Povežimo se

Uradi sam

Upoznajte drevnu umjetnost – dot mandala art

Njezina ljepota privukla je i buduću učiteljicu koja točkastom mandalom ukrašava brojne predmete.

Jedan od najstarijih simbola poznatih čovjeku, mandala, inspiracija je mnogima. U religijama, ali i znanosti tumačenja su različita. Za neke je njezino crtanje dio meditativne prakse, a psihoanalitičarima koji su je crtali je ispunjena unutrašnjost kružnice davala bolji uvid u vlastiti život. Njezina ljepota privukla je i buduću učiteljicu koja točkastom mandalom ukrašava brojne predmete.

Umjetnica Dot Mandala Arta Ana Kolar oslikavati razne predmete počela je još u srednjoj školi. Ukrasila je tako brojna platna i porculan, a svaki je predmet unikatan. Nama je pokazala kako se ovom tehnikom oslikava porculanska šalica.

Kako se ukrašava tehnikom dot mandala?

Tehnika dot mandala specifična je po tzv. točkanju, odnosno cijela se gradi pomoću tih točkica.

Kreacije su rezultat trenutne inspiracije, a paleta dostupnih boja je potpuna. Nakon reda zlatnih, slijede brončane točkice.

Ponekad u glavi zamisli skicu kako bih predmet htjela oslikati, no većinom je to rezultat trenutne inspiracije. Naglašava kako su boje koje se koriste bitne jer njihova kombinacija stvara tu umjetnost.

Zemljani tonovi i crno bijele kombinacije su vrlo popularne, a upravo one su i favoriti umjetnice.

Točkice bi trebale biti pravilne, ali to nije nužno. Kada je sve gotovo i kada se promotri cjelina, sve male nepravilnosti koje se potkradu, nisu toliko uočljive. A ako i dođe do pogreške, ona se lako ispravlja štapićem za uši dok je boja još mokra.

Princip izrade je sljedeći: osam točkica za jedan oblik nakon čega slijedi 10-minutno sušenje.

Kod daljnje izrade, šalicu oprezno hvatajte da ne biste pokvarili ono što ste do tada napravili. Isto tako, kada istiskujete boju ostavite malo mjesta između točkica, da se one ne bi spojile u jednu cjelinu kada se boja spusti i osuši.

Ako se rade geometrijski oblici, oni se mogu popuniti bojom iz posudice. Da boja ne bi bila transparentna, možete nanijeti više slojeva ili se prilikom izrade vraćati pa obnavljati boju.

Priprazite samo da ukrase nikada ne stavljate do vrha, jer treba ostaviti mjesta za nesmetano ispijanje omiljenog napitka. Nakon dva sata sušenja, šalica je spremna za pećnicu gdje će se peći na 150 stupnjeva 30 minuta. Procesom pečenja boje će postati vodootporne čime ćete je moći prati i u perilici posuđa.

Uz šalice i tanjuriće koje ste sami ukrasili svaka hrana i piće bit će ukusniji. A ako vas pri tome izrada veseli, ili u ovom slučaju čak i opušta, sreći neće biti kraja.

Uradi sam

Kreativno zamotavanje poklona

Možda je ponekad dovoljno poklon zamotati u novinski papir, no lijepo omotani pokloni ispod bora, izazvati će bujicu osmijeha i uljepšati božićno jutro. Naša modna savjetnica pokazati će vam kako reciklirati ono što imate kod kuće.

Reciklirajte stare vrećice i dajte im novo ruho

Zamotavanje poklona može biti kreativan i zabavan proces, a originalne ideje ostavit će upečatljiv dojam. Prije kupnje novih papira, pregledajte vlastitu zalihu papira i ukrasnih vrećica.

Prošlogodišnja vrećica koja je malo iskidana ili prelomljena, može poslati potpuno krivu poruku domaćinu ili nekome kome ju daruješ. Zapravo, ona pokazuje da se niste potrudili, da je poklon unutra možda kupljen na brzinu, ili da ste uzeli nešto od kuće.

Umjesto toga, tu vrećicu možemo iskoristiti na kreativan način. Možete izrezati dio slike, pretvorite od vrećice ukrasni škarnicel ili neko drugo slično rješenje.

I najmanji papirići se mogu iskoristiti za neke fora stvari. Možete napisati lijepu čestitku, možete ih implementirati u neki dobar mozaik i slično.

Uložite trud, isplatit će se

Omot poklona govori o našoj posvećenosti i osjećajima prema osobi koju darujemo.  Zato izaberite jedan faktor iznenađenja – to mogu biti prirodne grane s češerima, napravite  mašnu od viška papira ili dodajte lampice.

Ako još uvijek niste kupili božićne darove, Alma savjetuje kako izabrati poklon i učiniti ga osobnijim.

Neka poklon bude smislen i osoban

Kupite personalizirane poklone, svaki poklon drugačije zapakirajte i ukrasite ga na način da izazove wow efekt. Nemojte kupovati svima isto niti darivati ono što već imate kod kuće. Pazite da na poklonima ne ostane cijena. Sve u svemu, neka poklon bude smislen, a ne kupljen reda radi.

Vrijeme koje provodimo zajedno najbolji je božićni dar, a uz svaki poklon, darujte i osmijeh.

Nastavite čitati

Uradi sam

Origami – napravite sami ukrase za bor

Jedan od ovogodišnjih hitova za Božić su ukrasi od papira, što je odlična zabava za cijelu obitelj. Želite li sami izraditi svoje ukrase, okušajte se u origamiju.

Sve popularnija umjetnost

Origami je japanska umjetnost savijanja papira, koja se upotrebljava u različite svrhe od dekorativnih do umjetničkih instalacija. Kažu da svaki Japanac zna napraviti barem ždrala, ali i Europljani sve više uče savijati papire.

Razgovarali smo sa predsjednicom Hrvatskog origami društva, Sanjom Čuček Srbljinović koja ponosno kaže da je danas u Hrvatskoj sve više origami autora te da zajedno čine zajednicu koja se zove Comunity for origami creators. Također, postoji i jedna mapa na kojoj možete kliknuti i vidjeti koliko u kojoj državi ima origamista koji stvaraju vlastite autorske modele. 

Kako se izrađuju origamiji?

Za izradu origamija potreban je komad papira, a dobiti ćete mali matematički laboratorij na dlanu.

Boje papira su neograničene, kombinacije odabirete sami, ali bitno je da papir ima dulja vlakna, zbog čega se ne može koristiti reciklirani papir.

Možete raditi od kraft papira odnosno papira za zamatanje, pod uvjetom da isto ima malo dulja vlakna i da je malo čvršći.  Možete raditi od plastike, možete raditi od svih ravnih materijala, možete čak raditi od žičanog materijala.

Nije komplicirano kako se možda čini

Kada pomislite na origami, možda automatski pomislite na neke kompleksne strukture, no za Božić možemo napraviti jednostavne i tradicionalne japanske ukrase.

Zvjezdice, prepoznatljiv ždral ili kamelija, sve kreće od jednog papira i savijanjem, bez rezanja, dobijemo jedinstvene ukrase.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice