Povežimo se

Uradi sam

Cvjetna rapsodija protkana tradicijom i nasljeđem

Bogat blagdanski stol u domu Marije Zdilar ove je godine inspiriran nasljeđem i obitelji. 

Marija Zdilar pozvala nas je u svoj dom i pokazala nam raskošne uskršnje dekoracije za koje je maštovito iskoristila prošlogodišnje božićne ukrase. 

Inspiracija

“Ovogodišnja inspiracija za uskršnji stol mi je bila da objedinim tri žene koje su na neki način obilježile mene kao osobu. Prva žena s kojom sam krenula je moja mama koja još kao mlada jedno vrijeme živjela u Austriji.

Jako sam odana toj austrougarskoj noti i kod interijera i kod ukrašavanja i jednostavno, osjećam da je to vrijeme kojem ja pripadam.” govori nam Marija Zdilar, stilistica interijera.

Svojim cvjetnim rapsodijama odaje počast svojoj baki. 

“Jedna od inspiracija ove godine za Uskrs bio i ovaj goblen koji ima cvjetni motiv od moje bake, a koja je inače bila ljubiteljica ruža i imala je prekrasan ružičnjak tako da sam ja ovaj goblen za ovaj Uskrs odlučila iskoristit kao poslužavnik.”, kaže Marija. 

Marija Zdilar, stilistica interijera

Treća žena kojoj Marija odaje počast je njena prabaka Ana, čija se obitelj bavila proizvodnjom kruha.

“I evo ja nakon toliko godina, nastavljam njenim koracima i također želim jednu lijepu priču sa kruhom, koji za nas kršćane ime veliku simboliku i koji je uvijek jako bitan na svakom obiteljskom stolu, tako da sam ga htjela napraviti na način da on ne samo da bude hrana jer kruh predstavlja i obitelj i zajedništvo, pa mi je ideja bila da mu dam još jednu jaču notu i da on postane stvarno jedna dominantna simbolika na svakom obiteljskom stolu. 

Blagdanski stol

Blagdanski stol za mene predstavlja posebno mjesto kada su blagdani jer tu se okupljaju naši bližnji, prijatelji i on ima posebno mjesto. Tu volim posegnuti za obiteljskim nasljeđem, a to je dobar porculan, pribor za jelo i volim da uvijek ta trpeza i hrana opet ima neke tradicijske elemente koje smo mi dobili nasljeđem koje blagujemo tih dana.” nastavlja Marija Zidlar. 

Rapsodija boja i prirode

Uz neizostavne zlatne elemente, Marija kombinira boje Uskrsa i prirodne ukrase. 

“Ja sam uvijek odana, kad su blagdani, toj zelenoj boji, budući da je Uskrs ljubičasta boja jer ona je boja korizme i tog vremena u kojem se svi na neki način pripremamo za najveći kršćanski blagdan, a to je Uskrs i na neki način, ta boja i biljke koje sam koristila su bršljan i lovor, a znamo da i jedna i druga biljka ta ima simboliku pobjede nad smrću, besmrtnost.”, kaže ona.

Obavezna dekoracija na blagdanskom stolu je girlanda koja je ove godine napravljena od bršljana. 

Dvije ideje za uskrsne dekoracije inspirirane umjetnošću

“Bršljan je biljka koja se koristila za ukrašavanje rimskih vrtova. Ona još potječe iz viktorijanskog doba. Zbog svoje ljepote, proširio se diljem svijeta i stvarno je što više uviđam, ne samo zbog svoje simbolike, da predstavlja besmrtnost, da je lijep, on cijelu godinu raste i onda kada želite neke trenutke još više ovjekovječiti i dat im snagu i simboliku, on predstavlja vječni rast, što nam daje na neki način i napredak. A zbog svog rasta, ne samo što je lijep, on se privija oko podloge koja raste i zbog toga ima simboliku ženstvenosti.”

Carica Elizabeta i decoupage

Ideju za pisanice dala joj je kćer Elizabet donijevši iz Beča salvete s likom austrijske kraljice i ugarsko-hrvatske carice Elizabete. 

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

“Kod ovih pisanica sam koristila kombiniranu tehniku. Prvo sam koristila decoupage tehniku koja se znači sastoji od apliciranja salveta putem ljepila, nakon toga, nakon što je završena decoupage tehnika, onda sam radila drugu fazu, a to je akrilnim bojama sam po motivima boja radila oslikavanje i treća faza koju sam radila, da sam ukrasnim metalnim elementima i biserima dala još dodatnu tu estetsku notu na ove pisanice.” zaključila je stilistica interijera.

 Upletanjem ruža i bršljana u zlatni kolut od šiba, Marija je prošlogodišnji božićni vijenac pretvorila u uskršnji, kojem je na kraju dodala i nekoliko pisanica. 

Oglas

Uradi sam

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Sretna je osoba ona koja uživa u novim projektima!

Ponekad je premještanje namještaja čista potreba, ali svi znamo što znači premještati namještaj kako bismo malo promijenili prostor u kojem boravimo.

Za mnoge je scenarij premještanja namještaja noćna mora, jer jednom kad se posla primite, morate ga i dovršiti. Ali ako ste barem jednom zaronili u ovaj projekt, dobro vam je poznat osjećaj zadovoljstva koji slijedi kada posao završite.

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Postoji poslovica koja kaže; pokaži mi projekt, i ja ću ti pokazati sretnu osobu, a dr. Carrie Barron, navodi kako ona može otkriti da u pitanju nije novi raspored prostorije već otpuštanju dopamina dok nešto stvaramo. Kako će upuštanje u ovo putovanje djelovati pozitivno na vašu psihu, otkiva liječnica.

Uživanje u trenutku

Prilikom premještanja namještaja svaki predmet koji se nalazi u prostoriji, a dok razmišljate trebate li ga zadržati i što on vama znači, slično je procesu meditacije u kojem ste potpuno prisutni u trenutku.

“Otkrivate tako što volite, a taj je osjećaj oslobađajući. Vaš je ukus povezan s vašim identitetom, a kada svoje stvari dobro rasporedite, ostajte vjerni sebi.

Stvara se osjećaj povezanosti

Namještaj i predmeti u kući često nas vežu za nama drage ljude ili uspomene. Kada predmete koji nam nešto znače uzmemo u ruke kako bismo ih premjestile, javiti se mogu pozitivne emocije zbog kojih ćemo se osjećati dobro.

Pet jednostavnih savjeta kako urediti ugodan i funkcionalan kućni ured

Mijenja se rutina

Prije nego se upustite u avanturu premještanja namještaja, važno se zapitati koje su vam potrebe i kako želite da prostorija u konačnici izgleda, ali nemojte zaboraviti i na druge ukućane jer vaša vizija rasporeda namještaja ne mora odgovarati svima.

“Nekim ljudima se neće svidjeti promjena u prostoru jer se osjećaju sigurno u poznatom i upravo takvo okruženje može poslužiti za oslobađanje kreativnosti”, navodi liječnica.

Ponekad će pozitivan utjecaj na naše raspoloženje premještanje namještaja uzrokovati samo ako se dogodi u pravom trenutku. Isto tako, premještanje stolice iz jednog kuta sobe u drugi neće vaše raspoloženje bitno popraviti. Svakako je važno zapitati se zašto se u taj projekt upuštamo – što je tako važno u ovom trenutku da morate sve promijeniti? Budite sigurni da ste spremni za to.

Nastavite čitati

Uradi sam

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Ako biljke brzo rastu i ne stignete sve koristiti, jednostavno ih osušite

Biljke koristimo tisućama godina kao ukras ali i kako dodatke jelima, radi njihove boje i arome. Dok ćemo tijekom proljeća i ljeta koristiti najčešće svježe začine, ponekad oni tako brzo rastu da ih je nemoguće sve iskoristiti. Lako im možete produljiti život ako ih na vrijeme osušite, pohranite, i koristite za pripremu jela kada više nemate svježe pri ruci.

Sušeni začini su često puno intenzivnije arome i mirisa te puno dulje traju, a najčešće koristimo bosiljak, kadulju, ružmarin… Donosimo najjednostavniji način sušenja začinskog bilja.

Kako sušiti začinsko bilje?

Proces je izuzetno jednostavan i svatko ga može koristiti a potreban vam je samo – zrak.

Uzmite papirnatu vrećicu i napravite rupe.
Uzmite nekoliko biljki i zavežite u malo svežanj.
Stavite ih u papirnatu vrećicu i zavežite ju gumicom.
Objesite ju na mjesto gdje cirkulira zrak.
Ostavite tako par tjedana da se suše i vaši začini su spremni za upotrebu.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Kako prepoznati da je bilje suho? Kada je spremno za upotrebu, ono će se početi mrviti. Koliko će vremena biti potrebno za to, ovisi i o temperaturi zraka, vlažnosti ali i začinima koje sušite. Na vama je da prilagodite vrijeme koliko će sušenje trajati.

Kako pohraniti sušeno bilje?

Ovo je važan korak kod sušenja začinskog bilja jer će pravilna pohrana utjecati na njihov okus ali i trajanje. Idealno bi bili pohraniti ih u zatvorene posude na tamno, hladno i suho mjesto. Ako stoje izložene na svjetlu, gube aromu jako brzo.

Koristite staklene posude, jer su najbolje za očuvanje – štite od vlage i insekata.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice