Povežimo se

Gradnja

Zašto se okrećemo održivoj gradnji?

Održiva gradnja ima za cilj smanjiti utjecaj građevinske industrije na okoliš, a pri tom je promijenila i način projektiranja. Profesorica Alenka Delić podijelila je s nama zanimljive podatke o ovoj temi.

U studenom prošle godine populacija na Zemlji dosegla je 8 milijardi ljudi. Nikada na planeti nije živjelo ovoliko ljudi. Europska unija donijela je propise kojima se ograničava potrošnja energije, a potiču ekološki i gospodarski najprihvatljiviji načini (održive) gradnje.

“Po sadašnjim pokazateljima, očekuje se da je od tih 8 milijardi, 2 milijarde mladih ljudi do 16 godina trebat svoj prostor. Dal’ je to životni ili radni prostor, po osobi treba negdje oko 430 tona građevinskog materijala. E sad, kad to sve skupa pomnožite, dođete do jedno fascinantnog podatka koji je mislim svima vrlo jasno vidljiv. To je da kad bi krenuli graditi zid od svog tog potrebnog materijala – zid debljine 30 centimetara obuhvatio bi cijeli ekvator u visini od oko 2 kilometra, svake godine.” Za Dom na kvadrat rekla je izv. prof. dr. sc. Alenka Delić, dipl. ing. arh.

izv. prof. dr. sc. Alenka Delić, dipl. ing. arh.

Održiva gradnja

Upravo zato se sve više naglašava važnost održive gradnje. Ona nije trend već nužnost, kao odgovor na izazove koje donosi brzi rast gradova i povećana potrošnja resursa.

“Održiva gradnja bila bi praksa stvaranja zdravog okoliša koja se prvenstveno temelji na principima ekološkog razvoja. Ključna načela koja bi svakako valjalo istaknuti su: princip energetske učinkovitosti, primjena održivih materijala, smanjenje negativnog ekološkog otiska, briga o resursima, način kako koristimo vode. Dakle to su sve održivi principi korištenja svih izvora energije.” rekla je Delić.

Načelo tri nule

Održiva gradnja promatra objekte kroz njihov cjeloživotni ciklus. Od faze planiranja, principa gradnje i korištenja objekta pa sve do ponovnog recikliranja, a prilikom odabira materijala treba se voditi načelom tri nule.

“Nulta potrošnja energije, nulta emisija i nulti otpad. Dakle, razmišljamo prije svega kako koristiti materijale za koje treba što manje energije. Koristiti što manji otisak i koji se da ponovno upotrijebiti uz što manje korištenje energije.”

Odabir materijala i lokacija gradnje

Izgradnja kuće od prirodnih materijala.

“Nešto što je izuzetno održivi materijal, ako nama nije lokalno dostupan onda trošimo opet energente na dobavu, pa ima jako puno komponenata. Jedan od elemenata bi svakako bio i termalna svojstva, dakle, biramo materijale koje su nama u termičkom smislu što učinkovitiji. Što zdraviji materijali, materijali koji u budućnosti ne emitiraju neke negativne elemente, sastojke koji onda vama onečišćuju zrak. Vodimo računa ne samo o vanjskom okolišu nego i kvaliteti unutarnjeg prostora.”, nastavlja izv. prof. dr. sc.

U projektiranju takvih objekata, razlikuju se dva elementa – aktivni, odnosno tehnologije koje se ugrađuju te pasivni principi koji se odnose na energetsku učinkovitost.

“Tu je dobra analiza lokacije, korištenje sunčeve energije. Sunčeva energija je zapravo energija koju na zemlji imamo više nego što nam je potrebno. Ona nam je u ovom trenutku besplatna i ona je obnovljiva. Dakle, ne možemo ju potrošit u ovom trenutku. Pa je pitanje onda orijentacije, pitanje kvalitetne pozicioniranja otvora, veličine otvora, kvalitetne orijentacije pojedine prostorije. Postoji i zakon koji kaže da bi svaka glavna prostorija trebala biti osunčana minimalno dva sata, da bi prostor bio zdrav.

Kvalitetna insolacija, kvalitetna zaštita od sunca, pasivno grijanje, dakle, sve su to elementi koji se međusobno isprepliću i povezuju, mi možemo strašno uštedjeti ili čak i potpuno eliminirati troškove grijanja, hlađenja, odnosno korištenja samog objekta na način da koristimo pasivne principe grijanja, pasivne principe hlađenja.”

Pasivne kuće

“Moja kuća je pasivna kuća, ona je više manje i samoodrživa. Tu ima niz principa, prvo su krenuli, tijekom samog projektiranja koristili su se principi pasivne gradnje, dakle, pažljivo, pažljiva analiza same lokacije gdje se koristi lokacija da vjetrovi koji ovdje primarno pušu. Čak i termali koji se javljaju jer je Medvednica na sjeveru, dakle, ogroman jedan masiv koji u principu ljetne, za vrijeme ljetnih večeri, čim sunce padne, počne termal puhat i prirodno prozračuje i hladi kuću. Kretanje sunce je analizirano na način da je kuća maksimalno otvorena prema jugu, ali isto tako strehom se štiti od negativne insolacije ljeti. Na istoku i zapadu su isto tako prilično veliki otvori, ali je ostavljena vegetacija listopadna koja zimi kad padne, dozvoljava insolaciju, ljeti štiti od neugodnog sunčevnog zračenja.”

Sol et pax na bajkovitom mjestu

Veća ulaganja, ali i veća vrijednost nekretnine

Održiva gradnja zahtijeva veće početno ulaganje od tradicionalne gradnje, no i vrijednost nekretnine je u konačnici veća.

“Kvaliteta stanovanja je drugačija. Vama su računi za grijanje, hlađenje puno manji. Vi sa održivom gradnjom možete i potpuno eliminirati troškove, ali to znači da vam je onda i neko početno ulaganje veće. Postoje mogućnost certificiranja, dakle, to su stvarno vrlo specifični metrički izraženi parametri i svaka kuća koja ima takav certifikat, svaka gradnja ima i veću vrijednost koja potencijalno na tržištu onda i vrijedi toliko.” zaključuje Alenka.

Održiva gradnja ključna je strategija za izgradnju bolje budućnosti za naše mlade naraštaje.

Oglas

Gradnja

Zelena obnova doma: Ako vam je prioritet održiva gradnja, slijedite ove savjete

Puno je stvari koje se moraju uzeti u obzir kada planirate renovaciju

Osim estetskog dijela, važno je odrediti budžet, vremenski rok i tim stručnjaka koji će i odraditi sav posao. Danas se smatra prioritetom razmišljati i tome kako dom učiniti zelenim.

Ekološki prihvatljivi projekti označavaju održivost i korištenje eko-prijateljskih resursa, kako bi se smanjio utjecaj na okoliš, što može uključivati i adekvatnu potrošnju energije te adekvatan odabir materijala za izgradnju, pojasnio je stručnjak za uređenje interijera Diedre Gaddy. Za takve se projekte iskorištavaju prirodni resursi, kao što su sunce i vjetar. Toplinska izolacija, potrošnja električne energije te mali završni radovi, važan su dio projekta.

Ne gradite novo, renovirajte

Ako možete, uvijek se odlučite za renovaciju umjesto sasvim novog projekta, a i stručnjaci smatraju da je puno bolje nečem starom vratiti puni sjaj umjesto izgradnje velikog broja novih objekata. Ono što možete očekivati je puno posla, jer stare kuće imaju puno nedostataka i zahtijevaju brojne radove.

Ugradite pametne sustave u kuću

Tehnološki proizvodi su uvijek dobro došli i omogućavaju da pazite na svoj dom i izdaleka, pa tako možete sve kontrolirati bez straha da ste zaboravili ugasiti grijanje ili rasvjetu.

Koji se zidovi smiju rušiti kod renovacije? Evo kako prepoznati nosivi zid

Važnost dobre izolacije

Izolacija je osiguranje da će se energija koristiti efikasno. Provjerite sve otvore i moguće pukotine u prozorima, vratima ili zidovima i posvetite pažnju dobroj izolaciji. Ovaj će korak osigurati manju potrebu za zagrijavanjem prostora i smanjiti troškove.

Ugradite prozore koji su energetski učinkoviti

Stari i slabi prozori mogu uzrokovati veliki gubitak energije, pa je potrebno zamijeniti ih učinkovitijim kako biste zadržali toplinu u prostoru i smanjili potrošnju grijanja.

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Dodajte solarne panele

Dugoročno, ovo se smatra jako isplativim potezom, iako će u prvi mah opteretiti budžet. Oni će sunce iskoristiti za proizvodnju energije, što za vas znači puno manji trošak.

Koristite prirodne materijale

Pri odabiru materijala za podove, zidove i namještaj razmislite o upotrebi prirodnih i održivih materijala kao što su bambus, drvo iz održivih izvora, kamen i prirodne tkanine. Ovi materijali su ekološki prihvatljiviji od sintetičkih alternativa i obično su dugotrajniji.

Oslonite se na stručnjake

Kakav god vam je projekt na umu, najvažnije je savjet da koristite znanje i iskustvo stručnjaka koji će vas voditi kroz cijelu avanturu i pomoći vam da donosite pravilne odluke.

Nastavite čitati

Gradnja

Koji se zidovi smiju rušiti kod renovacije? Evo kako prepoznati nosivi zid

Važno za savjet upitati stručnjake!

Kada se stan renovira, ponekad je potrebno i pomicati zidovi kako bismo stvorili dodatan prostor. Ipak nisu svi zidovi podatni za rušenje. Morate prije svega saznati koji je zid nosiv. Ako se radi upravo o nosivom zidu kojeg želite dirati, mora se provjeriti struktura zgrade kako bi se osiguralo da sam utjecaj na nosivi zid neće utjecati na cijeli objekt.

Inače, postoji veliki rizik od strukturalnih problema koji čak mogu dovesti i do rušenja zgrade. To nije, naravno, često ali se može dogoditi. Posebno, kada govorimo o starim zgradama, često su tu male sobe kojima ništa ne možemo što napraviti.

Prvo kontaktirajte profesionalca koji ima znanje o statici kuće i može procijeniti što možete a što ne napraviti.

Obično su nosive (glavne) konstrukcije vanjski zidovi i oni koji se nalaze između stanova ili blokova i štite od hladnoće i zvukova. Ostali nosivi zidovi se mogu identificirati prema blizini vanjskih zidova ili poveznicom sa strukturalnim komponentama kao što su grede.

Kako identificirati nosivi zid?

Ako zgrada ima nekoliko katova, možemo krenuti od podruma pa do vrha kako bismo  otkrili kapacitet nosivosti zidova. U takvim je zgradama uobičajeno da su zidovi tanji što je viši kat, a važno je i da su nosivi zidovi na istoj lokaciji u svakom stanu kako bi se težina prenosila s vrha na dno.

Svi koraci renovacije 

Širina zida

debljina zida nam može otkriti radi li se o nosivom ili ne, ali ona može ovisiti o materijalima od kojih je napravljen. Najčešće se u zgradama koristi beton ili ojačani beton, cigle ili cigle od pješčanog vapna. Od čega god da su napravljeni, sigurno su deblji od zidova koji ih okružuju. Često se radi o širini od 17.5 centimetara i po tome možemo prepoznati da je u pitanju nosivi zid.

Kako u zgradi ili kući od cigle otkriti nosivi zid?

Nosivi zidovi od cigle obično stoje samostalno i njihova debljina je oko 25 centimetara. Nisu toliko dobra izolacija ali štite od buke i vatre.

Grede i čelični nosači

Strukture koje će pomoći zidu da nosi težinu služe i kao struktura za izgradnju objekta. Čelični nosači i grede imaju horizontalnu orijentaciju i  strukturnu funkciju. Drvene grede često viđamo i predivno izgledaju kada su izložene pogledu. U modernim građevinama, često se ne skrivaju niti čelični nosači, ali mogu služiti i samo kao dio dizajna.

Zašto je višeslojni parket dobar odabir? Ovo su osobine i prednosti dvoslojnih i troslojnih parketa

Što kada se struktura pomakne?

Često se događa da će se nosači u starim ili loše konstruiranim zgradama pomaknuti, što će utjecati na horizontalnu strukturu zgrade. Ako su u pitanju i loši temelji, može se pomicanje očekivati češće.

Općenito govoreći, takvi su objekti i dalje sigurni, ali to se ne bi trebalo događati s novim zgradama. Za kraj je važno reći da je potrebno u radove uključiti profesionalce, od samog početka pa do kraja izvedbe radova.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice