Povežimo se

Vrt / Eksterijer

10 čestih pogrešaka pri uzgoju rajčice – evo kako ih izbjeći

Osigurajte ukusan i obilan urod

Rajčice su ukusno i svestrano voće koji mogu biti odličan dodatak vašem ljetnom vrtu. Postoji li ista slađe od domaće rajčice?

No i rajčice pate od nekoliko uobičajenih problema, uključujući trulež na kraju cvijeta, pucanje plodova i opekline od sunca. Naučite izbjegavati ove pogreške kako bi mogli uživati u plodovima svakog ljeta.

Biodinamičkim vrtlarenjem do kvalitetne hrane – uzgajajte prateći mjesečeve mijene

1. Prekasna sadnja

Treba izbjegavati i sadnju rajčica prekasno u sezoni. Njima treba toplo vrijeme za rast i sazrijevanje. Ako ih posadite prekasno, možda neće imati doboljno vremena da sazriju i daju plodove prije dolaska hladnijeg vremena.

2. Prerana sadnja

Izbjegavajte sadnju rajčica prerano u sezoni. Budite sigurni da je sezona mraza iza nas, jer hladnije temperature može usporit njihov rast ili ubiti sadnice. Važno je pričekati sa sadnjom rajčica dok se tlo dovoljno ne zagrije i ne prođe opasnost od mraza.

3. Neprilagođavanje sadnica rajčice

Ako ste započeli sjemenke rajčica u zatvorenom prostoru, važno je prilagoditi ih prije sadnje na otvorenom. Biljke je potrebno polako privikavati na vanjske uvijete – na taj način dat će te im priliku da se prilagode stresu od vjetra, kiše ili promjenjivih temperatura.

Vrijeme je za preseljenje sobnih biljaka na otvoreno – postupno privikavanje je ključno

Proces prilagodbe traje jedan do dva tjedna. Započnite tako da ostavite biljku vani jedan sat prvog dana, dva sata drugog dana, i tako dalje, dok se biljka ne prilagodi bez opeklina od sunca, kaže Gardner.

4. Preplitka sadnja

Ove biljke najbolje rastu kad su posađene duboko u tlu. Plitka sadnja može biti pogreška jer rajčice trebaju imati korijenski sustav zakopan duboko u tlo radi stabilnosti i pravilnog unosa hranjivih tvari. Sadnice rajčice posadite tako da je prvi set listova tik iznad razine tla.

5. Sadnja sadnica preblizu

Izbjegavajte sadnju sadnica preblizu, što može dovesti do prenapučenosti, konkurencije za hranjive tvari i povećanog rizika od bolesti. Posadite sadnice rajčice u razmaku od 50ak cm, u redovima razmaknutim oko metar kako bi se omogućila odgovarajuća cirkulacija zraka i rast.

6. Nepridržavanje biljaka

Nepridržavanje biljaka rajčice može rezultirati širenjem rasta i povećanom osjetljivošću na bolesti. Upiknite u zemlju ravan komad drveta i gledajte kako se vaša rajčica penje. Pridržavanje osigurava potpuru biljkama, a kada su uspravne – poboljšava i cirkulaciju zraka i smanjuje rizik od gljivičnih infekcija.

7. Nepravilna berba

Nepravilno branje zrelih rajčica može dovesti do prezrelosti, pucanja i truljenja, što može privući štetočine i bolesti. Bitno je ubrati plod rajčice kad dosegne optimalnu zrelost, ne prerano niti prekasno.

8. Neuzgajanje popratnih biljka

Uzgoj popratnih biljaka potiče zdrave rajčice privlačenjem korisnih insekata, odbijanjem štetočina i poboljšanjem plodnosti tla. Ako zaboravite posaditi dodatnu biljku pored rajčice, propustit ćete prirodno poboljšati zdravlje i produktivnost rajčice. Isto tako na taj način omogućujute štetočinama neometan pristup vašem voću.

9. Odabir pogrešnih pesticida

Nisu svi organski pesticidi jednaki. Gardner preporuča korištenje organskih proizvoda koji na etiketi imaju “OMRI”—što znači Organic Materials Review Institute. Osim toga, trebali biste dodati koncentrirano, organsko neem ulje u svoju rutinu pesticida. “Rajčice su vrlo osjetljive na plamenjaču i gusjenicu rajčice,” kaže Gardner. “Ovaj organski sprej pomaže odvratiti—ali ne i ubiti—te štetočine.”

10. Zaboravljanje orezivanje biljaka

Većina neodređenih rajčica ima velike koristi od orezivanja i može čak proizvesti više i veće plodove, kaže Gardner. Kako rajčice rastu, proizvode mnogo novih izdanaka—zvanih izdanci—koji, ako se ne orezuju, mogu dovesti do nerazmjernog broja stabljika bez plodova. Obrezivanje može osigurati dobar omjer vegetativnog i reproduktivnog rasta—omjer lista i ploda—te da biljka najbolje fotosintetizira.

Interijeri

Myoutdoorkitchen vanjske kuhinje: Švedski dizajn i funkcionalnost za svako dvorište

Švedski dizajn odlikuje se snagom, funkcionalnošću i osjećajem, a upravo tim principima vodili su se kad su kreirali vanjske kuhinje koje će uljepšati svako dvorište.

Ništa se ne može usporediti s užitkom ručka na otvorenom, osobito ako se priprema u modernoj vanjskoj kuhinji. 

“Naša firma predstavlja Švedsku firmu LS Bolagen i na ovogodišnjem sajmu predstavljamo tri linije vanjskih kuhinja, to su Stainless kolekcija, Black kolekcija i Nordic kolekcija. Prednost naših kuhinja, što su modularne, što su odmah isporučive i sadržavaju velik broj modularnih dijelova koji se mogu složiti prema potrebi.”, navodi Zoran Koprek, direktor Komotela.

Svoju vanjsku kuhinju možete izraditi od robusnih, samostojećih vanjskih modula atraktivnog dizajna izrađenih od nehrđajućeg čelika koji su prilagođeni vanjskoj upotrebi, a za instalaciju nisu potrebni posebni preduvjeti. 

“Prvo izaberemo što nam u biti treba, da li nam treba roštilj, da li nam treba hladnjak i koja boja nas zanima. Kada to sve znamo, onda smo već došli do rješenja naše konačne kuhinje.”, ističe.

Black kolekcija sastoji se antracit modula visoke otpornosti na koroziju i jednostavnog se održavaju, a mogu se rasporediti u obliku koji najbolje odgovara vašem dvorištu. Nordic linija omogućuje kreiranje jedinstvene vanjske kuhinje visoke kvalitete, modernog i minimalističkog dizajna, dok je Stainless kolekcija inspirirana klasičnim američkim asortimanom te nudi prikladne pakete za svaki dom. 

Hladnjaci za vanjsku kuhinju

U ponudi se nalaze moduli roštilji, sudoperi i radne površine, kao i velik broj pomoćnih elemenata kao što su ormarići i ladičari. Osim toga, nezaobilazan element u svakoj kuhinji, pa tako i vanjskoj, su hladnjaci. Hladnjaci koji su namijenjeni za vanjske prostore su posebne vrste hladnjaka koje su od napravljeni od inoksa kako bi mogli izdržati i vanjske uvjete. 

Ovi su hladnjaci konstruirani za pružanje optimalne temperature za svaku vrstu vina, a odlikuju se niskom potrošnjom električne energije te privlačnim dizajnom. 

“U našoj ponudi nalaze se i hladnjaci za vina i hladnjaci za pića. Hladnjaci za vina su namijenjeni za unutarnje prostore i tu imamo dvije grube podjele – ugradbeni modeli i samostojeći modeli.”, navodi sugovornik.

Ljubitelji vina razumiju važnost skladištenja vina u odgovarajućim uvjetima, a najbolji način je držati ih u za to predviđenom hladnjaku. 

Idealne uvjete za čuvanje vine svakako čini konstantna temperatura u hladnjaku bez vibracija. Zato pripazite da se unutar hladnjaka nalaze drvene police jer drvo najbolje upija vibracije. Svjetlost ubrzava proces starenja vina i zato hladnjak treba biti opremljen čvrstim ili staklenim vratima sa UV zaštitom i isključivo LED rasvjetom. 

U ponudi se nalaze i hladnjaci za vino koji su danas postali nezaobilazni uređaji u modernim kuhinjama. Tako u našoj ponudi možete naći hladnjake koji se ugrađuju ispod radne ploče i hladnjake koji se ugrađuju iznad radne ploče. 

Samostojeći hladnjaci fleksibilniji za postavljanje u prostor dok su ugradbeni hladnjaci pomno su izrađeni kako bi se besprijekorno uklopili u dizajn svake kuhinje. 

Hladnjaci koji su namijenjeni ispod radne ploče oni mogu biti različite širine, dok hladnjaci koji se ugrađuju iznad radne ploče ili integrirani, oni su uvijek iste širine ali različitih visina. 

Hladnjak birajte prema vlastitim preferencijama i potrebama, baš kao i vanjsku kuhinju. Skeldervik vanjske kuhinje ujedinjuju stil i funkcionalnost, a kreirane su za ugodno korištenje na europskim klimatskim uvjetima cijele godine.

Nastavite čitati

Bilje

Kako održavati i njegovati bonsai u zatvorenom prostoru? Ovi će savjeti pomoći

Njihova kompaktna priroda je šarmantna i nudi potpuno drugačiju privlačnost od većih sobnih biljaka

Uzgoj bonsaija ostaje specijalizirana niša, ali učenje umjetnosti bonsaija danas je dostupnije nego ikada. Prikupili smo savjete za uzgoj bonsaija u zatvorenom prostoru, uključujući savjete Tonija Adžića, zagrebačkog stručnjaka za bonsai. Evo najboljih savjeta za njegu bonsaija u zatvorenom prostoru – i kako ga zapravo održati na životu!

Bonsai – drvo u posudi

Bonsai u prijevodu znači drvo u posudi. Iako izvorno potiče iz Kine, tehnika izrade usavršena je u Japanu. Umjetnost bonsaija tradicionalno se prakticirala na otpornim biljkama na otvorenom, što je dijelom razlog zašto imaju reputaciju da umiru u zatvorenom prostoru. Obožavate li stabla, a ograničeni ste prostorom da biste posadili vlastito, pokušajte s drvenom japanskom tehnikom koja drvo pretvara u pravo umjetničko djelo.

Stabala koja možete uzgojiti u posudama: Dodajte boju i visinu vašim terasama i dvorištima

Bonsai možete napraviti sami od bilo koje vrste drveta, poput javora ili glicinije, a jednako dobro izgledaju i zimzelena i listopadna stabla. Adžić objašnjava da je zabluda da se za bonsai mora koristiti posebna vrsta drveta, ne mora biti patuljasta vrsta.

Kako napraviti bonsai

Njega bonsaija

Postavite biljku na indirektno svjetlo. Pronađite mjesto za vaš bonsai u dijelu kuće s puno jakog, ali neizravnog svjetla. Pripazite jer mnogi prostori odmah uz prozore mogu biti problematični. Izravno sunce je preoštro, a bonsai treba držati podalje od hladnih propuha i izravne topline radijatora, koji su često postavljeni ispod prozora.

Kako napraviti bonsai

Održavajte vlažnost, ali ne prelijte vodom. Procijenite potrebe za vodom vašeg bonsaija kao što biste to učinili s bilo kojom drugom biljkom: Ubodite prst u tlo. Ako je suho, temeljito zalijte. Idealno je zalijevati kad tlo počne gubiti vlagu, što može biti svaki dan tijekom sezone rasta ili svaki drugi dan, odnosno i rjeđe kad je drvo u fazi mirovanja zimi.

Ako primijetite žućenje listova ili crne vrhove, moguće je da korijenje truli zbog previše vode. Dopustite biljci da se potpuno osuši, zatim je ponovno zalijte i pustite da se djelomično osuši prije sljedećeg zalijevanja. Ako problem potraje, tlo možda ne odvodi vodu dovoljno dobro, pa će biti potrebno presađivanje.

“Zemlja za bonsai treba dobro zadržavati vlagu, a propuštati višak vode van kroz posudu jer korijen ne smije biti potopljen u vodi. Zato što se uzgaja u plitkim, glinenim posudama, u toplijim danima, bonsai treba svakodnevno zalijevati, a treba li presađivanje to svakako treba napraviti u vrijeme mirovanja stabla, od jeseni do proljeća“, savjetuje Toni.

Bonsai, iako malen, i dalje je drvo pa većinu svojih hranjivih tvari dobiva iz sunca i zraka. Međutim, budući da su bonsai stabla ograničena na male posude s malo hranjivih tvari u tlu, na kraju će trebati gnojivo kako bi se nadomjestile hranjive tvari u tlu.

Kako presaditi bonsai u zatvorenom prostoru

Bonsai treba presađivati svake jedne do tri godine, ovisno o biljci, pa to ne morate odmah učiniti. Međutim, ako je vaš bonsai prodan u posudi bez drenažnih rupa, trebali biste ga što prije presaditi u posudu s njima.

Za održavanje bonsaija za početnike su potrebne samo škare za orezivanje i pinceta za uklanjanje osušenih listova i sitnog korova.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice