Povežimo se

Lifestyle

Kako ekološki spustiti temperaturu u stanu

Rashladiti prostoriju bez klima uređaja ima svoje brojne prednosti. Ako prostor u kojem se nalazite nije klimatiziran, postoji nekoliko ekoloških načina kako do željene temperature.

Klima će najbrže rashladiti prostor

Klima uređaj najbrži je način za ohladiti zrak u prostoriji, no ako to nije moguće, jeftiniji način je korištenje ventilatora. Stavite li zdjelu s ledom ispred ventilatora, lakše će ohladiti zrak u prostoriji.

Elektronički uređaji poput televizora i punjača stvaraju toplinu čak i kad se ne koriste te mogu pridonijeti vrućini u prostoriji. Isključite sve što nije u upotrebi kako biste otklonili nepotreban izvor topline.

Ako imate tavan, ostavite tavanski prozor otvoren kako biste omogućili izlazak viška topline. Kako se zagrijani zrak uzdiže, ovo bi moglo pomoći u reguliranju temperature u ostatku kuće. No, tijekom dana izbjegavajte sobe u potkrovlju jer je ljeti tamo najtoplije.

Nekad je poželjno zatvoriti prozore

Iako vam se zatvaranje prozora može učiniti kontra intuitivnim, to će pomoći da vrući zrak ne uđe u naš dom i da zadržite hladniji zrak unutra. Prozore otvarajte navečer, kad je vani hladniji zrak.

Vrlo učinkovit način je i stvaranje sjene ispred prozora, bilo sadnjom drveta, postavljanjem tende, sjenika ili teškim zavjesama.

Ako preuređujete interijer, sjetite se da bijela boja ne upija toplinu i da će ljeti takva prostorija biti vrlo ugodna za boravak.

Vlažan zrak djeluje toplije, zato ako imate visoku vlažnost u prostoriji, odvlaživač će pomoći u boljoj kvaliteti zraka u prostoriji.

Oglas

Lifestyle

Ako vas muče alergije, ovim biljkama nije mjesto u vašem dvorištu

Donosimo i savjete kako se zaštiti od alergena u vrtu

Tužna istina je da se sve više ljudi muči s alergijama cijele godine, ali proljeće može biti posebno izazovno ako ste vrtlar ili želite uživati na svom balkonu uz cvijeće.

Postoje navike koje će vam pomoći da izbjegnete curenje nosa i kihanje, a ako govorimo o sadnji onda je neke biljke bolje izbjegavati jer će izazvati alergijske reakcije.

Koje su biljke najgore ako ste alergični na pelud?

Pelud je čest alergen, a ako odlučite zasaditi pravo cvijeće možete ga izbjeći u svom vrtu. Ovo su biljke i drveće koje bi mogle izazvati simptome pa ih držite dalje od vrta.

Tuja
Joha
Jasen
Jasika
Bukva
Breza
Topola
Borovnica
Hrast
Topola
Vrba

Kojak izbjeći pelud?

Nažalost, to je nemoguće. Pametno je izbjegavati biljke koje proizvode pelud, ali sigurno nećete čupati svako drvo ili biljku koja već godinama stoji u vrtu…

Ove biljke treba orezati u travnju kako bi se potaknuo njihov rast

Postoje stvari koje možete napraviti kako biste lakše izbjegli reakcije, pa je dobro poznavati okidače i izbjegavati vrtlarenje u jakoj sezoni peluda. “Drveće je problem ljeti, trava u proljeće a korov u jesen, iako se može dogoditi da se jave u isto vrijeme”, navodi dr. Chatarine Monteleone, profesorica na sveučilištu u New Jerseyu.

Ako planirate vrijeme provoditi u vrtu, savjetuje kako se zaštititi:

1. Prije izlaska uzmite lijekove protiv alergije.
2. Vrtlarite rano ujutro ili navečer kada je manje peludi.
3. Provjerite kvalitetu zraka prije odlaska u vrt.
4. Nosite šešir i naočale u vrtu kako biste spriječili da pelud uđe u oči i u kosu.
5. Izbjegavajte odlazak u vrt kada je vjetrovito jer će pelud biti posvuda.
6. Kad ste gotovi s poslom u vrtu, odmah se istuširajte i operite kosu, a cipele ostavite ispred vrata.
7. Operite i osušite odjeću koju ste nosili u vrtu.
8. Kada ste u kući, prozore zatvorite i upalite klima uređaj

Nastavite čitati

Lifestyle

Sedam predmeta kojima nije mjesto u kuhinji – riješite ih se odmah

Kuhinja je središte svakog doma i često puna stvari koje nam ne trebaju

Lako je natrpati kuhinju raznim aparatima pa i osobnim stvarima, ali ako želite da uvijek izgleda lijepo i da vam boravak u njoj bude ugodan, evo što biste iz nje trebali ukloniti.

1. Previše ukrasa

Kuhinja je mjesto u kojem se priprema hrana i trebala bi prije svega biti funkcionalna. Dekoracijama želimo unijeti malo sebe u taj prostor, ali često pretjeramo i oni samo zauzimaju vrijedan prostor. Umjesto raznih predmeta, ukrasite kuhinju tapetama ili bojama.

2. Kristal i porculan

Fini kristal i porculan nikada nemojte držati u kuhinji jer će zauzeti puno prostora ali i veče su šanse da ćete ih oštetiti ili zaprljati kada svakodnevno koristite prostore u blizini.

Za njih odvojite poseban prostor u kući gdje ćete ih pohraniti na sigurno, ali će biti i svima vidljivi.

3. Sredstva za čišćenje

Stručnjaci se slažu kako se oni ne bi trebali čuvati u kuhinji posebno zato što sadrže štetne i opasne kemikalije koje se moraju maknuti s površina na kojima kuhate, smatra stručnjakinja za čišćenje Jessica Samson. Ako imate djecu koja bi moga doći u kontakt sa sredstvima za čišćenje, posebno je važno staviti ih van njihovog dosega.

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

4. Knjige o kuhanju

Ako dans većinu recepata tražite na internetu ali i dalje u kuhinji imate desetke kuharica, niste jedini, ali bi ih se trebali riješiti jer samo zauzimaju prostor. Ako ih ne želite bacati, možete ih uvijek pokloniti ili donirati.

5. Aparati koje ne koristite

Dans za svaki posao u kuhinji postoji aparat, od onih za pripremanje kave do tostera i blendera. Kako biste spriječili nakupljanje viška stvari u kuhinji, pohranite ih u kuhinjske ormare i ostavite na radnoj površini samo one koje koristite svakodnevno.

Želite biti dobar i pristojan gost? Ovo su pravila ponašanja koja treba slijediti

6. Nered

Ne mora se posebno napominjati ali sav višak i sve smeće držite van kuhinje. Kako je u pitanju prostor koji služi za pripremanje jela i okupljanje obitelji, što je prostor uredniji to će vama biti lakše raditi i održavati ga čistim.

Redovno perite radne površine i uklonite sve što je višak.

7. Višak posuđa

Sigurni smo da ga imate, višak tanjura ili čaša koje ne koristite redovno ukloniti s površina. One ne trebaju stajati u kuhinji ako ćete ih koristiti nekoliko puta godišnje pa ih pohranite bilo gdje u kući.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice