Povežimo se

Lifestyle

Zašto je dobro držati zdjelicu s octom u kuhinji? Razlog će vas iznenaditi

Umorni od neugodnih mirisa koji ostaju u stanu nakon kuhanja? Ovaj jednostavan trik riješenje je vaših problema

Ocat je jedan od onih kuhinjskih sastojaka koji ima nebrojene upotrebe. Stalno smo zadivljeni upotrebom octa u našim domovima, a rješavanje loših mirisa samo je jedan od mnogih načina na koji je bijeli ocat spasitelj doma.

Dok domaća kuhinja može učiniti da dom miriši na djetinjstvo, neke je namirnice ( poput ribe ) jednostavno ostavljaju neugodne mirise. Ocat se može koristiti za neutraliziranje čak i najjačih loših mirisa – a ne morate njime čak ni čistiti kuhinju da bi djelovao.

Ocat neutralizira neugodne mirise

Preporučamo da zdjelu s octom držite pokraj štednjaka. Ocat pomaže neutralizirati i riješava neugodne mirise kuhanje kad se pojave.

Ovo je najbolji i najjednostavniji način čišćenja roštilja

Postoji nekoliko načina na koje možete upotrijebiti bijeli ocat da biste se riješili neugodnih mirisa, ali najlakše je staviti malu zdjelicu pokraj štednjaka. Ostavite zdjelu octa vani preko noći, on će do jutra će ocat upiti sve neugodne mirise, a vaša će kuhinja biti svježa poput tratinčice, savjetuje Saskia Gregson-Williams, osnivačica Naturally Sassy.

Kada koristite ovu metodu, preporučamo mijenjanje octa svakih nekoliko dana kako biste održali njegovu učinkovitost.

Bijeli ocat napravljen je od octene kiseline koja savšeno neutralizira lužnate mirise koje nazivamo ” lošim” mirisima. Također možete dodati bijeli ocat u rublje kako biste dezodorirali odjeću li ga upotrijebili za maskiranje mirisa kante za smeće.

Unatoč ovom korisnom triku, neki mirisi – poput zakorjele hrane, vaša mala zdjelica octa možda neće moći sama podnijeti taj zadatak.

Bonus trikovi za ekstra neugodne mirise

Zakuhajte lonac vode pomješan s jednakim dijelom octa, a para će ukloniti sve neugodne mirise koji su bili prisutni.

Ako još osjećate neugodan miris u vašoj kuhinji, napravite sami svoje sredstvo za neutraliziranje loših mirisa. Napunite bocu s raspršivačem s dvije šalice vode i jednom do dvije žličice octa i pošpricajte po kuhinji – iznenadit će vas dašak svježeg zraka iz boce.

Pet prirodnih pripravaka koji će ukloniti neugodne mirise u prostoru

Iako možete rašpršiti nerazrijeđeni ocat po kuhinji za posebno jake mirise, to može zamijeniti jedan miris s oštrom esencijom octa. Dodavanjem malo vode ( ili eteričnog ulja) može učiniti miris octa manje jakim. Dobra vijest je to da će ovo također u isto vrijeme pomoći u čišćenju kuhinje – samo prvo provjerite koje stvari možete očistiti octom kako biste spriječili nanošenje bilo kakve štete na boji ili površinama.

12 ideja za uređenje kuhinje

Ne zaboravite otvoriti prozor kako bi ste omogućili cirkuliranje svježeg zraka i raspršivanje svih mirisa, osobito kada kuhate začinjenu hranu.



Lifestyle

Propuh: Istina ili mit?

Zašto se Hrvati toliko boje propuha i ima li znanstvenog razloga za strah?

„Zatvori ta vrata, napravit ćeš propuh!“ – rečenica koju su gotovo svi čuli barem jednom u životu. U mnogim hrvatskim domovima, propuh je proglašen gotovo smrtonosnom pojavom: izaziva glavobolju, bolove u vratu, upale uha, a možda čak i prehladu. No je li taj strah opravdan ili je riječ o mitu koji se prenosi generacijama?

Odakle Hrvatima strah od propuha?

Strah od propuha ima duboke korijene u narodnoj predaji, posebice na Balkanu, gdje je zdravlje često povezano s „hladnoćom koja ulazi u tijelo“. U doba kada nije bilo centralnog grijanja ni klimatizacije, nagli dotok hladnog zraka kroz otvorene prozore i vrata smatran je prijetnjom zdravlju – i to ne bez razloga. Ljudi su često sjedili oznojeni nakon fizičkog rada, a nagli udar svježeg zraka mogao je uzrokovati ukočenost mišića, što se doživljavalo kao „napad propuha“.

S vremenom je taj oprez prerastao u kulturološki refleks – sličan vjerovanju da ćeš se razboljeti ako ideš van s mokrom kosom ili sjediš na hladnom kamenu.

Kako rashladiti prostor bez klima uređaja?

Što se stvarno može dogoditi ako stojimo na propuhu

Znanost kaže: propuh sam po sebi nije opasan – to je samo strujanje zraka. No, može doći do lokalne iritacije mišića ili živaca ako dugo stojimo na mjestu gdje zrak direktno udara u tijelo, posebice vrat, leđa ili glavu. U tim slučajevima može se javiti:

  • Ukočenost vrata
  • Blaga upala uha ili sinusa kod osjetljivijih osoba
  • Prolazna glavobolja zbog napetosti mišića ili dehidracije

Ipak, u većini slučajeva riječ je o privremenim i blagim tegobama, a ne o ozbiljnoj prijetnji zdravlju.

Koji je propuh “najopasniji”?

Ako baš moramo rangirati, „najopasniji“ propuh bio bi onaj dugotrajan, direktan i hladan – primjerice kada sjedite više sati ispred otvorenog prozora ili na pragu između dvije otvorene strane. U takvim situacijama može doći do prehlađivanja određenog dijela tijela, posebice ako ste znojni ili umorni.

Također, kod djece, starijih osoba ili ljudi s kroničnim problemima s mišićima i zglobovima, treba biti nešto oprezniji.

Zašto nam propuh zapravo paše?

Unatoč svim strahovima, mnogi priznaju da nema ništa ugodnije od laganog povjetarca u pregrijanom prostoru. Razlog? Vjetar fizički miče sloj toplog zraka s površine kože, čime dolazi do hladnijeg osjećaja i lakšeg disanja. Taj efekt je sličan onome koji osjećamo kad se znojimo – zrak koji prolazi po koži ubrzava isparavanje i hladi nas.

Zato se osjećamo osvježeno, posebno ljeti kada stojimo na propuhu: on doslovno “skida” toplinu s nas i vraća energiju.

Nastavite čitati

Gastro

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju? Ovi će vam trikovi pomoći!

Slatku i sočnu lubenicu ili dinju ponekad nije lako prepoznati

Ljeto je sezona najraznovrsnijeg i najsočnijeg voća – od bobičastih plodova do breskvi, smokava i marelica, lubenica i dinja. Mnogi se slažu da se radi o najukusnijem voću, ali za razliku od borovnica i banana, teško je prepoznati je li voće zrelo i ukusno.

Donosimo vam praktične savjete kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju i izbjeći razočaranje nakon rezanja.

Kako odabrati zrelu dinju

One prije svega trebaju biti lijepe žuto – narančaste boje, a nikako zelene. Voće će imati i slatku mirisnu aromu kada je spremno za jelo.

Kod dinje treba obratiti pažnju na boju kore, miris, težinu i trag stabljike.

1. Boja i miris

Savršeno zrela dinja ima žuto-narančastu nijansu, a iz blizine se osjeti intenzivan slatkasti miris.

2. Trag stabljike

Ako dinja još ima stabljiku, vjerojatno je ubrana prerano. Umjesto toga, potražite malu udubinu na tom mjestu – to je znak da je voće prirodno dozrelo.

3. Težina i elastičnost

Zrela dinja uvijek djeluje teža za svoju veličinu. Laganim pritiskom na dno trebalo bi se osjetiti blago savijanje koje se odmah vraća u prvotni položaj.

4. Zvuk

Ako dinju lagano protresete i čujete unutarnji zvuk – to je znak da je prezrela i više nije u najboljem stanju.

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Kako odabrati zrelu lubenicu?

Od svibnja do rujna možemo uživati u lubenicama i nabaviti ih u trgovinama, a zrela lubenica neće biti tako privlačna izgledom, niti će biti sjajne kore, što se često smatra znakom zrelosti.

Za obje vrste voća vrijede slična pravila – ali kod lubenice posebno pazite na boju kore, donju mrlju i zvuk pri kuckanju.

1. Donja mrlja (field spot)

To je dio koji je bio u kontaktu s tlom.

  • Bež ili žuta mrlja: znak zrelosti
  • Bijela mrlja: znak da lubenica nije dozrela
  • Tamno žuta mrlja: lubenica je moguće već prezrela

2. Težina

Kod dvije lubenice iste veličine, uvijek birajte onu koja je teža – veća količina vode znači više slatkoće i sočnosti.

3. Zvuk pri kuckanju

Dubok i šuplji zvuk najčešće je znak zrelosti. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se na zvuk ne treba oslanjati kao na jedini kriterij.

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju baš svaki put

Savršeno zrelo voće prepoznat ćete kombinacijom više znakova: boje, mirisa, težine i izgleda donjeg dijela ploda. Ako vam je cilj kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju, najbolje je razviti vlastiti osjećaj kroz praksu – ali ovi savjeti odlična su polazna točka za svaku ljetnu kupovinu.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice