Povežimo se

Planiranje i uređenje

Kako održati kuću u odličnom stanju

Za većinu nas dom je najveća investicija, a njegovo održavanje je obavezno. Dozvolite li da lišće ispuni oluke ili da se boja ljušti, mogli biste završiti s velikim računima za popravak.

Održavanje kuće može se činiti pretjeranim, posebno za vlasnika koji prvi put dolazi u kuću i koji je navikao da stanodavac obavlja taj posao. Ali to ne mora biti zastrašujuće. Planirajte obavljanje jednog niza malih poslova po mjesecu i ostalih poslova po sezoni. Slijedite ovaj prirodni obrazac tijekom cijele godine, budite u toku s malim stvarima i vaša će kuća biti savršeno održavana.

Ponudu nekretnina možete pogledati na stranici agencije za nekretnine eurovilla.hr

Mjesečne obveze

Testirajte alarme i ostale senzore – Vaš dom je vaša najveća investicija. Provjerite rade li alati koji ga štite od nevolja.

Provjerite istrošenost električnih kabela – Ako se gumeni premaz istroši ili pukne, kabeli postaju opasnost od požara.

Očistite slavine i tuševe – Mineralne naslage iz vode iz slavine se nakupljaju i smanjuju protok vode. Uklonite perlatore i namočite ih preko noći u ocat, a zatim izribajte starom četkicom za zube.


Podizanje vrijednosti nekretnine uređenjem interijera 

Dizajn interijera ovog trosobnog stana potpisuje Paula Helena Bara, koja je svojim istančanim ukusom stanu dala posebnu luksuznu notu te dodatno istaknula njegove prednosti. Više…


Kvartalne obveze

Proljeće

Pregledajte stabla – Ako vidite puno mrtvih grana na drvetu ili drvo nije izbacilo proljetno lišće kako bi trebalo, nazovite stručnjaka koji može potražiti bolest i otkriti problem prije nego što drvo strada. Također ne želite da stablo oslabljeno bolešću padne na vašu kuću.

Očistite oluke – Oluci kontroliraju protok kišnice i otopljenog snijega na vašoj kući, štiteći vaš krov, zidove i temelje, zato je održavanje oluka od velike važnosti. Začepljeni oluci mogu uzrokovati curenje krova ili ulazak vode u kuću. Očistite ih najmanje dva puta godišnje – češće ako vam se nad krovom nalazi puno drveća.

Osvježite vanjsku boju – Ako vidite ljuštenje boje, možda ćete trebati popraviti ili staviti potpuno novi sloj boje. Završite bojenje sada prije nego što ljetne kiše i visoke temperature oštete izložene površine.

Operite kuću – Isperite zimu s vanjskog dijela svog doma dobrim pilingom. Očistite prozore i zaslone te visokotlačnim peračem uklonite prljavštinu, pijesak i plijesan s fasade. Ta prljavština s vremenom može oštetiti boju i zidove. Poprskajte kuću blagim deterdžentom koji neće oštetiti zelenilo oko kuće i isperite ga vodom. Imajte na umu da stroj za pranje jer može oštetiti obloge i ciglu.

Provjerite terasu – Hladni proljetni dani odlično su vrijeme za doradu terasa ili zamjenu trulih ili puknutih dasaka.

Pognojite svoj travnjak, drveće i grmlje – Spavali su cijelu zimu. Nahranite ih sad kada se život budi.

Ljeto

Zalijevajte biljke i okoliš – Pobrinite se da vaša zelena površina ima dovoljno vode. Neodržavan i neuredan okoliš vas može koštati.

Provjerite sustav zalijevanja – Potražite začepljene vodove, nepropusne ventile i bazene vode. Provjerite mjerače. Nazovite stručnjaka za popravke ako pronađete probleme.

Nauljite otvarač garažnih vrata – Nauljite i lanac i šarke garažnih vrata.

Provjerite ima li curenja oko wc-a i u perilicama – Nazovite vodoinstalatera ako vidite probleme.

Održavajte drveće i grmlje – Time se uklanjaju mrtve ili bolesne grane i održavaju se zdravima.

Provjerite fuge u kupaonicama i kuhinjama – Pazite da voda ne uđe između pločica i ošteti zidove i podove.

Jesen

Pognojite svoj travnjak – Dajte svom travnjaku, drveću i grmlju posljednju dozu snage prije dolaska hladnoće.

Očistite oluke – Uz jesensko opadajuće lišće, ovo će biti najveće čišćenje oluka u godini. Zapamtite, začepljeni oluci mogu uzrokovati curenje krova ili ulazak vode u vašu kuću.

Provjerite dimnjak – Pripremite se za korištenje vašeg kamina pozivom dimnjačaru na godišnji pregled i čišćenje. Trebali bi provjeriti dimnjak, ložište i zaklopku.

Očistite ventilacijski otvor sušilice – To možete učiniti sami ili zatražite majstora koji je specijaliziran za otvore za sušenje da ukloni dlačice i pregleda ventil. Sušilice za rublje mogu uzrokovati požar, a zbog začepljenog otvora, vaša sušilica može “pregrijati”.

Ispustite vodu iz bojlera – Time se uklanja nakupljeni talog koji može uništiti uređaj.

Zabrtvite curenje zraka – Uzmite nekoliko tuba brtvene mase usklađene boje i zalijepite sve pukotine između obloga, okvira prozora i vrata i bilo gdje gdje cijevi ili žice ulaze u vašu kuću. To će spriječiti ulazak vlage u vaše zidove.

Ispraznite sustava prskalica – Sva voda koja ostane u vodovima može se smrznuti i oštetiti sustav.

Omotajte izolaciju oko vanjskih slavina i cijevi u negrijanim garažama – Neizolirane cijevi mogu se zamrznuti, a kada zamrznute cijevi puknu, poplave kuću.

Zima

Pokrijte vanjsku jedinicu klima uređaja – Zaštitite ga od vremenskih nepogoda navlakama napravljenim samo za ovu svrhu.

Očistite zavojnice hladnjaka i zamrzivača – Uklanjanje naslaga prašine spiralnom četkom pomoći će boljem radu hladnjaka i duljem trajanju. Isključite hladnjak prije nego što to učinite. Ispraznite i očistite posude.

Pregledajte krov, oluke i odvodne cijevi nakon nevremena – Vaša kuća najteže udarce trpi zimi. Nazovite stručnjaka ako uočite oštećenje. Ovo je također dobro vrijeme da provjerite ima li u podrumu curenja (nakon što se tlo otopi).

Pripazite na cijevi – Jesenas ste zamotali svoje cijevi, ali postoji još nešto što možete učiniti da spriječite smrzavanje. Pustite slavinu da kaplje hladnim noćima kako bi voda tekla i obavezno držite termostat postavljen na najmanje 12 stupnjeva ako niste kod kuće.

Oglas

Planiranje i uređenje

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

One će stvoriti zanimljiv vizualni efekt u eksterijeru

Nisu invazivne i podnose mnogo sunca, lako se uzgajaju, a kad se razviju, mogu preživjeti i duža razdoblja bez vode što olakšava održavanje vrta s ukrasnim travama. Svojim gibajućim vlatima pružaju osobito zanimljivu dinamiku u vrtu i podižu strukturu prostora. Njihovoj ljepoti doprinosi i to što na blagom povjetarcu lelujaju poput morskih valova, pa djeluju vrlo smirujuće.

Pri planiranju i uređenju vrta preporučuje se sadnja ukrasne trave u grupama, jer tako najbolje dolaze do izražaja. Najčešća vrsta je pampas trava, koja ima široke vlati i bogate metlice, ali postoje i brojne druge vrste ukrasnih trava.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

Bilo da su u sredini vrta, pored jezera ili u kombinaciji s drugim biljem, ukrasne trave privlače poglede svojim čarobnim siluetama i nježnim izgledom. Njihova visina, forma, tekstura i boja pružaju bezbroj mogućnosti za stvaranje zanimljivih vizualnih efekata u eksterijeru doma

Sivoplava vlasulja

Ovu kompaktnu travu krasi predivna sivo plava boja na listovima, a može narasti i do 20 cm u visinu te će cijele godine krasiti vaš vrt. Jako dobro podnosi sunce, a možete je saditi uz druge biljke ili trave, a odlično izgledaju u povišenim gredicama.

Prugasta japanska trava

Ona je vrlo popularan ukras u vrtu, a posebna je po tome što stvara guste i zbijene busene tamno zelenih i kratkih listova. U proljeće oduševljava žutim lišćem, u ljeto će biti zeleno – zlatna, prije nego utone u zimski san. Odlično izgleda na rubovima vrta ili travnjaka, a može se saditi i u teglama.

Valjkasta zupčica

Ovu ukrasnu travu karakteriziraju zeleni listovi koji su na vrhovima jake crvene boje, koja se širi prema dnu stabljike. Raste na suncu a voli bogat i vlažno tlo.

Ove je trave lako uzgajati i održavati – odabrate najbolju za vašu okućnicu

Šumska bekica

Ova trava voli sjenu pa je možete saditi ispod drveta ili u sjeni drugog cvijeća. Trava je otporna i listovi su joj uvijek zeleni. Voli vlagu i puno organskih tvari u zemlji.

Mondo trava

Ophiopogon japonicus, zmijobrad ili mondo trava je jako cijenjena kao pomoć zdravlju, ali se rado uzgaja u vrtu i okućnici. Jako se dobro snalazi u hladu i sjeni, a tlo mora biti dobro drenirano i plodno. Svojim predivnim bojama dodaje dozu dramatičnosti vrtu.

Pampas trava

Ona je svima dobro poznata, a u novije vrijeme je i sve popularniji ukras. Njeni listovi su dugi i uski, a cvjetovi izgledaju kao male metlice. Tijekom ljeta ju je potrebno obilno zalijevati, a odlično uspijeva na suncu.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Vrtlarski poslovi koje biste trebali obaviti sada

Nije još kasno za pripremu vrta za nove biljke

Proljeće je probudilo i prirodu i vrijeme je, ako ih već niste obavili, za radove u vrtu. Krajnje je vrijeme za pripremu tla i brigu o vašim biljkama, a ovo vrijeme nudi brojne mogućnosti da pretvorite svoj vrt u rascvjetani raj.

Donosimo vam par najvažnijih vrtlarskih zadataka koji će biti u središtu pozornosti u travnju.
Jedan od prvih zadataka je uklanjanje korova. Uklonite ga ako moguće zajedno sa korijenom, jer čete jedino tako uspjeti spriječiti njegov ponovni rast. Nakon toga je tlo potrebno prozračiti i prorahliti, kako bi se pojednostavila i omogućila apsorpcija hranjivih tvari.

Idealno je vrijeme za sadnju raznog cvijeća, povrća te začinskog i ljekovitog bilja. Mnoge godišnje i višegodišnje biljke se sada mogu saditi kako bi osigurali cvjetni užitak tijekom ostatka proljeća i tijekom ljeta.

Kako odabrati motornu kosilicu

Pobrinite se za rano cvjetajuće biljke

U travnju su biljke poput tulipana i narcisa već u punom cvatu i prezentiraju se u raznim veselim bojama. Čim uvenu, ocvale cvjetne glavice treba pažljivo odrezati kako biste stalno uživali u njihovoj ljepoti.

Travnjak se isto tako lagano budi iz sna nakon kiše i hladnijih dana. Vrijeme je za prvu košnju i prozračivanje. Prilikom košnje se travnjak ne smije pre kratko kositi. Prozračivanje pak uklanja mahovinu i pomaže tlu da „dođe do zraka“.

Početkom proljeća se vraćaju i štetočine. Važno je poduzeti sve mjere za sprečavanje nastanka lisnih uši, puževa i drugih neželjenih gostiju. Koristite prirodna sredstva koja pomažu u prirodnoj borbi protiv štetočina bez zagađivanja okoliša.

Ovo su osnovni alati za vrtlarenje – provjerite što vam je potrebno za sadnju i održavanje

Iako nije više očekivan, mraz nas uvijek može iznenaditi. Budite spremni na mogućnost mraza i zaštitite osjetljive biljke.

Isplanirajte izgled svog vrta. Razmotrite sve mogućnosti koje vam nudi i razmislite o izgledu i funkcionalnosti. Uživajte u procesu uređenja svog vrta i pretvorite ga u rascvjetani raj.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice