Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan inspiriran pticom kos!

Kao ptica kos. Crno s naglaskom na žuti kljun. Tako nam je arhitekt opisao svoju inspiraciju za uređenje ovog stana.

Dvosoban stan od 100 kvadrata

Crno bijela podloga sa žutim naglascima kreće odmah na ulazu u ovaj zanimljiv stan gdje se žuti tulipani ponavljaju u ozrcaljenim vratima koja udvostručuju mali hodnik. I ta je funkcionalna cjelina ovog doma otprilike jedini mali prostor. Jer ukupnih kvadrata mu ne nedostaje. A evo što je investitor tražio da se s njima napravi.

stan-inspiriran-pticom-kos

„Htio je da ovaj stan od 100 kvadrata izgleda hedonistički. Htio je totalnu suprotnost ovog stana kako je nekad bio. Nekad je imao puno prostorija, puno školskih hodnika. Investitor je htio minimalistički i što otvoreniji stan. Znači nekad četverosoban stan je postao dvosoban stan“, kazao nam je mag.ing. arhitekture Hrvoje Hanže Hanzlin.

Veliki dnevni prostor

Dnevni prostor je velik, ali naglasak u njemu je samo na jednom komadu namještaja.

Pod od mikro cementa i zid su ujednačenih boja upravo zato da bi se taj učinak mogao postići.

„Ovaj je namještaj zapravo nastao na način da je to hrvatski jedan proizvod koji su dosta dali naglasak na sam dizajn, tako da smo zapravo vukli tu boju recimo poput ptice kos, ona je sva crna, samo taj akcent je žuti kljun i iz tog razloga smo htjeli da ova žuta sofa bude ta koja će činiti akcent u ovom cijelom stanu“, ističe arhitekt.

Dnevni je prostor zanimljivo i povezan kuhinjom i odvojen od nje.

kuhinja-crna

„To je zapravo jedan element koji se proteže kroz cijeli stan, te police sa tim elementima drvenog dijela. Ono što je zapravo bilo dosta bitno, da ovo bude isključivo fizička, a ne vizualna barijera za cijeli prostor tako da iako su jasno definirane zone dnevnog boravka, blagovaone i kuhinje, opet to ostaje i dalje jedan prostor koji je zapravo otvoren, ali vizualno odijeljen policama“, objašnjava arhitekt.

Kuhinja kao salon za primanje gostiju

„Tajna je u tome da se sakriju apsolutno svi nepotrebni prostori koji su u ovom prostoru, kroz ormare i ove elemente koji se nalaze u samom otoku. Ovaj otok je zapravo namijenjen da bude isto minimalistički, tak da je u prvom planu što se kaže, hrana i da zapravo ove plohe su dosta jednostavne za koristiti“, objašnjava arhitekt.

crna-kuhinja

Skrivena vinoteka

Metalna polica je na zid došla naknadno kako se priprema hrane ne bi pretvorila u obilazak otoka. Tu su svoje mjesto našle namirnice i detalji koji se najviše koriste u kuhinji. Osim u otoku i ormarima koji oblažu zid, spremište se našlo na još jednom mjestu.

skrivena-vinoteka

„Ono što nitko ne voli je da zapravo te neke prostore kao što su špajze, budu dominante, tako da smo mi napravili unutar tog jednog kuhinjskog elementa zapravo jednu skrivenu vinoteku. Zapravo, osobe, kad dođu ovdje, ne moraju odmah znati o čemu je riječ. Svatko kad vidi ovu skrivenu prostoriju se oduševi, tak da, taj mu je dio, nekako na kraju postane i najdraži dio stana“, ističe arhitekt.

Motiv žutog kljuna proteže se kroz cijeli stan

Žuti detalj kljuna malog kosa ponavlja se i u tapecirungu barskih stolica i on je dodatno naglašen zbog veće količine crnih elemenata u prostoru.

žute-barske-stolice

Spavaća soba veličine dnevnog boravka

Spavaća soba od 25 kvadrata slobodno može preuzeti ulogu drugog dnevnog boravka ovog zanimljivog doma.

velika-spavaća-soba

„Obzirom da je na južnoj strani, zamislili smo ju i kao mali dnevni boravak, di se može boraviti tokom cijelog dana. Za rad od doma i sad ovo vrijeme izolacija i svega, ova soba, osim kuhinje, ima sve što bi trebala imati“, kaže arhitket.

U njoj se ističe stol konzola koji je dizajn arhitekta. On skriva radijatore, a može služiti i kao radni, te stol za šminkanje tako da dvije osobe mogu paralelno funkcionirati za njim.

Zanimljiv razlog za odabir industrijske rasvjete

Posebna priča u cijelom prostoru je rasvjeta koja ima industrijske elemente. Razlog za to je praktične prirode. „Ova je zgrada rađena devedesetih godina, u doba kad su bili dosta moderni pred gotovljeni elementi, znači, gotovi zidovi, stropovi. Znači cijela zgrada je dolazila kao lego kockice. Taj beton je zapravo u tvornici napravljen i iz nekog razloga bilo ga je jako teško štemati. Tako da smo mi zapravo sve što smo radili, radili smo u tom nekom industrial looku. U cijelom prostoru je vidljiv taj element čelika“, pojašnjava arhitekt.

I svi su se ti elementi stopili u jednu zaokruženu cjelinu koja je pozadinska pozornica za pravu zvijezdu – žuti kljun malog crnog kosa.

kuhinja-crno-žuta
Oglas

Predstavljamo dom

Šarmantan mali stan uređen u boho stilu

Da je prostor odraz naših osobnosti, potvrđuje šarmantni stan mladog para.

Vlasnici stana su dvoje mladih i aktivnih kozmopolita koji žive jednim onako laganim životom i dosta su easy-going općenito. I htjeli su da stan reflektira i njihovu osobnost i da se prilagođava istoj, rekla je Tena Vodopija, dizajnerica interijera.
Svoj su životni prostor od 55 četvornih metara pretvorili u oazu neutralnih tonova kojima svježinu dodaju prirodni materijali.

Bohemian – marokanski stil

Uređen je u bohemijsko-marokansko city stilu. Tako bih ja to nazvala. Zapravo, kada bi išli u širu nekakvu podjelu mogli bismo reći da je soft-minimalism, ali ako idemo baš detaljizirati onda možemo reći da se radi o bohemian-marokanskom stilu, dodala je Vodopija.

Povezivanjem svijetlih elemenata i namještajem od prirodnih materijala postigao se vizualni balans dok je kombinacija različitih tekstura unijela toplinu.

Ormari od ratana kombiniranog s drvom, isto tako komoda u spavaćoj sobi koja je rađena od mikro-cementnog uzorka s ratanom, oni su donijeli toplinu, a ujedno i minimalizam. Tako se zapravo iskombinirala toplinu koju ju klijentica željela, a da stan nije previše natrpan nekakvim nepotrebnim materijalima. Tu su i lusteri, isto od ratana i pločice u marokanskim bojama. Zavjese su od lana, tepih je isto od prozračnih laganih materijala. Kauč je konkretan, malo veći s jednim debljim i kvalitetnijim štofom. Iz razloga što kauč je ipak jedan konkretan dio svakog interijera i svakog stana i na njemu se obitava vrlo mnogo i htjeli smo da on bude i ugodan i vidljivo, odnosno lijep oku, rekla je Vodopija.

Pažljivo uređen hodnik

Na prvi pogled neupotrebljiv kutak u hodniku dobio je na estetskoj važnosti postavljanjem pločica razigranog uzroka, što pokazuje koliko se pažnje posvetilo svakom detalju u prostoru.

Održan Salone del Mobile – kroz njega nas je provela Sunčica Mastelić Ivić

Htjeli smo da on dobije neku statement funkciju zato što u hodnik ulazite prvo, iz njega gledate u ostatak stana. On je vidljivo i značajno povezan s dnevnim boravkom, i kada se u hodnik uđe dobivate dojam zapravo cijelog stana jer se radi o malom stanu.

Zato je vrlo važno kako je taj hodnik dizajniran i da on zapravo odražava i reflektira dojam cijelog stana. S obzirom da on nema prostora imati nekakvu funkciju uporabljivosti, nema mjesta za neku klupu, nego eventualno za odlaganje stvari koje skinete kad tek uđete. Odlučili smo napraviti highlight na tom podu i njime razbiti zapravo te nude, bež i greige nijanse koje smo koristili u ostatku stana. Jer stvarno je sve ostalo smireno i lijepo upasirano, a hodnik onda zapravo naglašava i razbija taj balans, objasnila je Vodopija.

Kuhinja i spavaća soba

Staroj kuhinji živost je udahnuta novim ručkicama zlatne nijanse.

Kuhinja je bila u stanu, u zatečenom stanju. I nju smo odlučili zadržati jer se uklopila u vibe koji smo željeli postići. Isto tako i pločice na podu kuhinje koje zapravo imitiraju lagani marokanski stil. On se može pripisati i Italiji i Grčkoj, ali smo ga lijepo uklopili u ovaj vibe koji smo dobili, rekla je Vodopija.

Zanimljiv estetski izričaj spavaće sobe postignut je zelenom bojom zidova, komplementarnom bojom zavjesa te lusterom od ratana.

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

Klijentica i ja smo se dobro snašle i odabrale smo neke elemente, kao što je uzglavlje kreveta i kao što su fronti od ratana gdje smo uspjeli izblendati tople materijale s tim mikro-cementom. I ona kao takva je vrlo stilizirana, a nije napadna što je jako važno za spavaću sobu, pojasnila je.

Šarm boho stila zrači iz svakog detalja pružajući osjećaj ugodnosti uz dodir bezbrižnosti koja nam svima nedostaje.

Nastavite čitati

Izbor urednice

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

U srcu predivnog krajolika nedaleko Samobora, nalazi se suvremena kuća od 125 kvadratnih metara koja je dom iz snova za jednu obitelj. Oni su nekadašnju zapuštenu klet pretvorili u svoj epicentar mira, topline i udobnosti. 

Našli smo tu jednu staru klet koja je što se tiče konstrukcije bila u odličnom stanju. Znači nije imala fasadu, ali je imala armirano-betonske serklaže u kutevima i u biti smo prepoznali taj potencijal budući da nije imala susjede. Nalazila se baš u gustoj prirodi, rekla je Larisa Čišić, dipl. ing. arh. 

Prozor kao statement

Prva velika intervencija bila je probijanje prozora u prostoriji otvorenog tlocrta u kojem se nalazi kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica. 

Kako do elegantnog izgleda PVC stolarije

Prozor je neki statement ove kuće. On nije postojao kad smo kuću našli. Radilo se u biti o jednom malom dvokrilnom prozoru koji je imao parapet. Moja neka projektantska odluka je bila da ukinemo parapet, ovaj komad zida od samog prozora do poda, tako da kad stojiš na rubu prozora u biti imaš osjećaj kao da možeš zakoračiti u prirodu i u krošnje, objasnila je Čišić. 

Polica za knjige, prostor za pohranu, a zapravo – stepenice!

Druga veća intervencija bio je multifunkcionalni zid. 

To su stepenice koje su u biti zakamuflirane svojom funkcijom ugradbenog ormara na koji je montirana televizija, a ispod nje je taj prostor za pohranu stvari, a s bočne strane, u samoj širini stubišta su spremišta tj. police za knjige. On završava jednim mostom koji vodi do potkrovlja tj. do galerije koju koristimo za spavanje. 

Balkon kao na brodu

Balkon je postojao u zatečenom stanju. Imao je neke malo ružnije zastarjele keramičke pločice na podu. To su kao montažne kocke koje imaju plastičnu potkonstrukciju; ali gornji sloj im je pravo drvo. Tako da nismo ništa trebali odštemavat ni šarafit u pod već samo smo montirali te kocke tako da imamo taj lijepi, topli doživljaj te drvene palube. Fotelju je izradio Daniel, a ovu lampu smo našli na Hreliću. I ona u biti ima dvostruku funkciju. Ona je u biti bila  onaj kao marokanski lampion u koji se stavlja svjećica, a može se staviti i mirisni štapić tako da dim izlazi van nje. A on je napravio da je iznutra žarulja, ali se također može staviti ovo što sam već navela, rekla je Čišić. 

Autentičan interijer

Svaki kutak pažljivo je ispunjen predmetima iz kućne radionice, poput drvenog stola, lampi i lustera izrađenog od starog bubnja. Poseban detalj čini šarolika kolekcija ručno izrađenih maski na crnoj pozadini, koja stvara kontrast boja i tekstura izloženih predmeta.

Svaka ta maska ima tu neku dozu mističnosti, svoju priču, tako da uvijek kad nađemo neku masku volimo ju ponijeti. Bilo to na putovanjima ili na nekom otpadu ili gdje god zateknemo. Ovdje u svom domu smo odlučili napraviti taj jedan crni zid tako da se maske nekako sklope u tu kompoziciju, da nisu prenapadne jer su one u biti tamnijih nijansi, ali opet, pošto su onako 3D reljefne onda mislim da nekako lijepo funkcioniraju, dodala je. 

Spajanje prirode, japanskog i skandinavskog minimalizma te ručno izrađenih predmeta iz kućne radionice, obogaćeno ljubavlju i pažnjom, rezultiralo je inspirativnim i autentičnim dom uronjenim u idilično okruženje bogato zelenilom.

Naš dom je izraz naših osobnosti, onoga kako provodimo vrijeme i čime se bavimo tako da ništa nije nekako umjetno već sve smo napravili kako nam je došlo iz duše. Sve što je drveno je Danielova umjetnost, a slike su moje. To mi onako nakon arhitektonskog posla dođe kao opuštanje. I obožavamo provoditi vrijeme u svom domu, rekla je za kraj Čišić. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice