Povežimo se

Uradi sam

Zimske nevolje s autom – korisni savjeti

Brave koje su se zamrznule čest su problem na vozilu kad se temperatura zraka spusti ispod ništice. Prave muke zimi zadat će i startanje motora, a da ne govorimo o situaciji kad vozilo ‘zapne’ u snijegu. Što tada učiniti?

 

Najbolje rješenje za odmrzavanje brave jest nabaviti sprej za odmrzavanje. Nekoliko pritisaka na poklopac spreja i za desetak sekundi vrata će biti otvorena. Dakako, sprej ne ostavljajte u automobilu već ga sa sobom nosite u kuću.

• Bravu možete odmrznuti i zagrijavanjem ključa upaljačem ili šibicama. Pritom budite oprezni. Ne pokušavajte na silu okretati ključ jer se u zagrijanom stanju brže i lakše slomi.

• Staro je pravilo: bolje spriječiti nego liječiti. Stoga je brave zimi najbolje podmazati sredstvom za podmazivanje u spreju. Bit će dovoljno ponoviti to dva do tri puta mjesečno. Ukoliko nemate sprej, dobro će poslužiti i motorno ulje. Nekoliko puta uronite ključ u ulje i okrenite u bravi.

Kad parkirate vozilo zimi pri niskim temperaturama, izbjegavajte zatezanje ručne kočnice, jer lako može doći do zamrzavanja užeta kočnice. Da biste zakočili vozilo, ubacite mjenjač u prvu brzinu. Ukoliko je vaše vozilo parkirano na nizbrdici ubacite u “rikverc”.

Podvozje se može zamrznuti, a to za posljedicu ima otežano pritiskivanje papučica kočnice i spojke. Najčešća je reakcija vozača snažno pritiskivanje papučica pri čemu može doći do pucanja dijela prenosnog mehanizma. Umjesto snažnog pritiska, više puta uzastopce lagano pritiskujte papučicu dok ne popusti. Ako ni to ne pomogne, otvorene i dostupne dijelove prenosnog mehanizma poprskajte sprejom WD-40, ili nekim sličnim antikorozivnim sprejom.

Snijeg je napadao i na vaše vozilo i morate ga izvući iz snježnog okova. Kako to učiniti?

• Najbolje je rješenje mala lopatica u vozilu kojom ćete razgrnuti snijeg neposredno ispod guma u smjeru vožnje.

• Ukoliko pri ruci nemate lopaticu, izvadite prostirke s poda automobila (mogu pomoći i stare krpe ili komad platnene vreće) i podvucite ih što dublje možete pod gume pogonskih kotača u smjeru vožnje.

• U krajnjoj nuždi pomoći mogu i suputnici ili slučajni prolaznici. Potrebno je jako gurnuti vozilo ili sjesti na auto iznad pogonskih kotača da bi se povećalo trenje između podloge i površine guma.

• Pokušajte lagano pokretati vozilo naprijed-natrag, uvijek po istom pravcu, dok se ne stvori trag dovoljno dugačak za nesmetan izlaz vozila.

• Ne zaboravite – snažno pritiskivanje papučice akceleratora samo će vam otežati situaciju, jer će se kotači blokirati. Ispravite zato prednje kotače i pokušajte se izvući laganim dodavanjem “gasa”.

Paljenje motora je u zimskim uvjetima otežano. Postupak startanja možemo olakšati ako prije uključivanja elektropokretača pritisnemo pedalu spojke. Na taj se način odvaja motor od mjenjačkog dijela, pa elektropokretač okreće samo motor. Time smo pomogli elektropokretaču da lakše i brže pokreće, ali i akumulatoru.

• Ako se motor teže pokreće zbog navlaženih provodnika struje, pošpricajte provodnike sprejom WD-40 i ponovite startanje.

• Posudba struje od nekog drugog vozila, često je, nažalost, jedino rješenje. Za taj su vam postupak potrebni kablovi i malo vještine i znanja: “davatelj” struje neka pokrene motor i neka ga drži na 2000 do 3000 okretaja u minuti. Zatim crveni kabel spojite na pol akumulatora (klemu) davatelja označen s plus (+). Drugi kraj toga kabla spojite na plus klemu akumulatora primatelja. Crni kabel zatim spojite na pol akumulatora davaoca (klemu) označen s minus (-), a drugi kraj spojite na masu na motoru primatelja. Pričekajte dvije do tri minute i tada pokrenite motor vašeg vozila. Nakon uspješnog paljenja prvo skinite hvataljku s mase, a zatim i ostale.

 

Iz knjige: Mali savjeti 2, Dea Olup

Pripremio: Milan Pajnić, dipl.ing

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Ako biljke brzo rastu i ne stignete sve koristiti, jednostavno ih osušite

Biljke koristimo tisućama godina kao ukras ali i kako dodatke jelima, radi njihove boje i arome. Dok ćemo tijekom proljeća i ljeta koristiti najčešće svježe začine, ponekad oni tako brzo rastu da ih je nemoguće sve iskoristiti. Lako im možete produljiti život ako ih na vrijeme osušite, pohranite, i koristite za pripremu jela kada više nemate svježe pri ruci.

Sušeni začini su često puno intenzivnije arome i mirisa te puno dulje traju, a najčešće koristimo bosiljak, kadulju, ružmarin… Donosimo najjednostavniji način sušenja začinskog bilja.

Kako sušiti začinsko bilje?

Proces je izuzetno jednostavan i svatko ga može koristiti a potreban vam je samo – zrak.

Uzmite papirnatu vrećicu i napravite rupe.
Uzmite nekoliko biljki i zavežite u malo svežanj.
Stavite ih u papirnatu vrećicu i zavežite ju gumicom.
Objesite ju na mjesto gdje cirkulira zrak.
Ostavite tako par tjedana da se suše i vaši začini su spremni za upotrebu.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Kako prepoznati da je bilje suho? Kada je spremno za upotrebu, ono će se početi mrviti. Koliko će vremena biti potrebno za to, ovisi i o temperaturi zraka, vlažnosti ali i začinima koje sušite. Na vama je da prilagodite vrijeme koliko će sušenje trajati.

Kako pohraniti sušeno bilje?

Ovo je važan korak kod sušenja začinskog bilja jer će pravilna pohrana utjecati na njihov okus ali i trajanje. Idealno bi bili pohraniti ih u zatvorene posude na tamno, hladno i suho mjesto. Ako stoje izložene na svjetlu, gube aromu jako brzo.

Koristite staklene posude, jer su najbolje za očuvanje – štite od vlage i insekata.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Iako je zvuk neugodan, često nije u pitanju veliki kvar

Ako svaki dan kad se vratite kući čim stavite ključ u bravu poželite kupiti nova vrata, vjerojatno se ne radi o tako velikom problemu. Škripanje često otkriva samo da se vrata trljaju u okvir.

To je problem koji se lako da riješiti, a sve potrebno vjerojatno imate kod kuće. Evo kako sami možete popraviti vrata koje škripe.

Koristite lak za kosu

Tko bi rekao da nešto što stavljamo u kosu može pomoći i kod problema s vratima. Lak za kosu će napraviti polimer oko šarki za vrata i to će spriječiti nastanak neugodnog zvuka škripanja. Sam postupak ne može biti jednostavniji, uzmite lak i pošpricajte direktno na šarke.Iako je odlična opcija, neće dugo potrajati pa ćete za nekoliko dana postupak ponavljati…

Jednostavna pravila za održavanje perilice i sušilice rublja

Koristite sapun

Masnoće i ulja koja se nalaze u sapunu sadrže lubrikant koji će riješiti vaš problem, sve što trebat je koristiti sapun s visokim udjelom masti, namočite ga s malo vode i pređite preko mjesta gdje se zvuk javlja. Nekoliko puta otvorite i zatvorite vrata kako bi višak otpao i kako biste provjerili je li problem riješen.

Koristite maslinovo ulje

Maslinovo ulje je dobro imati pri ruci ako vam škripe vrata, a kako biste olakšali posao, uzmite kapaljku kako ono ne bi završili posvuda već samo na potrebnom mjestu. Ako ste čuli da možete koristiti majonezu, nemojte to raditi jer neće pomoći.

Pet prirodnih pripravaka koji će ukloniti neugodne mirise u prostoru

Koristite vazelin

Vazelin osim za ispucale usne možemo koristi u razne svrhe, a služe kao pomoć kod vrata koja škripe. Baš kao i sve navedene proizvode, uzmite malu količinu vazelina te nekoliko puta otvorite i zatvorite vrata kako bi dospio u svaki potreban kutak šarke. Ako vam vrata jako škripe, potrebno je skinuti šarku i cijelu obložiti vazelinom te ukloniti višak.

Koristite svijeću

Neki tvrde da nema boljeg lubrikanta od parafinskih svijeća, pa zašto ne isprobati? Prije korištenja je potrebno svijeću zapaliti i nakapati vosak po šarkama. Malo izvucite igle u šarkama prije nego nakapate vosak i pazite da se ne opečete.

Kada ste gotovi vratite ih u šarke i nekoliko puta provjerite škripe li vrata i dalje. Ako problem nije riješen, sve ponovite nekoliko puta.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice