Povežimo se

Gastro

Luk bijeli (češnjak – alium sativum)

Češnjak ili bijeli luk pripada najstarijoj tradiciji vrtnoga i začinskoga bilja čovječanstva. Odakle potječe još se nagađa, ali se stavlja među pojedine azijske narode koji su veoma dugo živjeli jer su uživali blagodat češnjaka

Nema naroda koji ga nije opjevao i dao mu posebno mjesto u vlastitoj povijesti i tradiciji kulinarstva, ali i zdravstva. Čak se kaže da su ga rimski carevi zapovijedali uzimati vojnicima prije borbe da budu čiliji i odvažniji.

Medicina, iako ga nije do kraja istražila, kaže da je on najzdraviji začin, odnosno povrće. On sadrži eterična ulja, fosfor i antibiotik alicin. Veoma je važan za ljude koji su izloženi smogu, odnosno nedostatku kisika jer on pomaže i olakšava unošenje kisika. To isto vrijedi i za pušače, samo trebaju znati kada se pomiješa miris duhana i miris češnjaka (ako ih smijemo zvati mirisima posebno ujutro) tko će biti uz njih. No, i oni trebaju znati da češnjakov selen pomaže protiv raka i zato ga trebamo svi koristiti.

Upravo miris je onaj koji odbija češnjak za češću uporabu u zelenom stanju. Ali kada uklonite miris iz njega uklonili ste sve. Možete ga u apotekama i trgovinama naći u prahu, ali to je daleko od češnjaka. Možda je najbliže prirodnom i svježem češnjaku sušenje češnjaka: očisti se zdravi češnjak i nareže na ploške i stavi sušiti u hladu. Kada se lijepo osuši onda se samelje i pospremi u staklenke. Tako najmanje gubi od svoje ljepote i koristi.

Kuhinja je nezamisliva bez češnjaka počevši od juha, preko variva, umaka i tolikih priloga. Priprema mesa za sušenje je nezamisliva bez češnjaka kao i sva jela od divljači, pa marinirana jela, mesni i riblji roštilji…. Ako hoćeš pravi miris u kuhinji onda na vrelo ulje baci koji češanj češnjaka i kada počne žutiti ili rumeniti odstrani ga i nastavi stavljati ostalo povrće za pirjanje. Pazite da uvijek češnji budu zdravi i cijeli jer star češnjak sa pjegama ili crnim prugama će vam pogoršati vaše jelo, a nećete znati od čega je.

Mi ga u samostanu koristimo na svježoj salati od špinata bez peteljki, po matovilcu i u zadnje vrijeme po sitno rezanoj salati kisela kupusa. To smo prenijeli iz Bosne. Još u salatama ga koristimo po pečenim paprikama i salati od mahuna.

 

Češnjak Dom2

 

Loša je mana svih nas što ga malo jedemo i preko oka gledamo one što se čuju češnjakom. Ovdje se trebamo navikavati malo više jedni na druge i na sam češnjak da mu ne bismo postali neprijatelji, jednom takvom prijatelju. Pogledajte malo Talijane, Nijemce ili Mađare koji se neće nikada ispričati jer su jeli ili se čuju češnjakom. Imaju i pravo! Imamo se mi za što u životu uvijek ispričati, a ne za jednu Bogom danu, ovako lijepu biljku.

Kako se osloboditi mirisa, a sačuvati korisne sastojke

Dr G. Calebrese član EU nutricionističkoga saveza kaže da se može češnjak uviti u aluminijsku foliju i ubaciti u vrelu vodu dvije minute, potom ga izvaditi i ohladiti u hladnoj vodi i takvoga ga konzumirati. On tvrdi da tako gubi preko 50% svoga mirisa a u isto vrijeme da sačuva 80-90% svoje korisnosti u svim svojim sastojcima. On drži češnjak tako korisnim da bi ga, kaže, držao u ljekarnama i tako ga još više udomaćio u svaku osobu, obitelj i narod.

Češnjak je općenito koristan: smanjuje nivo masti u krvi i sprječava arteriosklerozu, pomaže u tegobama kod proširenja vena, ublažava poteškoće kod hemoroida, jača srce i krvotok, uništava gljivice i bakterije u crijevima, snižava krvni pritisak, povećava sposobnost koncentracije (ne i drugima oko tebe), usporava proces starenja; pa ti sada reci neću jesti češnjak jer se nadaleko čuje, a dobar glas, kažemo, da se nadaleko čuje. Pa neka tako i bude!

Međutim, slušajući stručnjake u zadnje vrijeme i znanstvena dostignuća na području češnjaka zacijelo se samo jedno može zaključiti, a to je da češnjak ničemu nikada i nikako ne škodi, a da je toliko ljekovit i opjevan, opet stručnjaci kažu samo radi njegove lijepe arome u kuhinji sa kuhanjima i pečenjima, a sve ostalo je za dokazati ili opovrgnuti. Na primjer kaže se da snižava krvni pritisak. Točno, ali se isto kaže samo u slučaju da danas pojedete svježih petnaest do osamnaest češnjaka, a to, priznajmo, da nam odmah zavrti glavom. Slično je i sa drugim receptima i tvrdnjama. Ovo pišem poslije jedne stručne emisije o češnjaku 21. XI.2006. Ostao sam malo razočaran, ali veoma brzo mi se vratila stvarna slika s mnogo manje preuveličavanja o još ovoj lijepoj i korisnoj biljci i dodatku jelima u ljudskoj prehrani.

Češnjak se koristi i za razne narodne i tradicionalne lijekove. Preparat se pravi ovako. Oguli se 250 grama češnjak izreže ih se i stavi kroz 14 dana u jedan litra rakije jake 45 gradi na temperaturi od 30 Celzija. Dobro se začepi i učvrsti da ne izbije čep. Tijekom dana treba više puta protresti bocu(e). Poslije 14 dana preparat se procijedi i takav može stajati mjesecima i više. Ove kapi se uzimaju za mnoge bolesti.

Također se tvrdi da se češnjaku može dodati 10% ulja od žestoke metvice da će izgubiti svoj neugodni miris, ali da neće izgubiti korisna svojstva. Pomalo upitno, zar ne?

Dr G. Calebrese član EU nutricionističkoga saveza kaže da se može češnjak uviti u aluminijsku foliju i ubaciti u vrelu vodu dvije minute, potom ga izvaditi i ohladiti u hladnoj vodi i takvoga ga konzumirati. On tvrdi da tako gubi preko 50% svoga mirisa a u isto vrijeme da sačuva 80-90% svoje korisnosti u svim svojim sastojcima.

On drži češnjak tako korisnim da bi ga, kaže, držao u ljekarnama i tako ga još više udomaćio u svaku osobu, obitelj i narod.

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.

Sastojci:

Za pašticadu:

  • 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
  • 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, sitno narezane
  • 2 crvena luka, sitno narezana
  • 2 dl crnog vina
  • 2 dl crvenog vina
  • 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
  • 2 žlice osmice
  • 2 žlice šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papir po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za njoke:

  • 500 g krumpira
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Upute:

  1. Prvo pripremite pašticadu:
    • Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
    • Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
    • U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
    • Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
    • Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
    • Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
  2. Priprema njoka:
    • Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
    • Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
    • Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
    • Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
    • Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
  3. Kuhajte njoke:
    • U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
    • Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
    • Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
  4. Posluživanje:
    • Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.

Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude

U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.

U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.

Planiranje je ključ

Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.

Doručak – energija za početak dana

Jednostavne i brze opcije poput:

  • Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
  • Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
  • Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.

Pripremite unaprijed

Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.

Ukusni ručkovi

Za ručak, fokusirajte se na:

  • Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
  • Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
  • Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.

Užine za održavanje energije

Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:

  • Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
  • Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
  • Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.

Večera – lagana i hranljiva

Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:

  • Piletina sa pečenim povrćem.
  • Riba sa blitvom i integralnom rižom.
  • Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.

Hidratacija je važna

Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.

Zdrave grickalice

Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:

  • Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
  • Orašastih plodova.
  • Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.

Planirajte cheat day

Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.

Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice