Povežimo se

Uradi sam

Originalna ideja za božićni poklon

Unikatni dnevnici, rokovnici i kuharice mogu biti idealan božićni poklon. Kako biti originalan, unijeti u te poklone malo svoje osobnosti i sami ih napraviti, pokazala nam je Maja Mahovlić.

Idealan božićni poklon ne moramo nužno kupiti. Možemo ga napraviti i sami. Sve što vam treba je mašta i malo dobre volje. Ove godine okušajte se u izradi ručno rađenih dnevnika.

jounk-journal-maja-mahovlic-dom-na-kvadrat
jounk-journal-maja-mahovlic-dom-na-kvadrat-2
jounk-journal-maja-mahovlic-dom-na-kvadrat-3

Junk journal kao idealan božićni poklon

jounk-journals-maja-mahovlic-dom-na-kvadrat

Uspomene često pohranjujemo u foto albumima, dnevnicima, spomenarima. A kad ih spojimo u jedno i dodamo dašak nekih davnih i zaboravljenih vremena, dobijemo mala umjetnička djela.

Ideja ručno rađenih, craft dnevnika izvorno je nastala u SAD-u. Kod nas ih iz hobija izrađuje zagrepčanka Maja Mahovlić.  Do sad ih je napravila više od stotinjak.

„Ovo što radim se zove junk journals. Doslovan prijevod bi bio, dnevnici rađeni od smeća. Zapravo se misli na različite ostatke papira, omotnica.S vremenom je naravno ideja u rukama craftera prerasla u jedan hobi i sami dnevnici su dobili na svojoj estetici, odnosno postali su ljepši, šareniji, dobivali su različite teme“, kazala nam je Maja koja se ovim hobijem bavi od lockdown-a. Inače radi kao trenerica javnog nastupa, a u junk journals se zaljubila na prvi pogled. Njihova izrada, kaže, jako ju opušta.

craft-dnevnici-mja-mahovlic-dom-na-kvadrat

Izrada craft dnevnika

Iako su u pitanju raznolike knjige čija izrada traži dosta vremena, Maja je s nama podijelila jednu od brojnih tehnika kojima se služi u oslikavanju korica.

„Ovo je jedan hobi koji uzima dosta vremena i truda, ali netko tko je početnik može napraviti jednostavnu varijantu toga. Prijedlog je možda početi na običnoj bilježnici“, objašnjava nam Maja.

Za izradu craft dnevnika potrebno je minimalno tjedan dana, puno mašte te razni materijali i predmeti koje imate kod kuće i ne znate što s njima.

Romantične korice s 3D efektom

Prvi korak je izrada korica. A na isti se način mogu oslikati i korice knjiga.

izrada-craft-dnevnika-maja-mahovlic-dom-na-kvadrat

„Za ukrašavanje ove bilježnice, ja sam uzela jedan komad papira koji sam prije toga malo pobojala kavom, ali možete na internetu uzeti neku zgodnu sliku ili ovakav isječak. Ja sam uzela neko staro pismo. Prepolovit ću za početak ovaj papir i prerezati ga na dva dijela. I zalijepit ću ga na korice bilježnice. Ne mora biti sve precizno, ravno. Zapravo lijepa stvar kod ovog hobija je što ništa ne mora biti perfektno, da bi na kraju ispalo lijepo i kreativno“, govori nam Maja.

Zatim je potrebno odrezati komad obične spužvice i njome na rubove korica, tapkanjem, nanijeti crnu temperu. „Stvar sa spužvicom je da dobivamo ovako rubove koji su nejednaki i točkasti, a postižemo i starinski izgled korica“, objašnjava Maja.

tapkanje-boje-spužvicom-maja-mahovlic-dom-na-kvadrat

Sljedeći korak je razdvojiti slojeve salvete, i onaj posljednji bijeli dio natrgati na dijelove. Pomalo ih zgužvati te ljepilom za decoupage zalijepiti na rubove korica.

„Salvetu zapravo stavljamo da dobijemo jedan  3D efekt. Dakle da korice nisu samo pobojane, nego da imaju i malo teksture“, ističe Maja.

Salvete i rubove korica potrebno je zatim pobojati vodenim bojicama. Maja je odabrala dvije nijanse plave. Malo crne stavila je na kraju uz vanjski rub i ostavila da se dobro osuši prije stavljanja zlatne tempere koja će pojačati 3D efekt.

„Uzimam običan suhi kist , razmazujem boju kojom prelazim preko rubova salveta“, pokazuje nam Maja.

jounk-journal-maja-mahovlci-dom-na-kvadrat

Romantični izgled korica pojačat će starinski pečat.

Sve još treba pošpricati i prozirnim mat sprejom koji će spriječiti prenošenje boje na prste prilikom upotrebe dnevnika kojeg po želji još treba ukrasiti i iznutra.  Stavite li u njega fotografije i uspomene s vama dragom osobom bit to idealan božićni poklon.

craft-dnevnik-bozicni-poklon-dom-na-kvadrat

Uradi sam

Isplati li se restauracija antiknog namještaja?

Restauracija namještaja možda nije uvijek isplativa, ali sentimentalne vrijednosti ipak nemaju cijenu. Restauracija antiknog namještaja posebna je vještina koja zahtjeva puno strpljenja i znanja iz različitih područja, od poznavanja materijala do stila u kojem je namještaj izrađen. Samo rijetki se danas bave ovim hvalevrijednim zanatom.

Restaurator posjeduje brojne vještine

Poznavanje starih tehnika izrade namještaja, prepoznavanje različitih stilova i njihovih karakterističnosti, samo su neke od vještina koje posjeduje dobar restaurator antiknog namještaja.

Dominik Šoštarić bavi se restauracijom namještaja. S obzirom na njegovo veliko iskustvo, već na prvi pogled može zaključiti je li riječ o novijem komadu ili replici. Antikni namještaj od replike se razlikuje u nekoliko detalja, koje stručno oko može lako prepoznati.

Namještaj u prošlosti bio je kvalitetniji

U vrijeme kada nije bila razvijena industrija kao danas, stolari su radili ručno, od kvalitetnijeg drveta, okovi su bili od mesinga i te komade namještaja smatramo majstorskim.

Dominik kaže kako se danas sve radi sa strojevima koji olakšavaju i ubrzavaju posao. Ipak, ističe da osobno smatra da je namještaj koji je pravljen u prošlosti bio puno kvalitetniji od ovog današnjeg.

Ljepota je u oku promatrača i o tome se ne raspravlja, kao niti oko vrijednosti namještaja koji ima sentimentalnu vrijednost.

Sentimentalna vrijednost

Namještaj koji Dominik dobije od klijenata ne mora nužno imati neku vrijednost, barem ne onu materijalnu. Ljudi se za restauraciju odlučuju dobrim dijelom iz sentimentalnih razloga jer ih podsjeća na nekog voljenog.

Restaurirati se može sve, a Dominik osobno preferira starije komade jer su mu zanimljiviji budući da su rađeni rukom. Obično za restauraciju uzima komade namještaja koji su napravljeni do Drugog svjetskog rata.

Taj stari namještaj najčešće je bio napravljen sa shelakom, odnosno politiran s njim. Shelak je prirodna smola koja se dobiva uz pomoć kukaca, zatim se to prerađuje i dobivamo listiće koji se tope u špiritu, te se s time polira, a premazuje se i unutrašnjost ladica, ormara. Sve je dezinficirano te se unutra može stavljati i donje rublje, roba, majice, apsolutno sve.

Vijek trajanja teško je odrediti

U pravilu, svaki drveni namještaj moguće je restaurirati, ali trajanje je teško odrediti. Količina posla ovisi o stanju drvenine. Što je komad stariji, više pažnje zahtjeva. Dobra restauracija traži korištenje starih tehnika, ali i starih materijala. Ako na originalnom komadu nije bilo vijaka, tijekom obnove se također ne smiju koristiti.

Dominik u svom radu uglavnom koristi stare materijale, primjerice stari ormar koji je u lošem stanju te ga se ne isplati restaurirati. Koristi masivna drva, a komad od orahovine uvijek je dobrodošao.

Dok se jednostavnije politiranje može koristiti za obnovu drva koje je ogrebano te mu tako vratiti stari sjaj, kod antiknog namještaja politiranje zahtjeva proces koji traje nekoliko tjedana.

Posao u kojem uživa

Dominik se u svojoj radionici Restauracija Šoštarić s ljubavlju posvećuje svakom komadu antiknog namještaja, a veliki izazovi ne predstavljaju mu nikakav problem.

Restauraciju uvijek prepustite stručnjaku, jer on će vašem starom namještaju udahnuti novi život.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kreativno zamotavanje poklona

Možda je ponekad dovoljno poklon zamotati u novinski papir, no lijepo omotani pokloni ispod bora, izazvati će bujicu osmijeha i uljepšati božićno jutro. Naša modna savjetnica pokazati će vam kako reciklirati ono što imate kod kuće.

Reciklirajte stare vrećice i dajte im novo ruho

Zamotavanje poklona može biti kreativan i zabavan proces, a originalne ideje ostavit će upečatljiv dojam. Prije kupnje novih papira, pregledajte vlastitu zalihu papira i ukrasnih vrećica.

Prošlogodišnja vrećica koja je malo iskidana ili prelomljena, može poslati potpuno krivu poruku domaćinu ili nekome kome ju daruješ. Zapravo, ona pokazuje da se niste potrudili, da je poklon unutra možda kupljen na brzinu, ili da ste uzeli nešto od kuće.

Umjesto toga, tu vrećicu možemo iskoristiti na kreativan način. Možete izrezati dio slike, pretvorite od vrećice ukrasni škarnicel ili neko drugo slično rješenje.

I najmanji papirići se mogu iskoristiti za neke fora stvari. Možete napisati lijepu čestitku, možete ih implementirati u neki dobar mozaik i slično.

Uložite trud, isplatit će se

Omot poklona govori o našoj posvećenosti i osjećajima prema osobi koju darujemo.  Zato izaberite jedan faktor iznenađenja – to mogu biti prirodne grane s češerima, napravite  mašnu od viška papira ili dodajte lampice.

Ako još uvijek niste kupili božićne darove, Alma savjetuje kako izabrati poklon i učiniti ga osobnijim.

Neka poklon bude smislen i osoban

Kupite personalizirane poklone, svaki poklon drugačije zapakirajte i ukrasite ga na način da izazove wow efekt. Nemojte kupovati svima isto niti darivati ono što već imate kod kuće. Pazite da na poklonima ne ostane cijena. Sve u svemu, neka poklon bude smislen, a ne kupljen reda radi.

Vrijeme koje provodimo zajedno najbolji je božićni dar, a uz svaki poklon, darujte i osmijeh.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice