Povežimo se

Bilje

Jednostavne i predivne… Uzgojite ivančice u vrtu ili na balkonu

Ovo omiljeno cvijeće brzo raste i cvijeta i lako se prilagođava raznim uvjetima.

Iako ivančice (poznate i kao margarite) ne zahtijevaju puno njege, a ponekad će odlično uspijevati i bez naše pomoći. Ipak prava količina vode i pravilno izlaganje suncu, sigurno će osigurati da u njima uživate cijelo ljeto. Ivančice su dio obitelji Asteraceae koja se sastoji od preko 20.000 vrsti.

Kako brinuti o ivančicama?

Članovi porodice ivančica ne zahtijevaju puno brige, potrebno ih je ipak zasaditi ili držati na sunčanom mjestu barem 6 sati u danu, ako želite da ona cvjeta najbolje što može.

Kakva im je zemlja potrebna?

Ova biljka ne voli puno vode, pa joj omogućite drenažu tla kako bi se korijenje moglo sušiti između navodnjavanja.

Kako često zalijevati?

Ako im dajete previše vode, to ćete brzo primijetiti na listovima koji će postati žuti. Stručnjaci savjetuju deci do dva vode tjedno, a nju je potrebno staviti na dno posude u kojoj se nalazi ivančica. Govorimo o sezoni rasta, a tijekom zime će biti sasvim dovoljno ako im date vode svaka dva tjedna.

Ivančice znaju kako vam pokazati što im treba, ako im nešto ne odgovara one će izgledati umorno”, navela je Linda Langelo, specijalistica hortikulture na sveučilištu Colorado State.

Je li potrebno dodavati gnojivo zemlji?

Langelo savjetuje nježni fertilizer dodati ivančicama jednom mjesečno, a možete koristiti i malč od organskih materijala koji će dodati nutrijente zemlji dok se razgrađuju.

Ovo su najbolje biljke za spavaću sobu – čiste zrak i pobjeđuju nesanicu

Kako zasaditi ivančice?

Mnoge vrste ivančica jako brzo rastu, a mogu se zasaditi kao sjeme u proljeće, a svoju će ljepotu otkriti na kraju ljeta. Ivančice možete kupiti i u većini vrtnih centara kroz cijelu sezonu.

“Ako želite biljku pripremiti za zimu, dodajte malč koji će pomoći održavati temperaturu i zaštiti korijen od smrzavanja”, savjetovala je Heather Sherwood, stručnjakinja za hortikulturu u Botaničkom vrtu grada Chicaga.

Treba li ih se podrezivati?

Na taj ćemo način potaknuti cvjetanje, ali nikada to ne bi trebalo raditi pretjerano. Otpornije vrste možete podšišati i ostaviti u vrtu tijekom zime sve do proljeća. Na isti način možete kontrolirati njihov rast jer je ovo cvijet koji jako brzo raste.

Posađene ivančice možete razdijeliti i rasporediti to balkonu i vrtu ili pokloniti prijatelju. “Ako vidite pupoljke na cvijetu, pričekajte da završi faza cvjetanja, što je najčešće tijekom srpnja”; navodi Sherwood te savjetuje ta to činite jer ćete im tako omogućiti da izgledaju zdravije, a i dati im prostora da se nesmetano šire.

Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu

Kada je ivančice potrebno presađivati?

Ako ih uzgajate u teglama za cvijeće, premjestite ih u veću posudu kada primijetite da korijenje izlazi kroz rupe na dnu posude, ali Sherwood ističe da je vidljivost korijena ustvari znak da ste to već trebali napraviti.

Stručnjakinja upozorava da se cvijeće ne premješta u preveliku posudu odmah, za početak neka ona bude u promjeru veća za nekoliko centimetara. Stvar je u tome da one vole male prostore, a vi biste ih trebali presaditi već danas ako ste ih tijekom zime čuvali u zatvorenom prostoru i planirate ih uskoro vratiti na balkon.

Koji su uobičajeni problemi s uzgojem i održavanjem ivančica?

Ako ih se uzgaja u odgovarajućim okolnostima, neće zadavati probleme (iako bi zečevi i neki insekti mogli uživati u njima kao u finoj poslastici). Previše vlage može uzorkovati razvoj gljivica na listu.

Pepelnica isto može preuzeti biljku: “Visoka vlaga i vrućina, uz loš protok zraka, mogu biti uzroci razvoja pepelnice.”, navodi Sherwood te dodaje da se bolesti mogu liječiti fungicidima i odgovarajućim otopinama.

Oglas

Bilje

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

Njih je potrebno izbjegavati

Uzgoj biljaka može biti izuzetno zadovoljavajući hobi, ali kako biste postigli uspjeh, važno je voditi računa o zdravlju biljaka. Nažalost, postoje neke loše navike koje mnogi vlasnici biljaka imaju, a koje mogu negativno utjecati na rast i razvoj biljaka.

U ovom ćemo članku istaknuti pet takvih navika koje bi trebalo izbjegavati kako biste održali zdravlje svojih biljaka.

1. Nedostatak ili pretjerano zalijevanje

Pravilno zalijevanje ključno je za zdravlje biljaka. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, dok pretjerano zalijevanje može izazvati truljenje korijena. Važno je prilagoditi zalijevanje potrebama svake biljke i pažljivo pratiti vlažnost tla.

2. Nedovoljna ili prevelika količina svjetlosti

Svjetlost je bitna za fotosintezu biljaka. Nedovoljno osvjetljenje može dovesti do izduživanja stabljike i gubitka boje lišća, dok prejaka svjetlost može izazvati opekline na lišću.

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Informirajte se o optimalnoj količini svjetlosti potrebnoj za svaku vrstu biljke koju uzgajate i pružite joj odgovarajući stupanj osvjetljenja.

3. Nepravilno gnojenje

Biljkama su potrebne hranjive tvari kako bi se pravilno rasle i razvijale. Ignoriranje pravilnog gnojenja može dovesti do nedostatka hranjivih tvari ili njihovog pretjeranog unosa, što može imati štetne posljedice po biljke.

4. Nedovoljno ili nepravilno rezidba

Pravilna rezidba biljaka može imati pozitivan utjecaj na njihov rast i oblik. Nedovoljna rezidba može dovesti do zagušenja biljke, dok nepravilna rezidba može narušiti njen prirodni oblik.

Redovita rezidba biljaka pomaže poticanju zdravog rasta, poboljšanju cirkulacije zraka i uklanjanju oštećenih ili bolesnih dijelova biljke.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

5. Zanemarivanje adekvatne drenaže

Dobro drenirano tlo omogućuje biljkama pravilno upijanje vode i zadržavanje viška vode koje može dovesti do truljenja korijena. Zanemarivanje adekvatne drenaže može dovesti do gušenja biljaka i smanjenja njihove sposobnosti apsorpcije hranjivih tvari.

Provjerite jesu li posude za biljke opremljene rupama za odvod vode i koristite li dobro drenirajući supstrat..

Nastavite čitati

Bilje

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Toplo vrijeme volimo svi, pa i insekti…

Pravo je vrijeme za pripremu protiv najezde komaraca, a to možete učiniti tako da na vrijeme zasadite biljke koje će ih cijelo ljeto držati podalje od vaše kuće svojim mirisom.
Dobra je vijest da je izbor velik, mi donosimo popis biljaka koje se lako održavaju, a vi odaberite onu koja će se odlično uklopiti u vaš vrt.

1. Limunska trava

Možda se radi i o najpoznatijoj biljci koja tjera komarce, a sve zahvaljujući intenzivnom mirisu citrusa koji komarci jako ne vole. Ako niste spremni za sadnju limunske trave možete koristiti i svijeće koje nude isti miris i jednako dobro štite od komaraca.

2. Kadifa

Sade i radi predivnih boja ali i mirisa koji tjera komarce i druge insekte. Ova se biljka jednostavno održava, ali ako redovno odstranjujete stare svjetove i lišće ona će dugo cvjetati i štiti vas od insekata.

kadulja-biljka-domnakvadrat

3. Kadulja

Odličan je dodatak jelima ali i vašem vrtu ako se želite riješiti komaraca. Odlično uspijeva u vrtu i u povišenim gredicama, a možete je zasaditi uz biljke koje često napadaju životinje, a ona će ih štititi svojim intenzivnim mirisom.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

4. Ukrasni luk

Većina će cvjetati u proljeću, prije prave sezone komaraca, ali kako se temperature zraka mijenjaju iz godine u godinu, možemo lako računati da će se i oni pojaviti dok traje proljeće. Lako se održavaju ali pružaju jako zaštitu od insekata.

5. Pelargonija

Ona se često sadi u vrtu, a kako ima i citrusni miris, može vas štititi od komaraca. Najbolje ju je saditi blizu ulaza u kuću.

6. Bosiljak

Osim što je idealan za razno razne gastro kombinacije, bosiljak će vam biti od koristi i u borbi protiv ugriza komaraca. Naime, bosiljak je jedan od najjačih repelenata, točnije, tvari koja se nanosi na kožu, odjeću ili druge površine koje odvraćaju insekte. Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, i druge insekte. Bit će djelotvoran i ako vas komarac ugrize. Protrljajte mjesto ugriza listovima bosiljka i smanjit ćete svrbež.

bosiljak-biljka-domnakvadrat

7. Ružmarin

Komarci i ružmarin se nikako ne vole! Teglicu ružmarina stavite na dasku od prozora, i tako ste onemogućili komarcima ulaz u prostoriju, pogotovo kada je ružmarin u cvatu. Ako želite ekstra rastjerati dosadne insekte, protresite teglicu ružmarina i tako dodatno pojačajte njegovu učinkovitost.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

No, ako se koji uporni komarac ipak provuče kroz zasjedu i ugrize vas, ružmarin će vam opet biti od pomoći. Lišće ove biljke ublažit će svrbež nastao ugrizom. Ne čudi stoga da se od eteričnog bilja ružmarina rade preparati protiv ugriza komaraca i drugih insekata.

8. Lavanda

Opće je poznato da je lavanda itekako učinkovita u borbi protiv moljaca, te ju stoga mnogi sušenu stavljaju u platnene vrećice u ormare. No, ova biljka nije samo djelotvorna na tom polju. Lavanda svojim mirisom tjera i komarce, a ujedno osvježava prostor te utječe na raspoloženje.

9. Neven

Još jedna biljka koja se našla na našem popisu je neven. Osim što cijelo ljeto svojim cvijetom uljepšava prostor, neven itekako ima još jednu bitnu ulogu. Svojom mirisom neven će otjerati komarce i druge insekte, a djeluje i na valjkaste crve, nematode, i druge nametnike u zemlji.

10. Menta

Osim što nikako s komarcima nije na ‘ti’ i tjera ih, menta će svojim mirisom otjerati i mrave, buhe i razne druge insekte. Buketići suhe mente pak imaju neugodan miris za miševe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice