Povežimo se

Bilje

Ružmarin je puno više od začina – jača srce, bistri um i uljepšava svaki vrt

Ružmarin je ljekovit, dekorativan i aromatičan – otkrijte sve njegove prednosti

ružmarin

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) jedna je od najpoznatijih i najljekovitijih mediteranskih biljaka. Ime mu dolazi od latinskog, a znači – morska rosa, što je najbliže istini kada ružmarin procvjeta.

Osim što oplemenjuje jela svojim intenzivnim mirisom i aromom, ova višegodišnja biljka poznata je i po brojnim blagotvornim učincima na zdravlje.

U antičkoj Grčkoj, a kasnije i u Rimu, ružmarin je korišten za poboljšanje i osvježavanje pamćenja, pa su pred ispite njegovim uljem studenti masirali čelo i sljepočnice. Grčki su ga đaci i studenti nosili u kosi za vrijeme učenja, uvjereni da će time izoštriti koncentraciju.

9 ljekovitih biljaka koje biste trebali imati u svom domu, savjetuju stručnjaci

Najnovija znanstvena istraživanja opravdavaju mnoga drevna vjerovanja. Pored esencijalnog ulja, znanstvenici su izolirali mnoge potencijalno ljekovite elemente. Posljednjih godina, ružmarin je stekao reputaciju antibaktericida i antifungicida, pa se njegovo lišće preporučuje za liječenje kožnih infekcija.

Među mnogim terapeutskim osobinama ruzmarina, možda najzanimljivija je njegova uloga u sprečavanju raka. Medicinska istraživanja pokazuju da prirodni polifenoli otkriveni u njemu nose antikarcinogena svojstva. Ekstrakt ove ljekovite biljke, ili njegove aktivne komponente – kornosol, kornosolska i ruzmarinova kiselina – igraju važnu ulogu u sprječavanju nastanka raka. On može spriječiti karcinogene da se vežu za ćelijsku DNK i dovedu do mutacije ćelija – što su dva rana stepena u nastajanju raka.

Botanički opis i porijeklo

Ružmarin pripada porodici Lamiaceae (usnače), a porijeklom je s područja Sredozemlja. Raste kao zimzeleni grm visine od 50 do 150 cm, s uspravnim, razgranatim stabljikama. Listovi su mu uski, kožasti, tamnozeleni s gornje strane i srebrnasto-sivi s donje, a cvjetovi mogu biti svijetloplavi, ljubičasti, bijeli ili ružičasti, ovisno o sorti.

Prirodno raste na kamenitim, sunčanim padinama, najčešće u blizini mora, no lako se uzgaja i u kontinentalnim vrtovima i teglama, ako mu se osigura dovoljno svjetla i dobra drenaža.

ružmarin

Kako uzgajati i njegovati ružmarin

Ružmarinu najviše odgovara sunčano mjesto i propusno tlo. Idealno tlo je pjeskovito ili šljunkovito, slabo kiselo do neutralno. Nije zahtjevan za zalijevanje – štoviše, ne voli previše vlage. U kontinentalnim krajevima preporučuje se uzgoj u tegli kako bi ga se tijekom zime moglo unijeti u zatvoreni prostor jer ne podnosi jake mrazeve.

Savjeti za njegu:

  • Sadnja: u proljeće, kad prođe opasnost od mraza.
  • Zalijevanje: umjereno, uz obaveznu drenažu.
  • Rezidba: lagana rezidba u proljeće potiče razgranat rast.
  • Prezimljavanje: u lončanici na svijetlom i hladnijem mjestu.

Razmnožavanje ružmarina

Najjednostavniji način razmnožavanja je reznicama – odrežu se zdravi vršni dijelovi duljine 8–10 cm, uklone donji listići i stave u vodu ili supstrat dok ne razviju korijen. Moguće je i razmnožavanje sjemenom, no ono je sporije i manje pouzdano.

Ljekovita svojstva

Ružmarin sadrži eterična ulja, antioksidanse, flavonoide i fenolne kiseline. Zahvaljujući tim sastojcima:

  • poboljšava cirkulaciju,
  • potiče pamćenje i koncentraciju,
  • djeluje protuupalno i antimikrobno,
  • snižava kolesterol,
  • štiti zdravlje srca i jetre.

Koristi se u obliku čaja, tinktura, eteričnog ulja i obloga. Čaj od ružmarina pomaže kod probavnih tegoba i umora, dok se ulje koristi za masažu bolnih mišića i vlasišta – gdje potiče rast kose.

Ružmarin u kulinarstvu

Nezaobilazan je u mediteranskoj kuhinji. Koristi se za začinjavanje mesa, ribe, krumpira, focaccie, maslinovog ulja, octa i marinada. Njegov snažan miris savršeno se slaže s češnjakom, limunom i maslinovim uljem.

Bosiljak je biljka koju morate imati u vrtu (ili na prozoru)

Najbolji je svježe ubrani ružmarin, no može se i sušiti – tada postaje još koncentriranijeg okusa.

Dekorativna i funkcionalna biljka

Osim što je koristan u kuhinji i ljekovit, ružmarin je i vrlo dekorativan – odlično se uklapa u vrtne rubnjake, kamenjare i mediteranske gredice. Zimi unosi svježinu kao zimzeleni grm, a njegov miris odbija mnoge insekte.

Biljke ne samo da pridonose okusu, mirisu i izgledu vaših jela, već su i prepune antioksidansa i vlakana. Korištenje biljaka kao zamjene za zasićene masti, poput maslaca, odlična je strategija za upravljanje visokim kolesterolom bez odricanja od okusa.

Bilje poput ružmarina ne sadrži masnoće. Sa svojim zemljanim i drvenastim okusom, ružmarin ima snažan okus i dobro se slaže s drugim biljem poput timijana, mažurana i origana. Što više okusa dobivate od bilja, manje vam je masnoće potrebno u kuhanju. Osim što dodaje okus, ružmarin također omekšava bjelančevine životinjskog podrijetla.

Bilje

Lavanda – mediteranska kraljica mirisa koju morate imati u vrtu

Miris koji opušta, cvijet koji liječi – otkrijte sve čari lavande

lavanda

Lavanda (Lavandula angustifolia), poznata i kao prava lavanda, uskolisna lavanda, spika ili ljupčac, nezaobilazna je biljka svakog mediteranskog, ali i kontinentalnog vrta.

Ova višegodišnja biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae) prepoznatljiva je po ljubičastim cvjetovima, opojnom mirisu i širokoj primjeni – od aromaterapije do kulinarstva.

Porijeklom iz mediteranskih krajeva, ova biljka je od antičkog doba korištena u ljekovite i kozmetičke svrhe. Ime joj dolazi od latinske riječi lavare, što znači prati, jer su je Rimljani koristili u ritualima kupanja. Danas je simbol mira, prirodne elegancije i održivog uzgoja.

9 ljekovitih biljaka koje biste trebali imati u svom domu, savjetuju stručnjaci

Botanički opis

Lavanda je grmolika biljka koja može narasti do 60–90 cm u visinu. Ima uspravne stabljike, uske sivozelene listove i guste klasaste cvatove intenzivne ljubičaste boje.

Cvate od lipnja do kolovoza, a njezini mirisni cvjetovi privlače pčele i leptire, čineći je izvrsnom biljkom za oprašivače.

Kako i gdje saditi lavandu?

Lavanda voli sunčane položaje i dobro drenirana, lagana, pjeskovita do šljunčana tla, s neutralnim do blago alkalnim pH vrijednostima (6,5–7,5). Sadnja se preporučuje u proljeće ili ranu jesen, s razmakom od oko 40 cm između sadnica.

Ako je sadite u lonce, osigurajte dobru drenažu i izbjegavajte prevelike količine dušika u supstratu jer to potiče rast lišća, ali slabi cvatnju.

Bosiljak je biljka koju morate imati u vrtu (ili na prozoru)

Njega i održavanje lavande

Lavanda je izuzetno otporna i jednostavna za održavanje:

  • Zalijevanje: Maturnim biljkama treba vrlo malo vode. Zalijevajte kada je tlo potpuno suho.
  • Gnojidba: U pravilu nije potrebna. Ako je koristite, neka to bude organsko gnojivo s malo dušika.
  • Rezidba: Prva rezidba obavlja se nakon cvatnje (kolovoz), a druga krajem zime ili rano u proljeće – za oblikovanje i pomlađivanje grma.
  • Prezimljavanje: U kontinentalnim krajevima zaštitite lavandu zimskim pokrovom od slame ili agrotekstila.

Lavanda kao prirodni repelent i ukras

Lavanda svojim mirisom odbija moljce, komarce i muhe, pa je idealna biljka za vrtove, terase i prozore.

Suhi cvjetovi koriste se za mirisne vrećice, jastučiće i dekoracije, a svježi buketi stvaraju efektne rustikalne aranžmane.

Ljekovita svojstva

Eterično ulje lavande djeluje umirujuće, antibakterijski i protugljivično. Koristi se kod nesanice, stresa, blage depresije, opeklina, uboda insekata i manjih kožnih iritacija. Lavandin čaj pomaže kod probavnih tegoba i napetosti.

Napomena: Ulje ne treba nanositi nerazrijeđeno, a trudnice i djeca trebaju se posavjetovati s liječnikom prije korištenja.

Razmnožavanje

Lavanda se najlakše razmnožava reznicama:

  • U proljeće ili ranu jesen odrežite poludrvenaste reznice duljine 8–10 cm.
  • Uklonite donje listove i stavite reznicu u lagano vlažan pijesak ili mješavinu zemlje i perlita.
  • Držite je na svijetlom i toplom mjestu dok se ne razviju korijeni (2–3 tjedna).

Sjemenom se lavanda također može razmnožavati, ali proces je sporiji i rezultati manje predvidivi.

Najčešći problemi u uzgoju

  • Truljenje korijena: Znak prekomjernog zalijevanja. Lavanda ne podnosi vlagu.
  • Slaba cvatnja: Uzrok može biti pretjerana sjena, gnojidba dušikom ili stara biljka.
  • Oštećenja zimi: U hladnim područjima biljku je potrebno zaštititi ili uzgajati u posudama koje se unose unutra.
lavanda

Česta pitanja (FAQ)

Koliko dugo živi lavanda?
Lavanda može živjeti i više od 10 godina uz pravilnu njegu i redovito orezivanje.

Kada je najbolje brati lavandu?
Najbolje ju je brati rano ujutro, kad su cvjetovi otvoreni, ali još nisu u punom cvatu – tada sadrže najviše eteričnih ulja.

Može li se lavanda saditi uz povrće?
Da, lavanda je izvrsna pratnja u povrtnjaku jer odbija štetnike i privlači korisne kukce.

Lavanda je mnogo više od mirisne dekoracije – ona je funkcionalna, korisna i lako prilagodljiva biljka koja oplemenjuje svaki vrt ili balkon. Njezin uzgoj ne traži puno, a zauzvrat nudi mir, ljepotu i zdravlje. Ako tražite biljku koja donosi mediteranski šarm i dobrobit vašem domu – lavanda je pravi izbor.

Nastavite čitati

Bilje

Bosiljak je biljka koju morate imati u vrtu (ili na prozoru)

Bosiljak je jedan od najpopularnijih začina u kuhinji, a blagotvorno utječe i na zdravlje

bosiljak

Miris koji podsjeća na ljeto, talijanske specijalitete i svježinu vrta – bosiljak je bez sumnje jedna od najvoljenijih biljaka u svijetu. No osim što nas osvaja aromom i okusom, ova biljka krije mnogo više: povijest, kulturu, zdravlje i ljepotu.

Bosiljak, poznat i pod latinskim imenom Ocimum basilicum, naziva se i kraljevskom biljkom. I ne bez razloga – njegova se vrijednost prepoznaje još od davnina. Obožavali su ga stari Grci i Rimljani, koristio se u ritualima, kao zaštita od zlih duhova, a danas je nezamjenjiv u kuhinji i sve češće – na prozorskoj dasci ili u gredici domaćih vrtova.

U vrtovima je dobrodošao kao dobar susjed mnogih vrtnih biljaka, budući da odbija štetnike. To je biljka koju rado posjećuju pčele, a njeno eterično ulje se koristi u industriji parfema. Na prozorskoj klupčici će dosadne insekte tjerati iz vaše kuhinje.

Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće?

Bosiljak – više od začina

Vrsta, koju najčešće uzgajamo, je obični bosiljak (Ocimum basilicum). Ima veliki broj sorti. Od sorti bosiljka s lišćem, velikim kao dlan (Mamooth, Genovese, Foglia di lattuga), različitih vrsta sa srednje velikim listovima, do vrsta u obliku grma s malim lišćem (O.b. minimum, Piccolo).

Također, boja lišća se kreće u rasponu od tamno zelene do tamno crvenih nijansi (Red rubin, Osmin purple). S veličinom listova, rastom i bojom biljke povezani su i miris i aroma.

Tako se osim vrsta s karakterističnom aromom bosiljka, koja može biti “slađa” kod zelenih i “oporija” kod obojanih verzija, može naći i bosiljak s aromom limuna (citriodorum), cimeta (Cynnamonum) ili anisa (Licorice).

Raspon mogu proširiti i druge vrste bosiljka, kao što su Tulsi ili sveti bosiljak (O. sanctum) i afrički ili plavi bosiljak (O.kilimandscharicum).

bosiljak

Kako izgleda i gdje raste?

Bosiljak je jednogodišnja biljka koja naraste do pola metra visine, ovisno o sorti. Listovi su glatki, ovalni i sjajni, a cvjetovi sitni i bijeli do ljubičasti.

U prirodi dolazi iz toplih krajeva Azije i Afrike, no uspijeva gotovo svugdje – ako mu osigurate dovoljno topline i sunca.

Voli sunčane položaje, toplu zemlju i redovito, ali umjereno zalijevanje.

Previše vode može mu naškoditi, pa je dobro da tlo bude rahlo i propusno. Idealna temperatura za njegov rast je između 20 i 30 °C, a čim temperature padnu ispod 10 °C – za njega postaje prehladno.

Bosiljak je osjetljiv na niske temperature i najesen kad zahladi propada.

Začinsko bilje koje se najlakše uzgaja u zatvorenom prostoru

Njega i uvjeti rasta

Bosiljak je zahvalan i brzo raste. Ako ga redovito prikraćujete, potičete bočno grananje i bujniji rast. Zalijevajte ga kad primijetite da se površinski sloj zemlje osušio, a izbjegavajte vlaženje listova. Na otvorenom ga treba štititi od jakog vjetra, dok u kući treba izbjegavati propuh.

Za uzgoj u tegli bit će dovoljna posuda promjera 20-ak centimetara. Presađivanje je jednostavno – kada mu posuda postane premala ili ako ga želite preseliti iz sadnice u vrt. Koristite rahlu zemlju s dodatkom komposta, a svakih nekoliko tjedana možete ga pognojiti blagim organskim gnojivom za lisnato bilje.

bosiljak

Nove biljke – lako i brzo

Bosiljak se vrlo lako razmnožava. Dovoljno je odrezati vršni dio biljke (dužine 8–10 cm), staviti ga u čašu s vodom i već za nekoliko dana pojavit će se bijeli korjenčići. Tada ga možete posaditi u zemlju. Ova metoda posebno je zgodna kad želite podijeliti biljku s prijateljima – jer bosiljka nikad previše.

Uobičajeni problemi i kako ih riješiti

Ako listovi počnu žutjeti, moguće je da ima previše vlage ili premalo svjetla.

Suhi vrhovi listova često su znak suhog zraka ili viška gnojiva.

Od štetnika, u vrtu mu najčešće prijete lisne uši i puževi, dok u zatvorenom prostoru treba paziti na crvene paukove grinje. Redovita provjera listova i povremeno pranje mlakom vodom pomoći će u prevenciji.

Narodna medicina

Bosiljak se koristi za ublažavanje probavnih tegoba, tegoba s dišnim putevima i nesanicom. Trava bosiljka potiče apetit, pospješuje probavu, sprječava nadutost i ublažava bolove i grčeve u probavnom traktu.

Površinski dezinficira i zato se koristi za male rane i ogrebotine. Trave i sjemenke su korisno sredstvo za dezinfekciju u bolestima organa za izlučivanje i kod bijelog iscjetka, a s oparkom ispiremo i aknastu kožu.

Ima blago umirujuće djelovanje te pomaže kod nervoze, nesanice, depresije i iscrpljenosti. Olakšava glavobolje zbog nervoze, migrenu te probleme s gripom, groznicom, hripavcem i plućnim bolestima. Kod upala sluznice usta i lošeg zadaha možemo si pomoći grgljanjem pripravka bosiljka, kao prvu pomoć na mjestu uboda insekata utrljamo svježi sok od lišća bosiljka.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice