Povežimo se

Uradi sam

Zimske nevolje s autom – korisni savjeti

Brave koje su se zamrznule čest su problem na vozilu kad se temperatura zraka spusti ispod ništice. Prave muke zimi zadat će i startanje motora, a da ne govorimo o situaciji kad vozilo ‘zapne’ u snijegu. Što tada učiniti?

 

Najbolje rješenje za odmrzavanje brave jest nabaviti sprej za odmrzavanje. Nekoliko pritisaka na poklopac spreja i za desetak sekundi vrata će biti otvorena. Dakako, sprej ne ostavljajte u automobilu već ga sa sobom nosite u kuću.

• Bravu možete odmrznuti i zagrijavanjem ključa upaljačem ili šibicama. Pritom budite oprezni. Ne pokušavajte na silu okretati ključ jer se u zagrijanom stanju brže i lakše slomi.

• Staro je pravilo: bolje spriječiti nego liječiti. Stoga je brave zimi najbolje podmazati sredstvom za podmazivanje u spreju. Bit će dovoljno ponoviti to dva do tri puta mjesečno. Ukoliko nemate sprej, dobro će poslužiti i motorno ulje. Nekoliko puta uronite ključ u ulje i okrenite u bravi.

Kad parkirate vozilo zimi pri niskim temperaturama, izbjegavajte zatezanje ručne kočnice, jer lako može doći do zamrzavanja užeta kočnice. Da biste zakočili vozilo, ubacite mjenjač u prvu brzinu. Ukoliko je vaše vozilo parkirano na nizbrdici ubacite u “rikverc”.

Podvozje se može zamrznuti, a to za posljedicu ima otežano pritiskivanje papučica kočnice i spojke. Najčešća je reakcija vozača snažno pritiskivanje papučica pri čemu može doći do pucanja dijela prenosnog mehanizma. Umjesto snažnog pritiska, više puta uzastopce lagano pritiskujte papučicu dok ne popusti. Ako ni to ne pomogne, otvorene i dostupne dijelove prenosnog mehanizma poprskajte sprejom WD-40, ili nekim sličnim antikorozivnim sprejom.

Snijeg je napadao i na vaše vozilo i morate ga izvući iz snježnog okova. Kako to učiniti?

• Najbolje je rješenje mala lopatica u vozilu kojom ćete razgrnuti snijeg neposredno ispod guma u smjeru vožnje.

• Ukoliko pri ruci nemate lopaticu, izvadite prostirke s poda automobila (mogu pomoći i stare krpe ili komad platnene vreće) i podvucite ih što dublje možete pod gume pogonskih kotača u smjeru vožnje.

• U krajnjoj nuždi pomoći mogu i suputnici ili slučajni prolaznici. Potrebno je jako gurnuti vozilo ili sjesti na auto iznad pogonskih kotača da bi se povećalo trenje između podloge i površine guma.

• Pokušajte lagano pokretati vozilo naprijed-natrag, uvijek po istom pravcu, dok se ne stvori trag dovoljno dugačak za nesmetan izlaz vozila.

• Ne zaboravite – snažno pritiskivanje papučice akceleratora samo će vam otežati situaciju, jer će se kotači blokirati. Ispravite zato prednje kotače i pokušajte se izvući laganim dodavanjem “gasa”.

Paljenje motora je u zimskim uvjetima otežano. Postupak startanja možemo olakšati ako prije uključivanja elektropokretača pritisnemo pedalu spojke. Na taj se način odvaja motor od mjenjačkog dijela, pa elektropokretač okreće samo motor. Time smo pomogli elektropokretaču da lakše i brže pokreće, ali i akumulatoru.

• Ako se motor teže pokreće zbog navlaženih provodnika struje, pošpricajte provodnike sprejom WD-40 i ponovite startanje.

• Posudba struje od nekog drugog vozila, često je, nažalost, jedino rješenje. Za taj su vam postupak potrebni kablovi i malo vještine i znanja: “davatelj” struje neka pokrene motor i neka ga drži na 2000 do 3000 okretaja u minuti. Zatim crveni kabel spojite na pol akumulatora (klemu) davatelja označen s plus (+). Drugi kraj toga kabla spojite na plus klemu akumulatora primatelja. Crni kabel zatim spojite na pol akumulatora davaoca (klemu) označen s minus (-), a drugi kraj spojite na masu na motoru primatelja. Pričekajte dvije do tri minute i tada pokrenite motor vašeg vozila. Nakon uspješnog paljenja prvo skinite hvataljku s mase, a zatim i ostale.

 

Iz knjige: Mali savjeti 2, Dea Olup

Pripremio: Milan Pajnić, dipl.ing

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Efektni uskršnji aranžmani nikad nisu bili jednostavniji!

Najveći kršćanski blagdan godinama je u smislu dekoracija zaostajao za Božićem. No, razvojem florističke industrije uskršnji zec staje uz bok sobovima Djeda Božićnjaka, a blagdanske trpeze pune su aranžmana od kojih zastaje dah. Saznajte kako ih možete izraditi kod kuće.

Izradite sami svoje dekoracije i uštedite

Premda se zbog divljanja cijena najavljuje najskuplji Uskrs do sada, to ne znači da bi vaša blagdanska trpeza trebala oskudijevati dekoracijama, već da biste mogli izbjeći njihovu kupovinu u trgovini i potruditi se izraditi ih sami.

Kako bismo vam u tome pomogli, pozvali smo u pomoć  zagrebačku cvjetnu dizajnericu Željku Dušak koja nam je otkrila kako izraditi efektni aranžman za stol od balona i gipsa.

“Kako dobijemo gips? Tako da imamo balon koji napušemo, obučemo ga sa mokrim gipsom sa mrežicama, a kad se balon, odnosno gips osuši, dobijemo ovakvu jednu zdjelu odnosno jaje”, objašnjava Željka.

Donja ljuska jajeta poslužit će vam kao baza na kojoj ćete izgraditi svoj uskršnji aranžman. U nju dodate zemlju, lukovicu, sijeno, grančice masline, nekoliko praznih prepeličjih jaja i vaš aranžman je spreman za stol.

Zašto su toliko popularni?

Unatrag nekoliko godina aranžmani poput ovog apsolutni su hit u dekoriranju blagdanskih stolova. Doznali smo i odakle dolazi tolika popularnost.

“Ovakvi aranžmani su postali popularni zbog toga što se dizajn interijera zapravo usmjerio na nekakvom stavljanje cvijeća u prostorije i ja dosta pratim taj dizajn i došla sam na ideju da bih mogla ovako nešto iskoristiti u cvjetnom dizajnu, odnosno ukrasima za Uskrs”, govori Željka.

Brojne ideje i načini

Osim aranžmana u ljusci jajeta, dobili smo još neke naputke o tome čime bismo mogli ukrasiti svoju blagdanski stol.

Blagdanski stol možete oplemeniti s jednom jednostavnom pričom, sa starinskom zdjelicom od naših baka, staviti malo sijena, ukrasite jajčeka i dobit ćete još jednu jako lijepu dekoraciju za stol.

Budu li vam zdjelice potrebne za nešto drugo, aranžman uz malo mašte i nekoliko grančica možete složiti i na običnom tanjuru.

“Svatko doma ima tanjur koji može po mašti ukrasiti, ja sam stavila ovdje sijeno, masline, a možemo staviti i recimo jednog malog zeku”, objašnjava.

Pustite mašti na volju i ne komplicirajte

Za kraj smo ostavili bogati buket koji u blagdansku trpezu unosi i dašak romantike. Sve što vam je potrebno za izradu jest malo kreativnosti.

Što se tiče grešaka pri dekoraciji, njima se ne biste trebali opterećivati, kaže Željka. Bitno je samo da osluškujete svoj unutarnji glas, pustite mašti na volju i ne komplicirate.

“Moj savjet ove godine za uskršnje dekoracije je da budete svoji, da koristite minimalne ukrase, ne morate previše ukrašavati i pretjerivati, budite jednostavni, uzmite sve iz prirode, možda jedan cvijet i to je sasvim dovoljno”, zaključuje Željka.

Inače, paleta boja kojoj je poželjno pribjegavati ovog Uskrsa su one pastelnog spektra, ponajviše nijanse ružičaste, ljubičaste, zelene i žute. Što se kombinacija tiče, slijedite Željkin savjet i budite – svoji.

Nastavite čitati

Uradi sam

Isplati li se restauracija antiknog namještaja?

Restauracija namještaja možda nije uvijek isplativa, ali sentimentalne vrijednosti ipak nemaju cijenu. Restauracija antiknog namještaja posebna je vještina koja zahtjeva puno strpljenja i znanja iz različitih područja, od poznavanja materijala do stila u kojem je namještaj izrađen. Samo rijetki se danas bave ovim hvalevrijednim zanatom.

Restaurator posjeduje brojne vještine

Poznavanje starih tehnika izrade namještaja, prepoznavanje različitih stilova i njihovih karakterističnosti, samo su neke od vještina koje posjeduje dobar restaurator antiknog namještaja.

Dominik Šoštarić bavi se restauracijom namještaja. S obzirom na njegovo veliko iskustvo, već na prvi pogled može zaključiti je li riječ o novijem komadu ili replici. Antikni namještaj od replike se razlikuje u nekoliko detalja, koje stručno oko može lako prepoznati.

Namještaj u prošlosti bio je kvalitetniji

U vrijeme kada nije bila razvijena industrija kao danas, stolari su radili ručno, od kvalitetnijeg drveta, okovi su bili od mesinga i te komade namještaja smatramo majstorskim.

Dominik kaže kako se danas sve radi sa strojevima koji olakšavaju i ubrzavaju posao. Ipak, ističe da osobno smatra da je namještaj koji je pravljen u prošlosti bio puno kvalitetniji od ovog današnjeg.

Ljepota je u oku promatrača i o tome se ne raspravlja, kao niti oko vrijednosti namještaja koji ima sentimentalnu vrijednost.

Sentimentalna vrijednost

Namještaj koji Dominik dobije od klijenata ne mora nužno imati neku vrijednost, barem ne onu materijalnu. Ljudi se za restauraciju odlučuju dobrim dijelom iz sentimentalnih razloga jer ih podsjeća na nekog voljenog.

Restaurirati se može sve, a Dominik osobno preferira starije komade jer su mu zanimljiviji budući da su rađeni rukom. Obično za restauraciju uzima komade namještaja koji su napravljeni do Drugog svjetskog rata.

Taj stari namještaj najčešće je bio napravljen sa shelakom, odnosno politiran s njim. Shelak je prirodna smola koja se dobiva uz pomoć kukaca, zatim se to prerađuje i dobivamo listiće koji se tope u špiritu, te se s time polira, a premazuje se i unutrašnjost ladica, ormara. Sve je dezinficirano te se unutra može stavljati i donje rublje, roba, majice, apsolutno sve.

Vijek trajanja teško je odrediti

U pravilu, svaki drveni namještaj moguće je restaurirati, ali trajanje je teško odrediti. Količina posla ovisi o stanju drvenine. Što je komad stariji, više pažnje zahtjeva. Dobra restauracija traži korištenje starih tehnika, ali i starih materijala. Ako na originalnom komadu nije bilo vijaka, tijekom obnove se također ne smiju koristiti.

Dominik u svom radu uglavnom koristi stare materijale, primjerice stari ormar koji je u lošem stanju te ga se ne isplati restaurirati. Koristi masivna drva, a komad od orahovine uvijek je dobrodošao.

Dok se jednostavnije politiranje može koristiti za obnovu drva koje je ogrebano te mu tako vratiti stari sjaj, kod antiknog namještaja politiranje zahtjeva proces koji traje nekoliko tjedana.

Posao u kojem uživa

Dominik se u svojoj radionici Restauracija Šoštarić s ljubavlju posvećuje svakom komadu antiknog namještaja, a veliki izazovi ne predstavljaju mu nikakav problem.

Restauraciju uvijek prepustite stručnjaku, jer on će vašem starom namještaju udahnuti novi život.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice