Bez kategorije
Smočnice se vraćaju na velika vrata!
Bakin pekmez ili ajvar na polici u smočnici nije stvar prošlosti. Danas su se smočnice samo malo modernizirale.
Često smočnice nisu odvojene od kuhinje, već njezin sastavni dio u obliku velikih izvlačnih elemenata ili ugradbenih ormara u koje spremamo namirnice. U nedostatku prostora u interijeru, smočnicu možete smjestiti i na terasu.
Ovo su savjeti kako organizirati male i pretrpane smočnice.
Raščistite- dok vadite namirnice i čudite se što to sve imate u smočnici i tko je to i kada kupio, razmišljajte što ćete od svega zadržati, što možda pokloniti i kako želite da vaša smočnica sada izgleda.
Kategorizirajte- dok raščišćavate, stvarajte male grupice sličnih proizvoda: namazi zajedno, konzerve, dječja hrana, prehrana za mačke ili psa, začini posebno. I točno možete vidjeti koja kategorija vam zauzima koliko mjesta.
Izmjerite smočnicu i kupite organizatore za točno ono što imate i mislite koristiti. I napokon će vizualno i funkcionalno sve sjesti na mjesto.
Kad uređujete smočnicu pazite na:
- Smočnica ne smije biti blizu izvora topline
- Poželjno je da prostor bude ventiliran
- Planirajte rasvjetu u smočnici
- Police u smočnici mogu, ali ne moraju biti dekorativne
- Budite kreativni i police napravite sami
A kad je smočnica dobro uređena, onda na njezinim policama nedostaju samo teglice sa zimnicom.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.