

Večera – lagana i hranljiva

Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:

  • Piletina sa pečenim povrćem.
  • Riba sa blitvom i integralnom rižom.
  • Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.

Hidratacija je važna

Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.

Zdrave grickalice

Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:

  • Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
  • Orašastih plodova.
  • Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.

Planirajte cheat day

Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.

Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice