Uradi sam
Upoznajte drevnu umjetnost – dot mandala art
Njezina ljepota privukla je i buduću učiteljicu koja točkastom mandalom ukrašava brojne predmete.
Jedan od najstarijih simbola poznatih čovjeku, mandala, inspiracija je mnogima. U religijama, ali i znanosti tumačenja su različita. Za neke je njezino crtanje dio meditativne prakse, a psihoanalitičarima koji su je crtali je ispunjena unutrašnjost kružnice davala bolji uvid u vlastiti život. Njezina ljepota privukla je i buduću učiteljicu koja točkastom mandalom ukrašava brojne predmete.
Umjetnica Dot Mandala Arta Ana Kolar oslikavati razne predmete počela je još u srednjoj školi. Ukrasila je tako brojna platna i porculan, a svaki je predmet unikatan. Nama je pokazala kako se ovom tehnikom oslikava porculanska šalica.
Kako se ukrašava tehnikom dot mandala?
Tehnika dot mandala specifična je po tzv. točkanju, odnosno cijela se gradi pomoću tih točkica.
Kreacije su rezultat trenutne inspiracije, a paleta dostupnih boja je potpuna. Nakon reda zlatnih, slijede brončane točkice.
Ponekad u glavi zamisli skicu kako bih predmet htjela oslikati, no većinom je to rezultat trenutne inspiracije. Naglašava kako su boje koje se koriste bitne jer njihova kombinacija stvara tu umjetnost.
Zemljani tonovi i crno bijele kombinacije su vrlo popularne, a upravo one su i favoriti umjetnice.
Točkice bi trebale biti pravilne, ali to nije nužno. Kada je sve gotovo i kada se promotri cjelina, sve male nepravilnosti koje se potkradu, nisu toliko uočljive. A ako i dođe do pogreške, ona se lako ispravlja štapićem za uši dok je boja još mokra.
Princip izrade je sljedeći: osam točkica za jedan oblik nakon čega slijedi 10-minutno sušenje.
Kod daljnje izrade, šalicu oprezno hvatajte da ne biste pokvarili ono što ste do tada napravili. Isto tako, kada istiskujete boju ostavite malo mjesta između točkica, da se one ne bi spojile u jednu cjelinu kada se boja spusti i osuši.
Ako se rade geometrijski oblici, oni se mogu popuniti bojom iz posudice. Da boja ne bi bila transparentna, možete nanijeti više slojeva ili se prilikom izrade vraćati pa obnavljati boju.
Priprazite samo da ukrase nikada ne stavljate do vrha, jer treba ostaviti mjesta za nesmetano ispijanje omiljenog napitka. Nakon dva sata sušenja, šalica je spremna za pećnicu gdje će se peći na 150 stupnjeva 30 minuta. Procesom pečenja boje će postati vodootporne čime ćete je moći prati i u perilici posuđa.
Uz šalice i tanjuriće koje ste sami ukrasili svaka hrana i piće bit će ukusniji. A ako vas pri tome izrada veseli, ili u ovom slučaju čak i opušta, sreći neće biti kraja.
Uradi sam
Pisanice u vinu i ubrusima
Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.
Tajne pisanica u vinu i ubrusima otkrio nam je hobi slastičar Marko Strižak koji nas već godinama oduševljava slasticama.
Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.
Pisanice u vinu
Svježa jaja stavite u manji lončić i u potpunosti ih prelijte crnim vinom.
Pisanice možete napraviti i s bijelim vinom u koje ćete dodati prehrambenu boju.
„Preporučum crvenu i zelenu, jer su jače boje i lijepo se vide. Intenzitet boja pisanica ovisit će o omjeru vode i prehrambene boje. Jako je bitno da su jaja prekrivena u potpunosti sa vinom. Kad ste sve pripremili, jaja mogu na kuhanje. Prvo trebaju prokuhati, a nakon toga ih kuhate osam minuta. Znači kad su skuhana, ostavite ih da tako stoje, ne smijete ih dirati i trebaju u vinu odstajati osam sati ili preko noći“, objašnjava Marko.
Nakon toga jaja izvadite na rešetku, povremeno ih okrenite kako bi se svi dijelovi ravnomjerno osušili.
„One sad ne izgledaju savršeno naravno, ali kad se osuše pojavit će se kristalići koji će njima i dati njihovu čar. Ono što je bitno svakako je da ne ispirete pisanice. Mnogi naprave tu grešku i onda nema kristalića, pitaju se zašto. Znači ostavite ovako kako je da se osuši, bez ispiranja“, naglašava.
Ove pisanice nije potrebno mazati jestivim uljem.
Pisanice u vinu odlično će izgledati u prirodnoj košarici. Njena jednostavnost dodatno će u prvi plan staviti predivne kristaliće koji se presijavaju.
Pisanice u ubrusima
Marko predlaže i pisanice u ubrusima.
„Uzmete ubrus, jedno jaje, znači ovaoga puta to mora biti već kuhano jaje i zamotate ga u ubrus, što čvršće, naravno da ubrus ne pukne i onda uzmete gumicu i zavežete odozgora.
I sada uzmete boju. Znači malo kapate crvenu pa malo na primjer zelene. I sad možete stati na tome ili na primjer dodati još žutu. To je na vama, tu se igrate“, kaže.
Kada ste prehrambenom bojom pokapali ubruse, vrijeme je za drugi korak.
„Sada vam treba mješavina vode i octa, ja sam tu stavio primjerice 200 mililitara vode i 50 mililitara octa, ako ne radite više pisanica smanjite. Uzmite svaku pisanicu i dobro ju poprskajte tom mješavinom. I na kraju kad ste to napravili, onda stisnite dobro u ruci da se priljubi papir i znači tu vam je isto bitno da imate rukavice jer je ovo prljav posao. I ostavljate da se suši. I opet malo okrenite da se ravnomjerno suši“, objašanjava Marko.
Kad se ubrus skorz osuši, jaja lagano izvadite iz ubrusa i iznenadite se dizajnom koji ste dobili. Pisanice zatim premažite jestivim uljem.
Sretan Uskrs!
Uradi sam
Uskrsni vijenci
Uskrs nam je sve bliže, a uz osobnu duhovnu pripremu za ovaj blagdan poželjno je ukrasiti i vlastiti dom. Dekoraterka Dea Gajdek, dala nam je odličan primjer kako.
Uskrsni vijenci ukrasit će vrata svakog doma ili unutrašnje zidove. Možete ih napraviti u raznim verzijama, a mi vam donosimo dvije verzije uskršnjeg vijenca.
Prva verzija je od maslinovih grančica, a druga od suhog bilja. Vijenci se pletu na krug sačinjen od grančica Cica Maca.
Vijenac od maslinovih grančica
Na jedan kraj vijenčiča pričvrstite vikler žicu. Motate ju oko vijenca jedan i pol krug i nakon toga ju učvrstite napravivši čvor, odnosno vrtite jedno oko drugoga te napravite još jedan krug.
Maslinu narežite na jednake dijelove, tj. na jednake dužine. Napravite buntiće po pet grančica maslina i nižete ih na vjenčić te osiguravate žicom. Nižite buntić za buntićem dok krug nije pun.
„Dobra stvar u izradi vijenaca od maslina je to što ne možete pogriješiti. Što je čupavije, to je simpatičnije“, kaže dekoraterka Dea Gajdek.
Kaže kako je izabrala maslinu kao materijal s kojim radi uskršnje vjenčiće zato što je ona blisko povezana sa Uskrsom i ovim razdobljem, a također i zato što je s njom kaže vrlo je lako raditi dok je svježa. „Kada se posuši nakon nekog vremena, ona i dalje izgleda lijepa i ostaje u svojem obliku“, ističe Dea.
Napominje i da kod završetka nizanja buntića maslinovih grančića može biti ‘malo zeznuto’, zato što kraj prekrivaju početne grane. „Kada vežete te krajnje grančice, malo podignite rukom desnom dok vežete s lijevom te grančice kako ne bi zahvatili sa žicom ove druge grančice. Ove zadnje grane također možete malo skratiti kako one ne bi podizale prednji dio vijenca“, objašnjava dekoraterka.
Na kraju žicom napravite malo veći luk i kroz njega provucite vikler žicu te zategnite. Tako ćete biti sigurni da su sve masline osigurane i da se neće pomicati.
Kad ste gotovi s pletenjem, vrijeme je za trakicu i mašnicu u veselim bojama. Traku režete na bilo koju željenu dužinu, na koju želite objesiti vjenac. Trakicu stavite na dio gdje se spaja početak i kraj vijenca.
Mašnicu vrućim ljepilom pričvrstite na sredinu vjenčića, a njegov izgled upotpunite leptirićima.
Vijenac od šarenog suhog cvijeća
Druga verzija uskrsnog vijenčića bit će u žarkim bojama. Fuksija, roza, narančasta, ljubičasta i roza činit će savršenu cjelinu.
„Izabrala sam vrstu biljaka koja se zove falaris, ona dolazi u fuksija rozoj i narančastvoj boji, narančaste nigele, posprejani, rozi lan i ljubičastu staticu. Ona nije sprejana. Radimo isto kao i vjenčić od maslina, uzimamo male buketiće i vežemo na vijenac sa žicom“, objašnjava dekoraterka Dea Gajdek.
Isiče kako buketiće treba stavljati raznoliko kako bi vijenac bio živahniji, a ne sortiran po bojama.
„Ovaj vijenac nećemo oplesti do kraja, već ćemo ostaviti mjesta za trakicu i kako bi dobili lijepi kraj, ove zadnje biljke ćemo okrenuti na drugu stranu i plesti obrnuto kako bi kraj bio ljepši“ kaže Dea.
Na sredinu vijenčića stavila je traku koju je zaljepila vrućim silikonskim ljepilom kako bi imala elegantno spajanje.
Dea napominje kako je odlična stvar kod vjenčića napravljenih od suhog bilja što mogu trajati ne samo mjesecima već godinama.
You must be logged in to post a comment Login