Povežimo se

Lifestyle

Mramor, drvo, granit… Ovako se pravilno čiste sve kuhinjske površine

Kuhinja se koristi svaki dan i treba redovno čišćenje kako bi uvijek izgledala kao nova

Prljavština i mrlje mogu ostaviti traga na radnim površinama, pa je dobro znati kako se pravilno čisti.

Ne zahtijeva svaki materijal jednaku brigu pa je važno razumjeti kako koje sredstvo djeluje na koju površinu. Pametno je svakodnevno brisati radne površine kako biste izbjegli nakupljanje prljavštine.

Drvene radne površine

Jednostavno se čiste i potrebna je ustvari samo krpa namočena u toplu vodu i sapun. Za tvrdokorne mrlje možete koristiti blagi izbjeljivač u kombinaciji s vodom, ali pritom budite oprezni da ne biste uništili boju površine.

Kvarcne radne površine

Ove se radne površine mogu očistiti sa blago toplom vodom i sapunom, krpom ili spužvicom, otpilike jednako kako čistite posuđe.

Ovo je najbolji i najjednostavniji način čišćenja roštilja

Za tvrdokorne mrlje možete dodati malo antibakterijskog sredstva. Ako je potrebno, prebrišite suhom krpom i premažite sredstvom za čišćenje stakla kako biste prevenirali nastanak mrlja.

Radne površine od laminata

Vruća voda sa sapunom je odličan način za brisanje površina od laminata, koje su danas sve popularnije. Možete koristiti i antibakterijsko sredstvo za sve površine. Kako biste prevenirali nastanak novih mrlja, premažite sve otopinom u koju ste stavili vruću vodu i ocat, te sve dobro osušite suhom krpom jer su takve površine dosta osjetljive na vodu.

Površine od laminata znaju radi korištenja izgubiti sjaj, a to možete popraviti sredstvom za sjaj za laminate. Kada se osuši, opet dobro prebrišite suhom krpom.

Površine od granita

Ovaj materijal zahtijeva malo više brige. Nakon pripreme jela prebrišite površinu vrućom vodom i sapunom, ali potrebno je ponekad koristiti sredstvo za granit. Redovno brišite površine nakon korištenja kako bi uvijek bile sjajne. Jake proizvode izbjegavajte.

Radne površine od mramora

U pitanju je materijal koji se jako lako održava, sve što vam treba je voda i malo sapuna. Potrebno ih je nakon čišćenja obrisati suhom krpom kako biste spriječili zadržavanje vlage.
Zlatno pravilo kod čišćenja ovih površina je da izbjegavate proizvode koji sadrže kiseline jer se površina može tako oštetiti.

Radne površine od nehrđajućeg čelika

I za njih vam je potrebna samo voda i prašak za posuđe, nakon čega je potrebno sve prebrisati suhom krpom kako biste spriječili nastanak mrlja od vode. Kako se na njemu jako vide otisci, to možete spriječiti ako stavite malo ulja na krpu i prebrisati površinu.

Kako se riješiti mrlja na radnim površinama?

Osim redovnog čišćenja, ponekad ćete se morati boriti s mrljama na radnim površinama. Neke od njih se lako čiste, ali za neke je potrebno malo više znanja.

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Mrlja od čaja i vode

Idealno bi bilo da se one odmah brišu, ali ako to niste učinili i mrlja dugo stoji, napravite pastu od sode bikarbone i vode te ostavite da stoji nekoliko minuta. Naknadno prebrišite spužvicom i suhom krpom.

Kod granitnih i mramornih površina mrlje se puno lakše apsorbiraju, pa u tom slučaju pastu prekrijte folijom i ostavite tijekom noći i ujutro sve prebrišite krpom. Na mrlje koje se nalaze na drvenim površinama jednostavno stavite sol i malo limunova soka te dobro utrljajte. Očistite sve vodom i octom.

Tvrdokorne mrlje od vode

One su opasne i lako se nakupljaju u kuhinji. I njih možete ukloniti pastom od sode bikarbone, vode i octa. Tvrdokorne mrlje lako možete spriječiti – nakon svakog korištenja prebrišite radne površine.

Oglas

Lifestyle

Uštedite prostor u koferu koristići KonMari metodu pakiranja

Urednica emisije Dom na kvadrat, Jasmina Franjić, došla je kod Marije Bingule Budija, certificirane KonMari konzultatnice savjetovati se kako se zapakirati za put avionom.

Prije nego li fizički krenemo na slaganje i pripremanje tvojeg kofera za putovanje, ja uvijek predlažem da startamo sa jednom vizijom i sa jednim planom. E sad, on uključuje slaganje jednog popisa kojeg ćeš kasnije moći koristiti iznova, iznova, iznova, svaki puta kada planiraš putovanje kao što je ovo.

Definirajte duljinu puta, vremensku pognozu i odredite idete li na odmor ili na poslovni put

Definirali smo tvoju duljinu, vremensku prognozu i sama poanta te putne capsul garderobe po meni je idealna varijanta da se za putovanje spakiraš što je moguće jednostavnije i lako, u smislu da ne trpaš svoj kofer svom onom odjećom koja ti, u krajnjoj liniji nećeš nositi.

Koristim one odjevne predmete koje mogu iskoristiti u više odjevnih kombinacija kako bi uštedila na prostoru u svom koferu i da bi jednostavno ta odjeća da bi ju iskoristila na putovanju u više različitih kombinacija, za više različitih prigoda. Kada znači imamo gotov taj popis svoj za putovanje, predlažem da to sve iznesete van na jedno mjesto i da na neki način kategorizirate, objasnila je Marija Bingula Budija.

Koristite organizatore za putovanja

Ja koristim takozvane packing cubese, odnosno organizatore za putovanja, zovu ih još vrećice za putovanja, u kojim znači kad imam iskategoriziranu odjeću mogu ju vrlo jednostavno posložit jer uvijek znam što se u kojem nalazi, gdje ću pronaći ako mi recimo zatreba majica dugih rukava.

Konkretno u ovome, rekla si znači da imaš jednu specijalnu prigodu kojoj trebate prisustvovati i ovdje sam složila sve ono što mi za tu prigodu treba.

U ovom organizatoru nalaze se majice dugih rukava koje ćemo koristiti u svojim outfit kombinacijama i ovdje su majice kratkih rukava, tu su donji odjevni predmeti, šal koji imamo i traper jakna odnosno još jedna hudica za one malo hladnije večeri. A u koferu sam već pripremila onu osnovu – pidžamu i donje rublje. Sve sam odvojila u vrećice koje koristimo za pakiranje, pa tako ću i obuću i u principu još dva dodatka koja su po meni dosta bitna, a to je torbica upravo za onu specijalnu prigodu koja nam ide uz kombinaciju koju smo planirali i remen koji je reverzibilan i koji doslovce ide za svaku kombinaciju koju sam ovdje pripremila.

I sad možemo pakirati kofer.

Kombinirajte vertikalno i “klasično” slaganje

Ono što ja najčešće volim koristit je da traperice ne stavljam u posebne organizatore zato što su same po sebi prilično onako glomazne i njih direktno slažem koristeći Kon Mari metodu vertikalnog slaganja direktno ih slažem u sam kofer, tako da mi jednostavno svojom visinom odgovara visini kofera.

Onda imam majicu i traper jaknu koju sam složila na klasičan način, ne slažem ju na ovaj jer je dosta čvršći materijal pa mi je ovako zgodnije.
I sad znači u ove praznine popunjavamo upravo s ovim našim organizatorima, kada znamo što se u svakome nalazi.

Cipele sam predvidjela upravo u ovim vrećicama tako da ostanu zaštićene tijekom svog putovanja. Imam čizme i balerinke, namijenjene za onu specijalnu prigodu, ako ste više tip koji voli nosit štikle, onda ćete uzet štikle.
I to je to.

Hvala ti puno što si mi pomogla spremit se na put.

Nastavite čitati

Lifestyle

⁠Održan Salone del Mobile – kroz njega nas je provela Sunčica Mastelić Ivić

Salone del Mobile tradicionalno se održava svakog proljeća u Milanu i predstavlja trendove u dizajnu interijera i namještaja.

Prikazuje trendove kakve možemo očekivati u dizajnu interijera, prikazuje trendove kakve možemo očekivati u dizajnu namještaja. Daje upute svim ostalim svjetskim i ostalim kućama u kakvom pravcu treba ići njihova proizvodnja, njihov dizajn i njihova komunikacija s kupcima.

I zato daleki put do Milana je svakako nešto što treba preporučiti. Svi oni koji imaju bilo kakav kontakt s dizajnom interijera i s dizajnom općenito, rado posjećuju sajam da se inspiriraju i nadahnjuju trendovima i da to mogu implementirati u svoj budući rad, rekla je Sunčica Mastelić Ivić, dipl. ing. arh. Sunčica godinama posjećuje Salone del Mobile i smatra da se izlagači na sajmu mogu podijeliti u četiri skupine.

Podjela salona u četiri skupine

Prva grupa su konzervativni izlagači, oni su najbliže našem tržištu i od tih konzervativnih izlagača ne očekujemo velike pomake. Oni uvijek imaju profinjen dizajn, jednostavan dizajn. Japanska estetika je nešto što se jako lijepo sljubilo s tradicionalnom estetikom tih vrhunskih svjetskih i europskih kuća koje one promoviraju.

Druga skupina predstavlja dizajnerske kuće koje ne slijede trendove i imaju svoju vrlo ekskluzivnu estetiku. One imaju vrlo posebne kupce koji godinama slijede njihove propozicije i te kuće su vrlo intenzivne u bojama, dekorima, rade s vrlo posebnim dizajnerima.

Treća grupa su kuće koje se bave trendovskim dizajnom interijera i taj trend se očituje u čitavom njihovom presjeku. Bilo da se radi o krupnim komadima namještaja ili o manjim dekorativnim predmetima.

Četvrta naposljetku grupa koja ništa manje nije nebitna je grupa dizajnerskih kuća koja je orijentirana na Bliski istok i na daleku istočnu Europu. To su kupci koji su navikli na blještavilo, na veliku količinu zlata, ogledala, srebra, ručno rađenih motiva, objasnila je.

Mikro-trendovi u svijetu dizajna

Svjetski poznat sajam nikada ne donosi drastične promjene u stilskom izražaju već diktira mikro-trendove koji su vrlo važni u svijetu dizajna.

Kada pratite Salone del Mobile iz godine u godinu onda vam se koji put čini da pri idućoj godini, možda se ništa spektakularno neće desiti. Zapravo je to u osnovi i točno. U tako opsežnoj i skupoj industriji poput namještaja ne možete očekivati spektakularna rješenja svake godine, ali je važno da uočite one mikro-trendove, koji će ponovno i poslije toga imati utjecaj na ostale djelatnosti koje imaju veze s dizajnom interijera. Tako da, u odnosu na prošlu godinu možemo reći da se skala boja pojednostavila. Imamo veće kontraste, imamo puno kombinacija gdje imate jako tamne drvene tonove i vrlo svijetle sive ili bijele tonove, ili tonove slonovače. Kada gledamo i analiziramo popratni dekorativni ansambl takvih interijera onda vidimo da je dobar dio ovogodišnjeg sajma bio inspiriran Dalekim istokom i estetikom Japana, rekla je Mastelić Ivić.

Minimalistički stil uređenje interijera

Popratni sadržaj uz Salone del Mobile

Svake dvije godine izmjenjuje se popratni sadržaj uz Salone del Mobile, a ove godine to je bio slavni Eurocucine posvećen kuhinjama.

Tu ne možemo reći da je došlo do nekih novih pomaka. Kuhinja kao jedan od najskupljih komada namještaja ili ansambla u jednom rezidencijalnom prostoru nije nešto što je toliko podložno trendovima. Tu su Talijani podosta konzervativni, vrlo jednostavni, vrlo pročišćeni. Ostali popratni sadržaji su bili Internacional bathroom exhibition gdje smo vidjeli razvoj dizajna slavina, kako to Talijani kažu rubinetteria, različitih vrsta armatura, umivaonika i trendove koji prate te boje oblike i način na koji se koriste, kako se upravlja tim elementima. Treća stvar koju bi istaknula ove godine na sajmu je dizajnersko meditativno prisustvo poznatog svjetskog redatelja Davida Lyncha. On je u jednom djelu salona oformio takozvane thinking room, meditativne prostore inspirirane njegovim filmovima koji se bave dizajnom interijera, uostalom iz nekih novijih informacija saznajemo da David Lynch počinje baviti dizajnom interijera i namještaja. To je možda nešto što ćemo u idućim godinama otkrivati kod njega, dodala je.

Milano – grad koji živi modu i dizajn

Milano je grad koji živi modu i dizajn, a Salone del mobile inspirativno je mjesto za stvaranje novih interijera.

Ako imate vremena, jedan dan za posjet Milanu je premalo. Osim posjeta glavnom gradskom trgu i katedrali, u sklopu događanja Salone del Mobile, preporučam u centru grada posjet svim važnim dizajnerskim kućama namještaja. Taj dio salona se zove Fuori salone. Tog dana možemo reći da Milano živi dizajn, tog dana sve trgovine koje se bave dizajnom namještaja imaju otvorena vrata, svi posjetitelji, kupci, studenti i dizajneri interijera slobodno ulaze u prostore, pregledavaju namještaj, isprobavaju ga i nadahnjuju se novim materijalima koje će primjenjivati, ispričala je Mastelić Ivić za Dom na kvadrat.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice