Povežimo se

Događanja

Novi trendovi sa milanskog sajma Salone del Mobile

Gotovo dvije i pol godine arhitekti, dizajneri, proizvođači namještaja i ljubitelji lijepih interijera čekali su da se Salone del Mobile napokon održi. Pod strogim epidemiološkim mjerama, ali i svih šest dana otvoren za javnost, početkom rujna dočekali su Supersalone koji svake godine donosi nove trendove u uređenju interijera.

Briga o okolišu i reciklabilni materijali

„Ako govorimo o kvadraturi, on je bio nešto manji. Ali samo zbog toga što su sami izložbeni prostori, ali i prostori u kojima su održani različiti eventi, bili dizajnirani tako da budu nešto skromnije kvadrature“, otkriva nam Danica Maričić, savjetnica za dizajn i komunikacije koja je i ove godine bila na sajmu.

Skromnost je u ovom slučaju vrlina jer su organizatori tako željeli pokazati da brinu o okolišu. Svi su izložbeni prostori bili napravljeni od materijala koji se mogu reciklirati. Proizvođači namještaja, rasvjetnih tijela, tkanina, dekora isto su pokazali svijest o važnosti održivosti.  

„Što se tiče samih brendova, njihovog namještaja, rasvjetnih tijela, tkanina, dekora i slično. Tu isto ima različitih opcija, primjerice, tkanine koje su izrađene od plastičnih boca, namještaj od recikliranog materijala, bilo da se radi o plastici ili o možda već recikliranom drvu. Nakon toga i namještaj koji je izrađen od plastike, izvađene iz oceana. Dakle, sve teme koje su vrlo aktualne i vrlo bitne za svijet u kojem živimo“, dodaje Maričić.

U sklopu sajma održani su i popratni događaji – već tradicionalna izložba radova mladih dizajnera, izložba nagrađivanih stolica, a na sajmenom prostoru i u centru Milana posađeno je više od 200 stabala u sklopu događaja Forestami, odnosno Pošumi me.

Trendovi u uređenju doma

„Sjedeća garnitura je centralni dio dnevne sobe. Bilo je izloženo puno kreativnih rješenja, vrlo udobnih, udobnost je na cijeni. Kada govorimo o materijalima, ono što sam najviše vidjela su upotreba baršuna, jednog vrlo elegantnog i otmjenog materijala. Isto tako i ekoloških razno raznih varijanti ekoloških materijala, što je jedan od glavnih trendova sajma“, kaže naša sugovornica.

Radni prostori u domu sve su potrebniji i uobičajeniji, a za njih trebaju police.

„Najviše se radi o visokim otvorenim policama za knjige ili možda upravo za taj radni dio i kućni urede. Znamo od prošle godine da je porasla njihova upotreba, tako da su i dizajneri nastojali što bolje smisliti i uspjeli su u tome da što bolje osmisle što funkcionalniji i udobniji radni prostor kod kuće“, kaže nam Maričić.

Zdrava klima u interijeru

Sve je važnija i zdrava klima u interijeru, pa se različiti detalji u domu stavljaju upravo u tu funkciju.

„Što se tiče rasvjetnih tijela izbor je bio zapravo jako velik, od onih najluksuznijih, primjerice lustera, do recimo onih koji su osmišljeni u zadnje vrijeme kao odgovor na našu trenutnu situaciju, primjerice rasvjetna tijela koja dezinficiraju prostor“, dodaje naša sugovornica.

Zdravi, udobni i održivi interijeri su, čini se, glavni trendovi koje diktira jedan od najvećih svjetskih sajmova namještaja na svijetu.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Događanja

Ne propustite 6. SREDIŠNJU Konferenciju o održivoj gradnji

Besplatno prijavite Vaše sudjelovanje!

Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizira 6. SREDIŠNJU KONFERENCIJU O ODRŽIVOJ GRADNJI koja će se održati 15. studenog 2023. godine, u hotelu Sheraton, u Zagrebu.

Konferencija predstavlja središnje godišnje okupljanje profesionalaca koje se bavi održivom gradnjom, zelenom ekonomijom, energijom i urbanizmom.

GLAVNE TEME KONFERENCIJE:

  • EU i nacionalne direktive u području graditeljstva
  • Dekarbonizacija sektora zgradarstva
  • Kružno gospodarstvo i klimatske promjene
  • Održivi proizvodi i tehnologije u graditeljstvu
  • DGNB – razvoj i implementacija certifikata u RH
  • Smanjenje emisija CO2 financiranjem održivih projekata

Niže možete pronaći više informacija o glavnim predavačima, a cijeli program (8 SSU) pogledajte OVDJE.

Održiva rješenja u industriji gradnje

U današnjem svijetu održiva gradnja nudi brojna rješenja kako za zgrade tako i za infrastrukturu. Međutim, oni koji žele usvojiti održive prakse nailaze na različite prepreke povezane s građevinskim procesima, pravnim pitanjima, korporativnim ciljevima, IT pitanjima povezanim s digitalizacijom i ljudskim čimbenicima. Stoga Holcim Hrvatska dovodi vrsnu stručnjakinju Agnes Petit koja će održati predavanje na temu: Braking down barriers for sustainable solutions in the construction industry: an entrepreneur perspective.

Regenerativni dizajn

Nadalje, Američko veleposlanstvo pozvalo je Arlena Stawasza, Regional Resilience Leader for Gensler in the EU, koji će održati zanimljivo predavanje na temu: REGENERATIVE DESIGN: MITIGATING CLIMATE RISK + CARBON REDUCTION. Gensler je globalna tvrtka za arhitekturu, dizajn i planiranje s 53 lokacije i više od 7000 zaposlenih stručnjaka umreženih diljem Amerike, Europe, Kine, Azije i Pacifika i Bliskog istoka.

Domaći predavači

Također, dva vrlo poznata hrvatska arhitekta podići će vrijednost konferencije sa svojim predavanjima – Prof. emer. dr. art. Nenad Fabijanić, d.i.a. održat će intrigantnu prezentaciju: ARHITEKT NEODRŽIVA OSOBNOST?! te prof. Krešimir Rogina, arhitekt, atraktivno predavanje pod nazivom: Postoji li ARHITEKTONSKI DNK?!.

Konferencija je izvrsno mjesto za upoznavanje, razmjenu znanja i iskustava, a namijenjena je svima koji se bave građevinskim i energetskim sektorom, a predavanja i sudjelovanje u panel diskusijama potvrdilo je više od 25 predavača uključujući investitore, developere, projektante, bankare, predstavnike javnog, energetskog i bankarskog sektora.

Prijavnicu te sve informacije možete pronaći na web stranici Konferencije.

Nastavite čitati

Događanja

Otvoren Studijo Boutique Factory – Nova oaza umjetnosti zidnih tapeta

Početkom studenog u Zagrebu je svečano otvoren Studijo Boutique Factory, nova oaza umjetnosti koju potpisuje Josipa Maras. Riječ je o jedinstvenom kompleksu, prvom tog tipa na ovim prostorima, koji pruža zaljubljenicima u interijere priliku doživjeti autentično iskustvo stvaranja i proizvodnje zidnih tapeta. Veliki interes javnosti, posebice predstavnika industrije dizajna i arhitekture, potvrdio je kako je Hrvatska dobila novu prijestolnicu dizajna. 

Novi poslovni kompleks objedinjuje sve faze proizvodnje zidnih tapeta pod istim krovom – od idejnog koncepta, dizajna, razvoja i proizvodnje. Impresivan interijer na prvu odaje dojam posjete umjetničkom muzeju. To je mjesto gdje svaka tapeta priča svoju priču, a dizajn oslikava izvornu umjetnost. Prevladava profinjenost, pastelne boje te namještaj s potpisom hrvatskih i svjetskih brendova. Personalizirane Studijo tapete prekrivaju više od 450 kvadratnih metara zidova, dodatno oplemenjujući prostor. Impresivan interijer potpisuje Klaudija Zupčić koja je na jedinstven način uspjela utjeloviti osobnost vlasnika i vrijednosti brenda Studijo.


Svevremenski uređen stan za radost življenja

Stan grafičke dizajnerice i umjetnice Josipe Maras kojeg je uredila arhitektica Belinda Pušić odlikuje vrhunski dizajn i nježna suptilnost. Pročitaj više


Josipa Maras, vizionarka koja potpisuje nagrađivani dizajn tapeta, imala je cilj stvoriti ugodno poslovno iskustvo za arhitekte i dizajnere te osigurati zadovoljstvo rada iza kulisa. Na taj način, klijenti diljem svijeta imaju priliku osobno doživjeti autentičnost kreativnog izričaja ove umjetnice, inovativan pristup razvoju proizvoda, visoku kvalitetu materijala te ekološke procese održivosti. Njihov pristup poslovanju, s čovjekom u fokusu, omogućio je svakom članu Studijo tima da bude dio velike priče i da u potpunosti živi Studijo brend. 

“Studijo se razvija i raste nevjerojatnom brzinom. U posljednje tri godine svakodnevno smo morali raditi nove iskorake po pitanju kapaciteta. Nova Studijo adresa predstavlja je još jedan logičan slijed proširenja našeg poslovanja. Imala sam potrebu napraviti jedinstveno mjesto u kojem će naši klijenti iz prve ruke moći vidjeti i doživjeti cjelokupni proces stvaranja tapeta, ući u našu proizvodnju i sudjelovati u kreiranju interijera s potpisom umjetnosti. U isto vrijeme htjela sam svom timu osigurati zavidno iskustvo rada i dozu luksuza koju zaslužuju svakodnevno živjeti. Nadam se da smo u tome i uspjeli.” – izjavila je Josipa Maras, osnivačica tvrtke Studijo.

Studijo tapete prije svega odlikuje autentičnost i bezvremenska umjetnost. Svaka tapeta pažljivo je osmišljena i oslikana rukom. Tržištu su se predstavili personaliziranim tapetama, a među prvima u regiji predstavili su vodootporne tapete. Godine 2022. godine cjelokupan proizvodni proces stavili su pod isti krov i pokrenuli prvu hrvatsku tvornicu zidnih tapeta. Izvrsnost Studijo rada potvrđena je dominacijom brenda Studijo na pobjedničkom postolju najprestižnijih natjecanja u svijetu dizajna. Još 2020. godine izabrani su za najuspješnije u kategoriji ‘Razvoj ideja i inovacije u poduzetništvu u srednjoj i jugoistočnoj Europi’. Godine 2021. na prestižnom natjecanju Archiproducts Design Award tapeta Maslinik proglašena je najljepšom na svijetu. Godinu dana nakon, tu titulu odnijela je Studijo tapeta Mramorni cvijet koja je i 2023. odlikovana nagradom German Design Award za najbolji svjetski dizajn.

“Neizmjerno sam zahvalna svima koji su s nama koračali makar jedan korak na ovom putu. Upravo ljudi su oni zbog kojih ovo sve – vrijedi. Kada vidim kako naše zidne tapete žive sreću domova diljem svijeta, znamo da smo ostvarili svoju misiju. Danas, nakon pet godina od prve Studijo tapete, iznimno sam ponosna što smo u Hrvatskoj stvorili još neviđen poslovni kompleks – jedinstveno mjesto susreta koje slavi umjetnost i ljepotu življenja.” – zaključila je Josipa Maras.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice