Povežimo se

Arhitektura

Arhitektura inspirirana inteligencijom i elegancijom prirode

Odrastao je u Rovinju, školovao se u Italiji i Španjolskoj da bi uspješnu karijeru arhitekta gradio u Brazilu. Razgovarali smo s arhitektom budućnosti.

Njegovo je razumijevanje arhitekture vezano prvenstveno uz prirodu. Zato su njegovi projekti i toliko originalni. Za arhitekturu Marko Brajović kaže:

„To je zajednica i ta zajednica ima više skala jer smo mi zajednica, mi smo zajednica bakterija, jedna hodajuća zajednica. Onda smo zajednica kao ljudska rasa, kao ekološki kontekst i zajednica kao biosfera. U tom kontekstu, arhitektura je uvijek vezana uz tu fluidnu granicu između našeg tijela, naše kože, našeg socijalnog tijela.“

marko-brajovic-LCA-biotvornica-domnakvadrat

Arhitektura vezana uz vrijeme, a ne prostor

Nakon odrastanja u Rovinju, školovanje je nastavio u Veneziji i Barceloni da bi ga životni put odnio na drugi kraj svijeta. Danas živi i radi u Brazilu. Znatiželja za upoznavanjem drugih kultura dovela ga je do toga da jedan period provede u plemenu Ashaninka. I tu je otkrio drugačije poimanje korištenja arhitekture. Za razliku od Europe, gdje je ona vezana uz prostor, ovdje je vezana uz vrijeme.

marko-brajovic-asha-house-gostavo-uemura-domnakvadrat

„Ashaninka kuća, ona nema prostorije, nema sobe, osim kupaonice, koja je izvan kuće. Sve se dešava u istom prostoru, ti stropovi su jako niski sa strane gdje se sprema sav namještaj, tako da se noću spava, tih recimo 100 metara kvadratnih je noću jedna velika soba. Za cijelu obitelj. Ujutro, to je za doručak opet u 100 metara kvadratnih, onda počinje biti prostor gdje se radi, gdje se plete. Onda poslijepodne je mjesto gdje se opet sakupljaju obitelji i noću, itd. Ciklus kuće je vezan uz vrijeme, ali je prostor uvijek 100% u potpunosti iskorišten, u njemu se živi kao dio tog socijalno familijarnog i plemenskog tijela“, objašnjava nam Brajović.

marko-brajovic-asha-house-domnakvadrat

Inteligencija i elegancija prirode kao inspiracija

Njegovi su radovi, kako sam kaže, inspirirani inteligencijom i elegancijom prirode: „Ja sam vječni učenik prirode. Mislim da sam tek na početku da shvatim tu inteligenciju prirode i ona se izražava na izuzetno elegantnim rješenjima. Mi kao arhitekti, dizajneri, percipiramo funkcionalna rješenja prirode kroz estetsku stranu također. Ta elegancija, elegantnost u rješenjima, u tehnološkim rješenjima, u strukturama, u sistemima, u logici kako operiraju organizmi, to su najjači primjeri dizajna i arhitekture do kojih mi nismo uspjeli doći kao ljudska rasa.“

marko-brajovic-bow-house-domnakvadrat

Možda upravo zato što crpi inspiraciju iz prirode, smatra da je trebamo zaštititi.

„Gubimo način preživljavanja, anticipacije preživljavanja i adaptiranja na ovu planetu. Veliko pitanje naše klimatske krize i rješenje je vezano uz šume, uz sadnju. A situacija je naopaka. Mi gubimo šume, umjesto da sadimo šume. To je stvar za sve nas, da počnemo saditi naše šume i da dovedemo šume nazad u naše gradove“, dodaje.

marko-brajovic-bow-house-dani-orisa-domnakvadrat

Budućnost arhitekture

Slaže se da je situacija kritična, ali alarmizam kao ekološka strategija, kaže, ne funkcionira. Zato se trebamo prilagoditi i shvatiti kako funkcionira sustav te poboljšati ekološku situaciju i svijest. Jer rješenja su jednostavna i dolaze od svih nas.

marko-brajovic-mirante-do-madada-hotel-domnakvadrat

„Vrijeme je za eksperimentiranje, vrijeme je da budemo hrabri, vrijeme je za testiranje novih sistema, vrijeme je za reći ne investitorima nekad. Vrijeme je reći ne tržištu nekad, tako da je vrijeme da se arhitekt oslobodi jer jedino kroz taj način, neprofitni način možemo imati nešto što će biti mnogo profitabilnije nego što imamo sada“, zaključuje arhitekt kojeg često zovu arhitektom budućnosti.

Dani Orisa

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Arhitektura

Kako arhitektura oblikuje našu svakodnevicu i utječe na kvalitetu života

Arhitektura je umjetnost i znanost oblikovanja prostora. To je više od samo fizičke izgradnje; arhitektura ima dubok utjecaj na našu svakodnevicu i kvalitetu života. U ovom članku istražit ćemo kako arhitektura oblikuje našu okolinu i utječe na našu dobrobit.

Funkcionalnost i praktičnost

Praktična arhitektura igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Na primjer, kuće, škole i bolnice moraju biti dizajnirane kako bi omogućile učinkovitu upotrebu prostora.

Kvalitetna arhitektura osigurava da prostori budu funkcionalni i udobni za svoje korisnike. Dizajniranje kuće koja maksimalno iskorištava prirodnu svjetlost ili projektiranje bolnica s lako pristupačnim odjelima poboljšava našu svakodnevicu.

Estetika i okoliš

Arhitektura također igra ključnu ulogu u estetskom iskustvu. Lijepo oblikovane zgrade i prostori mogu potaknuti osjećaj zadovoljstva i sreće kod ljudi.

Osim toga, arhitektura može utjecati na okolinu. Zgrade s održivim dizajnom i integriranim zelenim površinama doprinose poboljšanju kvalitete zraka i smanjenju toplinskog otoka u urbanim sredinama.

Urbano planiranje i promet

Gradovi su složeni sustavi gdje arhitektura igra ključnu ulogu u organizaciji prostora i prometa. Dobar urbanistički plan može olakšati kretanje građana, potaknuti zajedničke aktivnosti i promicati interakciju.

Suprotno tome, loše planiranje može rezultirati zagušenjem prometa, izolacijom zajednica i nedostatkom pristupa zelenim površinama.

Pristupačnost i inkluzivnost

Kvalitetna arhitektura također mora biti pristupačna i inkluzivna. To znači da se moramo brinuti o potrebama svih građana, uključujući i osobe s invaliditetom.

Rampa za invalidska kolica ili dizalo u zgradi ne samo da su zakonski zahtjevi, već i doprinose inkluzivnoj kulturi i boljoj kvaliteti života za sve.

Emocionalni utjecaj

Arhitektura može imati dubok emocionalni utjecaj na ljude. Neki prostori mogu izazvati osjećaj mira i smirenosti, dok drugi mogu potaknuti kreativnost i vitalnost. Na primjer, parkovi, crkve i muzeji često su prostori koji potiču duboka emocionalna iskustva.

Zaključak

Arhitektura ima moć oblikovati našu svakodnevicu i utjecati na našu kvalitetu života na mnogo načina. Od praktičnog i funkcionalnog dizajna do estetskog iskustva i emocionalnih učinaka, arhitektura je prisutna u svim aspektima naših života.

Stoga je važno da arhitekti, urbanisti i dizajneri pažljivo razmišljaju o svojim odlukama kako stvoriti prostor koji unapređuje naš život i podržava dobrobit zajednice i okoliša.

O tome što predstavlja brižljiva arhitektura, saznajte ovdje.

Nastavite čitati

Arhitektura

Savršena simetrija: Kako geometrija utječe na harmoniju doma

Harmonija u domu neizostavno je povezana s različitim elementima kao što su boje, raspored namještaja, dekorativni predmeti i svjetlo. Međutim, jedan često zanemaren aspekt koji može značajno utjecati na osjećaj ravnoteže i skladnosti u vašem domu je geometrija.

Geometrijski obrasci, simetrija i proporcije imaju dubok utjecaj na našu percepciju prostora te mogu stvoriti osjećaj smirenosti i ravnoteže ili pak nemira. U ovom članku istražit ćemo kako geometrija utječe na harmoniju vašeg doma i kako je možete iskoristiti za stvaranje vizualno privlačnog i uravnoteženog okruženja.

Simetrija kao temelj ravnoteže

Simetrija je osnovni geometrijski koncept koji se često koristi u arhitekturi i dizajnu interijera kako bi se postigla vizualna ravnoteža. Postoji nekoliko vrsta simetrija, uključujući osnu simetriju, rotacijsku simetriju i refleksivnu simetriju.

Osna simetrija postiže se ponavljanjem istih elemenata s obje strane imaginarnog središnjeg dijela, stvarajući vremenski osjećaj uravnoteženosti. Rotacijska simetrija koristi se za stvaranje uzoraka koji se ponavljaju rotacijom oko središta, dok refleksivna simetrija uključuje ravne refleksije elemenata preko osi.

Primjena simetrije u dizajnu interijera može se manifestirati kroz raspored namještaja, asimetrične umjetničke kompozicije ili upotrebu simetričnih uzoraka na zidovima, podovima ili tkaninama. Postavljanje simetričnih elemenata kao što su parovi svjetiljki ili stolova na suprotnim stranama prostorije može stvoriti osjećaj stabilnosti i harmonije.

Proporcije za vizualnu ravnotežu

Pravilne proporcije ključne su za stvaranje uravnoteženog i estetski ugodnog prostora. Zlatni rez, matematički omjer koji se često koristi u umjetnosti i arhitekturi, pomaže postići proporcije koje su vizualno ugodne oku.

Primjena zlatnog reza može se vidjeti u odnosima između različitih elemenata poput visine i širine zidova, veličine prozora ili vrata te rasporeda namještaja.

Geometrijski obrasci za tekstualnu raznolikost

Korištenje geometrijskih oblika i uzoraka može dodati tekstualnu raznolikost i dinamiku prostora. Obrasci poput chevrona, ikosaedra ili heksagona mogu se implementirati kroz tapete, jastučiće, tepihe ili čak kuhinjske pločice kako bi se dodala dubina i interes prostora.

Važno je pravilno dozirati količinu geometrijskih uzoraka kako bi se izbjegao osjećaj pretrpanosti ili prevelike vizualne stimulacije.

Zaključak

Geometrija je snažan alat koji može značajno utjecati na osjećaj harmonije, skladnosti i ravnoteže u vašem domu. Pravilno korištenje simetrije, proporcije i geometrijskih oblika može transformirati prostor iz običnog u izvanredno.

Pri donošenju odluka o dizajnu, važno je uzeti u obzir kako različiti geometrijski elementi komuniciraju međusobno te kako će doprinijeti cjelokupnoj atmosferi prostora. Bez obzira jeste li ljubitelj minimalizma ili raskošnijih dekora, geometrija ima moć obogatiti vaš dom jedinstvenom harmonijom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice