Vrt
Upoznajte japanski vrt i stilove uređenja
Ljepota japanskog vrta proizlazi iz težnje da se svaki prostor kojemu nedostaje duše, korištenjem prirodnih elemenata, što više približi prirodi.

Iako su se u prošlosti na tradicionalni japanski način primarno uređivali hramovi i rezindencijalne palače, zbog svoje simpatičnosti i izražavanja u malom, takav oblik uređenja ubrzo se proširio diljem svijeta. Razlikujemo tri tradicionalna stila uređenja japanskog vrta.
Karesansui

Karesansui (suhi vrt) uređen je samo stijenama, kamenjem i sitnim šljunkom koji je pograbljan u koncentričnim krugovima ili valovima i na taj način simbolizira vodu. Kamenje i mahovina na apstraktan način reprezentira otoke, brodove i planine. Specifičan je po odsutnosti vode i svih biljaka osim mahovine, te ga zbog toga Japanci nazivaju i “vrtom praznine” ili “vrtom ništavnosti”. Vrtom se ne šeće, već se samo gleda, a služi kao pokretač molitve, meditacije i misli.
Tsukiyama

Vrt Tsukiyama oslikava prirodu u malom; maleni potočići su rijeke, jezerce je more, a umjetni brežuljci planine, a takav aranžman čini prostor prividno većim. Uz neizostavne mostiće i staze, Tsukiyama vrtovi reproduciraju krajobraz specifičan za japanske i kineske prostore. Variraju u veličini i načinu na koji se razgledavaju; manji vrtovi najčešće se promatraju iz jedne točke gledanja, poput verande, a veće je najbolje iskusiti šečući se mnogobrojnim puteljcima.
Chaniwa

Chaniwa ili čajni vrt smješten je uz paviljon koji je namijenjen ceremoniji ispijanja čaja započetoj u 14. stoljeću. Glavna je mantra ceremonije inspirirana Zen Budizmom, a glasi “Živi u ovom trenutku”. Vrt odiše skromnom elegancijom i jednostavnošću, svaki je unikatan u svojoj izvedbi, a sklad je bitniji od umjetničke kreacije. Osim kamenja i malenih fontana, u Chaniwa vrtu nerijetko susrećemo bambus i srodne biljke, kao i paprat.
Mnogostruka uloga
Iako japanski vrtovi primarno služe kao mjesta koja ljudima pružaju svojevrsni bijeg od vanjskog svijeta i stresa, njihova je uloga mnogostruka. Pozivajući na opuštanje i kontemplaciju u tišini, oni su i prava mala izložba kamenja i stijena neobičnih oblika te rijetkih, egzotičnih biljnih vrsta.
Ljepota japanskih vrtova očituje se upravo u kombinaciji biljaka, vode, kamenja i pijeska, koji trebaju što bolje dočarati prirodu u vrtu, koga, posebno ako je baziran na kamenu, nije zahtjevno održavati.
U ovako uređenom vrtu, uz šalicu čaja možete osjetiti moć i čaroliju drevne istočne kulture življenja. On može postati mjestom gdje ćete rado pobjeći od svakodnevne nervoze i stresa, kojem smo izloženi. Igra s grabljicama u pijesku uz to će vas opustiti kao malo dijete.
Vrtni namještaj
Počela je sezona uređenja balkona i terasa: Upoznajemo vas s najnovijim trendovima
Proljeće je savršeno vrijeme da svoj balkon ili terasu pretvorite u pravu oazu uživanja!

XXXL Lesnina donosi najnovije ideje i trendove kako biste stvorili vanjski prostor iz snova – bilo da volite minimalističku eleganciju, rustikalni šarm ili luksuzni dizajn.
Vrtne garniture za opuštanje pod suncem
Zamislite udobnost lounge garniture dok pijete jutarnju kavu ili uživate u dugim ljetnim večerima. Ove sezone vrtne garniture dolaze u kombinaciji prirodnih materijala i modernih dizajnerskih linija – savršene za opuštanje, druženje i uživanje na otvorenom. S porastom temperatura, stiglo je i idealno vrijeme za odabir omiljenih vrtnih komada.
Dizajn vrtova, terasa i balkona ove se sezone oslanja na održivost, udobnost i inovativne tehnologije. Dominiraju topli tonovi boja, prirodni materijali i modularna rješenja. Moderni, trendi balkoni najčešće su inspirirani prirodom – od materijala pa do boja.
Primjerice, tonovi poput bež, žute, smeđe, zelene i narančaste boje, naglašeni su i ove sezone.

Ručak ili večera pod vedrim nebom?
Bez obzira na to preferirate li intimne večere ili okupljanje s prijateljima, kvalitetni vrtni stolovi i udobni stolci ključ su ugodnog boravka na otvorenom.
Ove godine u fokusu su izdržljivi materijali i elegantan dizajn koji se lako uklapaju u svaki stil eksterijera. Vrtni namještaj postao je i simbol opuštanja, pružajući savršen prostor za uživanje u prirodi. Osim funkcionalnosti, važnu ulogu igra i dugovječnost, što omogućava dugoročno uživanje bez potrebe za čestim održavanjem.

Pametna rješenja za male prostore
Mali balkon? Nema problema! Sklopivi stolovi, kompaktne stolice i modularni setovi omogućuju maksimalno iskorištavanje prostora bez odricanja od stila i udobnosti.
Dodajte nekoliko detalja poput ukrasnih jastuka, tegli za cvijeće i biljaka te stvorite svoj privatni kutak za opuštanje. Prilagodite prostor bojama i teksturama koje volite kako biste stvorili atmosferu koja odgovara vašem osobnom stilu. Uz pažljiv odabir namještaja, mali balkon može postati savršen prostor za opuštanje nakon napornog dana.

Mali detalji za veliki užitak
Detalji pričaju o našoj osobnosti, čineći vanjski prostor još ugodnijim i privlačnijim.
Ambijentalna rasvjeta, dekorativni jastuci, solarne svjetiljke i dodaci za vanjsko uređenje mogu potpuno transformirati vašu terasu ili balkon. Korištenjem rasvjete koja stvara nježnu atmosferu, terasa postaje idealno mjesto za večernje druženje.
Vrtne ležaljke, ljuljačke, mekani jastuci u raznim bojama, suncobrani kao čuvari hladovine, a za gurmanske doživljaje razni izbori roštilja, pridonijet će nezaboravnim trenucima uživanja na otvorenome.

Cjelokupnu ponudu pogledajte online u najnovijem Lesnina vrtnom katalogu i u svim Lesnina XXXL trgovinama.
Lesnina XXXL – Kreirajmo dom zajedno!
Bilje
Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće? 3 greške koje morate izbjeći!

Pitate se kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće? Uzgoj začinskog bilja kod kuće sve je popularniji jer omogućava jednostavan pristup svježim začinima tijekom cijele godine.
Bosiljak, menta, ružmarin, timijan i korijander među najlakšim su začinima za uzgoj, ali mnogi početnici rade ključne pogreške koje mogu spriječiti njihov pravilan rast.
Razgovarali smo s Antom Jurićem, vlasnikom OPG-a, koji nam je otkrio tri najčešće greške koje treba izbjeći kako bi začinsko bilje u kućnim uvjetima uspješno raslo i razvijalo se.
Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće – osnovni uvjeti
Prije nego što se upoznamo s najčešćim greškama, važno je razumjeti osnovne uvjete koje biljke trebaju za rast.
- Odabir pravog začina – Najbolje opcije za početnike su bosiljak, ružmarin, majčina dušica, menta i korijander.
- Pravilna sadnja – Sjeme se sije u hranjiv supstrat uz dovoljno vlage.
- Optimalna temperatura – Većina začinskog bilja najbolje raste na temperaturi od 22-24°C.
- Vrijeme rasta – Prvi listovi mogu se koristiti već 3 do 6 tjedana nakon sijanja.
Bez obzira na to koliko pažnje posvetite uzgoju, ako napravite nekoliko ključnih grešaka, biljke mogu brzo propasti.

Greška #1: Prekomjerno zalijevanje
Jedna od najčešćih grešaka kod uzgoja začinskog bilja kod kuće je pretjerano zalijevanje začinskog bilja.
10 najvažnijih savjeta za pravilno zalijevanje biljaka
“Najčešći problem s uzgojem bosiljka je upravo višak vlage. Ljudi često zalijevaju previše misleći da pomažu biljci, ali zapravo potiču truljenje korijena,” objašnjava Jurić.
Kako izbjeći ovu grešku?
- Zalijevajte biljke tek kada je površinski sloj zemlje potpuno suh.
- Koristite posude s rupicama za drenažu kako biste spriječili nakupljanje vode.
- Ružmarin i majčina dušica vole suhu zemlju i rijetko zalijevanje, dok peršin treba nešto više vlage.

Greška #2: Nedostatak svjetlosti
Ako začinsko bilje ne dobiva dovoljno svjetlosti, listovi postaju blijedi, a stabljike se nepravilno izdužuju.
“Ako biljka ne dobije dovoljno prirodnog svjetla, počet će rasti usko i visoko umjesto da razvije čvrste stabljike i zdrave listove,” upozorava Jurić.
Kako osigurati dovoljno svjetla?
- Postavite biljke na prozorsku dasku okrenutu prema jugu ili istoku.
- Osigurajte najmanje 6 sati prirodnog svjetla dnevno.
- Ako prirodnog svjetla nema dovoljno, koristite LED svjetla za biljke.

Greška #3: Mala tegla i nedostatak presađivanja
Mnogi početnici ostavljaju začinske biljke u premalim teglama, što može ograničiti njihov rast.
“Biljke trebaju prostor za razvoj korijena. Ako ostanu u istoj teglici predugo, prestat će rasti, a listovi će početi žutjeti,” objašnjava Jurić.
Kako pravilno presađivati začinsko bilje?
- Kada primijetite da korijenje izlazi kroz rupice na dnu tegle, biljku je potrebno presaditi.
- Koristite veću posudu s hranjivom zemljom i dodajte organsko gnojivo.
- Peršin i bosiljak posebno brzo rastu i zahtijevaju redovito presađivanje.

Kako uzgojiti začinsko bilje za dugotrajnu upotrebu?
Kad biljke dostignu punu zrelost, možete ih osušiti ili zamrznuti kako biste ih koristili i izvan sezone.
- Sušenje – Idealno za ružmarin i majčinu dušicu, jer zadržavaju svoja eterična ulja.
- Zamrzavanje – Najbolje za bosiljak i peršin, jer im aroma ostaje jača nego kod sušenja.
“Svježe začinsko bilje može obogatiti svako jelo, a uzgoj kod kuće jamči da uvijek imate zdrave, netretirane biljke pri ruci,” zaključuje Jurić.
Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće bez greške!
Za uspješan uzgoj začinskog bilja kod kuće važno je pridržavati se nekoliko ključnih pravila:
Osigurajte dovoljno svjetla – biljke trebaju najmanje 6 sati dnevno.
Pazite na zalijevanje – zalijevajte umjereno kako biste spriječili truljenje korijena.
Ne zaboravite presađivanje – biljkama treba dovoljno prostora za rast.
Uz pravilnu njegu, začinsko bilje može rasti tijekom cijele godine, pružajući svježe arome i dodatnu estetsku vrijednost vašem domu.
You must be logged in to post a comment Login