Gastro
Bakalar (priprema)
Nakupio sam pola stoljeća života i od toga trideset i pet u samostanima, a bakalar nisam jeo nego, možda, jednom u sjemeništu.
U mom rodnom mjestu se uvijek pričalo da je jedino stric moje majke to znao pripremati. Za svaki Veliki petak, Čistu srijedu i Badnji dan se išlo u Imotski ili Ljubuški i nabavljalo bakalar. To se radilo čak i koncem prošloga, sada već pretprošloga stoljeća, jer već spomenuti Mate Šašanov je umro kada sam ja bio bogoslov. Pitao sam se zašto je tome tako. Da je cijena razlog, onda bismo mi u samostanima bili privilegiraniji od njih. No bilo kako bilo, bakalar je veoma čest gost u mojoj kuhinji zadnjih dvadesetak godina.
Bakalar je suha riba, danas veoma visoke cijene. Prelazi 50 DEM po kg. Ako nije tako, ne kupujte ga jer to nije pravi bakalar. On se uvozi iz skandinavskih zemalja, jer se tamo miješaju Golfska struja i Sjeverna polarna i tu donose mnoštvo planktona kojim se on hrani. Nordijci ga suše i takvoga, vezana u bale, izvoze stoljećima.
Dakle, bakalar nije zamrzavan, što je važno. On ima veoma jak miris koji se širi po kući gdje ga god stavite u zatvoreni prostor. Veoma brzo napuni prostor mirisom da postaje nepodnošljiv, rekao bih kao čovjek koji je pojeo previše češnjaka.
Svemu ovome ima lijeka. Zato sam rekao da je veoma važno znati da bakalar nije zamrzavan, jer jednom zamrzavano jelo nikada ne smije ponovno u zamrzivač. I evo što ja radim redovito.
Čim donesem kući bakalar, a uvijek kupim naviše da se ne moram svaki put s njim gnjaviti i namirisavati, zatopim sve u veliku posudu s vrućom vodom i pustim da sve prenoći. Ujutro odvojim velike kosti i peraje, bakalar izlomim na komade i stavim u veliku posudu s mnogo vode i ništa više. Pripremim se da puna četiri sata budem tu uz bakalar, a posebno zadnji sat kada treba sve postati gušće, da ne zagori. Sitne koščice ne trebate vaditi jer će se one skuhati kao i u srdele.
Poslije četiri sata kuhanja, kada je sve ujedinjeno i gusto, bez vode, pustite da se sve ohladi. Kada se ohladilo, stavljajte u vrećice, onoliko koliko predviđate da će vam trebati za različita jela od bakalara. Stavite u zamrzivač i nećete više osjetiti onaj miris po kući, ali zato ćete imati pripremljen bakalar onoliko koliko drugom jelu uz njega treba da se skuha ili ispeče.
Naći ćete i drugačijih prijedloga za pripremu bakalara kao onaj koji savjetuje da se moči dva-tri dana u hladnoj vodi iza kako ste ga dobro pretukli kuhinjskim batićem, a još k tomu treba nekoliko puta na dan mijenjati vodu. Kada bismo tako dugo mislili na pojedina jela, bili smo išta drugo mogli raditi!?
Uistinu za bakalar je bitno maslinovo ulje. Ono pomaže kakvoći bakalara, pa na bilo koji način ga spravljali. Maslinovo ulje na vreloj podlozi, zgnječeni češnjak, rajčica i bijelo vino se ne smiju preskočiti. Dobrom bakalaru na bilo koji način ovi sastojci moraju biti domaćini. Sve drugo ako dodate, dobro ste učinili, a ako slučajno preskočite niste puno promašili.
Topla voda i dugo sati će učiniti svoje a kasnije tvoje ruke odvajanjem kostiju i usitnjavanjem.
Autor: Fra Franjo Mabić, FRATARSKA KUHARICA
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login