Povežimo se

Interijeri

Vlaga je uzrok plijesni, evo kako je ukloniti

Plijesan u domu je zdravstveni i graditeljski problem koji otkriva nedovoljnu izoliranost i pretjerano vlaženje zidova. Raste na tamnim i vlažnim prostorima. U prirodi, ona je važan dio ekosustava, ali kad se pojavi u kući, može izazvati alergije i infekcije. Ako i vi u domu imate plijesan, evo kako je možete ukloniti. 

Razmnožavaju se posvuda

Plijesni, poput većine gljivica, mogu rasti svugdje gdje ima vlage i organskog materijala za hranjenje. Može nastati na tlu, na biljkama i u domovima.

Crne mrlje na zidovima nisu samo estetski već i zdravstveni problem. Nastaju zbog pojave plijesni, koja se pak pojavljuje zbog prevelike količine vlage u prostoriji. Spore plijesni mogu rasti na bilo kojoj površini koja ima dovoljno vlage.

Plijesan se pojavljuje najčešće u vlažnim i slabo prozračenim prostorijama kao što su kuhinje, kupaone, podrumi, dnevne sobe, spavaće sobe. Mogu se pojaviti na zidovima, stropovima, podrumima, čak i na namještaju.

Neugodan miris prvi je pokazatelj problema

Čovjek treba vlažnost zraka između 40 i 60 posto. Niska vlažnost uzrokuje iritaciju sluznice, dok previsoka izaziva bolesti organa za disanje. Ako je vlaga u zraku 80 posto, onda nastaje plijesan. Većina plijesni proizvodi neugodan miris koji je prvi pokazatelj problema, a na površinama se prvo pojavljuje u obliku nejasne i sluzne mrlje koja se povećava i s vremenom se pretvara u crnu mrlju. 

Plijesan se pojavljuje prilikom visoke razine vlage u zraku. Redovitim prozračivanjem površina i odstranjivanjem viška vlage iz zraka se može spriječit pojavljivanje plijesni i vlage.

Tri su glavna razloga za nastanak plijesni

Prvi je previše vlage u prostoriji zbog nedovoljne cirkulacije zraka, drugi je oštećenje uslijed kojeg negdje propušta voda i treći je građevinski propust i oštećenje, kao najveći i ozbiljan problem.

Hidroizolacija je jako važna jer može spriječit pojavljivanje plijesni i vlage. Kvalitetna hidroizolacija čuvat će strukturu cijele građevine i spriječiti pojavu plijesni. Posebnu pažnju treba posvetiti kupaonici, jer je redovno izložena vlazi i vodi. 

Najbolji način da pronađete izvor plijesni je pronaći mrlje od vode

Neki dijelovi doma izuzetno su osjetljivi na razvoj plijesni i trebalo bi im posvetiti više pažnje kod čišćenja. To su uglavnom kupaonice, osobito tuš kabine, brtve na vratima hladnjaka i prostor oko klima uređaja. Za sprječavanje rasta plijesni najvažnije je identificirati i kontrolirati problem s vlagom i vodom.

Vlage se možemo riješiti pomoću odvlaživača zraka i redovitim prozračivanjem prostorija.

Isušivač će najbolje raditi u potpuno zatvorenoj prostoriji, zato dobro zatvorite sve otvore. Površinu koja treba isušivanje oslobodite predmeta da bi zrak nesmetano cirkulirao i pripazite da bude adekvatne snage za prostor koji isušuje.

Plijesni se možemo riješiti pomoću sredstava protiv plijesni i gljivica premazima i onda nakon toga kad se osuši sa antikorozivnim premazima protiv bakterija.

Možete ju i sami čistiti, ali…

Čišćenje plijesni možete napraviti sami samo ako su zahvaćene manje površine. Ako je plijesan prodrla u žbuku, morat ćete skinuti taj sloj, da se plijesan ne bi ponovno proširila. Zaštitite se rukavicama, maskom, a po potrebi i zaštitnim odijelom.

Draco clean 600

Sad možemo koristiti sredstvo Draco clean 600, odstranjivač plijesni i algi, koji možete pronaći u Pevexu. Nakon što to nanesemo i kad odradi svoje, možemo antikorozivni premaz Draco shield 600 nanijeti na zidove.

Naneseno sredstvo protiv plijesni i algi treba ostaviti da djeluje, najmanje 15 minuta, a zatim tretirano mjesto temeljito osušite. Sredstvo možete nanijeti u više navrata, ako u prvom nije sve nestalo.

Crne mrlje na fugama i pločicama su nakupine plijesni u savršeno vlažnom okruženju za razmnožavanje. Njih također možete našpricati sredstvom protiv plijesni. Nakon odstranjivača plijesni i sušenja, svakako dezinficirajte tretirane površine. Odstranjivači ne oštećuju zidove, ali nemaju dugotrajan učinak zato bi ga trebalo ponoviti barem jednom ili dva puta godišnje, no svakako pokušajte naći izvor vlage.

Oglas

Interijeri

Važnost dobre organizacije stana

Za dobar stan nije presudna kvadratura već dobra tlocrtna organizacija, a to podrazumijeva da su prostorije smisleno i funkcionalno povezane.

Stanovi se standardno dijele prema veličini i broju soba, tako imamo jednosobne, dvosobne, trosobne i četverosobne stanove te one s više soba.

Kako bi postigli neki komfor stanovanja u tim stanovima, neke standardne dimenzije jednosobnog stana su 25 do 35 metara kvadratnih, dvosobnog 35 do 45 metara kvadratnih, trosobnog 55 do 75, a četverosobnog 75 do 95 metara kvadratnih, objasnila je Tatjana Liktar Elez, dipl. ing. arh.

Tatjana Liktar Elez, dipl. ing. arh.

Jednosobni stan ima jednu sobu koja služi kao dnevna i spavaća soba, a dvosobni stan znači da ima jednu izdvojenu spavaću sobu i dnevni boravak. Dvosobni stan ima dvije odvojene spavaće sobe i dnevnu i tako dalje.

Broj osoba na broj soba

Tatjana Liktar Elez kaže da se stanovi projektiraju za određeni broj osoba, ne možemo baš nagurati previše ljudi u premali stan pa tako za neki komforan život u jednosobnom stanu bi trebalo stanovati jedna do dvije osobe, u dvosobnom dvije do tri, u trosobnom tri do četiri, u četverosobnom četiri do pet i tako dalje. 

Svaka prostorija ima minimalnu veličinu koja je proizašla iz namjene prostorije i dimenzija čovjeka. Što se tiče same konkretne kvadrature, kod kuhanja je neka kvadratura pet kvadrata za male stanove do deset kvadrata za veće stanove. Kod soba je to 10 kvadrata za jednu osobu ili 12 kvadrata za bračni par te kod djece 8 kvadrata za jedno dijete i 10 kvadrata za dvoje djece, kaže arhitektica Liktar Elez.

Integrirana kuhinja

Da bi se u kuhinju postavili osnovni elementi, potreban je minimalno tri metra dug zid, a za dobru funkcionalnost ispred kuhinjskog elementa potrebno je barem 110 centimetara praznog prostora.

Tatjana Liktar Elez iz iskustva govori da u današnjem projektiranju vrlo često kuhinje nisu više samostalni prostori, zatvorene kuhinje nego se one integriraju u prostor stana. Na taj način ne samo da se štedi na kvadratima već se i to kuhanje povezuje s dnevnim aktivnostima, tako da je kuhinja najčešće povezana s kuhinjom i dnevnim boravkom u jedan open space

Odlučite li se za otok  koji vizualno odvaja kuhinju od blagovaone ili dnevne sobe, njegova dubina trebala bi biti 60 centimetara, koliko se koristi i za standardne kuhinjske elemente dok dužinu diktira prostor.

Razmak između kuhinjskog elementa i otoka bi trebao biti barem 110, 120 da bi se svi elementi mogli normalno otvarati i koristiti, a ako u okolni prostor predviđamo i neke stolice za blagovanje, onda i više, kaže Liktar Elez.

Za smještaj blagovaonskog stola za šest osoba, prostor blagovaonice trebao bi biti minimalno tri puta dva i pol metra. Kod odabira stola, prostor treba pažljivo izmjeriti jer namještaj u velikim salonima izgleda manje nego što doista jest. Prilikom uređenja prostora, optimalna veličina i količina namještaja doprinijeti će osjećaju prostranosti na što će utjecati i visina prostora.

Danas je neki standard 2 metra 60 za stambeni prostor, potrebna nam je dovoljna količina prozora, znači dovoljno osvjetljenja te ukoliko je moguće što veća povezanost s vanjskim prostorom. Kad govorimo o osvjetljenju i o prozorima, školsko projektiranje je da veličina prozora odnosno stakla bi trebala biti bar jedna sedmina veličine sobe, izjavila je Liktar Elez za Dom na kvadrat.

Kod kupnje stana, obično je kvadratura ključna, no, dobra organizacija prostora i eliminacija pasivnih dijelova, poput dugačkih hodnika, presudne su za funkcionalnost životnog prostora.

Nastavite čitati

Interijeri

Predivnih 45 kvadrata stana

Dizajnerica interijera Margareta Matko Drezga za svoje je klijente uredila stan površine 45 metara kvadratnih, a namještaj je u potpunosti ispunio njihova očekivanja.

Investitori su mladi bračni par s kućnim ljubimcem i nisu imali mnogo zahtjeva. Najbitnije im je bilo da se arhitektica pri uređenju vodi načelima minimalizma. Htjeli su da se u relativno malom prostoru stvori funkcionalan, moderan i minimalistički stan u kojem će prevladavati svijetle boje i koji će imati dovoljno skladišnog prostora. I kada imate mali broj kvadrata na raspolaganju, možete stvoriti kreativan mali stan.

Dominacija svijetlih tonova

Stan se sastoji od ulaznog prostora, kupaonice, otvorenog tlocrta u kojem su smještene kuhinja i dnevna soba, izdvojena spavaća soba i balkon. Prevladavaju svijetli tonovi s detaljima u sivim dekorima. Tu su i orah, dekori i crni detalji koje investitori preferiraju, a budući da je spavaća soba relativno mala, odabran je svijetli krevet s visokim uzglavljem. Iza vrata je smješten četverokrilni ugradbeni ormar u bijeloj boji, rekla je Matko Drezga.

Margareta Matko Drezga, dizajnerica interijera

Spavaću sobu krasi tapeta ugodne teksture, svjetlo sive boje s primjesom srebrnih detalja koji prostoru daju dašak luksuza, a ogledalo u sivoj nijansi vizualno povećava sobu. Ista nijansa ogledala postavljena je kao pozadina u kuhinji.

Čari bijele kuhinje

Prve ideje su bile bijelo ili crno staklo, no to bi prostoru dalo određenu sterilnost pa je zato odluka pala na smjeli pothvat postavljanja ogledala u pozadini. Ono vizualno povećava kuhinju i daje dubinu prostoru.

Bijelu kuhinju od dnevne sobe razdvaja blagovaonski stol u boji drveta, iste nijanse kao i otvoreni kubusi te ukrasne letvice na zidu dnevne sobe. Želja vlasnika je bila da to ne bude klasični blagovaonski stol već da u relativno maloj kuhinji imaju nekakav polu otok. Kako nije bilo moguće ubaciti klasične polu barske ili barske stolice, odluka je pala na to da će se nadovezati blagovaonski stol za koji stanu četiri osobe pa on na neki način izgleda kao polu otok.

Dnevna soba je povezana s kuhinjom pa se kroz cijeli stan nastojalo provući identičan dizajn, i dekore. Budući da vlasnici vole sivu paletu tonova, u tom stilu je odabrana i kutna garnitura minimalističkih linija, odignuta od poda radi lakšeg održavanja i usisavanja.

U ulaznom prostoru smješteni su veliki ormari s puno skladišnog prostora, a staklena polica s osvjetljenjem primarno je osmišljena za vino i makete automobila koji predstavljaju vlasnikove projekte na kojima je radio.

Pomno biran namještaj

Različite vrste rasvjeta, ambijentalna, glavna i dekorativna, stanu daju opuštenu atmosferu, a iskorištavanjem prostora od poda do stropa postignut je dojam urednosti. Što se samog namještaja tiče, pomno je biran svaki komad, a pri odabiru je osim o funkcionalnosti i estetici važno voditi računa i o komadima koji nam služe za odmor. Velika većina namještaja odabrana je u Loftu. Počevši od kutne garniture Varia koja je rađena po mjeri, a kako joj samo ime govori, zaista jest varijabilna pa je smanjena na mjeru koja odgovara ovom prostoru. U Loftu su odabrani i tepih, klub stolići, fotelja, zavjese, tapeta u spavaćoj sobi i ostali detalji.

Uređenje životnog prostora uvijek je izazovan pothvat, a nerijetko čujemo kako nam za kreiranje doma po mjeri uvijek fali još ‘koji kvadrat’.  Ovdje je riječ o stanu manje kvadrature, ali na njegovom primjeru možete vidjeti kako mu je pažljivo osmišljen dizajn interijera dao prostranost i posebnu vrstu udobnosti.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice