Povežimo se

Gastro

Ovog Božića nezaobilazni su medenjaci

Isprobajte ovaj recept za njihovu pripremu.

Objavljeno

u

ukrašeni-medenjaci-domnakvadrat

Iako njihovo podrijetlo nema veze s Božićem, medenjaci su postali njegov slatki simbol. Evo jednog recepta kako ih napraviti, a potom i ukrasiti.

Sastojci:

  • 10 g maslaca
  • 10 g meda (po mogućnosti od bagrema, ali možete koristiti i drugi med po svom ukusu)
  • 30 g glatkog brašna
  • 5 g mljevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na orahe, slobodno ih izbacite)
  • 1 jaje
  • 1 žlica sode bikarbone
  • začini po želji (cimet, đumbir…)

Priprema

izrezivanje-medenjaka-domnakvadrat

1. Stavite brašno u veću zdjelu, dodajte sodu i orahe pa dobro promiješajte. Ako ćete koristiti začine, dodajte i njih u brašno u ovoj fazi pripreme.

2. Maslac narezan na tanje listiće stavite u brašno pa ga smrvite prstima.

3. U smjesu brašna i maslaca ubacite prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješajte.

4. Dodajte med u smjesu pa rukama umijesite tijesto koje potom zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.

5. Nakon hlađenja tijesto izvadite i na tanko razvaljajte. Potom kalupima po želji izrežite razne oblike. Ako vam se čini da je tijesto nakon hlađenja previše tvrdo za valjanje, pustite ga da malo odstoji na sobnoj temperaturi pa onda krenite na valjanje.

6. Poslužite medenjake u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Ostavite prostora između njih jer će se tijekom pečenja nadići zahvaljujući sodi bikarboni.

pečenje-medenjaka-domnakvadrat

7. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 C deset minuta ili dok ne primijetite da im je dno tamno smeđe boje. Ne brinite ako su medenjaci na vrhu malo mekani, stvrdnut će se nakon pečenja.

Glazura za medenjake

Medenjake možete ukrasiti klasičnom bijelom glazurom za koju će vam trebati:

  • 10 g šećera u prahu
  • 3 velike žlice limunovog soka
ukrašavanje-medenjaka-domnakvadrat

Pomiješajte šećer i sok od limuna. Glazura ne smije biti previše gusta, ali ne smije se ni razlijevati. Testirajte gustoću glazure tako što ćete je zagrabiti žlicom i pustiti da pada s nje. Ako prebrzo pada i primijetite da je previše tečna, dodajte u nju još malo šećera, a ako je previše gusta i teško se odvaja od žlice, razrijedite je s malo limunovog soka.

Glazuru možete staviti u špricu za ukrašavanje, a ako je nemate koristite običnu plastičnu vrećicu za zamrzavanje.

Gastro

Drugačiji recept – šunka u kruhu

Uskrsna tradicija na drugačiji način. Šunka u kruhu i sat engleskog jezika. Uz kuhara i učitelja engleskog Stephena Breslina.

Objavljeno

u

Autor

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta. ​
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Gastro

Tko još može zamisliti fašnik bez krafne?

U fašničko vrijeme jedna slastica posebno mami i svi imalo vješti u kuhinji su se okušali u njezinoj pripremi.

Objavljeno

u

Autor

krafne-fašnik-pladanj-domnakvadrat

Veliki i maleni – ljudi diljem svijeta jednostavno obožavaju krafne. Sada su slatke, a u 18. stoljeću otkada datira prvi spomen na njih bile su slane. Jedna legenda kaže da je prva krafna nastala slučajno kao rezultat ljubavnog zanosa mlade kuharice pri pogledu na stasitog konjušara. Pogačica se našla u loncu vrućeg ulja umjesto mesa, a do tada nepoznat okus prženog tijesta bio je božanstven. Danas se tajna dobrih krafni krije u dodacima.

Izrada i pečenje krafni

pečenje-krafni-fašnik-domnakvadrat

Pastry chef Miam Salman kaže da u tijesto kada ga zamijesimo treeba staviti malo ruma, limunove, može i narančine korice. Odnosno, bilo kakve arome koje će poboljšati okus tijesta.

Za savršen oblik, teksturu i mekoću krafni chefica Mia preporučuje da zaboravimo na valjak i kalupe za izrezivanje. Tijesto treba izrezati na otprilike jednake dijelove i oblikovati kuglice. Te kuglice se moraju dići, te se potom peku na vrućem ulju zagriujanom na 135 stupnjeva Celzijusa.

Upravo je temperatura ulja vrlo bitna za ravnomjerno prženje. Trebat će im 8 do 10 minuta, a neće zagorjeti i dobit će prekrasan prsten. I onda su spremne za punjenje.

Punjenje krafni

krafna-marmelada-fašnik-domnakvadrat

“Možemo uvijek raditi s onim klasičnim punjenjem, marmelade. A možemo raditi i svoje kreme. Najbolje je napraviti baznu slastičarsku kremu, jaja, mlijeko, brašno i šećer i u tu kremu onda dodajemo dodatke”, rekla je Salman.

Kada je o dodacima riječ, dobrodošli su u punjenju, jer će izazvati pravu rapsodiju okusa.

Kada pastu spojite sa slastičarskom kremom, nožem ubodite krafnu na vrhu da se punjenje ravnomjerno rasporedi.

Ljubitelji klasike krafne će puniti s marmeladom, a za poseban doživljaj, stavite okuse koje volite ili se njima poigrajte. Kad odaberete recept za izradu tijesta, striktno ga se držite, jer u slastičarstvu nema mjesta improvizaciji.  

slastice-fašnik-domnakvadrat

Bilo da ih radite u američkom stilu s rupom u sredini ili u obliku nama dobro poznate pogačice, jedno je sigurno. Uz dobre savjete, malo truda i preciznosti i vi u vrijeme poklada možete uživati u ovom slasnom zalogaju!

 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Izbor uredniceprije 3 tjedna

Inovativni kuhinjski noževi Samura Premium od sada ekskluzivno dostupni u Lesnini!

Spoj japanske preciznosti i europske pouzdanosti

Izbor uredniceprije 1 mjesec

Otvorena izložba domaćeg brenda Prostoria povodom dobivanja nagrada

Izložba je otvorena do 19. lipnja, radnim danom od 10 -20 sati, subota od 9 – 15 sati

klizna-stijena-terasa-rehau-domnakvadrat klizna-stijena-terasa-rehau-domnakvadrat
Gradnjaprije 3 mjeseca

Klizni elementi koji udovoljavaju najpreciznijim zahtjevima

REHAU predstavlja svoj SINEGO SLIDE sustav - novi mehanizam za lako otvaranje i rukovanje

ispumpavanje-al-ko-domnakvadrat ispumpavanje-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Savršena pumpa za sve zahtjeve i svaku primjenu

To su vrlo korisni uređaji. Osim što mogu ispumpati vodu, mogu se koristiti i u kući za ekonomičniji rad kućanskih...

tegle-za-cvijeće-lesnina-xxxl-domnakvadrat tegle-za-cvijeće-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Inspirativne ideje za proljetno i uskrsno dekoriranje doma

Personalizirajte svoj prostor kombinacijom proljetnih boja, uzoraka i tkanina!

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

sastavljiv-namještaj-apartman-lesnina-xxxl-domnakvadrat sastavljiv-namještaj-apartman-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Donosimo najnovije trendove i savjete za opremanje apartmana

Zavirite u novi katalog Lesnine „Svijet apartmana“ i stvorite prostor kojem će se gosti uvijek rado vraćati

dizajnerski-stolci-nika-zupanc-domnakvadrat dizajnerski-stolci-nika-zupanc-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

U Zagrebu otvorena izložba svjetski poznate dizajnerice

Svoju prepoznatljivost izgradila je dizajniranjem za Dior te brojne druge poznate robne marke.

bijela-zavjesa-s-uzorkom-lesnina-xxxl-domnakvadrat bijela-zavjesa-s-uzorkom-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Zavjese nisu samo dekorativni element! Zašto ih je bitno imati u domu?

Već i mala promjena zavjesa, predstavljat će veliku promjenu i unijet će dašak svježine u dom.

flakserica-trava-al-ko-domnakvadrat flakserica-trava-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Proljetno čišćenje vrta i okućnice

Dani postaju sve duži, temperature rastu – krajnje je vrijeme da se posvetite vrtu i okućnici koji su tijekom zime...