Povežimo se

Planiranje i uređenje

Sadnja lukovica lazanja tehnikom u tegli

Od rujna do kraja studenog vrijeme je za sadnju lukovica cvijeća koje su otporne na zimu i kojima je hladnoća potrebna za njihov razvoj.

Dnevnik bilja

Već od jeseni možete početi krenuti s pripremama za pravu cvjetnu rapsodiju iako možda nemate veliki vrt. Kraći dani i loši vremenski uvjeti u jesen odvlače našu pažnju s vrtova i cvjetnjaka. Međutim upravo to je odlično vrijeme za njihovo redizajniranje odnosno planiranje šarenog vrta prepunog cvijeća. U jesen se najčešće sade lukovice zumbula, tuplipana, narcisa, ukrasnog luka i presličica.

Mjesto njihove sadnje možete bilježiti u dnevniku biljaka u kojem se također bilježi i vrijeme sadnje, cvatnje te orezivanja. Osmislila ga je cvjetan dizajnerica Adriana Kolar Combaj.

adriana-kolar-combaj-dom-na-kvadrat
Adriana Kolar Combaj

„Za lukovice je izrazito bitan dnevnik biljaka jer si možete označiti gdje ste lukovice posadili. Naime, jednom kada se lukovice posade i završe sa svojim cvjetanjem, ostat će samo lukovica u zemlji i vi više nećete znati gdje je ona posađena“, kazala nam je Adriana i objasnila nadalje sve o lukoicama.

Lazanja tehnika sadnja lukovica

Lukovice dijelimo po veličinama, od velikih, preko srtednjih do niskih lukovica. „Pa će tako najčešće najveća lukovica biti one ukrasnoga luka i one zmbula. Prilikom kupovine lukovica, uvijek treba pregledati jesu li su zdrave.  Zdrava lukovica mora biti tvrda na dodir i nikako ne smije biti mekana“, objašnjava Adriana.

sadnja-lukovica-dom-na-kvadrat

Osim u vrt, lukovice možete posaditi i u tegle. „Ovo je lazanja tehnika koja će nam osigurati da cijelo proljeće imamo bogatu i šarenu teglu, obizorm na različitom vrijeme njihove cvatnje“, kaže cvjetna dizajnerica.

Savjetuje da za ovu tehniku odaberemo tegle koje imaju rupice. Jer ako ne bi bilo odvodnje vode, lukovice u tegli bi strunule.  „U slučaju da nema rupice, dovoljno je na dno tegle staviti kamenčiće i oni će služiti kao drenažni sloj“, objašnjava.

Stavite prvi sloj zemlje i na njega nekoliko najvećih lukovica. To će najčešće biti one ukrasnog luka ili zumbula. Za lukovice je najvažnije da se ne dodiruju. Zatim stavite novi sloj zemlje i na njega lukovice srednje veličine. To mogu biti lukovice tulipana i narcisa.  I na kraju slijedi zadnji sloj cvjetnih lazanja.

„U taj zadnji sloj lukovica stavljajte one najmanje poput presličica. Što su lukovice manje, to ih treba stavljati više“, ističe Adriana. Još sloj zemlje i lukovice su spremene za zimu. Sada vam samo preostaje čekati proljeće.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Planiranje i uređenje

Odaberite odgovarajuću vrstu roštilja za vašu ljetnu oazu

Za roštiljanje ne postoji loš trenutak. Roštilj je savršena prilika za odmoriti se u društvu prijatelja i obitelji, a ujedno može biti i jedna od glavnih aktivnosti za bilo koju drugu vrstu događanja.

Ljetne večeri nezamislive su bez dobrog društva i opuštenog provođenja vremena na otvorenom. Stoga je roštilj mnogima idealan i najjednostavniji način pripreme hrane, koji ne samo da je ukusan, već pridonosi i stvaranju jedne zabavne atmosfere.

Današnja ponuda roštilja iznimno je velika. Kao što postoje brojni načini pripreme roštilja i namirnica koje se mogu pripremati na roštilju, tako postoji i nekoliko vrsta roštilja – na drva, ugljen, plinski i električni.

U aktualnoj ponudi u svim Lesnina XXXL centrima i na webshopu u tijeku su posebni popusti na program proizvoda za ljetno roštiljanje, a ponuda uz kompletan pribor za roštiljanje, kao što su hvataljke, profesionalni štapići za ražnjiće, bežični termometri, noževi, obuhvaća i raznoliki izbor roštilja.

Tradicionalna metoda pečenja hrane na otvorenoj vatri uz pomoć roštilja na drveni ugljen zaokružit će gurmansko iskustvo stvarajući intenzivan dim i aromu koja obogaćuje okus mesa, ribe ili povrća.

Veći plinski roštilj s 3 plamenika i termometrom za precizno praćenje osigurat će fin obrok za velika društva, dok će robusni kotači omogućiti roštiljanje i na nešto zahtjevnijim terenima. Ovu vrstu roštilja predlažemo ako ne želite ložiti vatru.

Eletrični ili plinski roštilj – što odabrati?

Električni ili plinski roštilj odlična su opcija za roštiljanje na balkonu i bez dima, kvalitetni materijali garantiraju finu pripremu hrane, a ujedno su i vrlo praktični za prenošenje.
Iskusni grill majstori znaju da detalji čine razliku. Roštilji s poklopcem pružaju opciju indirektnog pečenja, odnosno pečenje na niskim temperaturama. Također, pojedini modeli imaju opciju dugotrajnog dimljenja, koja je u gastro svijetu postala pravi hit u pripremi roštilja.

Sve veća pažnja pridaje se i raznim dodacima za roštiljanje. Klasični dodaci kao što su lopatica, hvataljka, daska za rezanje, rukavice, pregača neizostavan su pribor kod pripreme svima nama omiljene gastro delicije.

Roštilj za pečenje pizze

Ljetno roštiljanje ne podrazumijeva samo pečenje mesa, ribe i povrća. U ponudi opreme za ljetno roštiljanje u Lesnini potražite i peć za pizzu. No, jeste li znali da je pizzu moguće ispeći i na roštilju? Naime, tako se postiže veća temperatura nego u pećnici, a i sama priprema pizze na roštilju je jednostavna, naročito ako koristite kamen za pizzu.

Lesnina XXXL – Kreirajmo dom zajedno!

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Robotske kosilice – idealno rješenje za jednostavno i efikasno održavanje travnjaka

Ako želite bezbrižno uživati u travnjaku i slobodnom vremenu, robotska kosilica je savršen izbor

Predstavljaju li vam vrtlarski poslovi muku, a ne užitak, još uvijek možete imati predivan travnjak. Dok ste posvećeni svojim omiljenim hobijima, robotske kosilice će za to vrijeme urediti vaš vrt.

Napredna tehnologija mijenja našu svakodnevicu u svim segmentima pa tako i vrtlarenju. Robotske kosilice sve su češći izbor vlasnika vrtova koji svoje travnate površine žele održavati maksimalno efikasno uz minimalno napora.

Kako koristiti robotsku kosilicu?

“Naše robotske kosilice funkcioniraju još na žicu, što je u biti najpreciznija košnja. Kod same instalacije moramo prvo postaviti kabel kao među koju povežemo onda spojimo s baznom stanicom, kod instalacije onda trebamo samo kalibrirati robot, to je kratki postupak prije samog korištenja robota. Nakon što smo ga kalibrirali, on se sam kalibrira na baznu stanicu.

Možemo još pustiti program nauči parcelu, di je onda robot obilazi svoju među kabel i vidjeti da l’ su prepreke, on istovremeno si izračuna metražu i znao onda okvirno u kojem razdoblju treba kosit. Nakon što smo to učinili, možemo robot WiFI-jem povezati na svoju kućnu mrežu te upravljati i vrijeme košnje i trajanje košnje, a možete podesiti za svaki dan kako vam odgovara.”, pojasnio je direktor tvrtke AL KO, Joža Frljužec.

Jačina robotske kosilice mora odgovarati veličini travnjaka, tako je AL KO Robolihno 350 namijenjen za vrt do 350 kvadrata, a model 550 za 550 kvadrata. On ima i malo jaču bateriju, tri startne točke kako bi robot stigao pokositi svaki dio okućnice: možete počet kosit s bazne stanice, jednom s lijeve strane kuće, jednom ispred kuće, jednom iza kuće…

Oba modela svladavaju nagibe, jedan do 20, drugi do 45 stupnjeva i imaju mogućnost podešavanja visine košnje od 2,5 do 5,5 centimetara, a nakon košnje, obje će se robotske kosilice same vratiti u svoju baznu stanicu.

“Vrijeme košnje može trajati od 40 minuta do 140 minuta, to ovisi o kapacitetu baterije, a ako imate veću površinu, kosite više ciklusa na dan, u što je važno uračunati ciklus punjenja. Ako kosimo 40 minuta, 45 minuta se puni, a želimo da okvirno dva sata kosi, mora biti okno za košnju otvoreno tri sata.”, ističe sugovornik.

Precizno kretanje po vrtu

ALKO robotske kosilice opremljene su naprednim senzorima i sofisticiranim softverom što im omogućava precizno kretanje po vrtu i izbjegavanje prepreka.

“U slučaju da imamo jako komplicirani vrt, imamo i sustav smart homing koji se dogradi na jedan set žica kako bi robot išao brže do svoje bazne stanice. Mi imamo robote s i bez senzor za kiše, u pravilu robot kosi po kiši bolje nego kad je suha trava jer onda ne klizi toliko. Mi imamo senzor za kišu koji je namijenjen u slučaju da imate parcelu gdje se može stvarat jezero da se robot ne bi utapao, tak da košnja po mokrom ili kiši našim robotima ne smeta.

Ako je smeđa trava i pregusta trava i vrhovi su jako žute, to je nama već sada znak da trava nema dovoljno zraka, da je jako gusta, možda da su i oštrice na robotu već tupe pa bi ih trebalo zamijenit. Uz to bi trebali i prozračit travu, što znači s prozračivačem vadimo staru travu ili pregustu travu van kako bi trava opet došla do zraka i bila zelenija i gušća. Po ljeti se to ne radi jer je već trava jako opterećena vrućinama. Isto tako ne u kasnu jesen nego poslije ljeta i prije ljeta – u proljeću.”, zaključio je sugovornik.

Za sve one koji žele bezbrižno uživati u predivnom travnjaku i slobodnom vremenu, robotska kosilica je savršen izbor.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice