Povežimo se

Gastro

Gulaš

Lovački gulaš od teletine i junetine.Gulaš je, slobodno možemo reći, jedno jelo na stotine načina, a razlikuje se u malo toga.

Razlikuje se po imenu mjesta i tako nosi naziv. Nećete gotovo naći mjesta ili mjestanca u Slavoniji i Međimurju da nemaju svoj gulaš, uostalom kao i svoje kobasice, kulene i slične proizvode koje im je bogata majka zemlja podarila, a oni znali sa svojim trudom i Božjim blagoslovom sve to učiniti.

Jedne vrste su gulaš i čobanac ili čorbanac, brudet ili fišpaprikaš, samo je pitanje nijansi u sastojcima i jačini začina koji ste stavili. Umak za divljač ili škampi na buzaru su vam skoro takvoga sastava da ih možete zvati gulašom.

Imajte ovo na umu: Vi uvijek možete napraviti svoj gulaš, a zovite ga kako god hoćete.

 

Gulaš Dom2

 

Osobno sam u ratu spremao najčešće gulaš i bio mi je najzahvalniji za mnogo osoba bilo iz Talijanskoga karitasa, bilo novinari, političari ili prolazni vojnici. Slobodno sam mogao unutra staviti mahunu ili krumpir ako ih je bivalo na više ili sam pravio prilog od riže i pirea i tako se nisam mogao bojati dolaska gostiju. Nekada je trebalo malo više feferona i sve bi bilo u redu, osim što bi ostalo manje vina u podrumu.

 

gulaš Dom2

 

Dakle, za dobar gulaš mora biti dobar početak. Na ili u vrelo ulje (dovoljna je jedna žlica) stavljamo zgnječeni češnjak i pirjamo. Kada je počeo rumeniti vadimo ga vani, a stavljamo kosanu kapulu da se pirja. Kada kapula pusti dovoljno tekućine i postane meka stavljamo mrkvu, rajčicu i papriku i pirjamo dok sve povrće ne postane meko. Zatim dodajemo bijelo vino. Koliko? Ovisi za koliko osoba spravljate. Ne bojte se vina ono ispari. Kada to sve prokuha, jer smo zahladili, stavljamo meso. Koje? Meso koje vam je pri ruci i koje imate.

 

gulaš Dom2

Gulaš na lovački način jetrice i plućica

 

Može ići svako meso pa čak i najstarija govedina, a u tom slučaju dodajte još vina da ono pripomogne boljem kuhanju. Ne zaboravite sada staviti i sol, jer sol pomaže omekšanju mesa s vinom. Sada je mjesto i lovorovom listu, ljutoj paprici ili feferonu, malo celera i peršina. Ostavi celera i peršina i sa sami kraj kuhanja da se osjeti lijepi i prijatni miris. Ako ćete stavljati rezani krumpir na kocku sačekajte dok procijenite da vam ostane gulašu onoliko vremena za kuhanje koliko je potrebno krumpiru da se skuha, a ne raspadne. Različita mesa možete miješati u gulašu i to će doprinijeti kakvoći. Možete staviti gljive koje imate ili čak praviti boju crnim vinom umjesto bijeloga. Sada gulašu dajte ime i uživajte uz dobra crna i bijela vina, ne kisela.

 

Priprema gulaša Dom2

 

Jedna veoma važna napomena za početnike u kuhanju i njima slične! Naime, često se znade dogoditi primjedba da se krumpir ne može skuhati u lovačkom gulašu i sličinim jelima gdje je vino ili se kuha na vinu. Logično! Nisam kemičar ni fizičar, ali je znano da alkohol-vino vrije prije vode, dakle negdje 85-90 Celzijusa, a voda kasnije na 100 i dalje. Samim tim treba samo biti strpljiv i krumpir će doći na svoje.

Važno je znati ovo da ne pravite probleme oko ovoga i da na vrijeme odretite minutažu vašega kuhanja, ili vino i vinske konjake ostavite pri samom kraju kuhanja.

Sitnica zlata vrijedna i samo je iskustvo donese, a naši kažu da se iskustvo ne može kupit već samo steći i zato ne pripada tajkunima iako je preskupo.

Za svaki gulaš se najprije ispirja na vrelom ulju češnjak i kapula…poslije toga se pirja drugo povrće zajedno – tikvice i patlidžani i ostalo…

Meso (teletina, junetina, janjetina, govedina) se stavi u vodu sa peršinom i celerom…i kada je lonac spreman onda se zadnje stavlja meso, samo prije vina…

 

Gulaš Dom2

Gulaš s mladim mahunama

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Gastro

Avokado će krasiti vaš vrt ali i pružiti brojne dobrobiti zdravlju

Avokado ima antibakterijska i zacjeljujuća svojstva,

Ova tropska delicija pronašla je mnogo mjesta u kulinarstvu, ali i u kozmetici zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam. Prilikom kupnje obratite pozornost na stanje ploda i je li dovoljno zreo za korištenje; to ćete najbolje prepoznati po dodiru – ako je blago mekan, spreman je za konzumiranje.

Avokado ima antibakterijska i zacjeljujuća svojstva, poboljšava zdravlje kože, kose i očiju, povećava koncentraciju, čuva srce, probavu, regulira šećer, pomaže kod artritisa te sprječava nastanak raka. Dobro je poznato da je avokado visoko kalorično voće sa 160 kalorija na 100 grama ploda zbog čega se u jednom obroku ne bi trebala pojesti čitava voćka, već samo jedna trećina.

Avokado je bogat zdravim nezasićenim mastima, oko 20 grama po voćki, te vitaminima A, B, C i D. Uz to sadrži kalij i kalcij te folnu kiselinu. Što se tiče razine kalija, više ga se nalazi u avokadu nego u primjerice, banani, koja je poznata po tome. Zbog svih ovih sastojaka, avokado je jako dobar za naše zdravlje, a ovo su samo neke od njegovih dobrobiti.

Pospješuje zdravlje kože i kose

Mononezasićene masne kiseline u avokadu pomažu kod suhe kože jer joj pomažu održati vlažnost te smanjuju crvenilo i nadraženost potičući bržu obnovu. Ulje avokada zato je dobro za osjetljivu kožu i onu sklonu teškim stanjima. Zanimljivost je da ovo ulje uspijeva prodrijeti duboko u unutarnje slojeve kože gdje stimulira stvaranje kolagena i tako smanjuje bore i održava kožu mladom.

Napravite sami ljekoviti čaj i kupku od lavande

Maska za kosu od avokada dobra je za kožu i tjeme jer se brzo upija, održava elastičnost i stvara zdraviji izgled kože i kose. U kombinaciji s medom, jajetom ili maslinovim uljem, popravit će suhu kosu i vratiti joj sjaj.

Pospješuje probavu i potiče mršavljenje

Broj kalorija u avokadu (160 na 100 gr) možda ne zvuči kao nešto što bi moglo pomoći pri mršavljenju, no, zdrave masnoće u ovoj voćki stvaraju brzu sitost. Osim toga, sadrži i aminokiselinu L-karnitin koja se koristi za bolje sagorijevanje masnoća. Vitamin B potiče rad probave, a vlakna potiču izbacivanje toksina iz organizma. Osim toga, ima mogućnost balansirati pH u tijelu što pomaže kod želučanih tegoba.

Sprječava nastanak nekih tumora

Avokado ima antiupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva te sadrži glutation koji se u našem organizmu bori protiv slobodnih radikala, što znači da štiti od raka. Tako može pomoći prevenirati pojavu raka usne šupljine, kože i prostate kod muškaraca, a raka dojke kod žena. Smatra se da pomaže i kod smanjenja nuspojava kemoterapije.

Poboljšava koncentraciju i rad srca

Zbog visoke razine omega-3 kiseline i vitamina E, avokado održava mozak zdravim jer poboljšava cirkulaciju u prednji dio. Upravo taj dio zadužen je za razmišljanje, donošenje odluka i planiranje.

Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu

Vitamin E pomaže kod preveniranja oksidacije kolesterola što uz masne kiseline, fitosterole i kalij pomaže radu srca te sprječava nastanak srčanih bolesti. Uz to, smanjuje stres te razinu homocisteina koji povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Ublažava simptome artritisa

Kao dobar izvor omega-3 masnih kiselina i antioksidanata, ublažava kroničnu upalu u tijelu. Tako može smanjiti i simptome artritisa i osteoartritisa.

Izvor: Ekovrtlar

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice