Povežimo se

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Zimnica: Kako pripremiti i čuvati domaće povrće i voće

Saznajte koje voće i povrće možete koristiti za zimnicu, te kako ga pripremiti

zimnica

Zimnica je neizostavan dio hrvatske kuhinje i tradicije. Priprema zimnice nije samo način čuvanja voća i povrća za hladne mjesece, već i ritual koji povezuje obitelji i vraća nas u djetinjstvo. Ako volite domaće okuse, ovo je pravi trenutak da otkrijete kako napraviti zimnicu koja će vas grijati tijekom cijele zime.

Zašto je zimnica važna i kada početi

Zimnica vam omogućuje da i usred zime uživate u okusima ljetnih plodova. U staklenkama ostaje sačuvana boja, miris i nutritivna vrijednost namirnica. Najbolje vrijeme za pripremu zimnice je kasno ljeto i rana jesen, kada su plodovi potpuno zreli i puni soka. Na tržnicama tada možete pronaći povrće i voće po najpovoljnijim cijenama.

Za početnike je važno naglasiti – uvijek postoji prvi put. I ako vam se čini da je priprema zimnice komplicirana, dovoljno je slijediti osnovne korake i rezultat neće izostati.

Njegujte tradiciju i napravite domaću zimnicu

Više vrsta povrća za zimnicu

Osnova svake zimnice je raznovrsno povrće. Prije obrade operite ga pod jakim mlazom vode i dobro posušite.
Najčešće se koriste:

  • mrkva
  • zelene rajčice
  • paprika
  • krastavci
  • artičoke
  • sitni luk ili lučice
  • cvjetača (zelena, bijela ili plava)
  • patlidžan
  • mlade jesenske mahune

Čistoća i svježina povrća osiguravaju da zimnica bude dugotrajna i sigurna za konzumaciju.

Najčešće korišteno voće za zimnicu

  • Jabuke
  • Kruške
  • Šljive
  • Marelice
  • Breskve i nektarine
  • Trešnje i višnje
  • Jagode
  • Maline
  • Kupine
  • Borovnice
  • Ribizl (crni, crveni)

Džem, pekmez ili marmelada? Tri odlična recepta za vašu zimnicu

Koraci koje treba obaviti prije pripreme zimnice

1. Rezanje i priprema

Povrće narežite na jednake komade radi lakšeg slaganja i ravnomjernog mariniranja.

2. Slaganje i začini

Povrće se slaže čvrsto u staklenke, ali bez prevelikog pritiska. Dodajte začine poput češnjaka, lovora, papra u zrnu, kopra ili ljute papričice.

3. Ocat, sol i voda

Najčešći recept uključuje mješavinu vode, octa, soli i šećera. Omjer se prilagođava vrsti povrća i ukusu, ali temeljna uloga je očuvanje i sprječavanje kvarenja.

Tehnike konzerviranja

  • Kiseljenje – povrće preliveno mješavinom vode i octa.
  • Sterilizacija – staklenke se zagrijavaju u pećnici ili kipućoj vodi.
  • Konzerviranje u ulju – rajčice, paprike ili patlidžani čuvaju se u maslinovu ulju.
  • Sušenje – rajčice i gljive mogu se osušiti i zatvoriti u hermetične posude.

Kako čuvati zimnicu

Kada je zimnica gotova, čuvajte je u tamnoj i hladnoj prostoriji – podrum, smočnica ili zatvoreni ormarić idealni su za to. Redovito provjeravajte staklenke kako biste na vrijeme primijetili eventualne promjene.

Zimnica u hrvatskom domu

U Hrvatskoj se kroz povijest razvila bogata tradicija zimnice: ajvar i kiseli kupus u Slavoniji, masline u ulju i sušene rajčice u Dalmaciji, cikla i paprika u kontinentalnim krajevima. Priprema zimnice time postaje i čuvar lokalnog identiteta.

Kako napraviti domaći ajvar koji je preukusan

Priprema zimnice zahtijeva malo truda, ali nagrada je višestruka – puna smočnica boja i okusa ljeta. Odaberite svoje omiljeno povrće, sterilizirajte staklenke i uživajte u domaćoj zimnici cijele zime.

Nastavite čitati

Gastro

Ljeto u čaši – 5 recepata za savršene koktele kod kuće

Donosimo recepte za koktele poredane od onog s najmanje kalorija do pravog deserta u čaši

Ljetni kokteli su savršeni za opuštanje, druženja i osvježenje, no često ne znamo koliko kalorija zapravo unesemo. Čaša koktela sadrži između 90 i 300 kalorija, ovisno o vrsti alkohola, količini šećera i dodatcima poput voćnih sokova ili vrhnja. Ako se pitate kako napraviti ljetne koktele kod kuće, donosimo 5 provjerenih recepata – poredanih od najlakših do najraskošnijih – uz savjete za posluživanje, kalorijske vrijednosti i preporučene čaše.

Ne, nije svejedno iz koje čaše pijete koktel – otkrivamo zašto

Kako napraviti ljetne koktele kod kuće: 5 recepata od najlakših do onih malo kompliciranijih

Uz malo pažnje pri odabiru sastojaka i načinu pripreme, kokteli mogu biti i lagani i atraktivni. Ovdje su kokteli poredani od onih s najmanje kalorija do onih u koje je najbolje “uroniti” kad se zaželite pravog ljetnog treat-a.

1. Skinny B*tch – najlaganiji koktel s citrusnom svježinom

Kalorije po čaši: oko 90 kcal
Poslužuje se u: visokoj čaši (highball)

Skinny B*tch je minimalistički i izuzetno svjež koktel. Bez šećera i gaziranih sokova – idealan za one koji paze na unos kalorija, a ne žele odustati od osvježenja.

Popularnost je stekao u fitness i fashion krugovima, a često ga naručuju modeli, glumice i svi koji znaju da će se nakon jednog pića morati pojaviti pred kamerom ili na pisti.

Nema težine, ni u čaši ni na savjesti – a upravo zato je i dalje jedan od najtraženijih “light” koktela u ljetnim mjesecima.

Sastojci:

  • 40 ml votke
  • 100 ml mineralne vode s mjehurićima
  • 20 ml svježeg limunovog soka
  • Par listova mente
  • Led

Priprema:
U shakeru promućkajte votku, limun i mentu. Ulijte u čašu s ledom i dolijte mineralnu vodu. Ukrasite mentom ili kriškom limuna.

Kako napraviti ljetne koktele kod kuće

2. Mojito – klasik s biljnim tonovima i citrusima

Kalorije po čaši: oko 140 kcal
Poslužuje se u: visokoj čaši (collins)

Mojito je jedan od najpoznatijih koktela na svijetu, a svoju priču započeo je na sunčanoj Kubi. Prvotno piće siromašnog sloja stanovništva, s vremenom je postalo simbol kubanske kulture, ritma i uživanja u malim stvarima.

Menta: Ljekovita biljka koju možete uzgajati u vrtu ili na prozoru

Sastojci:

  • 50 ml bijelog ruma
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • Sok od pola limete
  • 5-6 listova mente
  • Soda voda
  • Led

Priprema:
Zgnječite mentu, limetu i šećer u čaši. Dodajte rum i led, pa dolijte sodu. Promiješajte i ukrasite mentom.

3. Aperol Spritz – talijanska klasika u narančastom ruhu

Kalorije po čaši: oko 170 kcal
Poslužuje se u: vinskoj čaši (balloon)

Aperol Spritz je sinonim za Italiju, ili druženje nakon posla. Ovo piće jednako dobro funkcionira na sunčanoj terasi, balkonu ili u dvorištu s društvom. Svojim narančastim tonom odmah privlači pažnju, a okusom balansira između blage gorčine, suptilne slatkoće i pjenušavih nota.

Kako urediti terasu ili balkon? 10 praktičnih ideja za uređenje

Ovaj koktel dolazi iz Italije, točnije iz regije Veneto, gdje je još početkom 20. stoljeća nastao kao odgovor na žeđ Talijana za laganim, osvježavajućim pićem. Radi se jednostavno – tri dijela Prosecca, dva dijela Aperola i jedan dio mineralne vode, uz krišku naranče za dekoraciju.

Sastojci:

  • 60 ml Aperola
  • 90 ml Prosecca
  • 30 ml mineralne vode
  • Led
  • Kriška naranče

Priprema:
Ulijte sve sastojke u vinsku čašu s ledom. Lagano promiješajte i ukrasite kriškom naranče.

Kako napraviti ljetne koktele kod kuće

4. Moscow Mule – đumbir i limeta u upečatljivoj šalici

Kalorije po čaši: oko 180 kcal
Poslužuje se u: bakrenoj šalici (Mule mug)

Moscow Mule je koktel koji odmah privlači pažnju – i izgledom i okusom. Poslužuje se u prepoznatljivoj bakrenoj šalici, a kombinacija votke, limete i piva od đumbira daje mu osvježavajući, lagano pikantni karakter koji podiže svako ljetno druženje.

Zanimljivo je da unatoč imenu, koktel zapravo nije nastao u Rusiji, nego u Sjedinjenim Američkim Državama, 1940-ih godina. Bio je rezultat kreativne suradnje proizvođača votke i vlasnika pivovare đumbirovog piva – i do danas je ostao klasik s prepoznatljivim potpisom.

Đumbir mu daje blagu ljutinu, limeta svježinu, a votka snagu, ali bez težine. Bakrena šalica nije samo estetski dodatak – ona održava koktel hladnim duže od običnih čaša, što ga čini idealnim za vruće ljetne večeri.

Sastojci:

  • 50 ml votke
  • 100 ml ginger beer
  • 10 ml soka od limete
  • Led
  • Kriška limete

Priprema:
U šalicu dodajte led, votku i limetu, dolijte ginger beer i lagano promiješajte.

Varijanta: Umjesto votke, koristite gin i dobit ćete London Mule – s nešto kompleksnijim okusom.

Kako napraviti ljetne koktele kod kuće

5. Piña Colada – kremasti koktel za posebne trenutke

Kalorije po čaši: oko 290 kcal
Poslužuje se u: hurricane čaši

Ako tražite pun, egzotičan okus i ne brojite kalorije, Piña Colada je vaša čaša tropskog raja. Kokos, ananas i rum stvaraju gustu, slatku kombinaciju za uživanje.

Bogata, slatka i intenzivna, Piña Colada nije koktel koji ćete piti uz ručak – to je uživanje na slamku. Idealna za one trenutke kad vam treba malo tropskog bijega, čak i ako ste samo na balkonu.

Sastojci:

  • 50 ml bijelog ruma
  • 30 ml kokosovog mlijeka
  • 50 ml soka od ananasa
  • Led

Priprema:
Miksajte sve sastojke u blenderu s ledom do kremaste teksture. Poslužite u velikoj čaši i ukrasite kriškom ananasa.

Kako napraviti ljetne koktele kod kuće

Kako napraviti ljetne koktele kod kuće i uživati s mjerom

Sada kada znate kako napraviti ljetne koktele kod kuće, lako možete birati između laganih, svakodnevnih kombinacija i raskošnijih opcija za posebne prigode. Sve što vam treba je nekoliko baznih sastojaka, malo leda, prava čaša – i dobra volja. Uživajte odgovorno, eksperimentirajte s okusima i poslužite ljeto u čaši.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice