Bez kategorije
Roche Bobois – estetika na francuski način
Od namještaja za moderne, minimalističke prostore do kreacija koje u interijer unose identitet egzotičnih zemalja, Roche Bobois već je preko 50 godina ime za kvalitetan, sofisticirani namještaj.
Priča o renomiranom francuskom brendu Roche Bobois započela je još 1960. godine kada su braća Bobois i Chouchan, oduševljeni skandinavskim dizajnom, odlučili uvoziti i plasirati takve proizvode na francusko tržište. Godinu dana kasnije firma doživljava uzlet kada ugledni časopis Elle objavljuje proizvode brenda u svojoj tiskovini, nakon čega se prodaja naglo povećala, a Roche Bobois postaje vodeće ime francuskog dizajna namještaja.

Stil koje se lako uklapa u svaki interijer
Dizajn luksuznih sofa karakteriziraju čiste, moderne linije koje se s jednakom lakoćom uklapaju u suvremene, minimalističke interijere, kao i u razigrane prostore obogaćene cijelom paletom boja. Bilo da je riječ o profinjenim monokromatskim, kožnim sofama ili namještaju čije žarke boje i raznoliki dezeni u interijer unose notu globalnog stila, Roche Bobois uspješno spaja trendove s bezvremenskim klasicima.

Ono čime se brend posebice ponosi je jedna od njihovih kolekcija koja prezentira moderan namještaj, koji pritom nije nužno minimalistički. Mnoge komade namještaja tako karakteriziraju elementi kultura i običaja dalekih zemalja. Inspirirani mistikom Orijenta i egzotikom Južne Amerike, Roche Bobois osmislio je interijere koji svojim žarkim koloritetom moderan prostor čine vizualno toplijim i privlačnijim. Etno detalji, intenzivne boje, floralni motivi i prugasti dezeni tako vas iz udobnosti vlastitog doma vode na put oko svijeta, dok ambijent upotpunjuje mnoštvo jastučića i niski klub stolići.

Dugogodišnja tradicija stvaranja atraktivnog namještaja koji u životnom prostoru stvara suptilnu, no jasno prisutnu atmosferu, ne bi bila moguća bez dizajnskih imena poput Carla Zerbara, Maurizia Manzonija, Phillippe Bouixa i Vladimira Kagana.

Kultni komadi namještaja
Jedan od kultnih proizvoda firme svakako je Mah Jong modularna sofa dizajnera, slikara i kipara Hansa Hopfera, koja je nedavno proslavila četrdeset godina proizvodnje. Kako joj i samo ime kaže, specifičnom ju čine brojne mogućnosti oblikovanja koje pruža, čime je revolucionariziran način na koji su ljudi do tad opremali svoje domove. Hopfer je klijentima tako pružio potpunu slobodu oblikovanja prostora, gdje svaki pojedinac kupnjom zasebnih komada kreira ambijent po svojim željama i potrebama. U nekoliko poteza sofa se pretvara u udoban krevet ili pak u više fotelja i taburea, a svaka je komponenta ručno šivana.

Brend je ostvario i uspješne suradnje s poznatim dizajnerskim imenima iz svijeta mode, Jean-Paul Gaultierom, Kenzom, Manuelom Ungarom i drugima koji su kreirali unikatne navlake za Mah Jong sofu, čime je kultna modularna sofa ogrnuta u novo ruho, ali je pritom zadržala svoju prepoznatljivost. Gaultier je Mah Jong “obukao” u modro-bijeli mornarski uzorak, dok je Kenzo sofu ukrasio cvjetnim motivima i proljetnim bojama koje prostor čine prozračnim i lepršavim.

Elegantne kožne sofe najčešće se izrađuju od kravlje kože dok su noge izvedene od kromiranog metala ili čelika s finišem od nikla, a osim visoke estetike, brend ne zanemaruje niti komfor i ergonomiju svojih proizvoda. Bobois ističe i kako je briga za okoliš vrlo važno načelo firme, posebice u njihovoj “Legend” kolekciji, stoga presvlake mnogih komada namještaja krase prirodne tkanine.

Modularnost pojedinih komada namještaja, maštoviti uzorci i kvalitetni materijali pružaju mnogobrojne mogućnosti prilagodbe svakom interijeru, a uz provjeren spoj komfora i visoke estetike francuskog dizajna, Roche Bobois nametnuo se kao jedno od vodećih imena europskog dizajna.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login