Povežimo se

Gastro

Grahorice – grašak,slani grah i leća

Grašak (Pisum sativum L.), slani grah i leća (sačivica)

Grašak je veoma bogata biljka u čovjekovoj ishrani, odnosno u kuhinji. Odlikuje se bogatstvom željeza, fosfora i kalcija. Osim ovih elemenata bogat je vitaminima A, PP i B1. Veoma je hranjiv. Ima u 100 gr 100kcal hranidbene vrijednosti.

 

Grašak Dom2

 

Mahuna se ne koristi kao kod graha, već se koriste samo sjemenke koje se skupljaju kada sazriju i šuše ili se skupljaju kada su još nedozrele pa se konzerviraju.

Koristi se i u kozmetici za spravljanje preparata ljepote lica i kože kao maska koja se nalijepi i drži jedno određeno vrijeme, nešto slično kao i krastavac.

 

Slani grah Dom2

 

Slani grah je grahorica koja se najčešće koristi kao čorba ili juha, ali se kuha sa dimljenim suhim mesom jednako kao i grah.

Leća ili sačivica je sitna grahorica sivkaste boje i ima sve odlike graha, slanoga graha ili graška. To je onaj sitni grašak kojega nađemo često po pšenici i ješmu. Raste u visinu skoro do metra i guši pšenicu i ječam, ali se znade često naći i na drugim poljodjelskim kulturama kao što je i kukuruz.

 

Salata od leće i kapule Dom2

Salata leće i kapule s balsam octom

 

Kuha se kao gusta posna juha ili pak može se kuhati sa ostalim grahoricama na jednak način, kao npr. Sa dimljenim mesom, kobasicama, pancetom ili kao samo posno jelo u obliku juhe ili gusto u obliku glavnoga jela. Može se također spremati s kapulom i začinima kao salata ili pak također sa grahom ili bobom kao salata – naravno da se skuha i ohladi, pa onda začini.

 

Salata od leće-sačivice Dom2

Salata leće-sačivice s kapulom i gigant grahom sa začinima

 

Grašak je čest gost naše kuhinje u juhi, majonezi, tjesteninama i tolikim drugim, ja bih ipak rekao, interventvim prilikama. Kada ti nešto zatreba, a ne znaš što bi i kako bi, onda je uvijek grašak tu da ti pomogne i spasi prilike ili neprilike…

 

Kisele grahorice Dom2

Bogatstvo kiselih grahorica…

 

Slani grah je lijep, dobar, ukusan, ali i tvrd. Traži puno vremena koje se kasnije ukusom i okusom podobro naplati i isplati…

 

Juha od graška Dom2

                                         Juha od svježeg graška – kuhan na svježoj  teletini

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.

Sastojci:

Za pašticadu:

  • 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
  • 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, sitno narezane
  • 2 crvena luka, sitno narezana
  • 2 dl crnog vina
  • 2 dl crvenog vina
  • 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
  • 2 žlice osmice
  • 2 žlice šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papir po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za njoke:

  • 500 g krumpira
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Upute:

  1. Prvo pripremite pašticadu:
    • Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
    • Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
    • U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
    • Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
    • Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
    • Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
  2. Priprema njoka:
    • Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
    • Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
    • Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
    • Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
    • Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
  3. Kuhajte njoke:
    • U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
    • Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
    • Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
  4. Posluživanje:
    • Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.

Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude

U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.

U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.

Planiranje je ključ

Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.

Doručak – energija za početak dana

Jednostavne i brze opcije poput:

  • Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
  • Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
  • Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.

Pripremite unaprijed

Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.

Ukusni ručkovi

Za ručak, fokusirajte se na:

  • Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
  • Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
  • Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.

Užine za održavanje energije

Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:

  • Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
  • Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
  • Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.

Večera – lagana i hranljiva

Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:

  • Piletina sa pečenim povrćem.
  • Riba sa blitvom i integralnom rižom.
  • Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.

Hidratacija je važna

Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.

Zdrave grickalice

Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:

  • Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
  • Orašastih plodova.
  • Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.

Planirajte cheat day

Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.

Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice