Povežimo se

Gastro

Grahorice – grašak,slani grah i leća

Grašak (Pisum sativum L.), slani grah i leća (sačivica)

Grašak je veoma bogata biljka u čovjekovoj ishrani, odnosno u kuhinji. Odlikuje se bogatstvom željeza, fosfora i kalcija. Osim ovih elemenata bogat je vitaminima A, PP i B1. Veoma je hranjiv. Ima u 100 gr 100kcal hranidbene vrijednosti.

 

Grašak Dom2

 

Mahuna se ne koristi kao kod graha, već se koriste samo sjemenke koje se skupljaju kada sazriju i šuše ili se skupljaju kada su još nedozrele pa se konzerviraju.

Koristi se i u kozmetici za spravljanje preparata ljepote lica i kože kao maska koja se nalijepi i drži jedno određeno vrijeme, nešto slično kao i krastavac.

 

Slani grah Dom2

 

Slani grah je grahorica koja se najčešće koristi kao čorba ili juha, ali se kuha sa dimljenim suhim mesom jednako kao i grah.

Leća ili sačivica je sitna grahorica sivkaste boje i ima sve odlike graha, slanoga graha ili graška. To je onaj sitni grašak kojega nađemo često po pšenici i ješmu. Raste u visinu skoro do metra i guši pšenicu i ječam, ali se znade često naći i na drugim poljodjelskim kulturama kao što je i kukuruz.

 

Salata od leće i kapule Dom2

Salata leće i kapule s balsam octom

 

Kuha se kao gusta posna juha ili pak može se kuhati sa ostalim grahoricama na jednak način, kao npr. Sa dimljenim mesom, kobasicama, pancetom ili kao samo posno jelo u obliku juhe ili gusto u obliku glavnoga jela. Može se također spremati s kapulom i začinima kao salata ili pak također sa grahom ili bobom kao salata – naravno da se skuha i ohladi, pa onda začini.

 

Salata od leće-sačivice Dom2

Salata leće-sačivice s kapulom i gigant grahom sa začinima

 

Grašak je čest gost naše kuhinje u juhi, majonezi, tjesteninama i tolikim drugim, ja bih ipak rekao, interventvim prilikama. Kada ti nešto zatreba, a ne znaš što bi i kako bi, onda je uvijek grašak tu da ti pomogne i spasi prilike ili neprilike…

 

Kisele grahorice Dom2

Bogatstvo kiselih grahorica…

 

Slani grah je lijep, dobar, ukusan, ali i tvrd. Traži puno vremena koje se kasnije ukusom i okusom podobro naplati i isplati…

 

Juha od graška Dom2

                                         Juha od svježeg graška – kuhan na svježoj  teletini

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Pripremite hladnu pitu od svježih jagoda – jednostavna priprema savršene poslastice

Jagode će zadržati svoj predivan okus, a u desertu ćete uživati!

Potrebno samo 30 minuta za pripremu ove pite od jagoda, pa ako ih imate viška ili ste shvatili da neće još dugo trajati one koje imate u frižideru, iskoristite ih za pripremu ovog savršenog deserta.

Kako se samo dio jagoda peče i koristi se samo malo gustina, ova pita će imati savršen okus po svježim jagodama. Ako ste spremni, evo što je sve potrebno za pripremu.

Limončelo – liker od limuna

Potrebni sastojci:

10 graham krekera
150-200 g šećera (odvojite 4 žlice šećera)
2-3 žlica neslanog maslaca
125 ml soka od brusnice
10-ak velikih jagoda (po želji više), koje je potrebno narezati na tanje kriške, ali ostavite nekoliko cijelih za ukras
1/2 žličice soli
1/2 žličice škroba
115 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

Pećnicu je potrebno zagrijati na 170-180 stupnjeva.
U blender stavite graham kekse, 2 žlice šećera dok se sve dobro ne poveže. Sad dodajte maslac i kratko pomiješajte.Smjesu iz blendera stavite u posudu za pečenje i dobro pritisnite i poravnajte. Pecite oko 14 minuta te izvadite van i pustite da se dobro ohladi.

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

U manjoj posudi pomiješajte ostatak šećera (dvije žlice koje ste odvojili ostavite za šlag), sok, narezane jagode, gustin i sol. Nježno vilicom usitnite jagode te pustite neka zakuha i tad smanjite vatru. Potrebno je stalno miješati dok sve ne postane jako gusto. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade i tada dodajte svježe jagode.

Sve prebacite na ohlađenu koru od graham keksa te stavite u hladnjak na minimalno 4 sata
U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte 2 žlice šećera te ukrasite svoju hladnu pitu.

Ako želite, ukrasite jagodama.

Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice