Povežimo se
Miele - granice ne postoje

Gastro

Zimnica – napravite sami sok od rajčice

Vrijeme za pripremu ukusne zimnice

Objavljeno

u

recept-za-sok-od-rajcice-dom2-uradi-sam
Foto: DOMnaKVADRAT

Rajčica je vrlo zdrava namirnica koja u sebi sadrži najjači antioksidans koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka te štiti zdravlje srca.

pasirka sok od rajcice uradi sam dom2

Foto: DOMnaKVADRAT

Sok od rajčice bogat je vitaminom C i prirodno snižava povišeni kolesterol. Uz to, dobar je za mršavljenje zato što smanjuje osjećaj gladi.

rajcica bikovo srce sok od rajcice uradi sam dom2

Foto: DOMnaKVADRAT

Sastojci iz rajčice jačaju nokte, njeguju ljepotu kože, štite od kancerogenih oboljenja, a kalij iz rajčice je dobar za sportaše jer djeluje kao zaštita od grčeva.

Zato smo za vas snimili kako se priprema ovaj vrlo ukusni i zdravi soka od rajčice.

 

 

Urednica na portalu, volim uređivati dom, a još više Dom na kvadrat. Javite mi se na: valentina@dom2.hr

Gastro

Blitva i špinat

Blitva i špinat se ne mogu pohvaliti kao još neka zelja da su bili veliki i česti gosti naših kuhinja. Razloga je puno, a jedan veliki je voda i suša, a kod špinata i brzina uzrasta i klasanja, odnosno nestanka.

Objavljeno

u

Autor

Dočim blitva je nešto drugačije prirode, ali je u suhim našim krajevima imala gotovo jednaku sudbinu.

Danas špinat i blitva se koriste opet na onaj najtradicionalniji način, a to je na čorbu. To je čorba od zelja s krumpirom kao i svaka druga ili ona od divljega zelja. Međutim sve više i jedno i drugo ulaze danas u kuhinje ka prilozi i još k tome se kuhaju na pari s cvjetačom, keljom, brokulom ili sličnima.

Međutim treba znati da su ova zelja uistinu korisna i niskokalorična danas kada nas se toliko muči s kalorijama i viškom tjelesne težine. Kažu talijani da danas se više u jednom danu u Italiji potroši na preparate kako smršaviti, nego što pojesti. A ovome nadodajmo da se godišnje baci korisne i zdrave, ili bolje rečeno kupljene hrane, četiri tisuće tona. Onda zaključimo kako je važna blitva i njen pratitelj špinat u niskokaloričnosti.

spinat Dom2

Priprema blitve i špinata je brza i jednostavna na koji god se način odlučite. Jedino je veoma važno da se ne kuha u puno vode i da se voda u kojoj je sve korisno ne baca. A ako ćete koristiti za pitu onda ih samo provucite kroz kipuću vodu.

Svakom zelju, a poglavice blitvi i špinatu želim dobar dolazak i što dugovječniji ostanak u našim kuhinjama i na našim obiteljskim stolovima.

Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Nastavite čitati

Gastro

Raštika (Mass occasionatus brassicae)

Stara, ali i nova hercegovačka kuhinja je nezamisliva bez raštike. Dokaz da je tome tako je da su je naši ljudi ponijeli sobom gdje su god otišli.

Objavljeno

u

Autor

 

Dapače, u mnogim mjestima kao što su Sarajevo, Zagreb, Muenchen ili po Americi, ljudi su znali da je hercegovac u kući isped koje u bašči raste raštika.

Nije uzalud vladala uzočica da raštika i krme daju miran sam čovjeku i zimi. To nije rečeno bez velikih temelja. Još ako ovome pridodamo i onu obitelj koja je mogla uzdržavati i kravu, onda uistinu zime nije bilo niukojem pogledu i slučaju.

Raštika je zahvalna u spremanju i na svaki način na koji je spremate i spravljate – od najobičnije raštike s malo krumpira, kap ulja i zrno soli do japraka.

 

rastika Dom2

 

Nekada se uvriježilo mišljenje da raštiku treba odkuhati, obariti. To je uistinu vrijedilo za ljetne raštike u sušnim krajevima, ali i poslije odkuhavanja ona je jednako ostajala drvena i glotna, a pored svega tvrda. Danas nema potrebe o ovomerazmišljati. Raštiku je dovoljno samo oprati i odrediti na koji je način kuhati. Peteljke se ne odbacuju jer su veoma korisne kao i sami listovi.

 

rastika Dom2

 

Izreže se i opere i stavi u hladnu vodu zajedno s krumpirima, svežim ili suhim mesom, ako ćemo na čorb, ali ako ćemo na suho s krumpirom, onda se stavlja veoma malo vode ili danas se može kuhati na pari i dobiti željeni rezultat. No, na ovaj resept na suho s krumpirima je neizostavno iscvrljano domaće, mlado maslo. Tek s njime će raštika dobiti onaj lijepi, stari, prepoznatljivi miris, ali i okus.

Oni koji zaborave ponijeti u Zagreb majkino mlado maslo uvike kažu da raštika na suho i izlivača nisu kao u majke. Pa, naravno da nisu!

Za svako kuhanje raštike s bilo čime i na bilo kojinači potrebna je osobna procjena jer i vrste kao i jačine vatre su različite, ali je različito i ono što je s raštikom i što je u raštici.

 

Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

 

Nastavite čitati

Gastro

Čimbur

Čimbur je staro lijepo hercegovačko jelo.

Objavljeno

u

Autor

 

Nije baš bilo tako često na stolovima iz poznatih razloga siromaštva našega sela, pa tamo gdje je i bilo koje jaje više nije bilo za kućnu uporabu, već se gledalo ili koji dinar utržiti za njih pa kupiti nešto potrebitije za kuću ili je pak bilo namijenjeno fratru, liječniku, šumaru, policajcu, monopolcu ili za još slične darovatelje.

No zato kada se u kući pravio čimbur onda je zato mora biti slavljeničkoga razloga i raspoloženja. To se radilo ovako.

određeni broj jaja, a moralo ih je biti svakako najmanje desetak, se polako razbija, a usput i kontrolira da li je zdravo, i polako se ubacuje u kipuću vodu da se voda previše ne rashladi. Iduće razbije jaje se prolijeva u kipuću vodu nakon dobrih dvadesetak sekundi. Onda ide tako dalje sa svakim idućim jajetom.

Kada smo razbili, kontrolirali i ubacili u kipuću vodu sva jaja, sačekajmo još dvije tri munute prije nego skinemo lonac s vatre da i ona zadnja ubačena jaja budu u priliku kuhana.

Izvadima skuhana jaja i bjelanca i žumanca te ih ostavimo da se ohlade. Ako su nam ostala u većim komadima, možemo ih slobodno razrezati i usitniti.

Dok se jaja hlada, za to vrijeme se priprema lučnica. Lučnica je, naravno, jednaka onoj koju koristimo u žutoj ili bijeloj puri. Jaja polijemo ili začinimo, kako se to kod nas kaže, i zaželimo dobar tek svojoj obitelji ili svojim sustolnicima, a sve to činiko, naravno, aza kako smo se pomiolili Bogu i zatražili Njegov blagoslov na sve ove lije naše darove.

 

 

Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

Izbor uredniceprije 3 mjeseca

ACI Marina Rovinj – otvorena!

Rovinj, 26.04.2019. Svečano je otvorena ACI Marina Rovinj.

Izbor uredniceprije 3 mjeseca

70 joj je godina tek

Lesnina XXXL, vodeći lanac trgovina za opremanje doma u Hrvatskoj i regiji slavi svoj veliki, jubilarni 70. rođendan i donosi...

Interijeriprije 4 mjeseca

Neočekivan potez hrvatskog proizvođača namještaja

SALONE DEL MOBILE MOLANO 09.- 14.04.2019. Prostoria u suradnji s našim priznatim dizajn kolektivom Numen/For Use hrabrim pristupom želi privući...

blagovaonski-stol-slavlje-lesnina-domnakvadrat blagovaonski-stol-slavlje-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Lesnina XXXL ima puno razloga za slavlje

Lesnina slavi 70. rođendan, prvu godišnjicu Lesnine XXXL Pula te sedmu Lesnine XXXL Zagreb West

ljudi-obitelj-domnakvadrat ljudi-obitelj-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

5300 mladih riješilo stambeno pitanje zahvaljujući subvencioniranju kredita

Štromar: Mladima osigurati dom je prioritet

muo-izlozba-cestitka-bozic-domnakvadrat muo-izlozba-cestitka-bozic-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Izložba blagdanskih čestitki

Izložba je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt i traje do veljače 2019.

Stancija-Vigini-dnevni-boravak-dvosjed-fotelja-rustikalno-domnakvadrat Stancija-Vigini-dnevni-boravak-dvosjed-fotelja-rustikalno-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Fotogalerija koja će vas nadahnuti!

Zavirili smo o unutrašnjost predivne, rustikalno uređene vile u srcu Istre

espresso-krups-aparat-kava-tipka-domnakvadrat.png espresso-krups-aparat-kava-tipka-domnakvadrat.png
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Krups Evidence potpuno automatizirani espresso aparat – tajna savršenog espressa

Pripremite kavu baš prema vašem ukusu!

Lesninaxxxl-kredit-namještaj Lesninaxxxl-kredit-namještaj
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

XXXL SUPER KREDIT

9. listopad – 30. studeni

zavjese-koje-vas-cine-sretnim-lesnina-domnakvadrat zavjese-koje-vas-cine-sretnim-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Zavjese koje vas čine sretnima

Lesnina XXXL predstavlja nove trendove i posebne pogodnosti za uživanje u toplini doma

POPULARNO