Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Kako odabrati vrtni namještaj – kratki vodič

Okućnica montažne, modularne ili tradicionalne kuće bit će savršena uz vrtni namještaj. Druženje s prijateljima i obitelji ili uživanje u dobroj knjizi ugodnije je uz moderan namještaj za eksterijer.

O čemu ovisi odabir vrtnog namještaja?

Da biste uživali u ljetu u potpunosti, valja pravilno izabrati vanjski namještaj. Za terase i balkone, bira se namještaj manjih dimenzija, dok će dimenzije vrta odrediti veličinu vrtne garniture. Vrtni namještaj izrađuje se od različitih materijala, koji će odrediti i njegovu namjenu.

“Odabir materijala za vrtne garniture zapravo ovisi i o samoj namjeni i o vanjskome prostoru gdje se ta garnitura treba smjestiti. Ako se odabire za balkon koji nije natkriven, vrlo vjerojatno je da ćete izabrati aluminijski set koji je manji i otporniji na vremenske uvjete, lakše se sprema i skladišti”, objašnjava Marina Juričić iz Pevexa.

Udobnost je vrlo važan kriterij kod odabira. Visina naslona vrtnog namještaja mora pružiti dovoljnu potporu tijelu za opuštanje, a jastuke birajte mekane i udobne.

Terasa i vrt nude mogućnost većeg i raznolikijeg namještaja

Ako se odabire vrtna garnitura za terasu ili vrt, odnosno gdje imamo više prostora, može se birati između garnitura od umjetnoga ratana sa velikim jastucima, ili aluminijske garniture koje također imaju udobne jastuke te vam mogu pružiti najveću udobnost, a to su i drvene garniture sa klupama koje su neizostavni dio svih većih slavlja ili klasične garniture od polipropilena.

Garniture od ratana pogodnije su za natkrivene prostore, dok namještaj od PVC pletiva ili umjetnog ratana ipak bolje podnosi različite vremenske uvjete. Drveni namještaj savršeno se uklapa u vrt, a najbolji odabir je tikovina.

Okrugli stolovi daju poseban šarm

Stol za vrt odaberite prema broju članova vaše obitelji, a dizajn prema ozračju kojeg želite postići. Dok kvadratni daju najviše prostora, okrugli imaju poseban šarm. Stolci svakako trebaju biti u skladu sa stolom. Prostor za odmor neizostavan je dio svakog vrta, a može se obogatiti uz dodavanje ljuljačke, koje su uglavnom za dvije do tri osobe.

Viseće stolice pravi su hit

Mogu se odabrati i viseće stolice koje su zadnjih godina sve popularnije, može se birati između klasičnoga oblika jajeta ili onih u kojima se mogu u potpunosti ispružiti, a također se mogu izabrati i ležaljke raznih vrsta, što opet ovisi o njihovoj namjeni, one mogu biti drvene, od polipropilena ili aluminijske.

Čarobna vrtna oaza

Ležaljke i ljuljačke vrt pretvaraju u čarobnu oazu, dok su vrtne garniture idealne za odmor nakon ručka i bezbrižno uživanje. Svakako se zaštitite od sunca, a u Pevexu pronađite odgovarajuću zasjenu.

Vrtni namještaj se bira baš kao i namještaj za interijer – mora biti prave veličine, odgovarajućeg stila i pružati udobnost. Materijali i teksture trebali bi odgovarati uvjetima na kojima će se držati, ali i odražavati vaše preferencije.

Više o vrtnom namještaju čitajte ovdje.

pevex.hr

Oglas

Vrt / Eksterijer

Urbana poljoprivreda u gradskim vrtovima sve popularnija – evo što se u njima najčešće uzgaja

Posljednjih nekoliko godina sve je više gradskih vrtova koji su namijenjeni za urbanu poljoprivredu

Urbana poljoprivreda događa se u svim gradovima diljem svijeta. Vrlo često se nalazi na krovovima zgrada, a kod nas su najzastupljeniji gradski vrtovi. Provjerili smo što se u njima najčešće uzgaja.

Marko Kos, pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Velike Gorice kaže kako se
urbana poljoprivreda može definirati kao poljoprivredna proizvodnja u području grada, na gradskim površinama.

Već desetak godina i stanovnici Velike Gorice imaju svoje gradske vrtove koji su se vrlo dobro integrirali te svake godine raste potražnja za gradskim vrtovima, a na području grada trenutno su tri vrta, ali bi se uskoro mogao otvoriti i četvrti gradski vrt.

Neiskorištene gradske parcele čije je održavanje nekad predstavljalo izazov, sada su pretvorene u obradivo zemljište.

“Gradski vrt je oblik uzgoja povrća na otvorenom koji se dodjeljuje građanima koji su zainteresirani za njihovo korištenje. Najčešći su urbani vrtovi na krovovima zgrada, vertikalni, na balkonima, ali kod nas su najzastupljeniji gradski vrtovi u ovom obliku na kojem se nalazimo. Osnuju se na gradskim parcelama, na slobodnim gradskim parcelama koje su prije nego što su postale gradski vrt bile teret gradu za održavanje. Nisu bile iskorištene na ovaj način kao sada.”, pojasnio je Marko Kos.

Gradski vrtovi ispunjavaju nekoliko ciljeva

Prije svega uzgoj hrane kao potpora kućnom budžetu, poticanje fizičke aktivnosti, boravak u prirodi i mjesto za odmor i druženje.

Grad Velika Gorica kroz projekte Gradske vrtove osnovala je tri gradska vrta na tri različite lokacije u površini od 12 000 kvadrata te se tim putem omogućuje 150 korisnika gradskih vrtova.

Površine gradskih vrtova su minimalno 50 kvadrata te naši korisnici u njima uzgajaju povrtne kulture, od salate, rajčice, paprike, luka te uz to uzgajaju i cvijeće, začinsko bilje, ali uglavnom jednogodišnje povrtne kulture.”, dodaje sugovornik.

Gradski vrtovi doprinose sadržaju i kvaliteti života u gradovima te promoviraju tradicionalne načine uzgoja hrane.

“Urbana poljoprivreda je vrlo važna za naše građane koji nemaju mogućnost uzgoja povrća na svojim vrtovima jer ne posjeduju zemljište, ovako im je omogućeno da kroz gradske vrtove zasiju i uzgoje svoje poljoprivredne proizvode. Prednosti gradskih vrtova su te što građani mogu uzgajati svoju ekološku hranu, smanjuju kućni budžet te provode slobodno vrijeme u gradskim vrtovima i žive zdrav način života.

To je velika prednost jer svaki korisnik sam sije, sam uzgaja, a vjerujemo da tako uzgajaju ekološku hranu, za koju se ne može reći da je tretirana previše pesticidima. Uglavnom, oni su odgovorni za svoju hranu koju proizvedu.”, zaključio je Kos.

Urbana poljoprivreda pokretač je pozitivnih promjena na više razina — od uzgoja svježe hrane do smanjenja troškova života i promicanja zdravih navika. Sve popularniji zeleni prostori pružaju miran kutak za opuštanje i stvaraju ekološki osviještenu zajednicu unutar najdinamičnijih sredina.

Nastavite čitati

Bilje

Iz Umjetničkog rasadnika dolaze najljepše biljne kreacije s potpisom kipara i dizajnerice cvjetnih aranžmana

Ovo malo umjetničko djelo svakom prostoru daju posebnu notu

Kad se spoje različite vrste umjetnika, poput kipara i dizajnerice cvjetnih aranžmana, to rezultira biljnim aranžmanima koji svakom prostoru daju posebnu notu.

Umjetnički rasadnik u Zagrebu mjesto je gdje se umjetnost spaja s prirodom. Impresivne skulpture biljaka poput muzejskih eksponata, nastaju pažljivim odabirom
cvijeća i posebno dizajniranih posuda.

“Umjetnički rasadnik je specifičan po tome što spaja umjetnost i biljke u jedno. Ja ovdje radim biljne skulpture, ja ih tako volim zvati zato što one funkcioniraju sa svojom posudom koja je ujedno i malo umjetničko djelo. Zato ćete ovdje vidjeti da su biljke s tim svojim posudama prezentirane na postoljima – uzdignute su kao u galerijskom prostoru što zapravo ističe njihovu ljepotu.”, navodi Lana Đud, mag. Biol. Exp., vlasnica umjetničkog rasadnika

Koncept biljnih aranžmana Lana razvija u suradnji s mladim umjetnicima i kiparima, a njihove estetski dojmljive kreacije često su i prilično funkcionalne.

“Ja sam ta koja osmišljava biljne kreacije, a imam nekoliko suradnika koji za mene rade posude. Posude su keramičke i od betona. I zapravo svaka ta kreacija je pomno osmišljena. Svaka biljka je pomno odabrana u svoju posudu i zapravo to je ono što je čini posebnom, a suradnici koje imam to su sve ljudi iz Hrvatske, mladi i stariji umjetnici i zapravo stalno nalazim nove, jer je želja da ovdje kod mene bude što širi asortiman proizvoda, da
svatko nađe nešto za sebe i za svoj dom.

Ono što imamo u ponudi i na što sam baš jako ponosna su djela jednog našeg mladog keramičara i kipara koji je izradio i sam zapravo dizajnirao tanjuriće za tegle i dobio efekt ponovno te skulpturalnosti gdje je podignuo cijelu posudu u zrak.  Ona zapravo kao da lebdi na svom tanjuriću. Dakle, dobili smo tu funkcionalnost da svaka posuda ima rupu na dnu za odvodnju vode što je jako važno za samu biljku, a opet se postigao i taj vizualni estetski moment gdje to izgleda stvarno posebno i drugačije.”, pojašnjava sugovornica.

Iako je teško sa sigurnošću predvidjeti kako će skulptura u konačnici izgledati, ideja je svaku biljku uskladiti s posudom. Lana će, kada su skulpture gotove i kada dobije svoje posude, birati biljke za njih i to na dva načina: “Jedno je ono što načelno imam u ideji, što bi bojom, teksturom odgovaralo; a drugo je ono što je zapravo realnost – što se nudi na tržištu. Tako da ne može to uvijek biti točno onako kako sam ja zamislila, ali kriteriji su dosta visoki tako da moram biti s tim 100 % zadovoljna.”

Mogućnosti za kombiniranje je pregršt, a ove se kreacije lako prilagođavaju svim stilovima interijera i eksterijera.

“Ja jako volim boje i volim da je šareno, ali isto tako kad radim volim imati i taj dio koji je potpuno minimalistički gdje je samo bijela ili crna glazura i to onda u kombinaciji sa zelenom biljkom izgleda odlično. Ali nisu samo zelene biljke u pitanju, vidjet ćete tu na primjeru da imam taj kontrast – postoje sukulenti koji su potpuno bijeli i onda se savršeno  spajaju s crnom glazurom.” ističe.

Uz manje teglice, Lana izrađuje i veće posude pogodne za balkone i druge vanjske prostore. Kako je ljubiteljica vanjskog bilja, tu se je nekako i najslobodnija, odnosno ima prostora za kreativnosti i za kombiniranje biljaka.

“Tu se onda radi o većim posudama, otprilike 35 cm i u njima mogu kombinirati tri do četiri različite vrste. Također pazim da one bojom, teksturom, svojom fiziologijom i životnim uvjetima koji trebaju, odgovaraju jedni drugima. Ako su to biljke za sunce moraju sve voljeti sunce, moraju sve voljeti vlagu i slično.”

Želite li sami okušati u izradi atraktivnog aranžmana, Lana ima nekoliko savjeta.

“Moj savjet bi bio da se dobije taj efekt skulpturalnosti i da se ta biljka i tegla dignu na jednu višu razinu. Povoljna varijanta je da ljudi stave  samostojeće police na koje mogu onda postaviti te teglice i igrati se zapravo s dizajnom. Zgodno ih je postavljati u jedan trokut da su tri zajedno, to je uvijek oku privlačno i jako lijepo izgleda. Vanjske tegle su zamišljene da svakako idu na povišeno, na stol, a možemo po narudžbi napraviti i veće  proporcije tegli, otprilike 40 x 60 cm, one su zapravo onda opet samostojeće tegle u koje se može svašta kombinirati.”, ističe sugovornica.

Ovaj šarmantni rasadnik nije samo mjesto u kojem se stvara, on je inspirativno okruženje koje poziva da dom ukrasite jedinstvenom simbiozom umjetnosti i prirode

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice