Povežimo se

Uradi sam

Ovo je najbolji i najjednostavniji način čišćenja roštilja

Sigurnost hrane bi uvijek trebala biti prioritet

Vrijeme je idealno za roštiljanje, ali prije nego stavite prvu hranu na njega, potrebno ga je dobro očistiti.

Iako će vrućina vatre vjerojatno ubiti većinu bakterija, ako želite biti sigurni da je vaš roštilj potpuno siguran za korištenje, važno je ipak malo više vremena uložiti u čišćenje. Tako ćete izbjeći i moguće trovanje hranom. Američka vladina Agencija za hranu zna kako se pravilno čisti roštilj – evo što biste trebali napraviti.

Čišćenje i pranje roštilja

Zanimljivo da stručnjaci smatraju kako je ručno pranje roštilja najbolji način čišćenja, što je dobra vijest za sve koji u tom poslu oduvijek uživaju. Kako biste to napravili kako treba, potrebno je ostrugati najtvrdokorniju prljavštinu jakom četkom, najbolje dok je rešetka još vruća, postoje one napravljene posebno za roštilje.

Roštilj prilagođen vašem stilu života – pronađite ga u Lesnini

Sad možete koristiti otopine za pranje i toplu vodu kako biste uklonili ostatke prljavštine, a ako tako niste uspjeli sve očistiti kako treba, možda biste trebali nabaviti sredstava za pranje roštilja.

Isperite i sve dobro obrisati suhom krpom kako biste spriječili hrđanje. Jednom kad je sve suho, na krpu nakapajte malo ulja i premažite rešetke kako biste ih dodatno zaštitili.

Zapalite vatru

Ako mislite da vrućina može uništiti većinu bakterija koja se nalazi na rešetkama roštilja, dobra je vijest da ste u pravu. Ako je rešetka prevelika za pomicanje i pranje, zapalite vatru i tako uništite prljavštinu.

Jednostavno i zabavno – napravite sami hranilicu za ptice

Ako imate plinski roštilj, upalite jaki plamen i pustite tako 15 minuta. Ako koristite ugljen, najbolji način za čišćenje je da pričekate prvo korištenje, a prije nego na njega stavite meso i povrće, dobro očistite sve izgorene ostatke s rešetke. Tvrdokornih masnoća se možete riješiti i pomoću glavice luka kojom ćete ih protrljati, a on će ih razgraditi.

Radni stol

Ako govorimo o higijeni i sigurnosti hrane, čišćenje roštilja je samo dio posla.

“Studije pokazuju da su radni stolovi koji stoje uz roštilj omiljeno mjesto bakterija, pa čak i ako izgledaju čisto, vi ih ipak operite antibakterijskim sredstvom prije pripreme hrane, ali i nakon – posebno ako ste na njemu držali sirovo meso”; navodi dr. Lisa Ackerley

Pribor

Koji god način odabrali za čišćenje roštilja, važno je da imate sav potreban pribor. Nabavite žičanu četku koja će vam dugo služiti, iako su posljednjih godina na lošem glasu jer postoji rizik od pucanja žice koja bi mogla završiti i u hrani pa budite oprezni. Umjesto nje se možete poslužiti i kuglicom koju ćete napraviti od folije i tako se riješiti prljavština s rešetke roštilja.

Oglas

Uradi sam

Ovo su najbolja mjesta za postavljanje WiFi rutera u kući ili uredu

Malo strateškog izviđanja lokacije uvelike pomaže u optimizaciji učinkovitosti WiFi-a u bilo kojem životnom prostoru

Pouzdana internetska veza ključna je u modernom životu, posebno za one koji rade od kuće ili žive u pametnim domovima gdje sve kontroliraju digitalne platforme. Pa zašto dopustiti da vaš usmjerivač bude naknadna misao? Razmišljanjem o njegovom pozicioniranju bit ćete nagrađeni bržim i pouzdanijim pristupom internetu u svim kutovima svog doma.

Ovaj jednostavan popravak ne zahtijeva tehničko znanje, ali može imati veliki pozitivan učinak. Ključno je zapamtiti da su fizičko pozicioniranje i okolno okruženje jednako važni kada je u pitanju pronalaženje najboljeg mjesta i izbjegavanje najgorih mjesta za vaš WiFi usmjerivač.

Uz toliko naših modernih uređaja i usluga koji se oslanjaju na snažan, stabilan, dalekosežan i brži WiFi, nekoliko jednostavnih prilagodbi lokacije vašeg usmjerivača može napraviti veliku razliku.

Pametna kuća budućnosti

Najbolja mjesta za postavljanje WiFi rutera

Svaki je prostor jedinstven, pa se nemojte ustručavati eksperimentirati s različitim mogućnostima postavljanja. Također možete pratiti jačinu signala pomoću alata kao što su aplikacije WiFi analizatora kako biste pronašli optimalnu poziciju za svoj dom.

Središnji dio doma

Baš kao što centraliziramo ključne životne prostore kako bismo poboljšali protok i pristupačnost, pozicioniranje vašeg WiFi usmjerivača u središtu doma je ključno.

“Wi-Fi signali zrače prema van iz usmjerivača u svim smjerovima, tako da ako ga stavite u kut vaše kuće znači puno mrtvih zona i mrljavu pokrivenost drugdje”, objašnjava Maria Opre, viša analitičarka u EarthWebu. “U idealnom slučaju, želite pronaći središnje mjesto koje omogućuje ravnomjernu disperziju signala na sva područja koja vam trebaju pristup internetu.”

Centralno postavljanje usmjerivača sprječava da signal bude preslab u područjima gdje je najpotrebniji, poput dnevnih soba ili kućnih ureda, te osigurava najveći domet. Ovo također sprječava usmjeravanje signala van, optimizirajući pokrivenost u zatvorenom prostoru.

Povišena pozicija

Visina je još jedan kritičan faktor. Najbolje je da usmjerivač bude podignut od poda za maksimalan domet.

Postavljanje usmjerivača na višu točku u prostoriji može poboljšati disperziju signala i spriječiti prepreke koje to ometaju. Na primjer, držanje na stolu, visokoj polici ili stropnoj gredi ili montiranje na zid u stojećoj visini.

“Kad smo već kod prepreka, klonite se okruživanja vašeg usmjerivača nečim pregustim poput akvarija, ogledala ili ogromnih komada namještaja koji mogu apsorbirati i oslabiti Wi-Fi signal”, savjetuje Maria Opre.

Na namjenjenom stalku

Iako nije neophodno, postavljanje vašeg usmjerivača na određeno postolje ne samo da će ga držati povišenim, već će i spriječiti sve prepreke da potkopaju učinkovitost signala.

Stalak bi trebao biti postavljen negdje gdje je slobodan put pod svim kutovima, bez ikakvog namještaja ili metalnih elemenata koji bi mogli blokirati njegov signal. Dakle, ako ga planirate držati u dnevnoj sobi, razmislite o nabavci dovoljno visokog stalka da usmjerivač bude iznad kauča i stolića za kavu.

Ako postavljanje WiFi usmjerivača na bolju lokaciju ne poboljša njegovu učinkovitost onoliko koliko biste željeli, postoji nekoliko drugih metoda koje se mogu koristiti:

  1. Razmislite o nadogradnji vašeg rutera
  2. Izbjegavajte pojačivaće dometa kada je to moguće
  3. Koristite žičane mreže
  4. Držite elektroniku dalje od svog rutera
Nastavite čitati

Uradi sam

Pripreme za uživanje u suncu: Uklonite plijesan s vanjskog drvenog namještaja

Jednostavnije je nego što mislite

Drveni namještaj vjerojatno zauzima centralni dio mjesta za odmor u vašem dvorištu u vrtu pa je važno znati kako ga pripremiti za uživanje tijekom cijele sezone.

Plijesan je nemoguće izbjeći, a važno je znati kako ga ukloniti jer može oštetiti namještaj ali i naštetiti vašem zdravlju. Plijesan se često nastani na drvenom namještaju jer je ono prirodan izvor celuloze, čime se ona hrani. Ako je namještaj izložen vlazi, savršen je dom za plijesan. Donosimo vodič koji će vam pomoći da se uspješno riješite plijesni s drvenog namještaja.

Što je potrebno za uklanjanje plijesni s drvenog namještaja?

Usisivač
Bijeli ocat
Krpe
Četka
Boca s raspršivačem
Sredstvo za čišćenje
Spužvica
Gumene rukavice

Zaštitite sebe i svoj dom

Važno je staviti rukavice, masku ili rastvoriti prozore u prostoriju u kojoj planirate raditi. Plijesan može potaknuti respiratorne probleme i kožne osipe. Dakle prije nego započnete s poslom, obucite majicu s dugim rukavima i duge hlače uz svu ostalu zaštitu.

Ovo je najprljavija stvar u vašoj kuhinji – puna je bakterija i treba se prati svaki dan

Plijesan uklonite usisivačem

To je jedan od najboljih načina za uklanjanje plijesni i prljavština s drvenih površina, važno je da je u usisivaču filter koji će zaustaviti širenje plijesni po prostoriji. Filter nakon rada očistite kao i vrećicu usisivača, a ako nemate usisavač, sve možete napraviti i s mokrom krpom.

Očistite površinu vodom i sapunom

Nakon usisavanja spora, možete očistiti plijesan koja je ostane na drvetu. Za bojano i prirodno drvo vrijedi isto pravilo – koristite sapun i vodu za ovaj korak.

Uzmite nježnu četku i njome uklonite prljavštinu, nemojte čekati da se voda upije u drvo jer to može stvoriti dodatne probleme.

Kako obojiti strop poput profesionalca? Pratite ove jednostavne korake

Otporne mrlje očistite octom

Ako se na namještaju nalazi još plijesni koje niste uspjeli ukloniti, koristite ocat koji će ukloniti i sve gljivice. Najbolje ga je koristiti u boci s raspršivačem kako se ne bi stiglo upiti u drvo te sve dobro očistiti čistom krpom.

Zaštita drvenog namještaja

Ovo je zadnji korak ali nikako ne manje važan. Cilj je nakon uklanjanja plijesni spriječiti njen povratak, a ako se namještaj nalazi u jako vlažnom okolišu, potrebno ga je dobro zaštititi.
Sve što trebate je sredstvo za zaštitu drveta kojim ćete namještaj premazati, a postoje i boje koje su otporne na plijesan pa će štiti od ponovnog povratka problema. Zaštita drveta od plijesni je iznimno važna i taj korak ne biste smjeli preskakati.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice