Povežimo se

Arhitektura

Jurica Huljev – arhitekt koji od betona radi neočekivano!

Kad netko spomene beton, prva asocijacija su velike betonske zgrade, ali postoji jedan arhitekt koji od betona izrađuje neočekivano. Zavirili smo u atelje Jurice Huljeva.

atelje-jurice-huljeva-dom-na-kvadrat
Atelje Jurice Huljeva

Za mnoge, običan, siv i hladan. Za hrvatskog arhitekta i inovatora Juricu Huljeva, beton je materijal koji potiče na neprestano istraživanje. Njegove inovacije od betona poznate su širom svijeta.

Dodatkom raznih primjesa, beton postaje materijal sukladan namjeni onoga što se od njega izrađuje. Tako je za zvučnik korištena jedna vrsta betona, za haljinu druga, a primjerice za ovlaživač zraka beton koji je nepropusan i otporan na kamenac. 

„To je isto nastalo kao jedan eksperiment. Ideja je da bude otvorenog tipa, da se može lako održavati i unutra je ultarzvučni zvučnik koji vodu pretvara u vlagu i ovdje kroz ovaj prorez puše zrak i ovlažuje prostor. Može se stavit tu neko eterično ulje pa onda odmah imate i neki miris u prostoriji“, kaže arhitekt. 

Budućnost betona zasigurno je u kombinaciji s modernim tehnologijama.  Zadnjih 10 godina, ova kombinacija sve više je prihvaćena. A kad je u pitanju ljubav prema stvarima od betona, Huljev kaže kako je shvatio da postoje dvije vrste ljudi: „Jedni kad vide beton, pitaju kaj tu još fali žbuka, a drugi vole i cijene beton.“

A beton se može koristiti i u dekorativne svrhe. Smjestite li samo jedan ovakav komad u elegantan interijer, ostvarit ćete kontrast koji će dodatno naglasiti ljepotu prostora. Imat ćete i detalj koji će uvijek biti primijećen.
Jurica Huljev, arhitekt

„Inspiracija dolazi sa raznih područja. Ja sam inače arhitekt, ali se bavim i produkt dizajnom i elektronikom i  zvukom. Tako da inspiraciju nekad nađeš u prirodi, nekad nađeš u nekom predmetu koji uopće nema funkciju koju tražiš, ali može vizualno ili sa nečim drugim te asocirat na nešto što možeš upotrijebit u nekoj drugoj upotrebi“, kaže Huljev.

Jurica-huljev-atelje-dom-na-kvadrat.j
Atelje Jurice Huljeva

Radovi koje je smjestio u svoj atelje, već na prvi pogled dokazuju kako beton nije samo građevinski materijal.

Jurica-huljev-atelje-dom-na-kvadrat.j

„Ima svačega. Nešto jesu inovacije, nešto nisu inovacije. Tu su zapravo sve neki elementi koji  su rezultat nekih razmišljanja i proba. Ima tu i uspješnih i neuspjelih proizvoda, ali zapravo sve ovdje, svaka stvar koja je u ateljeu me veseli, bez obzira da li je našla poslije neku funkciju ili ne“, objašnjava Jurica Huljev.

Betonski stol s indukcijom

A funkciju u široj upotrebi bi mogao naći betonski stol, na kojem se može ne samo jesti već i kuhati, jer je u njega ugrađena indukcija.

betonski-stol-s-indukcijom-jurica-huljev-dom-na-kvadrat
Betonski stol s ugrađenom indukcijom

„Zapravo je to isto proba jedna da se može ugradit kuhalo u neki pult. I beton u ovom slučaju se ne zagrijava. Nego, čisto magnetskom indukcijom se kroz beton grije dno posude“, objašnjava Huljev.

Budućnost betona zasigurno je u kombinaciji s modernim tehnologijama!

Posljednja inovacija Jurice Huljeva je spoj betona i IT tehnologije. Radi se o bluetooth i wireless zvučnicima, koji mogu raditi i na baterije. Rezultat su 4 godine rada koji je uključivao opsežna istraživanja, mnoge probe, testiranja, mjerenja, projekt zvuka, dizajniranje i na kraju izradu. Sve kako bi se dobio savršen zvuk. U ovim zvučnicima se ispreplela znanost, inženjerstvo, umjetnost i dizajn. 

betonski-bluetooth-zvučnici-jurica-huljev-dom-na-kvadrat
Betonski bluetooth zvučnik

„Pokazao se beton kao jako dobar materijal, zapravo idealan za upotrebu u zvučniku, zato što je heterogen i težak pa ne prenosi vibracije i ne kolorira zvuk. Zvučnik je koncipiran tako da svira prema dole i konus reflektira zvuk 360 stupnjeva okolo“, ističe Jurica Huljev. 

To znači da je zvuk moguće čuti s bilo koje pozicije u prostoru u kojem se zvučnik nalazi. A ovakvi zvučnici idealni su za pametne kuće te ostale moderne i eksluzivne interijere.

bluetooth-betonski-zvučnik-dom-na-kvadrat

„Obzirom da je od betona je relativno i lagan. Zato što je stijenka 2 centimentra debela, zvučnik ima 25 kila. Nije baš da ćete ga uzet i nosit na plažu, ali ga možete iznijet na terasu ili negdje kraj bazena pa puštati si kvalitetnu muziku“, simpatično objašnjava Huljev.

haljina-od-betona-jurica-huljev-dom-na-kvadrat

Dodatkom raznih primjesa, beton postaje materijal sukladan namjeni onoga što se od njega izrađuje. Tako je za zvučnik korištena jedna vrsta betona, za haljinu druga, a primjerice za ovlaživač zraka, beton koji je nepropusan i otporan na kamenac.

„To je isto nastalo kao jedan eksperiment. Ideja je da bude otvorenog tipa, da se može lako održavati i unutra je ultarzvučni zvučnik koji vodu pretvara u vlagu i kroz prorez puše zrak i ovlažuje prostor. Može se stavit tu i neko eterično ulje pa onda odmah imate i neki miris u prostoriji“, kaže arhitekt.

Kad je u pitanju ljubav prema stvarima od betona, Huljev kaže kako je shvatio da postoje dvije vrste ljudi: „Jedni kad vide beton, pitaju kaj tu još fali žbuka, a drugi vole i cijene beton.“

slika-od-betona-jurica-huljev-dom-na-kvadrat

A beton se može koristiti i u dekorativne svrhe. Smjestite li samo jedan ovakav komad u elegantan interijer, ostvarit ćete kontrast koji će dodatno naglasiti ljepotu prostora. Imat ćete i detalj koji će uvijek biti primijećen.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Arhitektura

Kako arhitektura oblikuje našu svakodnevicu i utječe na kvalitetu života

Arhitektura je umjetnost i znanost oblikovanja prostora. To je više od samo fizičke izgradnje; arhitektura ima dubok utjecaj na našu svakodnevicu i kvalitetu života. U ovom članku istražit ćemo kako arhitektura oblikuje našu okolinu i utječe na našu dobrobit.

Funkcionalnost i praktičnost

Praktična arhitektura igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Na primjer, kuće, škole i bolnice moraju biti dizajnirane kako bi omogućile učinkovitu upotrebu prostora.

Kvalitetna arhitektura osigurava da prostori budu funkcionalni i udobni za svoje korisnike. Dizajniranje kuće koja maksimalno iskorištava prirodnu svjetlost ili projektiranje bolnica s lako pristupačnim odjelima poboljšava našu svakodnevicu.

Estetika i okoliš

Arhitektura također igra ključnu ulogu u estetskom iskustvu. Lijepo oblikovane zgrade i prostori mogu potaknuti osjećaj zadovoljstva i sreće kod ljudi.

Osim toga, arhitektura može utjecati na okolinu. Zgrade s održivim dizajnom i integriranim zelenim površinama doprinose poboljšanju kvalitete zraka i smanjenju toplinskog otoka u urbanim sredinama.

Urbano planiranje i promet

Gradovi su složeni sustavi gdje arhitektura igra ključnu ulogu u organizaciji prostora i prometa. Dobar urbanistički plan može olakšati kretanje građana, potaknuti zajedničke aktivnosti i promicati interakciju.

Suprotno tome, loše planiranje može rezultirati zagušenjem prometa, izolacijom zajednica i nedostatkom pristupa zelenim površinama.

Pristupačnost i inkluzivnost

Kvalitetna arhitektura također mora biti pristupačna i inkluzivna. To znači da se moramo brinuti o potrebama svih građana, uključujući i osobe s invaliditetom.

Rampa za invalidska kolica ili dizalo u zgradi ne samo da su zakonski zahtjevi, već i doprinose inkluzivnoj kulturi i boljoj kvaliteti života za sve.

Emocionalni utjecaj

Arhitektura može imati dubok emocionalni utjecaj na ljude. Neki prostori mogu izazvati osjećaj mira i smirenosti, dok drugi mogu potaknuti kreativnost i vitalnost. Na primjer, parkovi, crkve i muzeji često su prostori koji potiču duboka emocionalna iskustva.

Zaključak

Arhitektura ima moć oblikovati našu svakodnevicu i utjecati na našu kvalitetu života na mnogo načina. Od praktičnog i funkcionalnog dizajna do estetskog iskustva i emocionalnih učinaka, arhitektura je prisutna u svim aspektima naših života.

Stoga je važno da arhitekti, urbanisti i dizajneri pažljivo razmišljaju o svojim odlukama kako stvoriti prostor koji unapređuje naš život i podržava dobrobit zajednice i okoliša.

O tome što predstavlja brižljiva arhitektura, saznajte ovdje.

Nastavite čitati

Arhitektura

Savršena simetrija: Kako geometrija utječe na harmoniju doma

Harmonija u domu neizostavno je povezana s različitim elementima kao što su boje, raspored namještaja, dekorativni predmeti i svjetlo. Međutim, jedan često zanemaren aspekt koji može značajno utjecati na osjećaj ravnoteže i skladnosti u vašem domu je geometrija.

Geometrijski obrasci, simetrija i proporcije imaju dubok utjecaj na našu percepciju prostora te mogu stvoriti osjećaj smirenosti i ravnoteže ili pak nemira. U ovom članku istražit ćemo kako geometrija utječe na harmoniju vašeg doma i kako je možete iskoristiti za stvaranje vizualno privlačnog i uravnoteženog okruženja.

Simetrija kao temelj ravnoteže

Simetrija je osnovni geometrijski koncept koji se često koristi u arhitekturi i dizajnu interijera kako bi se postigla vizualna ravnoteža. Postoji nekoliko vrsta simetrija, uključujući osnu simetriju, rotacijsku simetriju i refleksivnu simetriju.

Osna simetrija postiže se ponavljanjem istih elemenata s obje strane imaginarnog središnjeg dijela, stvarajući vremenski osjećaj uravnoteženosti. Rotacijska simetrija koristi se za stvaranje uzoraka koji se ponavljaju rotacijom oko središta, dok refleksivna simetrija uključuje ravne refleksije elemenata preko osi.

Primjena simetrije u dizajnu interijera može se manifestirati kroz raspored namještaja, asimetrične umjetničke kompozicije ili upotrebu simetričnih uzoraka na zidovima, podovima ili tkaninama. Postavljanje simetričnih elemenata kao što su parovi svjetiljki ili stolova na suprotnim stranama prostorije može stvoriti osjećaj stabilnosti i harmonije.

Proporcije za vizualnu ravnotežu

Pravilne proporcije ključne su za stvaranje uravnoteženog i estetski ugodnog prostora. Zlatni rez, matematički omjer koji se često koristi u umjetnosti i arhitekturi, pomaže postići proporcije koje su vizualno ugodne oku.

Primjena zlatnog reza može se vidjeti u odnosima između različitih elemenata poput visine i širine zidova, veličine prozora ili vrata te rasporeda namještaja.

Geometrijski obrasci za tekstualnu raznolikost

Korištenje geometrijskih oblika i uzoraka može dodati tekstualnu raznolikost i dinamiku prostora. Obrasci poput chevrona, ikosaedra ili heksagona mogu se implementirati kroz tapete, jastučiće, tepihe ili čak kuhinjske pločice kako bi se dodala dubina i interes prostora.

Važno je pravilno dozirati količinu geometrijskih uzoraka kako bi se izbjegao osjećaj pretrpanosti ili prevelike vizualne stimulacije.

Zaključak

Geometrija je snažan alat koji može značajno utjecati na osjećaj harmonije, skladnosti i ravnoteže u vašem domu. Pravilno korištenje simetrije, proporcije i geometrijskih oblika može transformirati prostor iz običnog u izvanredno.

Pri donošenju odluka o dizajnu, važno je uzeti u obzir kako različiti geometrijski elementi komuniciraju međusobno te kako će doprinijeti cjelokupnoj atmosferi prostora. Bez obzira jeste li ljubitelj minimalizma ili raskošnijih dekora, geometrija ima moć obogatiti vaš dom jedinstvenom harmonijom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice