Povežimo se

Gradnja

Zašto se okrećemo održivoj gradnji?

Održiva gradnja ima za cilj smanjiti utjecaj građevinske industrije na okoliš, a pri tom je promijenila i način projektiranja. Profesorica Alenka Delić podijelila je s nama zanimljive podatke o ovoj temi.

U studenom prošle godine populacija na Zemlji dosegla je 8 milijardi ljudi. Nikada na planeti nije živjelo ovoliko ljudi. Europska unija donijela je propise kojima se ograničava potrošnja energije, a potiču ekološki i gospodarski najprihvatljiviji načini (održive) gradnje.

“Po sadašnjim pokazateljima, očekuje se da je od tih 8 milijardi, 2 milijarde mladih ljudi do 16 godina trebat svoj prostor. Dal’ je to životni ili radni prostor, po osobi treba negdje oko 430 tona građevinskog materijala. E sad, kad to sve skupa pomnožite, dođete do jedno fascinantnog podatka koji je mislim svima vrlo jasno vidljiv. To je da kad bi krenuli graditi zid od svog tog potrebnog materijala – zid debljine 30 centimetara obuhvatio bi cijeli ekvator u visini od oko 2 kilometra, svake godine.” Za Dom na kvadrat rekla je izv. prof. dr. sc. Alenka Delić, dipl. ing. arh.

izv. prof. dr. sc. Alenka Delić, dipl. ing. arh.

Održiva gradnja

Upravo zato se sve više naglašava važnost održive gradnje. Ona nije trend već nužnost, kao odgovor na izazove koje donosi brzi rast gradova i povećana potrošnja resursa.

“Održiva gradnja bila bi praksa stvaranja zdravog okoliša koja se prvenstveno temelji na principima ekološkog razvoja. Ključna načela koja bi svakako valjalo istaknuti su: princip energetske učinkovitosti, primjena održivih materijala, smanjenje negativnog ekološkog otiska, briga o resursima, način kako koristimo vode. Dakle to su sve održivi principi korištenja svih izvora energije.” rekla je Delić.

Načelo tri nule

Održiva gradnja promatra objekte kroz njihov cjeloživotni ciklus. Od faze planiranja, principa gradnje i korištenja objekta pa sve do ponovnog recikliranja, a prilikom odabira materijala treba se voditi načelom tri nule.

“Nulta potrošnja energije, nulta emisija i nulti otpad. Dakle, razmišljamo prije svega kako koristiti materijale za koje treba što manje energije. Koristiti što manji otisak i koji se da ponovno upotrijebiti uz što manje korištenje energije.”

Odabir materijala i lokacija gradnje

Izgradnja kuće od prirodnih materijala.

“Nešto što je izuzetno održivi materijal, ako nama nije lokalno dostupan onda trošimo opet energente na dobavu, pa ima jako puno komponenata. Jedan od elemenata bi svakako bio i termalna svojstva, dakle, biramo materijale koje su nama u termičkom smislu što učinkovitiji. Što zdraviji materijali, materijali koji u budućnosti ne emitiraju neke negativne elemente, sastojke koji onda vama onečišćuju zrak. Vodimo računa ne samo o vanjskom okolišu nego i kvaliteti unutarnjeg prostora.”, nastavlja izv. prof. dr. sc.

U projektiranju takvih objekata, razlikuju se dva elementa – aktivni, odnosno tehnologije koje se ugrađuju te pasivni principi koji se odnose na energetsku učinkovitost.

“Tu je dobra analiza lokacije, korištenje sunčeve energije. Sunčeva energija je zapravo energija koju na zemlji imamo više nego što nam je potrebno. Ona nam je u ovom trenutku besplatna i ona je obnovljiva. Dakle, ne možemo ju potrošit u ovom trenutku. Pa je pitanje onda orijentacije, pitanje kvalitetne pozicioniranja otvora, veličine otvora, kvalitetne orijentacije pojedine prostorije. Postoji i zakon koji kaže da bi svaka glavna prostorija trebala biti osunčana minimalno dva sata, da bi prostor bio zdrav.

Kvalitetna insolacija, kvalitetna zaštita od sunca, pasivno grijanje, dakle, sve su to elementi koji se međusobno isprepliću i povezuju, mi možemo strašno uštedjeti ili čak i potpuno eliminirati troškove grijanja, hlađenja, odnosno korištenja samog objekta na način da koristimo pasivne principe grijanja, pasivne principe hlađenja.”

Pasivne kuće

“Moja kuća je pasivna kuća, ona je više manje i samoodrživa. Tu ima niz principa, prvo su krenuli, tijekom samog projektiranja koristili su se principi pasivne gradnje, dakle, pažljivo, pažljiva analiza same lokacije gdje se koristi lokacija da vjetrovi koji ovdje primarno pušu. Čak i termali koji se javljaju jer je Medvednica na sjeveru, dakle, ogroman jedan masiv koji u principu ljetne, za vrijeme ljetnih večeri, čim sunce padne, počne termal puhat i prirodno prozračuje i hladi kuću. Kretanje sunce je analizirano na način da je kuća maksimalno otvorena prema jugu, ali isto tako strehom se štiti od negativne insolacije ljeti. Na istoku i zapadu su isto tako prilično veliki otvori, ali je ostavljena vegetacija listopadna koja zimi kad padne, dozvoljava insolaciju, ljeti štiti od neugodnog sunčevnog zračenja.”

Sol et pax na bajkovitom mjestu

Veća ulaganja, ali i veća vrijednost nekretnine

Održiva gradnja zahtijeva veće početno ulaganje od tradicionalne gradnje, no i vrijednost nekretnine je u konačnici veća.

“Kvaliteta stanovanja je drugačija. Vama su računi za grijanje, hlađenje puno manji. Vi sa održivom gradnjom možete i potpuno eliminirati troškove, ali to znači da vam je onda i neko početno ulaganje veće. Postoje mogućnost certificiranja, dakle, to su stvarno vrlo specifični metrički izraženi parametri i svaka kuća koja ima takav certifikat, svaka gradnja ima i veću vrijednost koja potencijalno na tržištu onda i vrijedi toliko.” zaključuje Alenka.

Održiva gradnja ključna je strategija za izgradnju bolje budućnosti za naše mlade naraštaje.

Oglas

Gradnja

Gazirana ili filtrirana voda ravno iz slavine? I to je moguće uz ove revolucionarne kuhinjske miješalice

Ljeti obožavamo hladnu negaziranu i gaziranu vodu koja najbolje gasi žeđ, a Grohe ima sustav koji će donosi predivno osvježenje ravno iz slavine.

Zamislite da jednostavnim otvaranjem kuhinjske miješalice možete dobiti vodu kakvu želite – filtriranu, ohlađenu, gaziranu ili čak i vruću? S Grohe sustavima za vodu možete imati sve. Grohe Blue sustavi za vodu isporučuju čistu, pitku vodu u trenu i dostupni su u verzijama Pure, Home i Professional.

Grohe Blue nudi miješalice U, C i L izljeva kao i izvlačne opcije, a razlikujemo Mono te Duo model. Mono model, kao što i samo ime daje naslutiti, daje samo filtriranu vodu, dok Duo miješalice imaju 2 odvojena prolaza za vodu pomoću kojih dobivate filtriranu ili nefiltriranu vodu. Na taj smo se način pobrinuli da filtrirana voda zadrži svoju kvalitetu i čistoću.
Najjednostavniji je Pure model koji dolazi s miješalicom te pripadajućim filterom za vodu, a u ponudi možete pronaći i neke setove.”, navodi Katarina Nikolić, Grohe Hrvatska.

Dostupne su različite vrste filtera koje se biraju ovisno o tvrdoći vode. Klasični filter s aktivnim ugljenom, filter s magnezijem i cinkom te filter za reverzibilnu osmozu.

Kako pojašnjava Nikolić, filter za reverzibilnu osmozu nudi najnapredniju tehnologiju za uklanjanje nezdravih tvari kao što su metali, plastika, bakterije, hormoni i virusi iz vode. Rezultat je čista i pitka voda ravno iz slavine. Potrebno je istaknuti kako postoje više veličina filtera S, M i L koji variraju kapacitetom, do 600L, 1500L i 2500L.

Dostupan je mjerač protoka koji broji litre protekle kroz filter te mjerač vremena koji odbrojava dane do zamjene filtera.

Čista i filtrirana voda, ohlađena ili gazirana

Pure model nudi čistu i filtriranu vodu obogaćenu prirodnim mineralima. Verzije Grohe Blue Home i Professional uz miješalicu dolaze s hladnjakom koji može isporučiti ohlađenu negaziranu, srednje gaziranu i gaziranu vodu.

Vrsta vode odabire se s pomoću dvije tipke na dodirnom elementu, s lijeve strane miješalice. Odabrana vrsta vode označena je bojom na LED prstenu oko tipki. Za negaziranu hladnu vodu, potrebno je pritisnuti gornji gumb i tada LED prsten svijetli plavo. Ako se pritisne donja tipka, LED prsten svijetli zeleno, što znači da je odabrana hladna gazirana voda.

Za srednje gaziranu hladnu vodu, potrebno je pritisnuti kombinaciju tipki – gornju, zatim odmah donju i tada LED prsten svijetli tirkizno.

“Za modele Home i Professional koriste se setovi koji nude specifičnu tehnologiju filtriranja i odabiru se prema kvaliteti vode te lokalnim uvjetima. Raspoloživi kapacitet filtera prikazan je u postotku na hladnjaku gdje isto tako možete i prilagoditi željenu temperaturu vode: između 5 i 10 stupnjeva.”, ističe sugovornica.

Da biste dobili gaziranu vodu potrebno je imati CO2 bocu koja se uz filter spoja s hladnjakom, a nudi opcije srednje gazirane i gazirane vode.

“Kada dođe vrijeme za zamjenu Co2 boce, LED tipka na lijevoj strani miješalice počne treperiti u bijeloj boji. Preporuka je da se pri svakoj zamjeni filtera očiste unutarnji putevi rashladne jedinice Home i Professional modela pomoću Grohe kartuše za čišćenje.”

Home model namijenjen je kućnoj upotrebi do 7 osoba, dok je Professional pogodan za komercijalnu upotrebu i prikladno je rješenje za velike grupe korisnika, npr. do 40 ljudi.

“Grohe Red je sustav za vodu koji bez problema može zamijeniti kuhalo za vodu u svakom kućanstvu, a dolazi uz miješalicu koja ima dva razdvojena puta za vodu (među kojima možete birati različite izljeve te Mono i Duo opciju) i bojlerom koji je izrađen od titanija te je izrazito otporan na hrđanje i nakupljanje kamenca.”, dodaje Nikolić.

Model Red nudi filtriranu vruću vodu od 99 stupnjeva koja može poslužiti za čišćenje i kuhanje, a otvara se pritiskom na donju tipku s lijeve strane.

“Ima sigurnosnu blokadu, tzv. ChildLock koja umanjuje bilo kakve opasnosti od opeklina – za korištenje vruće potrebno je pritisnuti gornju tipku s lijeve strane čiji LED prsten počne svijetliti crvenom bojom. Kod Grohe Red modela nema niti opasnosti od vode koja uokolo prska radi posebno dizajniranog perlatora koji osigurava da mlaz teče glatko.

Ukoliko želite napuniti lonac vrućom vodom, potrebno je dva puta uzastopno pritisnuti ChildLock tipku sve dok LED prsten ne počne svijetliti žutom bojom, a vruća voda će teći punih 60 sekundi ispuštajući do 3 L prije nego se automatski zaustavi.

Bojler je dostupan u 2 veličine M i L s ukupnom zapremninom od 4 i 7L i može se kombinirati s različitim vrstama filtera kod Grohe Blue asortimana. Ako planirate godišnji odmor, uključite Holiday mod – način rada za odmor – koji zagrijava vodu na samo 60 stupnjeva kako bi spriječili nakupljanje bakterija i osigurali daljnju uštedu energije.”, pojašnjava Nikolić.

Uklanjajući sve što bi moglo narušiti kvalitetu vode, Grohe sustav za vodu osigurava svježinu okusa, doprinosi njenoj zdravstvenoj ispravnosti i ekološki je prihvatljiv.

Odlučite se za mudro ulaganje u svoju kuhinju, zdravlje i okoliš te pronađite opciju za sebe u bogatoj ponudi Grohe sustava za vodu.

Nastavite čitati

Gradnja

Plaćate li protupožarnu zaštitu za vašu zgradu? Stručnjak savjetuje da to odmah učinite

Provođenje mjera opreza od požara obaveza je svakog suvlasnika zgrade, a mi smo od stručnjaka doznali što to podrazumijeva.

Mnogi suvlasnici ne žele plaćati održavanje protupožarnih sustava, smatrajući ih nepotrebnim trošenjem pričuve, no, njihova je važnost krucijalna za siguran život u svakom objektu.

“Zaštita od požara je jako važna iz razloga što omogućava siguran boravak samih ukućana i svih onih koji borave u tim objektima i u slučaju da ta zaštita nije posložena kako treba, ljudi se dovode u stvarnu opasnost pa čak i po život. To je sve uredovano u pravilnicima i uredbama i moguće kažnjivo s velikim sankcijama inspektora – bitno je da se provodi ali prvenstveno zbog zaštite samih stanara i suvlasnika. Nije cilj plaćati kazne, nije cilj maltretirati, nije cilj trošiti novce, cilj je zaštiti ljude i njihovu imovinu. Kada dođe do požara da je sve posloženo kako treba.”, pojasnio je stručnjak za protupožarnu zaštitu Mladen Božić, dipl. ing. strojarstva.

Zaštita od požara počinje već tijekom gradnje korištenjem vatrootpornih materijala te pravilnim odvajanjem požarnih sektora, a nakon toga postavljanjem hidrantske mreže, vatrogasnih aparata, sustavi za dojavu i gašenje požara koje je kasnije potrebno provjeravati.

“Za provjeru sustava postoji pa skoro i sto privatnih firmi koje su ovlaštene od Ministarstva unutarnjih poslova za obavljanje takvih poslova gdje su djelatnici tih firmi obučeni od strane ministarstva, odnosno polagali su određene ispite gdje su naučeni što i kako trebaju i koliko često provjeravati, a to je najčešće jedan put godišnje.”, napominje stručnjak.

Sustav zaštite od požara propisan je zakonom i obavezan je za sve suvlasnike

Potencijalni inspekcijski nadzori nisu rijetkost, a utvrdi li se da sustav nije održavan ili da ga uopće nema, plaćaju se kazne.

“Inspekcija vjerujem da ne može stići u sve objekte, ali u slučaju da dođe, kazne su ne baš zanemarive. U slučaju da vam se utvrdi neispravnost bilo kojeg od stambenih sustava, MUP može narediti zatvaranje tog objekta i zabranu ulaza i prilaza i vašim domovima ako oni smatraju da sustav nije ispravan, vi automatski ulazite u nesiguran objekt i tamo ne smije boraviti dok se sama stvar ne popravi.”, ističe.

Porastom broja električnih automobila, pojavile su se i nove mjere zaštite u garažama.

“Danas sve češće imamo električne automobile koji se mogu puniti u garažama koje su razvijeni koliko jesu, u slučaju da dođe do požara ili električnog automobila ili automobila s motorom na unutarnje izgaranje, to nisu zanemarive količine ispuštanja toplinske energije, sve te garaže su napravljene kao izdvojeni požarni sektori.

Što nam to znači? To znači da je bar 90 minuta taj požarni sektor odvojen, da tamo može gorjeti požar da ne zahvati ostatak građevine, tak da imate vremena za vatrogasce i ostale stvari, da spasite ostatak objekta. Ako vama protupožarna vrata nisu ispravna, tu su one hidraulike koje ljudi skinu, rastave, raščupaju, ako je to protupožarni sektor negdje probijen, vrlo često si ljudi znaju probit garažu iz stubišta.”, napominje sugovornik.

ŠTOOOAko žive u prizemlju pa si dođe do garaže i ako se takve stvari ne gledaju, ako protupožarna zaklopke ako ne odrade, ako imate ventilaciju garaže, protupožarna zaklopka ne otvori sami dovod kisika samo ćete rasplamsati požar, zna se čemu služi, zašto se taj cijeli sektor mora izdvojit, vi onda imate problem i vrlo veliku ugroženost cijelog objekta i drastično, drastično veće probleme ćete imati ako do požara dođe nego da ste ulagali u samo održavanje stabilnih sustava odnosno sustava za zaštitu od požara.

Jednogodišnjom provjerom protupožarnog sustava i konstantnim poštivanjem požarnog puta, možete spasiti živote i imovinu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice