Uređenje interijera
Zdravija priprema hrane u glinenim posudama
Glina je prirodni materijal koji se oduvijek koristio za izradu posuđa i ukrasnih predmeta. Glinene posude za kuhanje hrani daju posebnu notu i ne propuštaju štetne metale, a čuvamo li u njoj hranu, duže će ostati topla.
Duga tradicija
Valentino Valent petrinjski je lončar koji nastavlja stoljetnu tradiciju izrade uporabnih predmeta od gline.

“Petrinjsko lončarstvo je posebno po uporabnim predmetima koje smo radili od naše autohtone petrinjske gline koja je za tadašnje vrijeme, kada se to počelo proizvoditi, bila sasvim solidna”, govori Valentino.
Potrebne su vješte ruke
Izrada glinenih predmeta na lončarskom kolu zahtjeva vješte ruke i majstorsko znanje, a kvaliteta gline i temperatura pečenja utječu na svojstva uporabne keramike.

“Uporabna keramika podrazumijeva nešto što se u pravilu koristi u kontaktu sa hranom. Da bismo to ostvarili moramo imati završni sloj glazure bez pukotina, bez nekakvih nedostataka, a neke stvari koje se mogu koristiti za kuhanje na otvorenoj vatri moraju biti takvih svojstava da podnose ta nejednolika grijanja i da ne dolazi do pucanja. Nije baš zgodno da lonac u kojem na primjer kuhamo grah, pukne usred kuhanja, to nam upropaštava cijeli ručak”, objašnjava Josip Srabotnak iz Ravitere.


Dok uporabna keramika za serviranje hrane nema tako stroge zahtjeve, ono što koristimo za kuhanje i pripremu, mora imati svojstvo jednolikog zagrijavanja i podnošenja visokih temperatura.
Kvaliteta mora biti na nivou
“Današnje tržište iziskuje kvalitetnije predmete, naročito restorani za koje radimo, poznati hrvatski restorani koji žele kvalitetu, da taj tanjur bude uporaban na razini da ide u perilicu dnevno po 10, 20, 30 puta, a takvi predmeti iziskuju i najkvalitetniju glinu”, kazuje lončar Valentino.

Kako postupati s keramičkim predmetima?
Josip objašnjava da se načelno svaka keramika može prati, koristiti u pećnici, no neka samo jednom, a neka i više puta. Kada želimo imati keramiku veće kvalitete, u pravilu se mora ispeći na višim temperaturama, jer su takvi završni slojevi glazure puno postojaniji i otporniji na pranje, imaju veću čvrstoću i time su dugotrajniji. Ako želimo da naš predmet kratko traje, onda se može upotrijebiti bilo koja glina.

Pekač kao zamjena za peku
Za pripremu hrane najpopularniji je pekač, napravljen od gline koja je pripremljena tako da može podnijeti velike temperaturne razlike.

To je posuda koja se koristi za pripremanje hrane u električnoj pećnici i dobra je zbog toga što dobijete skoro pa identičan okus hrane kao i pod pekom na otvorenoj vatri, ali je puno jednostavnije i ne iziskuje posebnu pripremu.
Hoće li uporabna keramika zadržati svoj sjaj i nakon pranja u perilici, ovisi o završnom sloju, odnosno glazuri.
Visoke temperature pečenja doprinose otpornosti
Keramika koja je pečena na nižoj temperaturi u pravilu puno brže dođe do nekakvih mat površina, odnosno prije stradava završna glazura. Sve što je pečeno na visokim temperaturama, 1000, 1250, je dugotrajnije i puno otpornije na utjecaj takvih stvari u perilici.


Sami ćemo teško prepoznati o kakvoj keramici se radi i na kojoj temperaturi je pečena, no stručnjak će ipak pokušati pomoći.
Iako je izrada na lončarskom kolu prilično brza, dugotrajan je proces sušenja i pečenja uporabne keramike. Izrađuju se manje količine, ali zato je njihova kvaliteta neupitna.
Kućanski uređaji
Samsung pametna perilica rublja: Tehnologija koja štedi vrijeme i energiju
Olakšajte si život!

Kad kupujete novu perilicu rublja, vjerojatno imate određena očekivanja. Želite da dobro pere, da ima dovoljan kapacitet za vašu obitelj, da vam neće uništiti odjeću…
Ako želite perilicu koja sama bira program pranja, automatski dozira deterdžent ili kojom možete upravljati putem mobitela tada je pametna perilica rublja pravi izbor za vas.
Samsung pametna perilice rublja nudi upravo to – praktičnost, uštedu vremena i lakše korištenje bez previše razmišljanja.
Posljednjih godina korisnici se sve više odmiču od tradicionalnih kriterija poput dimenzija i kapaciteta te se okreću rješenjima koja prate suvremeni način života. Jedan od njih je i Ivan Polojac, koji koristi Samsungovu pametnu perilicu rublja.
Samsung Bespoke AI pametni kućanski uređaji koji olakšavaju svakodnevicu

Samsung pametna perilica rublja: Kad se tehnologija prilagodi vašoj svakodnevici
„Za mene je bilo ključno to što mogu upravljati perilicom preko aplikacije. Znam kad ću završiti s poslom, kada dolazim kući i jednostavno ju isprogramiram da u tom trenutku već završi pranje.“, objašnjava Ivan. Ono što dodatno olakšava svakodnevicu je pametni dispenzer. Dispenzer sam prepoznaje količinu rublja, razinu zaprljanosti, vrstu materijala i automatski dozira deterdžent i omekšivač.



Uz pomoć umjetne inteligencije perilica prepoznaje i tkanine, te prilagođava broj okretaja i potrošnju energije kako bi zaštitila odjeću i osigurala optimalne rezultate.
Ne volite usisavati? Ovaj pametni uređaj bi vam mogao promijeniti mišljenje
Udobnost, učinkovitost i higijena na dohvat ruke
Osim klasičnih funkcija pranja, korisnici mogu odabrati i program osvježavanja parom – praktičan kad želite brzo osvježiti odjeću bez pokretanja cijelog ciklusa.
„Kad mi je kćer bila mala, bilo je svakakvih fleka, a ovo s ecco bubble osvježavanjem mi se pokazalo super korisno“, dodaje Ivan.
Dodatni plus je i Eco Bubble tehnologija. Deterdžent se prije pranja miješa s vodom i zrakom kako bi nastali mjehurići koji dublje prodiru u tkaninu i učinkovito uklanjaju nečistoće.
Za Ivana, kao i za mnoge druge korisnike, najvažnije je što više ne mora razmišljati o svakom detalju. Perilica to radi za njega. „Iskreno, bio sam tutlek za pranje rublja. Sad znam da će odjeća biti čista, očuvana i spremna bez da se posebno trudim.“

Samsung pametna perilica rublja donosi upravo to – kombinaciju tehnologije, praktičnosti i jednostavnog korisničkog iskustva, čineći pranje rublja lakšim nego ikad.
Čišćenje i organizacija
Razvrstavanje otpada: Kako pravilno odvajati smeće i izbjeći neugodne mirise ljeti
Ljeti, zbog visokih temperatura, otpad brže počinje zaudarati, zato je važno redovito razvrstavati i iznositi smeće kako bi vaš dom ostao bez neugodnih mirisa

Razvrstavanje otpada postalo je dio svakodnevice, no mnogi se i dalje pitaju koja vrećica ili kanta služi za koju vrstu otpada i kako organizirati kućni prostor da otpad ne stvara neugodne mirise – pogotovo tijekom ljetnih vrućina. U Hrvatskoj je razvrstavanje otpada obavezno, a osim što štiti okoliš, doprinosi i čišćem, zdravijem domu.
Moć recikliranja: Kako funkcionira, koje su prednosti i kako pravilno reciklirati
U ovom članku donosimo pregled koje su boje vrećica i spremnika za razvrstavanje otpada, praktične savjete kako spriječiti neugodan miris smeća ljeti te odgovore na najčešća pitanja građana. Naučit ćete kako razvrstavanje otpada može biti jednostavno uz dobar sustav kanti, redovno pražnjenje biootpada i korištenje besplatnih aplikacija koje olakšavaju svakodnevno snalaženje.
Koja je vrećica ili kanta za što?
U većini hrvatskih gradova koristi se standardizirani sustav boja i spremnika za razvrstavanje otpada.
1. Plava kanta – papir i karton
U plavu kantu odlaže se papir i karton: novine, časopisi, kutije od kartona, papirnate vrećice, uredski papir i omoti od jaja. Ne smije se odlagati zaprljani ili masni papir, papirnati ubrusi, maramice i pelene.
2. Žuta kanta ili vrećica – plastika i metal
U žutu kantu odlažu se plastične boce, tetrapak ambalaža, limenke, plastične posudice, folije i konzerve. Ne odlaže se ambalaža s ostacima hrane, staklo ni velike količine stiropora.
3. Zelena kanta ili vrećica – staklo
U zelenu kantu odlaže se prozirno i obojeno staklo poput boca i staklenki. Ne smije se odlagati keramika, porculan, ogledala ni staklena ambalaža koja je sadržavala kemikalije.
4. Smeđa kanta ili vrećica – biootpad
U smeđu kantu odlaže se biootpad: ostaci voća i povrća, ljuske jaja, talog kave, vrećice čaja, uvelo cvijeće i manja količina vrtnog otpada. Ne smiju se odlagati ulje, meso, kosti, pepeo, mačji i pseći izmet.
5. Crna kanta ili plava vrećica – miješani komunalni otpad
U crnu kantu odlaže se sve što se ne može reciklirati ni kompostirati, poput pelena, brisača, prašine iz usisavača i ambalaže zaprljane hranom.

Kako spriječiti neugodne mirise ljeti?
Visoke temperature ubrzavaju raspadanje otpada i širenje neugodnih mirisa. Evo praktičnih savjeta za lakše razvrstavanje otpada ljeti:
- Biootpad iznosite svaki dan ili svaki drugi dan, posebno riblje i mesne ostatke.
- Ako ga ne možete odmah baciti, spremite ga u zatvorenu posudu i držite u hladnjaku dok se ne nakupi dovoljna količina.
- Biorazgradive vrećice za biootpad stavite u manju kantu ili kutiju jer sprječavaju curenje i raspadanje sadržaja.
- Na dno kante za biootpad stavite sloj starog papira ili kartona za upijanje tekućine.
- Isperite ambalažu poput boca, tetrapaka i limenki prije odlaganja kako biste spriječili neugodne mirise i privlačenje insekata.
- Papir i karton držite na suhom kako se ne bi raspali.
- Perite kante jednom tjedno i povremeno ih pospite sodom bikarbonom koja neutralizira mirise.
Koje kante uzeti za razvrstavanje otpada u kući?
Za uredno i praktično razvrstavanje otpada preporučuje se sljedeće:
- Set od tri do pet kanti različitih boja ili s naljepnicama (plava, žuta, zelena, smeđa, crna).
- Kante s pedalom i poklopcem za biootpad i miješani otpad kako bi se spriječilo širenje mirisa i pristup muha.
- Veće kante od za papir, plastiku i staklo jer ti materijali ne stvaraju neugodan miris.
- Manja kanta s biorazgradivim vrećicama za biootpad, osobito ako svakodnevno kuhate.
- Kuhinjski komposteri s filtrom za stanove ili klasični komposteri ako imate balkon ili vrt.

Najčešća pitanja građana o razvrstavanju otpada
Gdje se mogu nabaviti vrećice za miješani komunalni otpad?
Vrećice za miješani komunalni otpad dostupne su u većini trgovačkih centara i kioska Tiska u vašem gradu. Kupnjom tih vrećica plaćate uslugu odvoza otpada sukladno važećim odlukama komunalnih poduzeća.
Smijem li koristiti druge vrećice za miješani komunalni otpad?
Ne, za miješani komunalni otpad potrebno je koristiti službene vrećice označene logom Čistoće i grada Zagreba kako bi sustav naplate funkcionirao ispravno.
Što učiniti s uljem nakon prženja?
Ulje nemojte bacati u odvod. Ohladite ga, stavite u plastičnu bocu i odložite u spremnik za otpadno jestivo ulje koji se nalazi na reciklažnim dvorištima i kod nekih trgovačkih centara.
Mogu li kompostirati biootpad u stanu?
Da, sve više ljudi koristi kuhinjske kompostere s aktivnim filterima za uklanjanje mirisa. Tako smanjujete količinu biootpada, a dobivate kvalitetno gnojivo za balkonske biljke.

Vodič za kućno kompostiranje: Metode, savjeti i rješenja za svako kućanstvo
Koristite aplikaciju Razvrstaj mojZG
Ako ste ikada bili u nedoumici kamo odložiti određeni predmet ili vrstu otpada, Grad Zagreb razvio je aplikaciju Razvrstaj mojZG. Ova aplikacija omogućuje brzo pretraživanje i jasne upute kamo i kako pravilno odložiti sve vrste otpada. Aplikaciju možete preuzeti na službenoj stranici Razvrstaj mojZG.
Razvrstavanje otpada nije samo zakonska obveza, već i odgovornost prema okolišu i budućim generacijama. Uz dobar sustav kanti, svakodnevno pražnjenje biootpada i korištenje aplikacija za lakše snalaženje, razvrstavanje otpada postaje jednostavna navika koja čini veliku razliku za vaš dom i okoliš.