Povežimo se

Uređenje i opremanje

Saznajte koliko struje troše različiti uređaji u vašem domu

Kućanski uređaji visoke potrošnje

Kućanski uređaji troše veliki postotak električne energije u kućanstvu- procjena je do 20 % ukupne električne energije potrebne kućanstvu. Među najveće potrošače se ubrajaju hladnjaci i perilice rublja.

Ukoliko posjedujete nove kućanske aparate sa ocjenom A i više, procjenjuje se kako je potrošnja struje manja za čak 50 %. Pri kupnji uređaja, pripazite na njegove karakteristike. Nemojte voditi računa isključivo o cijeni- skuplji uređaji su u većini slučajeva efikasniji od onih nižih cijena.

Žarulje

Uobičajene žarulje su dobar primjer jednog nepotrebnog troška. Njihova učinkovitost je vrlo niska jer samo 5-10 % potrošene energije pretvaraju u svjetlost. Idealnu zamjenu čine štedne žarulje zbog višeg stupnja učinkovitosti i bolje kvalitete, odnosno dugotrajnosti.

Procijenjeno trajanje štedne žarulje je čak do osam puta duže. Iako su su samom startu viših cijena od običnih žarulja, omogućavaju znatnu godišnju uštedu do 100 eura.

Hladnjaci

Već spomenuti hladnjak, ali i zamrzivači kao veliki „žderači“ energije zaslužuju posebnu pozornost pri kupnji. Pripazite na nekoliko čimbenika: veličinu, karakteristike i učinkovitost. Poseban je naglasak na veličini hladnjaka. Veći hladnjaci, logično, više i troše.

Procijenjena veličina hladnjaka za jednočlano kućanstvo iznosi 100-140 litara prostora, a za četveročlano kućanstvo iskoristivo je 50 litara po osobi istog prostora. Optimalna temperatura hladnjaka je 7 stupnjeva. Pri toj temperaturi namirnice će biti dovoljno ohlađene, a potrošnja energije će biti manja nego pri nižim temperaturama.

Perilica rublja

Drugi kućanski aparat na listi najveće potrošnje je perilica rublja. Na što pripaziti pri kupnji perilice? Koristan savjet je da tražite perilice koje imaju opciju prilagodbe potrošnje vode, jer manjom potrošnjom vode štedite i električnu energiju.

Pranje na visokim temperaturama je bolje izbjegavati. Primjerice, pranje na 95 stupnjeva je sasvim nepotrebno. Današnji deterdženti za rublje uklanjaju mrlje na temperaturama od 30 ili 40 stupnjeva, a samo za iznimno prljavo rublje podesite perilicu na maksimalno 60 stupnjeva. Smanjenje temperatura pri pranju rublja smanjuje potrošnju električne energije za jednu trećinu.

Sušilica rublja

Koristite sušilicu za rublje? Sušilica je još jedan aparat koji troši velike količine energije. Naš savjet je da rublje sušite prirodnim putem, no ukoliko to nije zadovoljavajuća opcija za Vas, pripazite na nekoliko stvari. Primjerice, potrošnja energije je manja pri sušenju rublja na 1200- 1400 okretaja u minuti.

Kupujete li sušilicu za rublje, razmislite o kupnji sušilice sa senzorom za vlagu. Naime, ovaj tip sušilice se automatski gasi nakon što se postigne određeni stupanj suhoće rublja. Na taj način nikad nećete doći u situaciju da zaboravite isključiti uređaj, te nepotrebno utrošiti određene količine energije.

Perilica za suđe

Perilica za suđe danas je vrlo popularan uređaj, a posebno je pogodan za velika kućanstva. Za perilicu suđa vrijede ista pravila kao i za perilicu rublja- manja temperatura, manja potrošnja! Optimalna temperatura za pranje suđa je 50 stupnjeva.

Štednjak

Nadalje, gotovo svako kućanstvo danas posjeduje štednjak. Štednjaci na zemni plin smatraju se najboljim uređajem za potrošnju električne energije jer troše čak 30 posto manje energije od konvencionalnih štednjaka. Ako k tome dodate i korištenje ekspres lonca, potrošnja struje je manja za 60 posto naspram ostalih lonaca.

Vrijeme potrebno da se utroši kWh

Obzirom da se cijene struje kreiraju prema potrošenim kilovatsatima, u tablici niže saželi smo koliko vremena je potrebno da pojedini kućanski uređaj utroši 1 kWh električne energije. 

ŽaruljaSnaga (W)Vrijeme potrebno za potrošnju 1 kWh
Žarulja sa žarnom niti6016 sati i 40 minuta
Žarulja sa žarnom niti7513 sati i 20 minuta
Žarulja sa žarnom niti10010 sati
Fluorescentna cijev2050 sati
Fluorescentna cijev4025 sati
Štedna žarulja5200 sati
Štedna žarulja1283 sata i 20 minuta
Štedna žarulja855 sati i 33 minute
Električni štednjak  
Obična grijača ploča10001 sat
Obična grijača ploča150040 minuta 
Brzokuhajuća grijača ploča200030 minuta
Automatska grijača ploča200030 minuta
Električna pećnica240025 minuta
Gril10001 sat
Mikrovalna pećnica7001 sat i 25 minuta
Mikrovalna pećnica135045 minuta
Aparati za hlađenje i grijanje  
Električni hladnjak2005 sati
Zamrzivač4002 sata i 30 minuta
Klima uređaj300020 minuta 
Ventilator5002 sata 
Termoakumulacijska peć300020 minuta
Električna grijalica10001 sat
Aparati za održavanje čistoće  
Perilica za rublje 300020 minuta
Perilica za suđe300020 minuta
Usisavač6001 sat i 40 minuta
Glačalo10001 sat
Sušilo za kosu3003 sata i 20 minuta
Radijski prijamnik3033 sata i 20 minuta
Televizijski prijamnik- crno-bijeli7014 sati i 18 minuta
Televizijski prijamnik- color10010 sati
Oglas

Interijeri

Ove pločice želimo! Ručna izrada i posebna glazura oduševljavaju ljepotom

Svaka od njih je unikat!

Suradnja mlade umjetnice Klase Habjan i Iverpana rezultirala je predivnim ručno oslikanim pločicama koje čine mural izraženih boja. A izradila ih je jedna vrlo posebna portugalska tvornica.

Klasja Habjan mlada je ilustratorica, dizajnerica i suautorica predivnog murala u Iverpanovom Izlogu ideja koji osim što ukrašava prostor, predstavlja portugalsku tvornicu keramičkih pločica.

Direktor Iverpana, Mladen Jambrović ističe kako su pločice Viuva Lamego portugalske tvrtke posebne po tome što su jedne od rijetkih koje su praktički manufakturno izrađene:

“Izrađene su rukom, nisu industrijske, a posebne su po svojim glazurama. Rijetko ćete naći bilo gdje kod bilo kojeg proizvođača glazure koje imaju isti efekt kao njihove. Riječ je o tradiciji koja traje više od 170 godina i mnogi portugalski, a i svi drugi umjetnici i arhitekti poput Alvaro Siza Viera su veliki pobornici njihovih proizvoda. Kada smo otvarali izlog ideja u Draškovićevoj, ideja je bila da jedan zid napravimo u muralu.

Od brojnih umjetnika mi smo izabrali, odnosno zamolili Klasju i Zitu da se uključe u to i kad su prvi put došle ovdje nije bilo ničega, bili su u tijeku građevinski radovi. Međutim, dopala im se ideja i vrlo brzo su izašle sa 6, 7 prijedloga tog murala. Jedan smo odabrali, a taj vizual je otišao u Portugal, oni su predložili dimenzije pločica. Ispekli su boje zapravo koje su Klasja i Zita odlučile koristiti na ovome zidu. Kako boja ne izgleda isto nakon pečenja, oni su ispekli nekoliko primjera kako bismo postigli pravu boju. Kada su dame rekle da je to to, onda je napravljen mural. On je prvo složen u Portugalu i označen, svaka pločica ima svoje slovo i broj, tako da je naknadno postavljanje super jednostavno.”

Klasja Habjan, ilustratorica i dizajnerica imala je često s Iverpanom ostvariti taj projekt, a primjer je koji prezentira i svatko se može javiti toj tvornici preko Iverpana i naručit custom pločice koje nisu printane.

“Ručno su aplicirane pa te teksture na drugi način zažive i stvarno je svaka unikat. Oni rade sve ručno, od procesa tih modula do biranja pločica do crtanja po njima, do pečenja i jako je inspirativno vidjet koliko strasti ulažu u svaki taj segment i tako prezentiraju svoju kulturu.”, navela je dizajnerica.

Ove su keramičke pločice limitirane samo u svojoj veličini, 30 puta 30 centimetara, dok ograničenja u dizajnu ne postoje. Sve što umjetnik zamisli, ručno se oslikava na pločice. Detalji im mogu dati i dubinu, a ne samo širinu i visinu. Ova mala tvrtka, Viuva Lamego, ne može se mjeriti s velikim korporacijama po brzini izrade i velikim količinama, ali su apsolutno nenadmašni kada je u pitanju prilagođavanje ideji umjetnika i prostoru, pojasnila je Habjan te dodala:

“Pa meni se sviđa da moji radovi, koji su obično sitni, zažive i na nekom drugom mediju i u nekom drugom formatu, a pločice ipak imaju naravno i utilitarnu stranu, tako da nekako se uklapa u život nekog drugog, neki drugi interijer i ima neku svoju priču, a opet je umjetnički rad koji ima i svoju nezavisnu stranu.”

Klasja ovoga ljeta odlazi u Portugal na rezidenciju gdje će usavršavati svoju vještinu oslikavanja keramičkih pločica.

“Sviđa mi se taj mali format pločice, svaka je za sebe i ono što smo komentirali, možda je jedna dovoljna da jedan zid učini posebnim. Takve pločice koje imaju neku malo grafiku, po meni odgovaraju u možda jednostavniji interijer, u okruženje pločica koje su možda iz te kolekcije samo bez aplikacije.”, zaključila je.

Nastavite čitati

Uređenje i opremanje

Propuh, visoki računi, alergije… Znakovi koji otkrivaju da je vrijeme za nove prozore

Možda ćete trebati nove prozore u svom domu ako imate jedan ili više od ovih uobičajenih problema

Novi prozori mogu smanjiti vaše račune za energiju, učiniti vaš dom ugodnijim i poboljšati izgled vašeg doma. No, možda se pitate može li jednostavan popravak biti dovoljan ili biste konačno trebali napraviti mjesta u proračunu za potpuno nove prozore.

Kako znati kada zamijeniti prozore? Ovi znakovi će vam pomoći da otkrijete kada biste trebali početi planirati zamjenu prozora u proračunu.

1. Propuh

Ako zrak ulazi kroz vaše prozore, osjetit ćete hladne propuste i možda čak čuti kako vjetar zviždi kroz njih. Ako ste već zabrtvili prozore i postavili brtvene trake, ali i dalje imate propuh, možda je vrijeme za potpunu zamjenu prozora. U ovom trenutku, novi prozori će učiniti vaš životni prostor ugodnijim i mogu smanjiti račune za grijanje i hlađenje.

2. Zamagljeno staklo

Kada imate dvostruko ili trostruko staklene prozore, kondenzacija se može zarobiti između stakala ako se brtva oko stakla pokvari. Ako vaši prozori izgledaju zamućeno ili zamagljeno, to može značiti da postoji curenje koje zahtijeva zamjenu prozora, iako možda možete popraviti brtvu na prozoru umjesto da zamijenite cijelu jedinicu – posebno ako je okvir vašeg prozora još uvijek u dobrom stanju.

3. Visoki računi

Ako vaši stari prozori nisu energetski učinkoviti, puštaju topli i hladni zrak van, vaši sustavi grijanja i hlađenja moraju raditi više kako bi održali vaš dom ugodnim. To ne samo da dovodi do naglog povećanja računa za energiju, već i opterećuje vašu opremu za grijanje i hlađenje. To može povećati učestalost potrebnog održavanja i čak smanjiti ukupni vijek trajanja sustava.

4. Prozori se ne zatvaraju ili otvaraju dobro

Ako se vaši prozori zaglave ili se ne zatvaraju u potpunosti, to može biti zbog pomicanja temelja, propadanja okvira prozora ili prozora koji su zalijepljeni bojom. Vjerojatno ćete trebati zamijeniti prozore i okvire kako biste vratili punu funkcionalnost. Preporučujemo da angažirate tvrtku za prozore u vašoj blizini kako bi procijenili problem prije nego što sami pokušate popraviti, jer problem s temeljima je ozbiljniji i s vremenom će deformirati vaše nove prozore.

Prozori – na što sve paziti kad ih birate?

5. Mekani okviri prozora

Ako imate drvene prozore, vlaga može uzrokovati truljenje vanjskih okvira. Ako vanjski okviri na dodir djeluju mekano ili spužvasto, trebali biste uskoro zamijeniti prozore i okvire.

Staklene stijene u službi održivosti

6. Voda ulazi kroz prozore

Ako primijetite da voda ulazi kroz vaše prozore, to je znak da trebate nove prozore. Kada prozor propušta, možda nećete vidjeti fizičku vodu kako kapa unutra, stoga obratite pažnju na sljedeće probleme:

  • Izvitoperen pod ispod prozora
  • Izvitopereni ili vodom natopljeni okvirni materijal
  • Mokri ili savitljivi zidovi ispod ili oko prozora
  • Visoka vlažnost u prostoriji
  • Mrlje od vode na unutarnjem okviru ili okolnim materijalima

Šteta od vode može biti skupa i uzrokovati velike probleme u vašem domu, uključujući električne požare, oštećenje poda i čak probleme s temeljima ako je curenje dovoljno ozbiljno. Ako imate dokaze o curenju kroz prozor, odmah angažirajte izvođača radova na prozorima za rješenje.

7. Prozori propuštaju previše buke

Prozori nisu toliko debeli i izolirani kao zidovi, ali to ne znači da biste trebali čuti sve što se događa vani kada su zatvoreni. Moderni prozori, posebno oni s dvostrukim ili trostrukim staklom, izvrsni su u blokiranju vanjske buke.

Ako stalno pojačavate zvuk na televizoru ili morate ponavljati što ste rekli svojoj obitelji tijekom večere zbog prometa, sirena, glazbe, uređaja za uređenje okoliša i druge vanjske buke, razmislite o nadogradnji na zvučno izoliranije prozore.

Imajte na umu da zvuk koji ulazi kroz vaše prozore nije samo smetnja, već može biti i znak većeg problema. Prozori koji propuštaju prekomjernu količinu vanjske buke vjerojatno također ne obavljaju dobro svoj posao u zadržavanju vanjskog zraka. Znati kada zamijeniti prozore koji propuštaju previše zvuka također vam može uštedjeti novac na računima za energiju.

Akustična zidna rješenja od reciklirane plastike – dizajnom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

8. Vaše alergije se pogoršavaju svake sezone

Kada dođe proljeće, možda ćete biti u iskušenju da otvorite prozore i uživate u svježem zraku -osim ako imate teške alergije na travu i pelud. Ali ako primijetite da vas alergije pogađaju više nego inače, čak i kad su prozori zatvoreni, to bi mogao biti znak da su se brtve na prozorima pogoršale i propuštaju pelud i druge alergene unutra.

U tom slučaju, najbolje rješenje je ugradnja novih prozora s učinkovitijom brtvom (i proljeće bez kihanja).

Ako vas muče alergije, ovim biljkama nije mjesto u vašem dvorištu

9. Želite osvježiti izgled doma

Stari prozori i okviri prozora mogu ograničiti izgled vašeg doma, posebno ako su od vinila i želite novu boju okvira prozora kako biste poboljšali privlačnost vašeg dvorišta. Odabir zamjenskih prozora može učiniti vaš dom modernijim, ažuriranijim i ljepšim. Postoji još više što možete učiniti s prozorima unutar kuće kako biste osvježili izgled vašeg doma. Razmislite o investiranju u moderne ideje za prozore u kuhinji kako biste transformirali prostor.

Uređenje interijera s niskim budžetom: Uz malo kreativnosti i znanja, sve je moguće

10. Želite povećati vrijednost vaše kuće

Razmišljate o prodaji svoje kuće u bliskoj budućnosti? Zamjena prozora je jedan od projekata renoviranja s najvišim povratom ulaganja koji možete napraviti kako biste privukli kupce. Potencijalni kupci mogu odustati od davanja ponude ako primijete da vaša kuća ima stare, neučinkovite prozore – neće htjeti potrošiti mnogo novca na njihovo ažuriranje odmah nakon što su ispraznili svoje ušteđevine za polog.

S druge strane, možete koristiti nove prozore kao prodajnu točku u vašem oglasu za prodaju. To može rezultirati konkurentnijim ponudama i bržom prodajom. Koliko se dodatne vrijednosti može očekivati? Obično se može očekivati povrat ulaganja od oko 68% prilikom instaliranja zamjenskih prozora.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice