Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan inspiriran pticom kos!

Kao ptica kos. Crno s naglaskom na žuti kljun. Tako nam je arhitekt opisao svoju inspiraciju za uređenje ovog stana.

Dvosoban stan od 100 kvadrata

Crno bijela podloga sa žutim naglascima kreće odmah na ulazu u ovaj zanimljiv stan gdje se žuti tulipani ponavljaju u ozrcaljenim vratima koja udvostručuju mali hodnik. I ta je funkcionalna cjelina ovog doma otprilike jedini mali prostor. Jer ukupnih kvadrata mu ne nedostaje. A evo što je investitor tražio da se s njima napravi.

stan-inspiriran-pticom-kos

„Htio je da ovaj stan od 100 kvadrata izgleda hedonistički. Htio je totalnu suprotnost ovog stana kako je nekad bio. Nekad je imao puno prostorija, puno školskih hodnika. Investitor je htio minimalistički i što otvoreniji stan. Znači nekad četverosoban stan je postao dvosoban stan“, kazao nam je mag.ing. arhitekture Hrvoje Hanže Hanzlin.

Veliki dnevni prostor

Dnevni prostor je velik, ali naglasak u njemu je samo na jednom komadu namještaja.

Pod od mikro cementa i zid su ujednačenih boja upravo zato da bi se taj učinak mogao postići.

„Ovaj je namještaj zapravo nastao na način da je to hrvatski jedan proizvod koji su dosta dali naglasak na sam dizajn, tako da smo zapravo vukli tu boju recimo poput ptice kos, ona je sva crna, samo taj akcent je žuti kljun i iz tog razloga smo htjeli da ova žuta sofa bude ta koja će činiti akcent u ovom cijelom stanu“, ističe arhitekt.

Dnevni je prostor zanimljivo i povezan kuhinjom i odvojen od nje.

kuhinja-crna

„To je zapravo jedan element koji se proteže kroz cijeli stan, te police sa tim elementima drvenog dijela. Ono što je zapravo bilo dosta bitno, da ovo bude isključivo fizička, a ne vizualna barijera za cijeli prostor tako da iako su jasno definirane zone dnevnog boravka, blagovaone i kuhinje, opet to ostaje i dalje jedan prostor koji je zapravo otvoren, ali vizualno odijeljen policama“, objašnjava arhitekt.

Kuhinja kao salon za primanje gostiju

„Tajna je u tome da se sakriju apsolutno svi nepotrebni prostori koji su u ovom prostoru, kroz ormare i ove elemente koji se nalaze u samom otoku. Ovaj otok je zapravo namijenjen da bude isto minimalistički, tak da je u prvom planu što se kaže, hrana i da zapravo ove plohe su dosta jednostavne za koristiti“, objašnjava arhitekt.

crna-kuhinja

Skrivena vinoteka

Metalna polica je na zid došla naknadno kako se priprema hrane ne bi pretvorila u obilazak otoka. Tu su svoje mjesto našle namirnice i detalji koji se najviše koriste u kuhinji. Osim u otoku i ormarima koji oblažu zid, spremište se našlo na još jednom mjestu.

skrivena-vinoteka

„Ono što nitko ne voli je da zapravo te neke prostore kao što su špajze, budu dominante, tako da smo mi napravili unutar tog jednog kuhinjskog elementa zapravo jednu skrivenu vinoteku. Zapravo, osobe, kad dođu ovdje, ne moraju odmah znati o čemu je riječ. Svatko kad vidi ovu skrivenu prostoriju se oduševi, tak da, taj mu je dio, nekako na kraju postane i najdraži dio stana“, ističe arhitekt.

Motiv žutog kljuna proteže se kroz cijeli stan

Žuti detalj kljuna malog kosa ponavlja se i u tapecirungu barskih stolica i on je dodatno naglašen zbog veće količine crnih elemenata u prostoru.

žute-barske-stolice

Spavaća soba veličine dnevnog boravka

Spavaća soba od 25 kvadrata slobodno može preuzeti ulogu drugog dnevnog boravka ovog zanimljivog doma.

velika-spavaća-soba

„Obzirom da je na južnoj strani, zamislili smo ju i kao mali dnevni boravak, di se može boraviti tokom cijelog dana. Za rad od doma i sad ovo vrijeme izolacija i svega, ova soba, osim kuhinje, ima sve što bi trebala imati“, kaže arhitket.

U njoj se ističe stol konzola koji je dizajn arhitekta. On skriva radijatore, a može služiti i kao radni, te stol za šminkanje tako da dvije osobe mogu paralelno funkcionirati za njim.

Zanimljiv razlog za odabir industrijske rasvjete

Posebna priča u cijelom prostoru je rasvjeta koja ima industrijske elemente. Razlog za to je praktične prirode. „Ova je zgrada rađena devedesetih godina, u doba kad su bili dosta moderni pred gotovljeni elementi, znači, gotovi zidovi, stropovi. Znači cijela zgrada je dolazila kao lego kockice. Taj beton je zapravo u tvornici napravljen i iz nekog razloga bilo ga je jako teško štemati. Tako da smo mi zapravo sve što smo radili, radili smo u tom nekom industrial looku. U cijelom prostoru je vidljiv taj element čelika“, pojašnjava arhitekt.

I svi su se ti elementi stopili u jednu zaokruženu cjelinu koja je pozadinska pozornica za pravu zvijezdu – žuti kljun malog crnog kosa.

kuhinja-crno-žuta
Oglas

Predstavljamo dom

Romantična atmosfera malog stana

Nježne boje pudera dale su pečat jednom malom stanu koji se prostire na svega 29 četvornih metara. 

Želja klijentice je bila da stvorimo jedan ugodan, ženstven prostor u kojem će se ona osjećati kao doma i da ga ispunimo nekim detaljima koji su njoj inspirirajući. Da prostor bude potpuno funkcionalan s obzirom da se radi o 29 kvadrata što je poprilično malo, a da stan ima apsolutno sve što njoj treba za život, ispričala je dizajnerica interijera Kristina Duran Grob. 

Ugodna atmosfera postignuta detaljima

Nekadašnje spremište pretvoreno je u blagovaonicu u kojoj je veliki stol u imitaciji mramora okružen stolcima nježne boje, a dugačke zavjese pridonose vrlo ugodnoj atmosferi. 

Taj aneks prostora ima jednu rustikalnu notu, a to je taj krov kosi i mi smo zadržali grede, da se ipak vide. Obojali smo ih, one su bile onako tamniji hrast, bajcani, i napravili smo izolaciju. Dobili smo taj jedan, tu jednu svjetlinu na kraju u prostoru koja se ustvari skladno spojila i  sa ostatkom stana koji je ustvari vrlo moderan, ostatak stana u odnosu na ovaj aneks. 

Zanimljiva stvar ovdje u ovom dijelu blagovaonice je to da smo mi naručile si idealan luster tada, koji je bio u sivoj boji. Međutim kako smo krenule namještati ostatak i klijentica je nešto promijenila svoje želje, taj luster više nije pasao, nismo znale sad što ćemo s njim i naravno, morala sam zasukat rukave i obojala sam taj luster bojom za zid i sad se savršeno uklopio, rekla je Duran Grob. 

Aneks u stanu

Blagovaonica kao dodana prostorija s ostatkom stana spojena je staklenim vratima koja propuštaju dovoljno dnevnog svjetla u dnevnu sobu. 

S obzirom da imamo taj aneks stanu, želja klijentice je bila da on ipak bude odvojen, da ne bude potpuno otvoreni tlocrt s ostatkom stana, onda smo stavili dupla staklena vrata kako bi ipak se mogao zatvoriti prostor po potrebi, a budući da su staklena vrata, opet se dobiva dojam te neke otvorenosti, dodala je Duran Grob. 

Nježne boje nastavljaju se kroz ostatak stana gdje je toplina prostora postignuta drvenim podom. 

Namještaj po mjeri

Kuhinja je rađena apsolutno po mjeri kao i većina namještaja u stanu, s obzirom da se radi o maloj kvadraturi svakako treba iskoristiti svaki centimetar. I kuhinja je relativno velika za taj prostor dnevnog boravka, a budući da klijentica voli kuhati njena želja je bila da ima apsolutno funkcionalnu kuhinju i dovoljno prostora za kuhanje. I dodali smo taj jedan barski dio, rekla je Duran Grob. 

Iste se boje nastavljaju i u spavaćoj sobi koja na prvi pogled osvaja udobnošću. 

Spavaća soba je stvarno malena i iskoristili smo baš svaki centimetar. Radili smo i ugradbene ormare koji su van standarda, nisu 60 dubine nego nešto plići kako bi se ipak zadržao taj prolaz između kreveta i ormara. Krevet je praktičan, može se podići madrac i na taj način se može iskoristiti prostor za spremanje ne znam, popluna, jastuka, nekakvih smjene doba odjeće. I stavili smo sa strane jedan ormarić i zatvorili dimnjak koji se tamo nalazi pored kreveta, pojasnila je dizajnerica. 

Izazov malih prostora

Harmonija boja i detalja nije izostala niti u kupaonici vrlo malih dimenzija. 

Mali stan uređen emocijama

Kupaona je bila isto također jedan izazov, kao i naravno svi ti mali prostori. Ona je široka 120 centimetara što je minimum za neku užu kupaonicu i onda smo tu smjestili tuš kabinu koja je 120 široka i u produžetku, budući da kupona ipak je dugačka, uspjeli smo smjestiti pristojan lavabo, wc i ugradbene ormare gdje smo sakrili bojler, košaru za veš i prostor za odlaganje, rekla je dizajnerica. 

Visoka funkcionalnost i sklad boja upotpunjen zanimljivim detaljima pružaju ugodnu atmosferu za životnu svakodnevnicu. 

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Interijer inspiriran Batmanom

 Ulazimo u stan veličine 60 četvornih metara i pred nama se otvara dnevna soba, kuhinja i blagovaonica u otvorenom tlocrtu. Snažan prvi dojam ostavlja crna boja i komplementarnost materijala. 

“Otpočetka je bila ta nekakva inspiracija Batmanom i New Yorkom. Tako da smo znali da ćemo unijeti unutra hladne tonove uz tu moćnu crnu i nadograditi ga sa nekakvim zanimljivim, dekorativnim aspektima kao što su, ja sam odmah vidjela taj nekakav beton i te neke „rough“ strukture koje će nadograditi tu jednu moćnu crnu.” rekla je Petra Zastavniković, dizajnerica interijera. 

Petra Zastavniković, dizajnerica interijera

Kožni detalji s integriranom rasvjetom

Imitacija hladnog betona utopljena je drvenim elementima. Počevši od greda koje odvajaju ulazni dio stana od dnevne sobe do dekorativnih letvica, a potpuno nova razina postignuta je kožnim detaljima s integriranom rasvjetom. 

“Koža se nalazi na akustičnim panelima koji su krojeni u obliku heksagona, ona dolazi znači u tom jednom heksagonu, što je super jer dodatno ima akustična svojstva da upija i višak zvuka iz prostorije te je kao takva krojena na malim komadićima kože i lijepljena na te heksagone i onda se igramo sa heksagonima u prostoru da dobijemo taj jedan efekt koji je cjelina, a u stvari je lijepljena iz malih komada” , kaže Petra

Naglasak na rasvjetu

Dizajnerica je posebnu pažnju posvetila rasvjeti. Tako prostor obiluje glavnim, ambijentalnim i dekorativnim rasvjetnim tijelima, a sve se uključuje na senzore pokreta ili daljinski upravljač. 

“Kada su crni interijeri u pitanju, jako nam je bitno još dodatni naglasak staviti na tu rasvjetu budući da crna kao takva djelomično popije količinu svjetla tako da nam je bilo bitno dodatno osigurati dovoljno rasvjetnih tijela i rasvjete kako bi interijer bio dovoljno svijetao i topao.” 

Mat crna kuhinja rađena po mjeri

Kuhinja rađena po mjeri razigrana je gornjim ormarićima s profiliranim frontama, dok su donji ormarići u mat izvedbi. 

“S obzirom da je klijent izrazio želju za crnom, odmah sam tu postavila određene ovoga, smjernice, znači prvo i osnovno je bilo da idemo u mat smjeru jer na sjajnom se puno više vide otisci prstiju i bilo mi je bitno da ne idemo ispod jedne razine materijala, tako da smo se odlučili za jednu, višu ili nižu, ovisno o tom što u konačnici ćemo napraviti, te smo se odlučili za mat fronte u toj izvedbi mat crnog Perfect sensa koji smo nadogradili sa moćnim kompaktom koji je inače izuzetno izdržljiv materijal u toj jednoj strukturi lave. “, rekla je dizajnerica.

Uz kompakt radnu plohu i savršenu crnu, predivno se uklopila pozadina za koju je bilo važno da estetski i funkcionalno odgovara prostoriji. 

“Tu sam se odlučila također za dekorativnu tehniku koja ima malo kvarcnog pijeska u sebi i zaštitili smo je, lakirali smo je, kako bismo klijentu osigurali i jednostavnost održavanja. Znači, po tom laku se može uredno čistit, bitno je samo da se ne čisti abrazivnim sredstvima i nekakvim snažnim sredstvima da nam oštete taj lak.” 

Skriveni kablovi

Ljubitelji tehnike cijeniti će Petrin trud oko ormarića u dnevnoj sobi koji skriva sve uređaje i za koje je napravljeno adekvatno hlađenje, dok su svi kablovi skriveni a dostupni.

“Spustili smo ormarić do dna, skroz lijevi element sam odlučila odraditi u griđa staklu kako bismo svu tehniku koja treba razgovarati sa daljinskim smjestili iza tog gridžo stakla kako bi imali dovoljnu komunikaciju, a kada uđete u sami prostor da vam vizualno ta tehnika i ti elementi ne naruše vizualni dojam prostora. Dok smo ostalih 4 vrata odradili u istom materijalu kao i kuhinju. “

Maksimalno iskorišten prostor

Da bi od jednog relativno širokog, a opet uskog prostora dobila maksimum, Petra je cijelom dužinom hodnika napravila ormar u čiju je coklu integrirana rasvjeta.

“Kako bismo vizualno proširili prostor, a opet da ne dobijemo presjajan efekt, na fronte sam odlučila staviti gridžo ogledala da malo zatamnimo tu strukturu ogledala i kako bismo maksimalno izbjegli diranje po tim ogledalima, izvela sam tip on i provukla sam profilirane crne ručkice koje smo provukli na malo više od polovice fronte.” 

Skriveni ormari

Savršena kombinacija različitih materijala na zidu iznad kreveta podižu dominantnu crnu, a vizualni dojam spavaće sobe ne narušava mnoštvo skladišnog prostora. 

“Tako da sam se na dva zida od četiri poigrala sa velikim ormarom. Na jednu stranu na koju mi je to prostor i sama struktura sobe, forma sobe, dozvoljavala odradila sam duboki ormar u koji smo smjestili lift i šipku kako bi klijent imao čim više prostora za vješanje dok smo na taj prednji dio, kada gledamo prema niši kreveta smjestili veliki ormar u kojem nisam smjela ići na maksimalnu dubinu već sam ga izvukla maksimalno da dobijemo taj prostor za slagat stvari, a opet da vizualno ne nagrdimo prostor.” 

Noćni ormarići izvedeni su kao niše unutar ormara sa integriranim utičnicama, a inspirativnom radnom sobom dominiraju crne, ravne štukature uz zanimljive bijele police. Petra je svojim rješenjima potvrdila slavni citat – Batman misli na sve. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice