Povežimo se

Bilje

Najbrže rastuće sobno bilje

Sobne biljke izvrstan su način za poboljšanje kvalitete zraka u vašem domu, a također mogu dodati malo više života i boje vašem dekoru.

Međutim, ne rastu sve biljke brzo, pa ako tražite opciju koja brzo raste kako bi što prije oplemenili vaš dom, donosimo vam koje su biljke najbolji izbor.

Aloe Vera (Aloe barbadensis)

aloe vera

Ako tražite biljku koja je i lijepa i korisna, ne tražite dalje od aloe vere.

Ne samo da ova biljka brzo raste, već se može koristiti i za liječenje posjekotina i opeklina i upravo otuda i njen nadimak biljka opeklina. Ako biljku razrežete, pronaći ćete tvar nalik gelu koja se može nanijeti lokalno na kožu.

Aloe vera je sukulentna biljka koja brzo raste. Otporna je na sušu i preferira dosta jake neizravne svjetlosti.

Ako postane prevelika, ne brinite, lako se može razmnožiti uzimanjem reznice s biljke i presađivanjem u lonac.

Filodendron (Philodendron bipinnatifidum)

split leaf philodendron

Ova brzorastuća sobna biljka zasigurno će ostaviti dojam u vašem domu. Filodendron s podijeljenim listovima dobio je ime po svojim velikim listovima koji se cijepaju na listiće s jedne središnje stabljike. Rascjepi se pojavljuju od ruba i pomiču se prema unutra. Listovi su im naboranijeg izgleda.

Ova biljka je penjačica pa je savršena za popunjavanje praznog prostora na polici za knjige. Također se može trenirati da raste na rešetci ili stupu.

Biljke filodendrona s podijeljenim listovima preferiraju jarko, neizravno svjetlo.

Filodendroni s razdvojenim listovima su brzorastuća opcija koja je savršena za one koji žele dodati malo zelenila u svoj dom. Ove biljke mogu narasti do 5 metara visine u idealnim uvjetima, ali je vjerojatnije da će narasti do oko metra u zatvorenom okruženju.

Sanseverija (Sansevieria trifasciata)

snake plant

Sanseverija, također poznata kao svekrvin jezik ili biljka zmija, brzorastući je sukulent koji je savršen za one koji traže opciju s niskim održavanjem. Biljke zmije poznate su po svojoj sposobnosti pročišćavanja zraka, što ih čini odličnim izborom za domove.

Biljka voli jarko, neizravno svjetlo, ali može podnijeti uvjete slabog osvjetljenja, pa čak i malo hlada. Otporne su na sušu i ne treba ih često zalijevati.

Listovi biljke nalik maču mogu narasti do dva metra visine. Ako ih želite zadržati manjima, možete ih podrezati. Također se mogu razmnožavati uzimanjem reznica s biljke i presađivanjem.

Oni praktički uspijevaju bez brige i izvrstan su izbor za početnike koji žele početi uzgajati sobne biljke.

Bambus sreće (Dracaena Sanderiana)

lucky bamboo

Sretan bambus je brzorastuća biljka koja je savršena za one koji traže opciju s niskim održavanjem. Ova biljka je porijeklom iz Azije i vjeruje se da donosi sreću.

Sretni bambus preferira jarko, neizravno svjetlo, ali može tolerirati uvjete slabog osvjetljenja. Treba ga zalijevati kada je tlo suho na dodir.

Jedinstvena značajka bambusa je da se stabljike ove biljke također mogu uvježbati da rastu u spiralama što daje vrlo zanimljiv i elegantan izgled.

Bambus također može rasti u vodi. 2007. godine Guinnessova knjiga svjetskih rekorda proglasila ju je najbrže rastućom biljkom na svijetu.

Drvo žada (Crassula ovata)

jade plant

Malo je sobnih biljaka tako popularno kao biljka žad i to s dobrim razlogom. Ovaj brzorastući sukulent nevjerojatno je jednostavan za njegu, a njegovi sjajni zeleni listovi dodaju dašak elegancije svakom prostoru.

Osim toga, vjeruje se da biljka žad donosi sreću i blagostanje onima koji se o njoj brinu. Evo još nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj popularnoj sobnoj biljci.

Porijeklom iz Afrike i Azije, biljka žad uzgaja se stoljećima. U kineskoj kulturi biljka žad poznata je kao “stablo novca” i često se poklanja poslovnim suradnicima.

Biljka žad također je popularan izbor za bonsai, a može se istrenirati da raste u različitim oblicima.

Biljka žad jedna je od sobnih biljaka koje najviše podnose sušu. Zapravo, prekomjerno zalijevanje je jedan od najčešćih načina da se uništi biljka žada. Pustite da se tlo potpuno osuši između dva zalijevanja i svakako koristite mješavinu za posude koja se brzo cijedi. Biljka žad je brzorastući sukulent koji je izvrsna sobna biljka za vrtlare početnike.

Wandering Jew (Tradescantia zebrina)

Wandering Jew

Wandering Jew je brzorastuća biljka koja je savršena za one koji traže opciju s niskim održavanjem. Ova biljka je dobila ime po svojoj sklonosti “lutanju” ili brzom širenju. Zapravo se u nekim dijelovima svijeta smatra invazivnom vrstom.

Popularan je izbor za viseće košare i terarije zbog svoje kaskadne navike rasta i malih, mesnatih listova. Listovi su često šareni, s nijansama ljubičaste, zelene i bijele. Ova biljka može unijeti dašak boje u svaku prostoriju.

Ova lutajuća biljka preferira jarko, neizravno svjetlo, ali mogu podnijeti uvjete slabog osvjetljenja, pa čak i malo sjene. Treba ih zalijevati kada je tlo suho na dodir.
Važno je napomenuti da ako pas proguta biljku može dobiti alergijsku reakciju.

Ljiljan mira (Spathiphyllum)

peace lily

Miroljubivi ljiljan je lijepa i popularna sobna biljka koja je ujedno i jedna od najbrže rastućih sobnih biljaka. Unatoč svom imenu, miroljubivi ljiljan zapravo nije ljiljan – on je član obitelji Araceae.

Podrijetlom iz tropskih područja Amerike, miroljubivi ljiljan poznat je po svojim bijelim cvjetovima i sjajnim zelenim listovima. Biljka je dobila svoje uobičajeno ime po činjenici da bijeli cvjetovi nalikuju ljiljanima i često se koriste u mirovnim žrtvama.

Miroljubivi ljiljan biljka je laka za njegu i može uspijevati u uvjetima slabog osvjetljenja. Biljka je također poznata po svojoj sposobnosti filtriranja štetnih kemikalija iz zraka, što je čini odličnim izborom za kućanstva s kućnim ljubimcima ili malom djecom.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

spider plant

Zeleni ljiljan ili biljka pauk jedna je od sobnih biljaka koje je najlakše uzgajati, a također je i jedna od najpopularnijih.

Lako je vidjeti zašto: biljke pauka tolerantne su na širok raspon uvjeta uzgoja, praktički su neuništive i daju mnoštvo izdanaka koji se mogu koristiti za razmnožavanje novih biljaka.

Biljka je dobila ime po svojim dugim listovima poput pauka koji mogu doseći i do dva metra duljine. Listovi su često prošarani, s nijansama zelene, bijele i žute.

Biljke pauci izvrsni su pročišćivači zraka i mogu pomoći u uklanjanju štetnih toksina iz zraka. Zapravo, nalaze se na NASA-inom popisu najboljih biljaka za pročišćavanje zraka. Također je poznato da pomažu u smanjenju stresa i potiču opuštanje.

Oglas

Bilje

5 cvjetnih trajnica koje se sade u svibnju – u njihovoj ljepoti ćete dugo uživati

Ako želite ukrasiti vrt trajnicama, svibanj je mjesec za radove u vrtu

Trajnice su odličan odabir jer se lako održavaju i nude vam šarenilo boja u vrtu nekoliko godina, a ne samo jednu sezonu. Neke od njih je moguće saditi direktno u zemlju, a neke zahtijevaju pripremu. Za vas smo odabrali nekoliko zanimljivih opcija, sigurni smo da će vas oduševiti.

1. Rudbeckia hirta – crnooka pupavica

Ona pripada rodu zeljastih trajnica i  grmolikog je oblika te može narasti do 3 metra u  visinu. Cvjetovi su slični suncokretu, a cvate cijelo ljeto. Trebalo bi ju prethodno zasaditi u zatvorenom prostoru nekoliko tjedana prije sadnje u tlo, važno je da je prošla opasnost od mraza. Opcija je i da se sadi direktno u zemlju kada je tlo već jako toplo. Možete naravno i kupiti mladu biljku i bez straha ju premjestiti u zemlju.

Sedam najčešćih nametnika u vrtu – riješite ih se prirodnim putem

Neka raste na osunčanom mjestu, ne zaboravite im davati dovoljno vode i očistiti biljku od suhog lišća kako bi cvala cijelo ljeto.

2. Pakujac (Aquilegia)

Ovo je predivan cvijet koji dolazi u raznim bojama privlači ptice u vaš vrt, a najbolje se osjeća na osunčanom mjestu. Mogu se saditi direktno u zemlju, nisu zahtjevne – potrebno ih je zalijevati i odstranjivati suho lišće i cvjetove.

3. Kokotić (Delphinium)

Kokotić je cvijet iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae) i porijeklom je iz  visokog gorja u Africi. Njihova predivna boja je najljepši ukras vrtu, a u cvatu ćete uživati cijelo ljeto.

Ove je trave lako uzgajati i održavati – odabrate najbolju za vašu okućnicu

Mogu se kupiti kao sadnice ili ih možete samo iz sjemena uzgojiti u kući te presaditi u zemlju kada je dovoljno topal. Odlično izgledaju u povišenim gredicama. Dobro je znati da sjeme posađeno direktno u zemlju u svibnju neće dati cvijet do proljeća iduće godine.

4. Vučika (Lupinus)

Ova nezahtjevna i otporna trajnica oduševljava svojim velikim cvjetovima koji podsjećaju na svijeću. Cvjetaju nekoliko mjeseci a odličan su dodatak povišenim gredicama. Ako želite u svoj vrt privući ptice i pčele, ovo je idealan cvijet za vas. Kako nisu tako osjetljive na temperaturu, idealno je vrijeme za njihovu sadnju.

5. Sporiš (Verbena bonariensis)  

Može se saditi u povišenoj gredici, tegli ili zemlji onda kada smo sigurni da mraza više neće biti.

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Bilo da ste prvo sjeme pripremili za sadnju u malim posudama u zatvorenom prostoru početkom proljeća ili ste kupili sadnicu ona će vaš vrt ukrasiti ljubičastim, bijelim ili ružičastim cvijetom.

Nastavite čitati

Bilje

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Begonije ne zahtijevaju puno brige, ali neka pravila se moraju slijediti

Ove ljetnice će dugo krasiti vaš vrt, a čak ih možete posaditi i u kući jer jako vole toplinu. Raste kao povijeni grm pa se stoga često sadi u viseće košare ili visoke tegle niz koje se onda spuštaju vitke grane s uskim listovima i mnoštvom cvjetova, odlično će izgledati i u povišenim gredicama. Vole kiselije tlo i sjenu, a zanimljivo je da korijen ove biljke može biti otrovan za neke životinje.

Pravilna njega begonija

Postoje određena pravila koja biste trebali slijediti ako želite da begonija svojim cvatom cijelo ljeto krasi vaš vrt.

1. Begonija ne voli direktno sunce pa ju je najbolje zasaditi u sjeni.

2. Potrebno je redovno zalijevanje zemlje.

3. Dobro uspijeva na organskom tlu koje je propusno.

Svjetlost

Ako ih sadite vani, onda im omogućite rast u sjeni, ali malo sunčevih zraka im neće škoditi. AKo ih sadite u kući, najbolje će napredovati na indirektnom suncu. Previše svjetlosti može oštetiti osjetljive peteljke biljke, a i boje cvijeta neće biti tako jarke.

Zemlja

Begonije vole porozno i bogato tlo koje je kiselo. Zemlja na bazi treseta, puna organskih tvari je najbolji odabir za begoniju. Dobra drenaža tla je neophodna.

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

Zalijevanje

Begonije je potrebno zalijevati jednom tjedno, a to učinite kada je površina zemlje (oko 1 cm) suha. Važno ih je umjereno zalijevati jer u suprotnom možete oštetiti korijen.

Temperatura i vlaga

Begonije će u unutarnjim prostorima rasti najbolje ako je temperatura uvijek oko 15 stupnjeva. Trajnocvjetna begonija u vrtu bi trebala dobro podnositi hladnije temperature tijekom noći, ali će mirovati kada dani i noći postanu hladniji.

Kako je u pitanju tropska biljka, ona voli vlagu, ali pazite da bude ispod 50 posto. Ako raste u kući u kojoj je zrak suh, do nje stavite posudu s vodom ili koristite ovlaživač zraka.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Gnojivo

Potrebe za gnojivom se mogu razlikovati, pa će tako begonije rizomatoznih korijena koje se sade u zatvorenim prostorima biti zadovoljne s otopinom od vode i gnojiva koja se dodaje vlažnom tlu u proljeće. Tako će se i potaknuti cvat biljke.

Gomoljaste begonije vole malo više dodataka pa dodajte organsko gnojivo otprilike dva puta mjesečno tijekom ljeta.

Sadnja u tegle i presađivanje begonija

Begonije jako dobro rastu u teglama i u vrtu, a posuda od terakote s dobrom drenažom je odličan odabir. Kako ova biljka raste i širi se, pametno je presaditi ju u veće posude kako bi imala prostora.

Mirisi cvjetajućih grmova

Postupak je jednostavan: nježno izvadite korijenje i stavite u novu posudu te dodajte malo vode.

Česte bolesti begonije

Općenito govoreći, begonija nema puno neprijatelja u vidu nametnika, može doći do truljenja korijena ako se pretjerano zalijeva. Nametnici koji mogu prijetiti begoniji su često kukci, puževi i paukove grinje.

Kako brinuti i pelargonijama saznajte ovdje

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice