Povežimo se

Uradi sam

Ovo je najbolji i najjednostavniji način čišćenja roštilja

Sigurnost hrane bi uvijek trebala biti prioritet

Vrijeme je idealno za roštiljanje, ali prije nego stavite prvu hranu na njega, potrebno ga je dobro očistiti.

Iako će vrućina vatre vjerojatno ubiti većinu bakterija, ako želite biti sigurni da je vaš roštilj potpuno siguran za korištenje, važno je ipak malo više vremena uložiti u čišćenje. Tako ćete izbjeći i moguće trovanje hranom. Američka vladina Agencija za hranu zna kako se pravilno čisti roštilj – evo što biste trebali napraviti.

Čišćenje i pranje roštilja

Zanimljivo da stručnjaci smatraju kako je ručno pranje roštilja najbolji način čišćenja, što je dobra vijest za sve koji u tom poslu oduvijek uživaju. Kako biste to napravili kako treba, potrebno je ostrugati najtvrdokorniju prljavštinu jakom četkom, najbolje dok je rešetka još vruća, postoje one napravljene posebno za roštilje.

Roštilj prilagođen vašem stilu života – pronađite ga u Lesnini

Sad možete koristiti otopine za pranje i toplu vodu kako biste uklonili ostatke prljavštine, a ako tako niste uspjeli sve očistiti kako treba, možda biste trebali nabaviti sredstava za pranje roštilja.

Isperite i sve dobro obrisati suhom krpom kako biste spriječili hrđanje. Jednom kad je sve suho, na krpu nakapajte malo ulja i premažite rešetke kako biste ih dodatno zaštitili.

Zapalite vatru

Ako mislite da vrućina može uništiti većinu bakterija koja se nalazi na rešetkama roštilja, dobra je vijest da ste u pravu. Ako je rešetka prevelika za pomicanje i pranje, zapalite vatru i tako uništite prljavštinu.

Jednostavno i zabavno – napravite sami hranilicu za ptice

Ako imate plinski roštilj, upalite jaki plamen i pustite tako 15 minuta. Ako koristite ugljen, najbolji način za čišćenje je da pričekate prvo korištenje, a prije nego na njega stavite meso i povrće, dobro očistite sve izgorene ostatke s rešetke. Tvrdokornih masnoća se možete riješiti i pomoću glavice luka kojom ćete ih protrljati, a on će ih razgraditi.

Radni stol

Ako govorimo o higijeni i sigurnosti hrane, čišćenje roštilja je samo dio posla.

“Studije pokazuju da su radni stolovi koji stoje uz roštilj omiljeno mjesto bakterija, pa čak i ako izgledaju čisto, vi ih ipak operite antibakterijskim sredstvom prije pripreme hrane, ali i nakon – posebno ako ste na njemu držali sirovo meso”; navodi dr. Lisa Ackerley

Pribor

Koji god način odabrali za čišćenje roštilja, važno je da imate sav potreban pribor. Nabavite žičanu četku koja će vam dugo služiti, iako su posljednjih godina na lošem glasu jer postoji rizik od pucanja žice koja bi mogla završiti i u hrani pa budite oprezni. Umjesto nje se možete poslužiti i kuglicom koju ćete napraviti od folije i tako se riješiti prljavština s rešetke roštilja.

Oglas

Uradi sam

10 korisnih savjeta za lakše održavanje vrta

Koristeći pomagala poput mreža za zaštitu biljaka ili ovratnika za kontrolu invazivnih korijena, možete bolje zaštititi svoje biljke od štetnika i bolesti, čime osiguravate njihov zdrav rast i razvoj

Korištenje određenih alata i predmeta tijekom vrtlarenja donosi mnoge prednosti koje mogu olakšati rad i poboljšati rezultate u vašem vrtu. Uz malu pomoć, vaša produktivnost u vrtu može se znatno povećati. To vam omogućuje da posadite više biljaka, bolje se brinete o njima i ostvarite bogatiji urod.

1. Lopata

Ako se suočavate s blatnim tlom, malo spreja za podmazivanje na vašoj lopati ili vrtnoj štihači učinit će da se ljepljive stvari jednostavno skliznu. Koristite mazivo koje sadrži silikon ili teflon i povremeno ponovno premažite lopatu.

2. Zaštitite lukovice od štetočina

Spriječite gladne životinje da grickaju vaše svježe zasađene cvjetne lukovice postavljanjem mreže za perad preko gredice. Mrežu možete ukloniti u rano proljeće ili pustiti biljke da rastu kroz rupe i ostaviti je tijekom cijele vegetacijske sezone.

3. Ograničite rast invazivnih biljka

Ugurajte neku vrstu “ovratnika” u tlo (ili ga zabijte maljem) kako biste okružili biljku i njezin invazivni korijenski sustav. Ako je tlo zbijeno, prvo ga izrežite oko biljke štihačom. Napomena: Ova tehnika neće zadržati biljke koje se šire iznad zemlje poput jagoda i metvice.

4. DIY prijenosna polica za presađivanje

Izrežite komad šperploče otprilike prema obliku stražnjeg dijela vaše tačke i pričvrstite nekoliko drvenih klinova duž stranica kako bi spriječili klizanje dok vozite. Sada ćete imati i zemlju i površinu za presađivanje pri ruci kad odvezete tačku u vrt.

5. Portfolio za biljke

Spremite oznake i štapiće biljaka u jeftini foto album. Možete dodati detalj kada i gdje su biljke kupljene, posebna njega ili čak lokacija biljaka na skici vašeg dvorišta.

6. Sustav za zalijevanje kapanjem

Napravite sustav za zalijevanje kapanjem koristeći stare plastične boce. Napravite male rupice u poklopcu boce, napunite bocu vodom i zakopajte je u blizini biljaka s poklopcem prema dolje.

7. Transporter za biljke u posudama

Prostori između prečki na ljestvama odlična su mjesta za transport osjetljivih biljaka. Više nema neurednih prolijevanja tijekom skretanja!

8. Kompostni okvir od drvenih letvica

Napravite jednostavan okvir za kompost od drvenih letvica. Okvir će držati kompost na mjestu i omogućiti vam da ga lako okrećete kako bi se brže razgrađivao.

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

9. Oznake za biljke od kamenčića

Pronađite ravne kamenčiće i oslikajte ih imenom biljke koju označavaju. Ove oznake su dugotrajne i dodaju rustikalni šarm vašem vrtu.

10. Organizator za alat od paleta

Stare drvene palete mogu se pretvoriti u praktične organizatore za alat. Jednostavno pričvrstite paletu na zid u šupi ili garaži i koristite otvore za pohranu vrtnog alata.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kako pravilno postaviti stol za formalne i neformalne prilike

Savladajte umjetnost osnovnog, neformalnog i formalnog postavljanja stola uz ove smjernice

Dok postoje određeni protokoli za osnovno, ležerno i formalno postavljanje stola, postoji i fleksibilnost koja vam omogućava da se kreativno izrazite koristeći predmete koje već posjedujete i prilagodite ih jelima koja ćete servirati. Evo nekoliko smjernica i ideja kako postići estetski ugodno i funkcionalno postavljanje stola za različite prilike.

Opće smjernice za postavljanje stola

Općenito, pribor za jelo treba biti raspoređen prema redoslijedu korištenja, uvijek od vanjskog prema unutarnjem dijelu. Pazite da rasporedite predmete pažljivo kako biste održali jednaku udaljenost između njih te vodite računa da sva mjesta za stolom budu u istom ravnini (na primjer, čaše za piće na svakom mjestu trebale bi biti poravnate).

Osnovno postavljanje stola

Osnovno postavljanje stola je ono što ćete vjerojatno koristiti za večere s obitelji tijekom tjedna i vrlo neformalne susrete. Pribor za jelo, posuđe i tekstili ( salveta, podmetač ili stolnjak) rasporedite po sljedećem rasporedu:

  • Postavite tanjur za večeru u sredinu podmetača, ako ga koristite.
  • Salveta ide lijevo od tanjura, a vilica se postavlja na salvetu.
  • Nož i žlica idu desno od tanjura, s oštricom noža okrenutom prema tanjuru, a žlica (ako je koristite) desno od noža.
  • Čaša za vodu ili piće ide u gornji desni dio postavljanja, iznad tanjura, između njega i noža.

Postavljanje stola za neformalne prilike

Rođendanske zabave, ručkovi i neformalne večere sve su prilike za ovo pojednostavljeno, ali ipak posebno, postavljanje stola za večeru.

Počnite s osnovnim elementima postavljanja stola, navedenim iznad, a zatim dodajte sljedeće:

  • Pribor za jelo:Vilica za salatu, žlica za juhu
  • Posuđe: Čaša za vino, zdjela za juhu, tanjur za salatu
  • Stolnjak (opcionalno)

Kako postaviti stol za neformalne prilike

Svi elementi osnovnog postavljanja stola već su na mjestu, potrebno je samo nekoliko dodataka kako biste ga prilagodili neformalnoj prilici.

  • Postavite vilicu za salatu lijevo od vilice za večeru.
  • Postavite žlicu za juhu desno od žlice za večeru.
  • Čaša za vino ide iznad čaše za vodu i desno.
  • Zdjela za juhu stavlja se na tanjur za salatu, a zatim se ta složena struktura postavlja na tanjur za večeru.

Postavljanje stola za formalne prilike

Kada priređujete večeru kod kuće i planirate poslužiti više od tri slijeda, potrebno je postaviti formalni stol. Ovu vrstu postavljanja možete susresti i u restoranima gdje se poslužuje više slijedova.

Počnite s elementima neformalnog postavljanja stola, navedenima gore, a zatim dodajte sljedeće:

  • Pribor za jelo: Žlica za desert, vilica za desert, nož za maslac, vilica za ribu (opcionalno), nož za ribu (opcionalno), vilica za ostrige (opcionalno)
  • Posuđe: Tanjur za kruh, osnovni tanjur
  • Čaše: Čaša za sherry (opcionalno), čaša za šampanjac (opcionalno)
  • Posude za sol i papar, dekoracije

Kako postaviti stol za formalne prilike

Iako može izgledati zastrašujuće započeti od nule (jer formalno postavljanje stola uključuje mnogo elemenata), imajte na umu da se svaki raspored gradi na prethodnom što može pojednostaviti proces.

Tanjur za kruh i nož

  • S postavljenim neformalnim stolom, počnite graditi formalni stol postavljanjem osnovnog tanjura ispod tanjura za večeru, tanjura za salatu i zdjele za juhu.
  • Tanjur za kruh ide iznad vilica.
  • Nož za kruh postavlja se dijagonalno na tanjur za kruh s drškom desno, a oštricom prema dolje.

Dodatni pribor za jelo

  • Kada je riječ o opcionalnom priboru za jelo poput vilice za ribu, noža za ribu i vilice za ostrige, imajte na umu da se ovi predmeti koriste samo ako su dio planiranog obroka. Ako jesu, slijedite ove upute:
  • Postavite vilicu za ribu lijevo od vilice za večeru.
  • Postavite nož za ribu između žlice za juhu i noža za glavno jelo.
  • Dovršite postavljanje pribora za jelo s vilicom za ostrige na krajnjoj desnoj strani, odmah pokraj žlice za juhu.

Dodatne čaše

  • Ako poslužujete sherry ili šampanjac, ove dvije čaše treba postaviti na prethodno određeno područje za piće u gornjem desnom dijelu postavljanja.
  • Postavite čašu za šampanjac ispod čaše za vodu i lijevo od čaše za vino.
  • Postavite čašu za sherry iznad čaše za vino i desno od čaše za vodu.

Predmeti za desert

  • U restoranima se ovi pribori obično donose neposredno prije nego što se posluži desert, tako da obično nisu već na stolu kada sjednete.
  • Postavite žlicu za desert vodoravno iznad tanjura s drškom usmjerenom desno.
  • Ako koristite vilicu za desert, postavite je paralelno, iznad žlice, s drškom usmjerenom lijevo.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice