Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Jurilica za laku košnju

Redovito održavanje velikih travnjaka zahtjevan je posao za standardne kosilice. Za taj su posao idealne traktorske kosilice koje će pružiti posebno iskustvo vožnje na svim terenima uz jednostavno korištenje. 

Alat za iskusne vrtlare

Jednostavnost i udobnost

Kako bi pokrenuli traktor, moramo sjest na traktorsku kosilici, stisnut kočnicu i okrenuti ključ. Košnja počinje pritiskom na papučicu gasa, a udobnost je osigurana na nekoliko razina – sjedalo s optimalnim položajem za vozača, sportski upravljač, pedale za vožnju naprijed natrag te široke gume, zbog čega vožnja ovog traktora podsjećaj na vožnju automobila. Iz ove ugodne pozicije, lako su dostupne kontrole za košnju. 

Traktorska kosilica polugu takozvanu memorijska funkcija putem se koje se može fiksirati najnižu točku košenja. Također AL KO traktorske kosilice iz serije Premium imaju serijski ugrađene tempomate, a neki modeli dolaze i s branikom te naslonom za ruku, kao i mogućnošću korištenja našeg pametnom telefona kao zaslona za upravljanje sustavom kosilice, rekao je Joža Frljužec iz AL KO-a. 

Traktorske kosilice Premium Solo by Al-Ko

Premium Solo by ALKO traktorske kosilice namijene su za travnate površine veličine oko 10.000 četvornih metara, a mogu kositi na nekoliko razina i dolaze s klinom za malčiranje i košem za skupljanje trave. 

Ova traktorske kosilice imaju 6 razine visine košnje di regulirati od najviše do najniže položaja koji vama odgovara. Moja preporuka je da se ne kosi niže od 3 centimetra tako da trava guši korov, a ne korov travu, savjetovao je Frljužec. 

Popis proljetnih radova u vrtu

Dodatak za malčiranje

Solo by ALKO Premium traktorske kosilice imaju i dodatak za malčiranje, što je odličan način košnje jer se travnjaku osigurava zeleno gnojivo, a osobito se preporučuje u suhim ljetnim mjesecima. 

Prednosti malčiranja je da odmah gnojimo travu s pokošenom travom i štitimo zemlju od toga da se brzo isuši. Sitno rezana trava uredno se i ravnomjerno raspršuje po površini travnjaka tako da je jedva primjetna, a pokošena trava se razgrađuje i vraća hranjive tvari u travnjak. 

Snažna kosilica sa dugim vijekom trajanja

Nova generacija SOLO by ALKO traktorskih kosilica ima inovativan dizajn poklopca motora te kompaktan spremnik benzina dovoljno velik za ugodnu košnju. 

Veliki kotači i snažan motor ove traktorske kosilice jamče visoku učinkovitost na svim vrstama terena. 

Ova traktorska kosilica ima G700 getribu koja ima 312 newton metara snage. To znači da ima puno više snage i pokretanje samog traktora i što uvelike olakšava rad, ima duži vijek trajanja i uz brežuljkaste terene, dodao je Frljužec. 

Savjeti za košnju

Košnja varaždinskih brežuljaka za Solo by AL KO Premium traktorske kosilice nije bio baš nikakav problem, no stručnjak je ipak dao nekoliko korisnih savjeta kako bi vožnja bila još sigurnija. 

Pazite samo da ne prebrzo krenete nizbrdo ili da kosite nizbrdo jer je traktor dovoljno težak da ne bi na mokroj travi odletjeli nekamo u grabu. Zato moja preporuka uvijek kositi uz brijeg, a ne nizbrdo, savjetovao je Frljužec. 

Uz ove traktorske kosilice, vožnja po najdražem travnjaku postat će omiljeni hobi. 

Oglas

Bilje

Za sadnju češnjaka nije vam potreban vrt – evo kako ga uzgojiti u zatvorenom prostoru

Ako u vrtu imate prostora samo za cvijeće, češnjak će rasti i u vašem dnevnom boravku

Odlično je što postoji opcija za sadnju češnjaka u zatvorenom prostoru za one koji žive u stanovima ili nemaju vrt.

Iako je izazov uzgojiti ga u hodniku ili nekoj drugoj prostoriji, vrtlari kažu da se u tome može uspjeti. Glavica luka možda neće izrasti, ali onaj “zeleni” dio sigurno hoće i odličan je dodatak brojnim jelima.

Ne odustajte, jer uz malo truda i pravilnu njegu možete i ubrati pravu glavicu iz posude u kojoj je luk rastao. Važno je da raste na mjestu punom sunca.

Kako saditi češnjak u kući

Ako je vaš cilj uzgojiti glavice češnjaka a ne njegovo zelenilo, morate sjemenu omogućiti vernalizaciju, razvojni stadij u kojem je biljka izložena nižoj tj. određenoj temperaturi koja će biljci omogućiti kasnije prijelaz i vegetativne faze u fazu rasta.

Možete posaditi više glavica u zemlju, dokle god je posuda dovoljno velika. Razmak između njih mora biti kako bi neometano rasle. Odaberite posude koje imaju dobro drenažu kako se ne bi voda u njima zadržavala i dovela do truljenja korijena.

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Slijedite ove korake:

Češnjak kojeg planirate saditi stavite u zatvorenu vrećicu s malo zemlje,
stavite vrećicu u zamrzivač par tjedana,
nakon toga razdvojite glavicu u režnjeve,
pripremite posudu sa zemljom i stavite režanj dublje u zemlju tako da vrhovi stoje prema gore,
koristite bogatu zemlju i omogućite drenažu,
na kraju je potrebno bogato zaliti zemlju.

Kako brinuti o češnjaku u tegli?

Postoje uvjeti koje morate osigurati ako želite uzgajati češnjak u zatvorenom prostoru, u tegli. Prije svega, odaberite za njega mjesto do kojeg dopire puno sunca.

Svjetlost

Češnjaku je potrebno minimalno šest sati sunca u danu, pa je cilj staviti ga na mjesto koje će to i omogućiti. Ako mislite da biljci ne možete priuštiti toliko svjetlosti, razmislite o dodavanju umjetnog svjetla u prostoriju.

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

Zemlja

Zemlja u kojoj će rasti češnjak mora biti bogata nutrijentima te mora omogućiti dobru drenažu. Kada je u pitanju pH vrijednost zemlje, idealna je ona između 6.0 do 7.5.

zemlja-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
FOTO: DOMnaKVADRAT

Voda

Češnjak voli vlažno tlo, ali ne natopljeno vodom. kako biste to postigli, zalijevati je potrebno jednom tjedno, posebno kada je u fazi rasta. Iako se zemlja u posudama puno brže suši, nikako nemojte pretjerivati jer može doći do propadanja korijena.

Gnojivo

Ako želite iz svoje tegle brati češnjak, onda je gnojivo obavezno, a jednostavno možete koristiti ono za sve vrste biljaka kada češnjak sadite, a nakon toga ono bogato dušikom ili riblju emulziju – svaka tri tjedna dodajte u zemlju. Prije korištenja gnojiva, proučite što piše na deklaraciji i savjete kako se koristi.

Nastavite čitati

Bilje

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Mrava se možete riješiti iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke

Kako biste izbjegli štetu u vrtu, važno je na vrijeme reagirati i otjerati mrave
Osim vremenskih neprilika, biljke u vrtu se moraju oduprijeti i raznim nametnicima koji ima nanose štetu. Mravi mogu biti jako uporni i naporni i bez obzira na trud, rado se vraćaju u vrt. Neki preparati protiv nametnika mogu oštetiti osjetljive biljke već u korijenu. Ako možete, uvijek posegnite za prirodnim sredstvima koji nisu štetni za vaše biljke. Evo što savjetuju stručnjaci.

Talog kave stavite oko biljke

U borbi protiv mrava je dobro znati da ne vole jake mirise, kava je odličan izbor jer će ih otjerati iz vrta ali će i čuvati vaše biljke.

“Talog kave stavite oko biljke, a jak i kiselkast miris će odbijati mrave, ali će i obogatiti tlo kada se razgrađuje”, savjetuje Shannon Harlow-Ellis, etnolog i stručnjak za mrave.

Ulje nima

Važno je mravima ukloniti izvor hrane, a za njih su lisne uši prava poslastica. Stručnjak za suzbijanje insekata, Allan Bossel ističe kako će vam najbolje poslužiti ulje nima koje ćete staviti pokraj biljke koje mravi napadaju. Mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Stručnjak navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom. Ovu soluciju možete koristiti i za kućne biljke.

Kora citrusa

Djeluju slično kao i talog kave – odbijaju mrave svojim intenzivnim mirisom.
Stručnjak za vrtove, Darren Muzzy navodi kako je ovo dobra metoda, ali vam može poslužiti i voda u kojoj je stajala kora naranče.

Tu otopinu, ili konkretno kore naranče, možete staviti oko biljke ili direktno pošpricati mrave koji će vrlo brzo napustiti vaš vrt. Kora naranče će i pružiti dobrobiti biljkama jer dodaju fosfor i kalij u zemlju.

Posadite biljke koje će otjerati mrave

Biljke jakog mirisa, kao što su češnjak, menta ili ružmarin smetaju mravima i neće se uz njih predugo zadržavati, te djeluju kao prirodni repelent.

Napravite otopinu od octa

Ocat je prva pomoć u mnogim slučajevima, a poslužit će i kao repelent za naporne mrave – neće ih samo kratko otjerati nego se oni više u vrt neće vratiti.

Harlow-Ellis navodi kako je potrebno u bocu s raspršivačem staviti jednaku količinu octa i vode, a otopinu ćete pošpricati po vrtu. Ona će otjerati mrave ali i uništiti miris koji oni koriste kako bi uvijek pronašli put u vaš vrt. Iako nije štetna za biljke, izbjegavajte lišće kako biste izbjegli i štetu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice