Povežimo se

Uradi sam

Originalna ideja za božićni poklon

Unikatni dnevnici, rokovnici i kuharice mogu biti idealan božićni poklon. Kako biti originalan, unijeti u te poklone malo svoje osobnosti i sami ih napraviti, pokazala nam je Maja Mahovlić.

Idealan božićni poklon ne moramo nužno kupiti. Možemo ga napraviti i sami. Sve što vam treba je mašta i malo dobre volje. Ove godine okušajte se u izradi ručno rađenih dnevnika.

jounk-journal-maja-mahovlic-dom-na-kvadrat
jounk-journal-maja-mahovlic-dom-na-kvadrat-2
jounk-journal-maja-mahovlic-dom-na-kvadrat-3

Junk journal kao idealan božićni poklon

jounk-journals-maja-mahovlic-dom-na-kvadrat

Uspomene često pohranjujemo u foto albumima, dnevnicima, spomenarima. A kad ih spojimo u jedno i dodamo dašak nekih davnih i zaboravljenih vremena, dobijemo mala umjetnička djela.

Ideja ručno rađenih, craft dnevnika izvorno je nastala u SAD-u. Kod nas ih iz hobija izrađuje zagrepčanka Maja Mahovlić.  Do sad ih je napravila više od stotinjak.

„Ovo što radim se zove junk journals. Doslovan prijevod bi bio, dnevnici rađeni od smeća. Zapravo se misli na različite ostatke papira, omotnica.S vremenom je naravno ideja u rukama craftera prerasla u jedan hobi i sami dnevnici su dobili na svojoj estetici, odnosno postali su ljepši, šareniji, dobivali su različite teme“, kazala nam je Maja koja se ovim hobijem bavi od lockdown-a. Inače radi kao trenerica javnog nastupa, a u junk journals se zaljubila na prvi pogled. Njihova izrada, kaže, jako ju opušta.

craft-dnevnici-mja-mahovlic-dom-na-kvadrat

Izrada craft dnevnika

Iako su u pitanju raznolike knjige čija izrada traži dosta vremena, Maja je s nama podijelila jednu od brojnih tehnika kojima se služi u oslikavanju korica.

„Ovo je jedan hobi koji uzima dosta vremena i truda, ali netko tko je početnik može napraviti jednostavnu varijantu toga. Prijedlog je možda početi na običnoj bilježnici“, objašnjava nam Maja.

Za izradu craft dnevnika potrebno je minimalno tjedan dana, puno mašte te razni materijali i predmeti koje imate kod kuće i ne znate što s njima.

Romantične korice s 3D efektom

Prvi korak je izrada korica. A na isti se način mogu oslikati i korice knjiga.

izrada-craft-dnevnika-maja-mahovlic-dom-na-kvadrat

„Za ukrašavanje ove bilježnice, ja sam uzela jedan komad papira koji sam prije toga malo pobojala kavom, ali možete na internetu uzeti neku zgodnu sliku ili ovakav isječak. Ja sam uzela neko staro pismo. Prepolovit ću za početak ovaj papir i prerezati ga na dva dijela. I zalijepit ću ga na korice bilježnice. Ne mora biti sve precizno, ravno. Zapravo lijepa stvar kod ovog hobija je što ništa ne mora biti perfektno, da bi na kraju ispalo lijepo i kreativno“, govori nam Maja.

Zatim je potrebno odrezati komad obične spužvice i njome na rubove korica, tapkanjem, nanijeti crnu temperu. „Stvar sa spužvicom je da dobivamo ovako rubove koji su nejednaki i točkasti, a postižemo i starinski izgled korica“, objašnjava Maja.

tapkanje-boje-spužvicom-maja-mahovlic-dom-na-kvadrat

Sljedeći korak je razdvojiti slojeve salvete, i onaj posljednji bijeli dio natrgati na dijelove. Pomalo ih zgužvati te ljepilom za decoupage zalijepiti na rubove korica.

„Salvetu zapravo stavljamo da dobijemo jedan  3D efekt. Dakle da korice nisu samo pobojane, nego da imaju i malo teksture“, ističe Maja.

Salvete i rubove korica potrebno je zatim pobojati vodenim bojicama. Maja je odabrala dvije nijanse plave. Malo crne stavila je na kraju uz vanjski rub i ostavila da se dobro osuši prije stavljanja zlatne tempere koja će pojačati 3D efekt.

„Uzimam običan suhi kist , razmazujem boju kojom prelazim preko rubova salveta“, pokazuje nam Maja.

jounk-journal-maja-mahovlci-dom-na-kvadrat

Romantični izgled korica pojačat će starinski pečat.

Sve još treba pošpricati i prozirnim mat sprejom koji će spriječiti prenošenje boje na prste prilikom upotrebe dnevnika kojeg po želji još treba ukrasiti i iznutra.  Stavite li u njega fotografije i uspomene s vama dragom osobom bit to idealan božićni poklon.

craft-dnevnik-bozicni-poklon-dom-na-kvadrat
Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Iako je zvuk neugodan, često nije u pitanju veliki kvar

Ako svaki dan kad se vratite kući čim stavite ključ u bravu poželite kupiti nova vrata, vjerojatno se ne radi o tako velikom problemu. Škripanje često otkriva samo da se vrata trljaju u okvir.

To je problem koji se lako da riješiti, a sve potrebno vjerojatno imate kod kuće. Evo kako sami možete popraviti vrata koje škripe.

Koristite lak za kosu

Tko bi rekao da nešto što stavljamo u kosu može pomoći i kod problema s vratima. Lak za kosu će napraviti polimer oko šarki za vrata i to će spriječiti nastanak neugodnog zvuka škripanja. Sam postupak ne može biti jednostavniji, uzmite lak i pošpricajte direktno na šarke.Iako je odlična opcija, neće dugo potrajati pa ćete za nekoliko dana postupak ponavljati…

Jednostavna pravila za održavanje perilice i sušilice rublja

Koristite sapun

Masnoće i ulja koja se nalaze u sapunu sadrže lubrikant koji će riješiti vaš problem, sve što trebat je koristiti sapun s visokim udjelom masti, namočite ga s malo vode i pređite preko mjesta gdje se zvuk javlja. Nekoliko puta otvorite i zatvorite vrata kako bi višak otpao i kako biste provjerili je li problem riješen.

Koristite maslinovo ulje

Maslinovo ulje je dobro imati pri ruci ako vam škripe vrata, a kako biste olakšali posao, uzmite kapaljku kako ono ne bi završili posvuda već samo na potrebnom mjestu. Ako ste čuli da možete koristiti majonezu, nemojte to raditi jer neće pomoći.

Pet prirodnih pripravaka koji će ukloniti neugodne mirise u prostoru

Koristite vazelin

Vazelin osim za ispucale usne možemo koristi u razne svrhe, a služe kao pomoć kod vrata koja škripe. Baš kao i sve navedene proizvode, uzmite malu količinu vazelina te nekoliko puta otvorite i zatvorite vrata kako bi dospio u svaki potreban kutak šarke. Ako vam vrata jako škripe, potrebno je skinuti šarku i cijelu obložiti vazelinom te ukloniti višak.

Koristite svijeću

Neki tvrde da nema boljeg lubrikanta od parafinskih svijeća, pa zašto ne isprobati? Prije korištenja je potrebno svijeću zapaliti i nakapati vosak po šarkama. Malo izvucite igle u šarkama prije nego nakapate vosak i pazite da se ne opečete.

Kada ste gotovi vratite ih u šarke i nekoliko puta provjerite škripe li vrata i dalje. Ako problem nije riješen, sve ponovite nekoliko puta.

Nastavite čitati

Uradi sam

Jednostavna pravila za održavanje perilice i sušilice rublja

Ako želite da vam dugo služe, potrebno je na neke stvari obratiti pažnju

Uz nekoliko jednostavnih strategija možete produljiti život kućanskim aparatima, ali i utjecati na uštedu i to dugoročno. Evo što biste trebali raditi kako biste sačuvali perilicu i sušilicu rublja.

Redovno čišćenje

Ovo je važan kora, a čistiti ih možete mokrom krpom izvana i iznutra kako biste uklonili sve prljavštine i prašinu. Očistite gumu oko vrata i pretince u koje se stavlja deterdžent i omekšivač nakon svakog korištenja.

Provjerite žice

Kako biste spriječili curenje ili oštećenja nastala vodom, važno je provjeriti sve spojeve i žice ako postoje bilo kakve pukotine ili mjesta gdje bi voda mogla curiti, potrebno ih je popraviti.

Vrijeme je za generalku! Profesionalna čistačica otkriva pet trikova za lakše čišćenje

Provjerite nagib

Za što bolje rezultate pranje, pazite da aparati stoje na ravnim površinama kako biste spriječili bilo kakve vibracije ili pomake mašine dok radi. Tako ćete se zaštiti od buke ali ćete i zaštiti perilicu od mogućih udaraca i oštećenja.

Provjeravajte filtere

Filteri imaju važnu ulogu jer zaustavljaju svu prljavštinu i ostale čestice i tako sprječavaju začepljenje. Ako želite da vaši aparati dobro rade, redovito provjeravajte filtere i očistite ih ako je potrebno.

Provjerite ventilaciju sušilice za rublje

Ako je ima, često se na tom mjestu nakuplja prljavština koja može prekinuti dotok zraka što može dovesti do zapaljenja. Redovito provjeravajte i čistite, a bilo bi dobro da jednom godišnje stručnjak pregleda vašu sušilicu te je očisti.

Možete i sami! Evo kako jednostavno popraviti velike i male rupe u zidu

Pregledajte bubanj u perilici

Ako se redovno ne čisti, na njemu će se nakupiti ostaci praška, omekšivača i plijesni što će uzrokovati neugodan miris odjeće.

Ako vam se na pogled čini da je bubanj prljav, koristite poseban sredstava za čišćenje ili kombinirajte vrelu vodu i ocat. Sve dobro očistite čistom krpom kako biste spriječili razvoj neugodnih mirisa.

Rade li svi gumbi?

Kontrolna ploča na perilicama i sušilicama služi kako bismo mogli odabrati program koji želimo koristiti, ali i njih je ponekad potrebno pregledati i provjeriti rade li i jesu li oštećeni. Ako naiđete na problem, pozovite stručnjaka kako bi ga popravio.

Reagirajte na čudne zvukove

Neobični zvuci ili vibracije koji se javljaju dok perilica radi mogu ukazivati na probleme i treba ih odmah popraviti.

Sami možete zaključiti odakle buka dolazi, ako perilica lupa kada pere možda ste stavili premalo rublja, ako čujete škripanje, možda je otišao remen. Ispravite sve probleme na vrijeme kako biste dugo mogli koristite svoje aparate.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice