Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan inspiriran pticom kos!

Kao ptica kos. Crno s naglaskom na žuti kljun. Tako nam je arhitekt opisao svoju inspiraciju za uređenje ovog stana.

Dvosoban stan od 100 kvadrata

Crno bijela podloga sa žutim naglascima kreće odmah na ulazu u ovaj zanimljiv stan gdje se žuti tulipani ponavljaju u ozrcaljenim vratima koja udvostručuju mali hodnik. I ta je funkcionalna cjelina ovog doma otprilike jedini mali prostor. Jer ukupnih kvadrata mu ne nedostaje. A evo što je investitor tražio da se s njima napravi.

stan-inspiriran-pticom-kos

„Htio je da ovaj stan od 100 kvadrata izgleda hedonistički. Htio je totalnu suprotnost ovog stana kako je nekad bio. Nekad je imao puno prostorija, puno školskih hodnika. Investitor je htio minimalistički i što otvoreniji stan. Znači nekad četverosoban stan je postao dvosoban stan“, kazao nam je mag.ing. arhitekture Hrvoje Hanže Hanzlin.

Veliki dnevni prostor

Dnevni prostor je velik, ali naglasak u njemu je samo na jednom komadu namještaja.

Pod od mikro cementa i zid su ujednačenih boja upravo zato da bi se taj učinak mogao postići.

„Ovaj je namještaj zapravo nastao na način da je to hrvatski jedan proizvod koji su dosta dali naglasak na sam dizajn, tako da smo zapravo vukli tu boju recimo poput ptice kos, ona je sva crna, samo taj akcent je žuti kljun i iz tog razloga smo htjeli da ova žuta sofa bude ta koja će činiti akcent u ovom cijelom stanu“, ističe arhitekt.

Dnevni je prostor zanimljivo i povezan kuhinjom i odvojen od nje.

kuhinja-crna

„To je zapravo jedan element koji se proteže kroz cijeli stan, te police sa tim elementima drvenog dijela. Ono što je zapravo bilo dosta bitno, da ovo bude isključivo fizička, a ne vizualna barijera za cijeli prostor tako da iako su jasno definirane zone dnevnog boravka, blagovaone i kuhinje, opet to ostaje i dalje jedan prostor koji je zapravo otvoren, ali vizualno odijeljen policama“, objašnjava arhitekt.

Kuhinja kao salon za primanje gostiju

„Tajna je u tome da se sakriju apsolutno svi nepotrebni prostori koji su u ovom prostoru, kroz ormare i ove elemente koji se nalaze u samom otoku. Ovaj otok je zapravo namijenjen da bude isto minimalistički, tak da je u prvom planu što se kaže, hrana i da zapravo ove plohe su dosta jednostavne za koristiti“, objašnjava arhitekt.

crna-kuhinja

Skrivena vinoteka

Metalna polica je na zid došla naknadno kako se priprema hrane ne bi pretvorila u obilazak otoka. Tu su svoje mjesto našle namirnice i detalji koji se najviše koriste u kuhinji. Osim u otoku i ormarima koji oblažu zid, spremište se našlo na još jednom mjestu.

skrivena-vinoteka

„Ono što nitko ne voli je da zapravo te neke prostore kao što su špajze, budu dominante, tako da smo mi napravili unutar tog jednog kuhinjskog elementa zapravo jednu skrivenu vinoteku. Zapravo, osobe, kad dođu ovdje, ne moraju odmah znati o čemu je riječ. Svatko kad vidi ovu skrivenu prostoriju se oduševi, tak da, taj mu je dio, nekako na kraju postane i najdraži dio stana“, ističe arhitekt.

Motiv žutog kljuna proteže se kroz cijeli stan

Žuti detalj kljuna malog kosa ponavlja se i u tapecirungu barskih stolica i on je dodatno naglašen zbog veće količine crnih elemenata u prostoru.

žute-barske-stolice

Spavaća soba veličine dnevnog boravka

Spavaća soba od 25 kvadrata slobodno može preuzeti ulogu drugog dnevnog boravka ovog zanimljivog doma.

velika-spavaća-soba

„Obzirom da je na južnoj strani, zamislili smo ju i kao mali dnevni boravak, di se može boraviti tokom cijelog dana. Za rad od doma i sad ovo vrijeme izolacija i svega, ova soba, osim kuhinje, ima sve što bi trebala imati“, kaže arhitket.

U njoj se ističe stol konzola koji je dizajn arhitekta. On skriva radijatore, a može služiti i kao radni, te stol za šminkanje tako da dvije osobe mogu paralelno funkcionirati za njim.

Zanimljiv razlog za odabir industrijske rasvjete

Posebna priča u cijelom prostoru je rasvjeta koja ima industrijske elemente. Razlog za to je praktične prirode. „Ova je zgrada rađena devedesetih godina, u doba kad su bili dosta moderni pred gotovljeni elementi, znači, gotovi zidovi, stropovi. Znači cijela zgrada je dolazila kao lego kockice. Taj beton je zapravo u tvornici napravljen i iz nekog razloga bilo ga je jako teško štemati. Tako da smo mi zapravo sve što smo radili, radili smo u tom nekom industrial looku. U cijelom prostoru je vidljiv taj element čelika“, pojašnjava arhitekt.

I svi su se ti elementi stopili u jednu zaokruženu cjelinu koja je pozadinska pozornica za pravu zvijezdu – žuti kljun malog crnog kosa.

kuhinja-crno-žuta
Oglas

Predstavljamo dom

Muški brlog u industrijskom stilu

U ovom članku donosimo vam jedan savršeni primjer stana uređenog u industrijskom stilu.

Nebrušeni dijamant

Kad je prvi put ušao u novi stan, njegovih 46 četvornih metara bili su poput slikarskog platna koje čeka da na njima nastane remek djelo. Upravo to Matej Sukara i Ante Jelinčić učinili su od ovog jedno i pol sobnog stana smještenog u zagrebačkom Maksimiru.

“Što se tiče namještaja nije bilo ničega unutra. Sve što vidite u stanu je naknadno ubačeno, osim kuhinje i ormara u hodniku. Generalno je išlo brzo zato jer smo imali viziju toga kako bi taj stan trebao izgledati”, prisjeća se Matej.

Svaki svoj slobodan trenutak iskoristili su za uređenje stana

Ante Jelinčić, inače magistar industrijskog dizajna, prisjeća se kako se sve brzo dogodilo. S obzirom na količinu posla i vremena koju posvećuju drugim projektima, imaju malo vremena za sebe. Iskoristili su svaki slobodan trenutak da urede stan.

Drvena sjenila su već neko vrijeme hit u uređenju interijera, a ovo u Matejevom stanu Antino je idejno rješenje. Baš kao i crna mandala na zidu.

U budističkoj tradiciji mandale su većinom naslikane ili nacrtane strukture koje imaju obrednu namjenu te služe za meditaciju i poboljšanje koncentracije, dok se u arhitekturi koriste kao plan za izgradnju hramova. U ovom slučaju mandala je – izrezana.

“Iz prijašnje firme imam iskustva na laseru pa sam duže vrijeme razmišljao još za svoj jedan stari stan, samo je moja bila bijela na crnom zidu, a tu je obrnuto. Baš sam razvijao nekakav zidni ukras koji je jednostavan, koji se može kompletno izrezati na laseru, a uzorak te mandale uvijek se može izmijeniti po potrebi, dimenzije se mogu promijeniti i dosta se brzo složi, a efekt je stvarno ja mislim da je super ispao”, govori Ante.

Otvoren prostor obilježje je industrijskog stila

Jedno od ključnih obilježja industrijskog stila u kakvom je uređen Matejev stan su otvoreni prostori. Zato ovaj stan bez predsoblja i hodnika s ulaznih vrata vodi direktno u spavaći prostor.

“Ovaj stan šezdesetih godina nije imao taj dio pa se proširio na tavan, zato što je tavanski dio tu. I onda su se proširili tamo i tu je nastala mala sobica i kuhinja koja je pregrađena sa zidom.”

Gotovo cijeli namještaj izradili su sami

Svi komadi namještaja u stanu, izuzev kauča i stolica, djelo su spretnih ruku ove dvojice majstora, a nastali su u njihovom ateljeu, od stana udaljenom tek nekoliko stotina metara.

“Više-manje kolega i ja smo sve izradili sami, od stolova do stola blagovaonskog, do komode, klupčica ispod prozora, lampi, stalaka za vino, komode za TV, letvica po zidu, više-manje je sve naš rad”, navodi Matej.

Komoda je iziskivala poseban trud

Najkompliciraniji komad namještaja za izradu bila je komoda. Skrojena od željezne konstrukcije s hrastovim letvicama i led lampicama, predstavljala je poveći zalogaj već na samom početku izvedbe.

“Prvi put smo to radili, to je baš nešto što je naš proizvod što nismo nikad prije radili za nikog drugog, nego je baš bilo nešto što nam se kuhalo u glavi duže vremena”, prisjeća se Ante.

Želite li svoje kvadrate urediti u industrijskom stilu, zadatak je izazovan ali izvediv. Veliku ulogu imaju rasvjetna tijela čiji dizajn kombinira elemente koji nalikuju cijevima s elementima lanaca ili užadi te komadi namještaja jednostavnih, ravnih linija, bez ukrasa, u neutralnim bojama.

Nastavite čitati

Gradnja

Izolacijom potkrovlja do 20 posto uštede

Lana Klingor Mihić prije nekoliko je godina uređivala potkrovlje obiteljske kuće te ga pretvorila u predivan prostor za druženje i kuhanje. Jedna od najvažnijih stavki bila joj je dobra izolacija. Evo kako je to postigla.

Tavan kao mjesto za život

Mogu li tavanski prostori, koji često završe kao pretrpana spremišta za stvari kojih se ne želimo riješiti, a koje vjerojatno više nikada nećemo koristiti, postati vaš omiljen kutak?

Za ugodan i siguran boravak u potkrovlju, toplinska, zvučna i protupožarna izolacija je ključna, a toga je itekako bila svjesna i Lana Klingor Mihić kada je uređivala svoje potkrovlje.

Kako izbjeći vrućinu u potkrovlju?

Lana je htjela svjetlost, odnosno puno krovnih prozora. Osim toga, bila je svjesna činjenice da su potkrovlja jako vruća pa je često jedino rješenje klima uređaj, više njih.

Istražujući što im sve treba od materijala, Lana je došla do Knauf Insulationa koji se pokazao kao idealno rješenje jer pruža toplinsku i protupožarnu izolaciju.

Prilikom planiranja debljine izolacije, građevinska razvedenost prostora predstavljala je veliki izazov. Na kraju, svaki se trud višestruko isplatio.

“Tu smo kombinirali zaista različite debljine izolacije, trudili smo se da ukupna izolacija bude što veća zato što je to preduvjet za uštedu energije i za zaštitu od velikih vrućina. Bilo je jako izazovno, ali i super zabavno i na kraju krajeva mislim da je postignut super rezultat”, prisjeća se Lana.

Klima im nije trebala

U nekoliko godina klimu su palili svega tri puta jer je izolacija savršeno funkcionirala.

Nije svaka izolacija ista i ulaganje u kvalitetnu izolaciju znači dugotrajno rješenje uz brojne benefite, od kojih je ušteda energije za grijanje i hlađenje samo jedan od njih.

“Dobrom izolacijom potkrovlja uštedjet ćete na energiji, kako na energiji grijanja, tako i na energiji hlađenja. Naravno, sve ovisi o konstrukciji samog potkrovlja, ovisi kako vam je izoliran i drugi dio kuće, kakva vam je stolarija. Međutim, egzaktni izračuni su da sigurno možete uštedjeti 20 % ovakvom izolacijom.”

Što je mineralna vuna?

Knauf Insulation mineralna vuna napravljena je po takozvanoj ECOSE® tehnologiji veziva gdje se umjesto formaldehida koriste materijali iz prirode koji se kombiniraju s visokim postotkom recikliranog materijala, a kako bi se dobili potpuno održivi proizvodi.

Brojni certifikati potvrđuju njenu izvrsnost, među kojima se ističe zlatni certifikat ‘Indoor Air Comfort Gold’ koji jamči visoku kvalitetu zraka u prostoru gdje je ova izolacija ugrađena.

Višestruki benefiti

Knauf Insulation folije vrlo su važan dio sustava izolacije potkrovlja zato što štite prostor od kondenzacije, reguliraju mikroklimu i vlažnost zraka. Ono što je bitno jest da materijal bude prirodan, a Knauf Insulation ECOSE proizvodi vrlo su specifični i unikatni po tom pitanju.

Knauf Insulation izolacija od mineralne vune zbog svoje vlaknaste strukture je i izvrsna zvučna izolacija, negoriva je pa sprječava širenje požara. Proizvodi od kamene i staklene mineralne vune nemaju rok trajanja i kroz vrijeme ne gube svoja svojstva, što znači da će Lanino potkrovlje biti savršeno izolirano sve dok građevina postoji.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice