Povežimo se

Gastro

Gulaš

Lovački gulaš od teletine i junetine.Gulaš je, slobodno možemo reći, jedno jelo na stotine načina, a razlikuje se u malo toga.

Razlikuje se po imenu mjesta i tako nosi naziv. Nećete gotovo naći mjesta ili mjestanca u Slavoniji i Međimurju da nemaju svoj gulaš, uostalom kao i svoje kobasice, kulene i slične proizvode koje im je bogata majka zemlja podarila, a oni znali sa svojim trudom i Božjim blagoslovom sve to učiniti.

Jedne vrste su gulaš i čobanac ili čorbanac, brudet ili fišpaprikaš, samo je pitanje nijansi u sastojcima i jačini začina koji ste stavili. Umak za divljač ili škampi na buzaru su vam skoro takvoga sastava da ih možete zvati gulašom.

Imajte ovo na umu: Vi uvijek možete napraviti svoj gulaš, a zovite ga kako god hoćete.

 

Gulaš Dom2

 

Osobno sam u ratu spremao najčešće gulaš i bio mi je najzahvalniji za mnogo osoba bilo iz Talijanskoga karitasa, bilo novinari, političari ili prolazni vojnici. Slobodno sam mogao unutra staviti mahunu ili krumpir ako ih je bivalo na više ili sam pravio prilog od riže i pirea i tako se nisam mogao bojati dolaska gostiju. Nekada je trebalo malo više feferona i sve bi bilo u redu, osim što bi ostalo manje vina u podrumu.

 

gulaš Dom2

 

Dakle, za dobar gulaš mora biti dobar početak. Na ili u vrelo ulje (dovoljna je jedna žlica) stavljamo zgnječeni češnjak i pirjamo. Kada je počeo rumeniti vadimo ga vani, a stavljamo kosanu kapulu da se pirja. Kada kapula pusti dovoljno tekućine i postane meka stavljamo mrkvu, rajčicu i papriku i pirjamo dok sve povrće ne postane meko. Zatim dodajemo bijelo vino. Koliko? Ovisi za koliko osoba spravljate. Ne bojte se vina ono ispari. Kada to sve prokuha, jer smo zahladili, stavljamo meso. Koje? Meso koje vam je pri ruci i koje imate.

 

gulaš Dom2

Gulaš na lovački način jetrice i plućica

 

Može ići svako meso pa čak i najstarija govedina, a u tom slučaju dodajte još vina da ono pripomogne boljem kuhanju. Ne zaboravite sada staviti i sol, jer sol pomaže omekšanju mesa s vinom. Sada je mjesto i lovorovom listu, ljutoj paprici ili feferonu, malo celera i peršina. Ostavi celera i peršina i sa sami kraj kuhanja da se osjeti lijepi i prijatni miris. Ako ćete stavljati rezani krumpir na kocku sačekajte dok procijenite da vam ostane gulašu onoliko vremena za kuhanje koliko je potrebno krumpiru da se skuha, a ne raspadne. Različita mesa možete miješati u gulašu i to će doprinijeti kakvoći. Možete staviti gljive koje imate ili čak praviti boju crnim vinom umjesto bijeloga. Sada gulašu dajte ime i uživajte uz dobra crna i bijela vina, ne kisela.

 

Priprema gulaša Dom2

 

Jedna veoma važna napomena za početnike u kuhanju i njima slične! Naime, često se znade dogoditi primjedba da se krumpir ne može skuhati u lovačkom gulašu i sličinim jelima gdje je vino ili se kuha na vinu. Logično! Nisam kemičar ni fizičar, ali je znano da alkohol-vino vrije prije vode, dakle negdje 85-90 Celzijusa, a voda kasnije na 100 i dalje. Samim tim treba samo biti strpljiv i krumpir će doći na svoje.

Važno je znati ovo da ne pravite probleme oko ovoga i da na vrijeme odretite minutažu vašega kuhanja, ili vino i vinske konjake ostavite pri samom kraju kuhanja.

Sitnica zlata vrijedna i samo je iskustvo donese, a naši kažu da se iskustvo ne može kupit već samo steći i zato ne pripada tajkunima iako je preskupo.

Za svaki gulaš se najprije ispirja na vrelom ulju češnjak i kapula…poslije toga se pirja drugo povrće zajedno – tikvice i patlidžani i ostalo…

Meso (teletina, junetina, janjetina, govedina) se stavi u vodu sa peršinom i celerom…i kada je lonac spreman onda se zadnje stavlja meso, samo prije vina…

 

Gulaš Dom2

Gulaš s mladim mahunama

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Pripremite hladnu pitu od svježih jagoda – jednostavna priprema savršene poslastice

Jagode će zadržati svoj predivan okus, a u desertu ćete uživati!

Potrebno samo 30 minuta za pripremu ove pite od jagoda, pa ako ih imate viška ili ste shvatili da neće još dugo trajati one koje imate u frižideru, iskoristite ih za pripremu ovog savršenog deserta.

Kako se samo dio jagoda peče i koristi se samo malo gustina, ova pita će imati savršen okus po svježim jagodama. Ako ste spremni, evo što je sve potrebno za pripremu.

Limončelo – liker od limuna

Potrebni sastojci:

10 graham krekera
150-200 g šećera (odvojite 4 žlice šećera)
2-3 žlica neslanog maslaca
125 ml soka od brusnice
10-ak velikih jagoda (po želji više), koje je potrebno narezati na tanje kriške, ali ostavite nekoliko cijelih za ukras
1/2 žličice soli
1/2 žličice škroba
115 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

Pećnicu je potrebno zagrijati na 170-180 stupnjeva.
U blender stavite graham kekse, 2 žlice šećera dok se sve dobro ne poveže. Sad dodajte maslac i kratko pomiješajte.Smjesu iz blendera stavite u posudu za pečenje i dobro pritisnite i poravnajte. Pecite oko 14 minuta te izvadite van i pustite da se dobro ohladi.

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

U manjoj posudi pomiješajte ostatak šećera (dvije žlice koje ste odvojili ostavite za šlag), sok, narezane jagode, gustin i sol. Nježno vilicom usitnite jagode te pustite neka zakuha i tad smanjite vatru. Potrebno je stalno miješati dok sve ne postane jako gusto. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade i tada dodajte svježe jagode.

Sve prebacite na ohlađenu koru od graham keksa te stavite u hladnjak na minimalno 4 sata
U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte 2 žlice šećera te ukrasite svoju hladnu pitu.

Ako želite, ukrasite jagodama.

Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice