Povežimo se

Gastro

Grah (Phaseolus vulgaris L.)

Grah je zdrava, ukusna i ljekovita hrana, osobito bijeli. Već ga koristimo preko 6.ooo godina.

Podrijetlo mu je u Andama. Sadrži vrlo malo masnoće, a dosta bjelančevina i nadasve ugljikohidrata. On našem životu daje 50% potreba za fosforom i magnezijem i uz to daje nam vitamin B u kojem se nalazi karoten.

Stručnjaci kažu da jača srce i cirkulaciju i da je nenadoknadiv za probavu, te da štiti kožu od infekcija.

Grah je donedavna bio sirotinjska hrana koje su se mnogi stidjeli javno jesti. Međutim, naftna kriza sedamdesetih je odjedamput, ne znam ni kako ni zašto, učinila da je grahu cijena naglo skočila i od tada se počeo grah drugačije vrednovati. Do tada je samo bio poznati vojnički grah sa makaronima i niški pasulj. Od tada grah je dobio svoje zasluženo mjesto u našoj ishrani.

Ako želite pripremati bilo kako grah znajte da ga morate večer prije otrijebiti i zatopiti u mlaku ili hladnu vodu da prespava i nabubri do ujutro. Poslije toga neće biti graha koji je tvrd ili ne valja. Odlučite se što ćete!

Ako ćete kuhati grah posan petkom onda najprije na ulju popirjajte kapulu i mrkvicu, prethodno stavivši malo češnjaka na vrelo ulje, potom dodajte rajčicu, lovor list i naravno vode koliko vam treba. Kada to sve lijepo prokuha, onda nadodajte nabubreni grah i neka se kuha. Ne smije biti prejaka temperatura, niti smije previše ukuhati voda, bez obzira hoćete li grah na gusto ili na čorbu.

Ako nije petak, sve jednako postupajte, pa onda sa grahom stavljajte bilo kobasice, bilo svinjska rebra, ovčiju sušenu plećku, sitno rezanu pancetu, koljenicu ili slično. Što god stavite niste pogriješili ili ako poštogot od navedenoga pomiješate, opet ste na dobrome putu.

Nikada ne miješajte niujednom slučaju krumpir u grah. Jedan od tolikih razloga je što grah možete i više puta pogrijavati, a krumpir nikada. Ima još i jačih razloga da to ne činite nikada.

Ako ćete biti još inventivniji onda pri kraju kuhanja u ovakav grah možete nadodati različite tjestenine ili malo ranije ostupani ječam, zvani gešlo.

Kuha se uvijek u hladnoj vodi.

Grah na salatu nemojte nikada prekuhati, mora ostati tvrd, što se ono kaže na zubu, da vam se ne raspada prilikom hlađenja. Da bi bio dobar grah na salatu mora imati dovoljno lijepo kosane kapule, a sol, ulje i ocat kao i za sve druge salate. Ako koristite grah iz konzervi obvezno ga malo prokuhajte ako ćete ga pripremiti na salatu. Grah i mahunu nikada ne smijete jesti nasirovo jer imaju dozu otrova koja ispari u vrenju poslije petnaestak minuta.

Kuhani grah na salatu je veoma dobar sa kapulom, ali sa matovilcom-repinclom. Uistinu za mene je to bilo jedno malo otkriće.

Nećete se napiti nikada iza graha. Možda vam jogurt bude dobar za jedan odmor ili samo toliko željena mineralna, a ako ste od graha samo napravili lijepu i ukusnu juhu, onda ćete posve zaboraviti na piće dok ne dođe kakva pratnja ovom jelu.

Grah se uvijek zatopi nekoliko sati ili večer prije u hladnu vodu i obvezno se dodaje mala žlica sode bikarbone. Soda bikarbona pomaže omekšati grah. To će vam više vrijediti ako se sprema grah kao prilog ili gulaš, odnosno ako se grah priprema na gusto. Tada nikakva priprema graha ne zahtijeva više od četrdesetak minuta.

U tom slučaju nagnječite jedan češnjak i stavite ga u vrelo ulje koje ste ulili u posudu u kojoj ćete spremati grah. Ulje može biti miješano ili se običnom sjemenovom ulju nadoda kocke dvije margarina. Kada je češnjak porumenio odstranite ga i stavljajte sitno rezanu kapulu i mrkvu. Ne zaboravite po volji dodati rajčice ili so(k)sa od rajčice. Kada se prilično ujedinilo povrće dodajte začine papra i soli, ulijte dobru čašu bijeloga vina. Kada to lijepo prokuha dodajte grah i pustite da sve to lijepo kuha.

Gustoću i količinu određuju vaši zahtjevi, odnosno prilike: da li će vam grah biti kao zasebno prvo jelo ili kao prilog.

U svakom slučaju uz grah se služi i piće. To je najčešće crno vino. Ne idu preteška vina, ali su tu plavci. Naša Dalmacija je bogata ovom vrstom, ali i hercegovački podrumi gdje se ne odvaja bijelo i crno vino. Takvi imaju odlične plavce.

Čuvanje graha

Ma koliko god graha imali u kući, bilo malo ili naviše, čuvajte ga u jutanim ili papirnim vrećama ili staklenkama. Ovo je posebno važno ne zaboraviti tek kada ste grah pokupili i osušili iz vaše bašče dok još zadiše svježinom: obvezno stavite koje zrno crnoga papra i nekoliko listova lovora. To će grahu dati posebnu aromu pri spravljanju, ali i tako se bolje čuva.

grah 2
grah 4
grah corba1

Sve čorbe od graha imaju svoju dražest I čar...

Fratarski-samostanski grah ima svoje čari kao i vojnički. Nije bogat vitaminima, ali je bogat kalorijama i sastojcima skoro kao i ostupani ječam-gešlo. Češnjak se popirja na vrelom ulju i dodaje se panceta i prešana šunka. Kasnije se može dodati šunkarica i dimljena kobasica ili nešto ddomaće šunke. Sada se to sve pirja u vinu i nešto kasnije soku od rajčice. Kada je sve dobilo ujednačenu boju i osjeća se miris pirjanoga češnjaka i pancete dodaje se grah koji smo prije zatopili u mlaku vodu. Sada nam treba uopbičajena procedura kuhanja do zadnjih petnaest minuta, naime, tada dodajemo tjesteninu koja će se skuhati do kraja i time označiti da je dovoljno kuhano sve da može ići na stol za sustolnike. Domaćin će vidjeti slanost i okus i prema tome se ponašati dodavanjem začina i…
grah fratarski

Dolje niže slijedi još jedan poznati naš specijalitet o graha, a to je grah sa suhom, dimljenom bravetinom i još pomiješano s geršlom. Uistinu je to zimski specijalitet kojega, nažalost, sve manje i manje viđamo na našim stolovima. Jedan razlog je u sve manjem broju ovaca i janjaca za sušenje, ali je, zacijelo, drugi razlog što mnogi ne žele čuti miris suhe janjetine ili bravetine u kuhinji. Naime u samom početku kuhanja je malo neugodan miris, ali kasnije se to sve izmijeni, nešto slično kao i kod gljiva. Onda kada očujete lijepi miris bravećega, suhoma, dimljenoga mesa u grahu i gešlu, znajte da je sve spremno za i na vaš stol.ž

Grah i geršlo s bravetinom (suhim,dimljenim janjećim ili ovčjim mesom)

grah i gerslo

 

Grah salata – kuhani grah da se ne raspada, kosana kapula, ulje sol i balzam ocat

grah salata

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Ukusno i zdravo: Pripremite vegetarijanske lazanje u fritezi na vrući zrak

Isprobajte recept vrhunskih kuharica!

Posjetili smo jedinstven studio koji kreira foto i video sadržaj vezan uz gastronomiju, a njihove su nam dvije kuharice pokazale kako se u fritezi na vrući zrak rade lazanje.

Flavorific je studio za kreiranje foto i video sadržaja, u kojem se kroz dinamične videe i stvarno vrhunske fotografije, u Philipsovom slučaju i kroz recepte, pomaže brendovima da ispričaju neku svoju priču i da se povežu sa svojom publikom.

“Kod nas u studiju stvarno svaki dan je dinamičan, zanimljiv, drugačiji, posebno zadnje vrijeme u zadnjih nekoliko mjeseci otkad smo počeli koristiti robote za snimanje, znači svaki put kad uđem u studio nešto leti po zraku, nešto bacaju, a sve s ciljem kako bi uhvatili taj neki savršeni trenutak koji najbolje priča priču za brend.”, izjavila je direktorica Flavorific studia, Ana Car.

Priprema vegetarijanskih lazanja

Jelena Markota, voditeljica Flavorific kuhinje otkriva kako se priprmaju vegetarijanske lazanje.

“Prvo narežemo gljive, a tek onda krečemo dalje.” Jedan zeleni pesto napravila je stilistica hrane i kuharica Nataša Rajčević, a otkriva kako je za izradu pesta potrebno malo bosiljka, malo špinata, bademi, parmezan, maslinovo ulje.

Nina Tumov, Philips, marketing menadžerica za Philips kuhinjske uređaje ističe: “Philipsov blender serije 7000 je naš blender s brojnim mogućnostima s kojim možemo napraviti različite stvari, od smoohtija do različitih umaka, namaza kao i juhe. Sam blender ima 6 predefiniranih programa, a različite sekvence miješanja garantiraju najbolje rezultate.”

Nakon što smo napravili pesto, uzet ćemo brašno, tekućinu kako bismo napravili tjesteninu, također u uređaju za izradu tjestenine.

“Uređaj za izradu tjestenine namijenjen je ljubiteljima tjestenina, s njim se mogu napraviti različite vrste tjestenina, sve od onih običnih do bezglutenskih, a možete se igrati s različitim bojama i teksturama. S uređajem dolazi 10 različitih nastavaka, sve od debelih i tankih špageta, školjkica, makarona, mogućnosti su bezbrojne. Uređaj ima ugrađenu vagu i u njega se stavlja brašno, zatvori se i sam izračuna potrebnu količinu tekućine koju treba dodati, stisne se start, ulije se tekućina, tri minute miješa i nakon toga počne istiskati tjesteninu, a vi ju samo trebate odrezati na željenu dužinu i staviti kuhati.”, navodi Tumov.

Nakon priprema tijesta i ostalih potrebnih komponenti, vrijeme je za slaganje lazanja. Jelena je uzela posudu za pečenje i u nju stavila malo ulja.

Na prvi sloj tijesta koji se stavlja u posudu za pečenje, dodaje se malo pesta, pa malo sira i pirjanih gljiva sa špinatom.

Ovaj se proces ponavlja sve dok imate tjestenine, a zadnji sloj se mora prekiriti sirom, te ga dodati malo i pred kraj pečenja. Ove su se lazanje stavile peći u Philipsov airfryer.

“Naša najnovija friteza na vrući zrak serije 7000 je naša najbolja friteza na vrući zrak i najveća je na tržištu, dovoljno je velika da se u njemu ispeče pile od 2 kilograma, ima automatske programe pa treba samo izabrati vrstu hrane, količinu i kako želite da bude pečeno, a ona sama prilagođava temperaturu i brzinu zraka. Ako se poveže s aplikacijom, jer je to pametni uređaj, dobije se mnogo dodatnih programa i uz njega dolazi sonda za meso koja će osigurati najbolje pečene odreske.” ističe Nina Tumov.

Ana Car naglašava kako u slučaju Philipsa, njihovu priču najbolje pričaju njihovi autorski recepti za globalno tržište. “Ti recepti popraćeni su sa stvarno predivnim fotografijama hrane, videima koji onda vas kao korisnika baš ono pozivaju da te recepte probate, da ih isprobate u svojoj kuhinji i da vidite kako ti uređaji zapravo vama mogu poboljšati život.”, zaključila je.

Mi vam za kraj preporučamo da isprobate recept ovih vrhunskih kuharica!

Nastavite čitati

Gastro

Naučite kako odabrati zrelu lubenicu i dinju – ovi će vam trikovi pomoći!

Slatku i sočnu lubenicu ili dinju ponekad nije lako prepoznati

Ljeto donosi razne ukusne plodove, a među njima su i lubenica i dinja. Mnogi se slažu da se radi o najukusnijem voću, ali za razliku od borovnica i banana, teško je prepoznati je li voće zrelo i ukusno.

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete najslađe voće!

Kako odabrati zrelu dinju

One prije svega trebaju biti lijepe žuto – narančaste boje, a nikako zelene. Voće će imati i slatku mirisnu aromu kada je spremno za jelo.

Provjerite stabljiku

Kada birate dinju, prvo pogledajte stabljiku – koja se ne bi trebala nalaziti na njoj! Ako dinja ima stabljiku to znači da je ubrana prije nego je postala zrela. Ako dinja ima malu udubinu, ona je indikator da se dinju tijekom branja lako odvojila od stabljike i da je spremna za konzumaciju.

Težina

Zrela dinja se uvijek čini teškom za svoju veličinu, a provjeriti možete i je li zrela ako pritisnete dno dinje, koje će se lagano saviti te vratiti an mjesto. Ako se to ne dogodi, dinja nije zrela.

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Zvuk

Još jedan način za prepoznavanje zrele dinje je taj da je podignete i protresete. Ako čujete zvuk, to znači da je dinja previše zrela i sigurno neće biti jako ukusna.

Kako odabrati zrelu lubenicu?

Od svibnja do rujna možemo uživati u lubenicama i nabaviti ih u trgovinama, a zrela lubenica neće biti tako privlačna izgledom, niti će biti sjajne kore, što se često smatra znakom zrelosti.

Provjerite dno lubenice

Pritom mislimo da obratite pažnju na dio lubenice koji je bio u kontaktu s tlom kada je rasla. Na tom mjestu lubenica nije bila izložena suncu i boja bi trebala biti žuta ili bež, nikako bijela. Ako je ipak bijelo, to znači da nije zrela i da neće ponuditi predivan okus. Ako je to mjesto tamno žute boje, moguće je da je i previše zrela za konzumaciju.

Težina

Kada veličina nije dobar indikator zrelosti, onda je težina. Zrela lubenica ima veću koncentraciju vode i čini se preteškom za svoju veličinu. Kada birate, uzmite u ruke dvije jednake lubenice i usporedite težinu. Odaberite naravno onu koja je teža.

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Zvuk

Koliko je lubenica zrela može vam otkriti i zvuk – ako je spremna za konzumaciju onda će imati duboki, “šuplji” zvuk kada ju lupite prstima. Ipak, stručnjaci smatraju da zvuk lubenice nije najbolji pokazatelj zrelosti pa se ne oslanjajte samo na njega.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice