Povežimo se

Uradi sam

Upoznajte drevnu umjetnost – dot mandala art

Njezina ljepota privukla je i buduću učiteljicu koja točkastom mandalom ukrašava brojne predmete.

Jedan od najstarijih simbola poznatih čovjeku, mandala, inspiracija je mnogima. U religijama, ali i znanosti tumačenja su različita. Za neke je njezino crtanje dio meditativne prakse, a psihoanalitičarima koji su je crtali je ispunjena unutrašnjost kružnice davala bolji uvid u vlastiti život. Njezina ljepota privukla je i buduću učiteljicu koja točkastom mandalom ukrašava brojne predmete.

Umjetnica Dot Mandala Arta Ana Kolar oslikavati razne predmete počela je još u srednjoj školi. Ukrasila je tako brojna platna i porculan, a svaki je predmet unikatan. Nama je pokazala kako se ovom tehnikom oslikava porculanska šalica.

Kako se ukrašava tehnikom dot mandala?

Tehnika dot mandala specifična je po tzv. točkanju, odnosno cijela se gradi pomoću tih točkica.

Kreacije su rezultat trenutne inspiracije, a paleta dostupnih boja je potpuna. Nakon reda zlatnih, slijede brončane točkice.

Ponekad u glavi zamisli skicu kako bih predmet htjela oslikati, no većinom je to rezultat trenutne inspiracije. Naglašava kako su boje koje se koriste bitne jer njihova kombinacija stvara tu umjetnost.

Zemljani tonovi i crno bijele kombinacije su vrlo popularne, a upravo one su i favoriti umjetnice.

Točkice bi trebale biti pravilne, ali to nije nužno. Kada je sve gotovo i kada se promotri cjelina, sve male nepravilnosti koje se potkradu, nisu toliko uočljive. A ako i dođe do pogreške, ona se lako ispravlja štapićem za uši dok je boja još mokra.

Princip izrade je sljedeći: osam točkica za jedan oblik nakon čega slijedi 10-minutno sušenje.

Kod daljnje izrade, šalicu oprezno hvatajte da ne biste pokvarili ono što ste do tada napravili. Isto tako, kada istiskujete boju ostavite malo mjesta između točkica, da se one ne bi spojile u jednu cjelinu kada se boja spusti i osuši.

Ako se rade geometrijski oblici, oni se mogu popuniti bojom iz posudice. Da boja ne bi bila transparentna, možete nanijeti više slojeva ili se prilikom izrade vraćati pa obnavljati boju.

Priprazite samo da ukrase nikada ne stavljate do vrha, jer treba ostaviti mjesta za nesmetano ispijanje omiljenog napitka. Nakon dva sata sušenja, šalica je spremna za pećnicu gdje će se peći na 150 stupnjeva 30 minuta. Procesom pečenja boje će postati vodootporne čime ćete je moći prati i u perilici posuđa.

Uz šalice i tanjuriće koje ste sami ukrasili svaka hrana i piće bit će ukusniji. A ako vas pri tome izrada veseli, ili u ovom slučaju čak i opušta, sreći neće biti kraja.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Produljite život buketu cvijeća

Predivne boje i mirisi buketa svježeg cvijeća uvijek su drag dodatak u svakom domu… Svi znamo da se rezanjem skraćuje život cvijeta, ali ipak možemo nešto učiniti kako bi ono što dulje trajalo i uljepšavalo prostor. Puno svježe vode koja će spriječiti razvoj bakterija, važan je korak, a i ostali savjeti su jednostavni i lako ih je slijediti.

1. Koristite čistu vazu

kako bu buket ostao svjež, važno je očistiti vazu u koju ćete ga staviti kako biste eliminirali potencijalni štetne bakterije i spriječili njihov rast. Možete biti sigurni da je čista tako što ćete dodati malo izbjeljivača u vodu te nakon pranja dobro isprati.

Ovo su najvažnija pravila kod sadnje hortenzija – ako želite da cvjetaju cijelo ljeto

2. Pazite kako režete stabljike

Uvijek je potrebno stabljike rezati pod kutem od 45 stupnjeva jer će taj korak spriječiti da one leže na na dnu vaze i zauzimaju puno mjesta. Ovako ćete im omogućiti i potpuno apsorpciju vode. Koristiti škare ili nož, a ako je moguće učinite to u vodi.

3. Uklonite višak lišća

Uz listove, uklonite i male grančice koje se mogu nalaziti na stabljiki. To je ustvari prva stvar koju morate napraviti kada buket unesete u kuću. Pravilo je da uklonite sve do linije gdje počinje voda jer lišće će trunuti i bakterije u vodi će skratiti život buketu.

4. Nahranite svoje cvijeće

Njemu će koristiti malo šećera i određene kiseline, kako bi bolje apsorbirale vodu. Možete kupiti i već gotove pripravke koji će hraniti vaše cvijeće, a potrebno ih je samo staviti u vodu.

5. Redovito mijenjajte vodu

Cvijeće uvijek mora imati svježu vodu kako bi se zaštitilo od bakterija. Savjet je da vodu mijenjate svaki dan jer ćete tako produljiti život buketu.

Želite biljke posaditi u pijesku? To je odlična ideja, a stručnjaci otkrivaju zašto

6. Cvijeće ne voli vrućinu

Baš kao i ostale biljke koje sadite u teglama, i vaš buket ima svoje potrebe. Ako ga stavite na mjesto gdje nema direktnog sunca, on će sigurno trajati dulje. Što je hladnija prostorija to će vaš buket biti sretniji.

Nastavite čitati

Uradi sam

Napravite sami omekšivače za rublje s mirisom po želji

Zašto biste omekšivač kupovali kad ga možete napraviti sami?

Omekšivači su sastavni dio pranja rublja, i malo tko će izostaviti ovaj dodatak koji naše rublje čini mekšim i mirisnim.

Martha Stewart američka je uspješna poslovna žena, spisateljica i poznata televizijska ličnost, a na svom portalu često otkriva jednostavne trikove za kućanstvo. Ovog puta doznajemo kako pripremiti omekšivač kod kuće i tako jednostavno kontrolirati njegove sastojke. Metoda je jednostavna, a većinu stvari već imate u kući.

5 odličnih trikova za čišćenje perilica rublja

Kako napraviti omekšivač od octa

Odlično za okoliš, odlično za vaše rublje! Ocat je odličan omekšivač i ako ga već niste koristili u tu svrhu, obavezno isprobajte. Osim što će omekšati rublje, uništava i sve potencijalne bakterije na rublju i ostatke praška. Ako se bojite mirisa octa na rublju, uvjeravamo vas da će on nestati kad rublje izvadite iz perilice.

Što je potrebno?

Destilirani bijeli ocat
Esencijalno ulje za miris po želji
Bocu s čepom

Kako napraviti?

500 ml octa stavite u bocu, dodajte 20-ak kapi esencijalnog ulja, zatvorite bocu i dobro promiješajte.

Jednostavne trikove za čišćenje sjenila i unutarnjih žaluzina otkriva stručnjakinja

Kako koristiti? Baš kako koristite i kupovni omekšivač.

Kako napraviti omekšivač s regeneratorom?

Ovo je odlična i svima dostupna metoda, ali je dobro znati da on neće biti dobar odabir za sve materijale te da će njegov miris ostati na odjeći.

Što je potrebno za pripremu? Regenerator za kosu, Destilirana voda i Boca s čepom. Kako napraviti? Otprilike 300 ml omekšivača stavite u bocu te dodajte destiliranu vodu. Kako koristiti? Baš kao i obični omekšivač ili onaj od octa.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice