Povežimo se

Uradi sam

Ne bacajte stari tepih, keramiku, namještaj… Puno je predmeta koji se jako lako popravljaju

Neke stvari je bolje sačuvati i obnoviti

Možda o kućanstvu vodite brigu, ali na neke predmete će vrijeme ipak utjecati ali i činjenica da ih se stalno koristi. Prije nego ih bacite, razmislite možete li ih kako popraviti? Iznenadit ćete se koliko je lako nekim predmetima, koji su vam vjerojatno dragi, vratiti pravi sjaj.

Od omiljene vaze do tepiha, donosimo popis staviti koje je bolje popraviti nego baciti.

Keramika

Ako je napukla vama najdraža šalica ili vaza, lako ih možete popraviti. Ako se radi o poroznoj keramici, ona bi se trebala prvo navlažiti a onda lijepiti jer će tako ljepilo jače držati. Pažljivo spojite komade keramike i ostavite da se suši. Kako imate malo vremena da sve napraviti savršeno, pripremite sve potrebno i obavezno uklonite svu prljavštinu koja se na predmetu nalazi.

Igračke

Plišani medo vašeg djeteta ne mora misteriozno nestati jednom kada popuste šavovi ili ispadne malo punjenja. Napuniti ga možete gazom ili vatom, a zaštiti rubove iglom i koncem, a bilo bi ga dobro i ponekad oprati.

Tegle za cvijeće

Ako su od gline, naravno da će se kroz neko vrijeme na njima pojaviti pukotine. Možete uzeti komad bakrene žice i provući je kroz pukotine te sa nutarnje strane privezati.

Koju boju kuhinjske radne površine odabrati i kako kombinirati s ostalim namještajem?

Ako je potrebno posudu lijepiti potrebno je koristiti epoksi ljepilo tako što ćete ga staviti u pukotine i ostaviti da se suši. Naknadno je potrebno nježnim papirom za brušenje odstraniti višak ljepila.

Oštećen namještaj

Nekoliko ogrebotina na vašoj predivnoj komodi ne znači da je vrijeme da se ona bavi. Mrlje od vode i male ogrebotine se mogu riješiti uz malo strpljenja i alata. Kojom ćete se tehnikom koristiti, ovisi o tipu oštećenja.

Zelena obnova doma: Ako vam je prioritet održiva gradnja, slijedite ove savjete

Ako su se pojavile mrlje od vode, na njih stavite soli i potreban je izvor topline kako bi ona izvukla vlagu. Oblaganjem ladica možete prekriti ogrebotine, ali ako se radi o šteti nastaloj od termita, možda ćete ipak morati razmisliti o kupovini novog namještaja.

Namještaj za balkone i vrt

Pojava hrđe na vanjskom namještaju je sasvim normalna i česta pojava radi izloženosti vjetru, suncu i kiši. Za početak se riješite hrđe te nanesite sredstvo koje od nje štiti, a ako je potrebno, bojom dodatno osvježite izgled namještaja.

Tepisi

Ako pazite na kvalitetu tepiha i tapisona, onda vjerojatno računate de će vas dugo služiti prije nego kupite novi. Ako je šteta mala i na samo jednom dijelu, možete ga popraviti tako da zašijete ili nalijepite neki sličan materijal koji će odgovarati originalnom dezenu.

Tepih se može i restaurirati, ali o tome razgovarajte sa stručnjakom. Ako se radi o velikoj šteti, onda je pametnije kupiti novi tepih.

Oglas

Uradi sam

Ovo su najbolja mjesta za postavljanje WiFi rutera u kući ili uredu

Malo strateškog izviđanja lokacije uvelike pomaže u optimizaciji učinkovitosti WiFi-a u bilo kojem životnom prostoru

Pouzdana internetska veza ključna je u modernom životu, posebno za one koji rade od kuće ili žive u pametnim domovima gdje sve kontroliraju digitalne platforme. Pa zašto dopustiti da vaš usmjerivač bude naknadna misao? Razmišljanjem o njegovom pozicioniranju bit ćete nagrađeni bržim i pouzdanijim pristupom internetu u svim kutovima svog doma.

Ovaj jednostavan popravak ne zahtijeva tehničko znanje, ali može imati veliki pozitivan učinak. Ključno je zapamtiti da su fizičko pozicioniranje i okolno okruženje jednako važni kada je u pitanju pronalaženje najboljeg mjesta i izbjegavanje najgorih mjesta za vaš WiFi usmjerivač.

Uz toliko naših modernih uređaja i usluga koji se oslanjaju na snažan, stabilan, dalekosežan i brži WiFi, nekoliko jednostavnih prilagodbi lokacije vašeg usmjerivača može napraviti veliku razliku.

Pametna kuća budućnosti

Najbolja mjesta za postavljanje WiFi rutera

Svaki je prostor jedinstven, pa se nemojte ustručavati eksperimentirati s različitim mogućnostima postavljanja. Također možete pratiti jačinu signala pomoću alata kao što su aplikacije WiFi analizatora kako biste pronašli optimalnu poziciju za svoj dom.

Središnji dio doma

Baš kao što centraliziramo ključne životne prostore kako bismo poboljšali protok i pristupačnost, pozicioniranje vašeg WiFi usmjerivača u središtu doma je ključno.

“Wi-Fi signali zrače prema van iz usmjerivača u svim smjerovima, tako da ako ga stavite u kut vaše kuće znači puno mrtvih zona i mrljavu pokrivenost drugdje”, objašnjava Maria Opre, viša analitičarka u EarthWebu. “U idealnom slučaju, želite pronaći središnje mjesto koje omogućuje ravnomjernu disperziju signala na sva područja koja vam trebaju pristup internetu.”

Centralno postavljanje usmjerivača sprječava da signal bude preslab u područjima gdje je najpotrebniji, poput dnevnih soba ili kućnih ureda, te osigurava najveći domet. Ovo također sprječava usmjeravanje signala van, optimizirajući pokrivenost u zatvorenom prostoru.

Povišena pozicija

Visina je još jedan kritičan faktor. Najbolje je da usmjerivač bude podignut od poda za maksimalan domet.

Postavljanje usmjerivača na višu točku u prostoriji može poboljšati disperziju signala i spriječiti prepreke koje to ometaju. Na primjer, držanje na stolu, visokoj polici ili stropnoj gredi ili montiranje na zid u stojećoj visini.

“Kad smo već kod prepreka, klonite se okruživanja vašeg usmjerivača nečim pregustim poput akvarija, ogledala ili ogromnih komada namještaja koji mogu apsorbirati i oslabiti Wi-Fi signal”, savjetuje Maria Opre.

Na namjenjenom stalku

Iako nije neophodno, postavljanje vašeg usmjerivača na određeno postolje ne samo da će ga držati povišenim, već će i spriječiti sve prepreke da potkopaju učinkovitost signala.

Stalak bi trebao biti postavljen negdje gdje je slobodan put pod svim kutovima, bez ikakvog namještaja ili metalnih elemenata koji bi mogli blokirati njegov signal. Dakle, ako ga planirate držati u dnevnoj sobi, razmislite o nabavci dovoljno visokog stalka da usmjerivač bude iznad kauča i stolića za kavu.

Ako postavljanje WiFi usmjerivača na bolju lokaciju ne poboljša njegovu učinkovitost onoliko koliko biste željeli, postoji nekoliko drugih metoda koje se mogu koristiti:

  1. Razmislite o nadogradnji vašeg rutera
  2. Izbjegavajte pojačivaće dometa kada je to moguće
  3. Koristite žičane mreže
  4. Držite elektroniku dalje od svog rutera
Nastavite čitati

Uradi sam

Pripreme za uživanje u suncu: Uklonite plijesan s vanjskog drvenog namještaja

Jednostavnije je nego što mislite

Drveni namještaj vjerojatno zauzima centralni dio mjesta za odmor u vašem dvorištu u vrtu pa je važno znati kako ga pripremiti za uživanje tijekom cijele sezone.

Plijesan je nemoguće izbjeći, a važno je znati kako ga ukloniti jer može oštetiti namještaj ali i naštetiti vašem zdravlju. Plijesan se često nastani na drvenom namještaju jer je ono prirodan izvor celuloze, čime se ona hrani. Ako je namještaj izložen vlazi, savršen je dom za plijesan. Donosimo vodič koji će vam pomoći da se uspješno riješite plijesni s drvenog namještaja.

Što je potrebno za uklanjanje plijesni s drvenog namještaja?

Usisivač
Bijeli ocat
Krpe
Četka
Boca s raspršivačem
Sredstvo za čišćenje
Spužvica
Gumene rukavice

Zaštitite sebe i svoj dom

Važno je staviti rukavice, masku ili rastvoriti prozore u prostoriju u kojoj planirate raditi. Plijesan može potaknuti respiratorne probleme i kožne osipe. Dakle prije nego započnete s poslom, obucite majicu s dugim rukavima i duge hlače uz svu ostalu zaštitu.

Ovo je najprljavija stvar u vašoj kuhinji – puna je bakterija i treba se prati svaki dan

Plijesan uklonite usisivačem

To je jedan od najboljih načina za uklanjanje plijesni i prljavština s drvenih površina, važno je da je u usisivaču filter koji će zaustaviti širenje plijesni po prostoriji. Filter nakon rada očistite kao i vrećicu usisivača, a ako nemate usisavač, sve možete napraviti i s mokrom krpom.

Očistite površinu vodom i sapunom

Nakon usisavanja spora, možete očistiti plijesan koja je ostane na drvetu. Za bojano i prirodno drvo vrijedi isto pravilo – koristite sapun i vodu za ovaj korak.

Uzmite nježnu četku i njome uklonite prljavštinu, nemojte čekati da se voda upije u drvo jer to može stvoriti dodatne probleme.

Kako obojiti strop poput profesionalca? Pratite ove jednostavne korake

Otporne mrlje očistite octom

Ako se na namještaju nalazi još plijesni koje niste uspjeli ukloniti, koristite ocat koji će ukloniti i sve gljivice. Najbolje ga je koristiti u boci s raspršivačem kako se ne bi stiglo upiti u drvo te sve dobro očistiti čistom krpom.

Zaštita drvenog namještaja

Ovo je zadnji korak ali nikako ne manje važan. Cilj je nakon uklanjanja plijesni spriječiti njen povratak, a ako se namještaj nalazi u jako vlažnom okolišu, potrebno ga je dobro zaštititi.
Sve što trebate je sredstvo za zaštitu drveta kojim ćete namještaj premazati, a postoje i boje koje su otporne na plijesan pa će štiti od ponovnog povratka problema. Zaštita drveta od plijesni je iznimno važna i taj korak ne biste smjeli preskakati.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice